Είναι πολύ ενδιαφέροντα τα όσα γράφεις για τους παράγοντες που επηρεάζουν την εκχύλιση. Όμως για να είναι και χρηστικά, καλό θα ήταν να έχουμε μία λίστα με "τι σημαίνει αυτό που βλέπεις", ξέρεις, κάτι σαν το Troubleshooting στα manual των συσκευών. Διάγνωση εκχύλισης. Όσοι γνωρίζουν, φαντάζομαι ότι μπορεί να τους φαίνεται μπακαλίστικος τρόπος, αλλά σκεφτείτε λίγο τη χρησιμότητα σε κάποιον που ξεκινάει. Του δίνει κατευθύνσεις, ώστε να μην τα παρατήσει αμέσως και γυρίσει σε Nespresso.
Θα προσπαθήσω να κάνω μια αρχή από πληροφορία που δεν προέρχεται από προσωπική εμπειρία, αλλά από έρευνα στο διαδίκτυο.
1/ Αν στο γυμνό portafilter παρατηρούμε
ροή να διοχετεύεται μόνο από ένα κανάλι του pf (chanelling) και όχι ομοιόμορφα από όλο το pf τότε αυτό το "ελάχιστης αντίστασης μονοπάτι" μπορεί να δημιουργείται είτε από ανομοιόμορφη κατανομή του καφέ στο pf (ανομοιόμορφη πίεση στο tamper) είτε από μικρή ποσότητα καφέ στο pf. Αν είναι το πρώτο, τότε επιπλεόν θα παρατηρήσεις ότι σε εκείνα τα σημεία η εκλχύλιση έχει ανοιχτότερο χρώμα. Όσο πιο ομοιόμορφα κατανεμημένος είναι ο καφές στο pf τόσο η εκχύλιση θα διοχετεύεται από όλη την επιφάνεια του pf.
2/ Αν το
χρώμα της εκχύλισης είναι πολύ ανοιχτό καθ'όλη τη διάρκειά της, τότε ή χρειάζεται να αυξήσεις την ποσότητα καφέ ή να αλέσεις λεπτότερο καφέ. Αν αντίθετα, το χρώμα είναι πολύ σκούρο καθ'όλη τη διάρκεια της εκχύλισης, τότε ή χρειάζεται να ελαττώσεις την ποσότητα καφέ ή να δοκιμάσεις χοντρότερο κόψιμο. Γενιώς, ως ιδανικό χρώμα θεωρείται το χρυσό που κοκκινίζει ελαφρώς (
http://farm1.static.flickr.com/209/4738 ... 0ae8c8.jpg) και κατά τη διάρκεια της εκχύλισης ανοίγει.
3/ Αν ύστερα από 25 δευτερόλεπτα εκχύλισης η
ποσότητα καφέ στο φλιτζάνι είναι μιδαμινή, τότε το κόψιμο ήταν πολύ λεπτό ή/και η πίεση στο tamper πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να μην αφήσει σχεδόν καμία δίοδο για το νερό να περάσει. Το αντίθετο συμβαίνει στην περίπτωση που η εκχύλιση είναι γρήγορη και γεμίζει γρήγορα το φλιτζάνι.
Θα πρότεινα στους ήδη (home) baristas να μοιραστούν ένα κομμάτι γνώσης με εμάς τους μαθητευόμενους μάγους.