Μια επαγγελματική μηχανή συγχωρεί λάθη;

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Jousis
Δημοσιεύσεις: 259
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 29, 2016 3:46 am
Μηχανή:: nespresso
2η Μηχανή:: lelit mara x
Μύλος:: niche zero

Re: Μια επαγγελματική μηχανή συγχωρεί λάθη;

Δημοσίευση από Jousis » Δευ Οκτ 12, 2020 2:36 pm

Ο καφές που πήρα/δοκίμασα, όντως ήταν εύκολος μονοποικ.
Δεν ήταν χαρμάνι καφετέριας, είχε χαρακτήρα, αλλά κι εμένα σπίτι μου βγήκε εύκολα.

Η σταθερότητα στην θερμοκρασία όλου του γκρουπ είναι κάτι που δεν είχα σκεφτεί και όντως παίζει ρόλο.
Πχ, ο 1ος μου εσπρέσσο αν ξεχάσω να κάνω 1+ φλασάρισμα είναι ξινός.

Επίσης δεν σκέφτηκα και την διαφορά στον μύλο, που προφανώς παίζει κάποιον ρόλο.

xenos
Δημοσιεύσεις: 174
Εγγραφή: Τρί Φεβ 26, 2019 9:35 am
Όνομα: Xenophon
Μηχανή:: Lelit Plust
Μύλος:: Eureka Mignon Sp.
2ος Μύλος:: Graef cm702

Re: Μια επαγγελματική μηχανή συγχωρεί λάθη;

Δημοσίευση από xenos » Τρί Οκτ 13, 2020 12:56 pm

Jousis έγραψε:
Δευ Οκτ 12, 2020 2:36 pm
Η σταθερότητα στην θερμοκρασία όλου του γκρουπ είναι κάτι που δεν είχα σκεφτεί και όντως παίζει ρόλο.
Πχ, ο 1ος μου εσπρέσσο αν ξεχάσω να κάνω 1+ φλασάρισμα είναι ξινός.
Πόση ώρα φλασσάρεις και πόσο πριν; :a014:

Jousis
Δημοσιεύσεις: 259
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 29, 2016 3:46 am
Μηχανή:: nespresso
2η Μηχανή:: lelit mara x
Μύλος:: niche zero

Re: Μια επαγγελματική μηχανή συγχωρεί λάθη;

Δημοσίευση από Jousis » Τετ Οκτ 14, 2020 1:00 am

Δεν υπολογιζω και πολυ, ανοιγω την μηχανη για Χ λεπτα να ζεσταθει και πριν ξεκινησω, (αφου εχει ζεσταθει) ριχνω ενα φλασαρισμα για 3-4" πριν αλεσω τον 1ο.

Απο τοτε που το κανω δεν εχω αποτυχιες στον 1ο καφε (αν ξερω την συνταγη).

nick_reth
Δημοσιεύσεις: 82
Εγγραφή: Δευ Οκτ 22, 2018 12:14 am
Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
Μηχανή:: PROFITEC PRO 300
2η Μηχανή:: DELONGHI E.S.E.
Μύλος:: BARATZA SETTE 270
2ος Μύλος:: GRAEF CM 702
Οι καφέδες μου:: SPECIALITY ASADO
Τοποθεσία: ΡΕΘΥΜΝΟ

Re: Μια επαγγελματική μηχανή συγχωρεί λάθη;

Δημοσίευση από nick_reth » Τετ Οκτ 14, 2020 5:16 pm

evaskal έγραψε:
Κυρ Οκτ 11, 2020 11:47 am
Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Βασίλη. Η επαγγελματική μηχανή βοηθάει... αλλά μέχρι εκεί. Το όποιο σώσιμο το κάνει ο καφές. Το τελευταίο διάστημα δουλεύω με ένα χαρμάνι καφέ το ποίο οτι και να του κάνεις το αποτέλεσμα πάντα πίνεται και μάλιστα ευχάριστα κι ικανοποιητικά. Είτε με κατανομή, είτε χωρίς κατανομή, leveling, chaneling, με απλό καλάθι, με ακριβείας καλάθι, οτι και να κάνεις ο καφές βγαίνει ωραίος. Ακόμα και σε μηχανή των 80ευρώ που τον δοκίμασα μια χαρά ήταν. αυτό αν το έκανα σε κάποιο μονοπικοιλιακό των γνωστών εταιριών, το αποτέλεσμα δεν θα πινόταν. Εννοείται βέβαια οτι οταν η εκχύλιση γίνει "άψογα" είναι ακόμα καλύτερος. Το συμπέρασμα μου όμως είναι οτι την δουλειά στην περίπτωση μου την κάνει ο καφές κι όχι η μηχανή.
Καλησπέρα Βαγγέλη. Δεν μας λες και εμάς το χαρμάνι που δουλεύεις να το δοκιμάσουμε;

evaskal
Δημοσιεύσεις: 208
Εγγραφή: Δευ Μάιος 19, 2014 10:59 am
Όνομα: Βαγγέλης
Μηχανή:: Expobar Brewtus IV-R
2η Μηχανή:: Saeco 8325
Μύλος:: Compak K10 Conic
2ος Μύλος:: Mazzer Super Jolly E
Οι καφέδες μου:: Assado, Mokka, Τaf, Cup10 και μπαγιάτικο
Τοποθεσία: Ρέθυμνο Κρήτης

Re: Μια επαγγελματική μηχανή συγχωρεί λάθη;

Δημοσίευση από evaskal » Παρ Οκτ 16, 2020 1:27 pm

Assado mastery

Κωστας πε
Δημοσιεύσεις: 31
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 27, 2020 2:26 am
Μηχανή:: Lelit pl41em
Μύλος:: Heinami

Re: Μια επαγγελματική μηχανή συγχωρεί λάθη;

Δημοσίευση από Κωστας πε » Παρ Ιουν 11, 2021 9:48 am

evaskal έγραψε:
Παρ Οκτ 16, 2020 1:27 pm
Assado mastery
Καλημέρα φίλε μου! Και εγώ πέρναγα χτες και ρώτησα για τον assado (δεν έχω ξανά πάρει από εκεί) . Θα πάρω μόλις μου φύγει αυτός που έχω. Είσαι ευχαριστημένος γενικά από τι ψήσιμο του;

thlap
Δημοσιεύσεις: 56
Εγγραφή: Τρί Ιουν 01, 2021 6:53 pm
Όνομα: Θωμάς
Μηχανή:: Lelit Victoria
Μύλος:: Eureka Mignon Turbo
2ος Μύλος:: Sage SmartGrinderPro
Τοποθεσία: Βάρη
Επικοινωνία:

Re: Μια επαγγελματική μηχανή συγχωρεί λάθη;

Δημοσίευση από thlap » Παρ Ιουν 11, 2021 1:41 pm

evaskal έγραψε:
Κυρ Οκτ 11, 2020 11:47 am
Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Βασίλη. Η επαγγελματική μηχανή βοηθάει... αλλά μέχρι εκεί. Το όποιο σώσιμο το κάνει ο καφές. Το τελευταίο διάστημα δουλεύω με ένα χαρμάνι καφέ το ποίο οτι και να του κάνεις το αποτέλεσμα πάντα πίνεται και μάλιστα ευχάριστα κι ικανοποιητικά. Είτε με κατανομή, είτε χωρίς κατανομή, leveling, chaneling, με απλό καλάθι, με ακριβείας καλάθι, οτι και να κάνεις ο καφές βγαίνει ωραίος. Ακόμα και σε μηχανή των 80ευρώ που τον δοκίμασα μια χαρά ήταν. αυτό αν το έκανα σε κάποιο μονοπικοιλιακό των γνωστών εταιριών, το αποτέλεσμα δεν θα πινόταν. Εννοείται βέβαια οτι οταν η εκχύλιση γίνει "άψογα" είναι ακόμα καλύτερος. Το συμπέρασμα μου όμως είναι οτι την δουλειά στην περίπτωση μου την κάνει ο καφές κι όχι η μηχανή.
πες και σ'εμάς τους νουμπάδες το χαρμανι αυτό :respekt: :respekt:

evaskal
Δημοσιεύσεις: 208
Εγγραφή: Δευ Μάιος 19, 2014 10:59 am
Όνομα: Βαγγέλης
Μηχανή:: Expobar Brewtus IV-R
2η Μηχανή:: Saeco 8325
Μύλος:: Compak K10 Conic
2ος Μύλος:: Mazzer Super Jolly E
Οι καφέδες μου:: Assado, Mokka, Τaf, Cup10 και μπαγιάτικο
Τοποθεσία: Ρέθυμνο Κρήτης

Re: Μια επαγγελματική μηχανή συγχωρεί λάθη;

Δημοσίευση από evaskal » Τρί Ιουν 15, 2021 6:57 pm

Το χαρμάνι αναφέρεται στο παραπάνω post.

S.F.
Δημοσιεύσεις: 103
Εγγραφή: Παρ Ιαν 08, 2021 9:18 pm
Όνομα: πανος
Μηχανή:: lelit PL41 Tem PID
2η Μηχανή:: Gaggia Pure
Μύλος:: Mignon Specialita
2ος Μύλος:: ascaso i2
Οι καφέδες μου:: φρεσκια μπαγιατιλα!

Re: Μια επαγγελματική μηχανή συγχωρεί λάθη;

Δημοσίευση από S.F. » Κυρ Οκτ 17, 2021 8:53 pm

παρομοια εμπειρια, παταει η κοπελα 2 δοσεις, βουνο ο καφες, ουτε χτυπημα ουτε τιποτα παταει κατευθειαν με το ταμπερ και κουμπωνει στη μηχανη
και..?ο καφες πολυ καλος! τελικα για να πιουμε καφε της προκοπης θελουμε το λιγοτερο 5.000

Άβαταρ μέλους
After
Δημοσιεύσεις: 1040
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
Μύλος:: Mazzer Major
Οι καφέδες μου:: Hello Africa
Τοποθεσία: Αθηνα

Re: Μια επαγγελματική μηχανή συγχωρεί λάθη;

Δημοσίευση από After » Δευ Οκτ 18, 2021 12:58 am

Οι καφέδες που δουλεύουν σε αυτά τα μαγαζιά είναι εύκολοι λόγω ποικιλίας(Βραζιλίας 800 μέτρων το πολύ) και ψησίματος

Είναι πολύ εύκολο να τον εκχυλίσεις διότι βγάζουν εύκολα ότι έχουν, και λόγω ψησίματος συγχωρούν λάθη, δηλαδή πρέπει να κάνει χοντρή βλακεία για να έχεις channeling(που κάνουν βέβαια 😭🤣)

Έχει τύχει να πάρω και εγώ φρέσκα "εύκολα" χαρμάνια στο σπίτι και είτε έκανα εκχύλιση 20" είτε 35", ο καφές ήταν παραπάνω από καλος

Στην Ιταλία που σπούδαζα έβλεπα στο ίδιο μαγαζί κάθε μπαριστα να έχει τελείως διαφορετική μέθοδο "ότι να'ναι", μέχρι και πατήματα 45 μοιρών είδα 🤣, αλλά ο καφές έβγαινε πάντα καλός από το εκροεα διότι με το ψήσιμο που είχε, και με καλαμάκι να τον εκχυλιζες πάλι καλός θα ήταν 😂
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........

Απάντηση