Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
tz3s
Δημοσιεύσεις: 43
Εγγραφή: Πέμ Αύγ 30, 2018 4:39 pm
Όνομα: Φώτης
Μηχανή:: Lelit MaraX
Μύλος:: Eureka Mignon Spec
Οι καφέδες μου:: Στο ψαξιμο και παλι...

Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από tz3s » Πέμ Ιουν 04, 2020 5:17 pm

Καλησπερα σας.
Πανω απο χρονο βασικα που εχω την μηχανη και το κοφτη, καινουριος μπηκα στον χωρο και παραμενω...
Μετα απο διαφορες δοκιμες καφεδων (που βρηκα στην αγορα του Βελγιου), κατελληξα στον Bazzara (100% arabica για τα ζεστα, 80/20 για τα κρυα ροφηματα). 7-8 στα 12, η κλιμακα καβουρδισματος.
Τα προβληματα μου πολλα... Αρχικα, εχω διαβασει 30 αρθρα ξανα και ξανα. Το ενα λεει σωστα gr καφε 16 το αλλο 18 το αλλο 20. Κατελληξα στο να παιζω με τον χρονο του κοφτη. Με τιποτα δεν μπορω να καταφερω να πετυχω τους χρονους που λενε ολοι... Παντα πεφτει η πρωτη σταγονα σε 3-4 δευτ. Αν το κανω και πεσει στα 5-6 δευτ, τοτε η εκχυλιση παραμενει πολυ αργη με αποτελεσμα η γευση να ειναι αθλια!
Εχω βγαλει που και που κατι πολυ αποτελεσματα, αλλα δεν ειναι οτι με τον ιδιο τροπο, ιδιο κοψιμο, θα μου βγουν ξανα τα ιδια.
Τις πιο πολλες φορες, ασχετως της μαρκας καφε, τα αποτελεσματα μου φερνουν λιγο σε καφε της Αγιας Ειρηνης που ειχε φερσκοκαβουρδισμενο καφε (δεν θυμαμαι ονομα) και κυριως προς το πικρο. (μπορει και οξυ :Ρ)

Εχω δοκιμασει τωρα, να κοψω πιο χοντρα και πιο πολυ καφε.. Χειροτερο αποτελεσμα..
Δοκιμασα πιο λεπτα με αρκετο καφε.. πολυ δυνατος (και πικρος). Πιο λεπτα με λιγοτερο καφε, καπως καλυτερα αλλα παλι δν ειχε την δυνατη γευση και κυριως επεφτε πολυ γρηγορα παλι.

Μπορει καποιος να μου δωσει καποιες συμβουλες? Τι μπορει να κανω λαθος? Παιζει να βοηθησει καπου ενα naked portafilter?
Καθε συμβουλη δεκτη... αυτο το Σ/Κ ελπιζω να φαω ενα κιλο καφε με τις αποψεις σας!

Υ.γ. ολα εγιναν παλι χειροτερα οταν αποφασισα να δοκιμασω εναν καφε που ειχαν σε προσφορα μαζι με κατι γαματα ποτηρακια... Το αξιζαν τα ποτηρια, αλλα τωρα αντε να βρω ρυθμιση παλι

Άβαταρ μέλους
johnsin
Δημοσιεύσεις: 764
Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
Όνομα: Ιωάννης
Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
Μύλος:: Cunill Tranquilo
2ος Μύλος:: Mignon Specialita
Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από johnsin » Πέμ Ιουν 04, 2020 5:29 pm

Μη μπερδεύεσαι αν χρησιμοποιήσεις καφέ της σειράς βάζε 16 γραμμάρια και βγάλε την εκχύλιση 25-27 δεύτερα τα 60 γραμμάρια. αυτό σαν μπούσουλας δεν είναι κανόνας. αν με το κόψιμο σου βγει λιγότερα γραμμάρια και σου αρέσει το αφήνεις κει.
Στον specialty καφέ συνήθως βάζουμε περισσότερα γραμμάρια πάνω από 18.5 και οι ποιο πολλοί θέλουν και παραπάνω χρόνο ,συνήθως γράφουν μια μέση τιμή σαν μπούσουλας για να πας στο περίπου γευστικά αμέσως.
Σημαντικό μια παράμετρο να αλλάζεις την φορά γιατί θα μπερδευτείς.

Άβαταρ μέλους
Gespresso
Δημοσιεύσεις: 482
Εγγραφή: Παρ Μάιος 27, 2016 9:39 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
2η Μηχανή:: Hario V60
Μύλος:: Mignon Specialita
2ος Μύλος:: Graef cm800
Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από Gespresso » Πέμ Ιουν 04, 2020 7:59 pm

Σε όλες αυτές τις εκχυλισεις χειρίζεσαι με τον ίδιο τρόπο την θερμοκρασία του νερού; temperature surfing δηλαδή κάνεις;

tz3s
Δημοσιεύσεις: 43
Εγγραφή: Πέμ Αύγ 30, 2018 4:39 pm
Όνομα: Φώτης
Μηχανή:: Lelit MaraX
Μύλος:: Eureka Mignon Spec
Οι καφέδες μου:: Στο ψαξιμο και παλι...

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από tz3s » Πέμ Ιουν 04, 2020 8:08 pm

Gespresso έγραψε:
Πέμ Ιουν 04, 2020 7:59 pm
Σε όλες αυτές τις εκχυλισεις χειρίζεσαι με τον ίδιο τρόπο την θερμοκρασία του νερού; temperature surfing δηλαδή κάνεις;
η μηχανη *Pl 41TEM* εχει PID. Οποτε δεν νομιζω να χρειαζεται να κανω temp. surfing. Οχι?

Άβαταρ μέλους
Gespresso
Δημοσιεύσεις: 482
Εγγραφή: Παρ Μάιος 27, 2016 9:39 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
2η Μηχανή:: Hario V60
Μύλος:: Mignon Specialita
2ος Μύλος:: Graef cm800
Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από Gespresso » Πέμ Ιουν 04, 2020 9:02 pm

:a116:
Συγγνώμη, δεν το πρόσεξα.

xenos
Δημοσιεύσεις: 174
Εγγραφή: Τρί Φεβ 26, 2019 9:35 am
Όνομα: Xenophon
Μηχανή:: Lelit Plust
Μύλος:: Eureka Mignon Sp.
2ος Μύλος:: Graef cm702

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από xenos » Παρ Ιουν 05, 2020 10:31 am

johnsin έγραψε:
Πέμ Ιουν 04, 2020 5:29 pm
Σημαντικό μια παράμετρο να αλλάζεις την φορά γιατί θα μπερδευτείς.
Και εγώ νομίζω εδώ το χάνεις. Βάλε σταθερά πχ 17γρ καφέ (αλεσμένο, με ζυγαριά), θερμοκρασία (ανάλογα με τον καφέ και κάνε κ κανένα flush αφού την έχεις ζεστάνει κανένα 20'), σταθερό πάτημα όσο μπορείς και παίξε μόνο με την άλεση μέχρι να πάρεις σωστό χρόνο. Εκεί δες τι αποτέλεσμα παίρνεις με 1:2 σε ~30". :a014:

tz3s
Δημοσιεύσεις: 43
Εγγραφή: Πέμ Αύγ 30, 2018 4:39 pm
Όνομα: Φώτης
Μηχανή:: Lelit MaraX
Μύλος:: Eureka Mignon Spec
Οι καφέδες μου:: Στο ψαξιμο και παλι...

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από tz3s » Παρ Ιουν 05, 2020 11:56 am

Μολις γυρισα χαρουμενος απο τις πρωτες δοκιμες. :worthy:
Εβγαλα 55 ml σε σχεδον 30 δευτ. απο 17 (και κατι) γρ καφε.
Θα δοκιμασω να ριξω λιγο ακομα τα γρ. του καφε να δω αν ειναι καλυτερος και στα 16 (αν και φοβαμαι θα βγαινει λιγο παραπανω νερουλος τοτε).

Καποια αλλη σημαντικη τακτικη που θεωρειτε οτι μπορω να ξεχναω, μην γνωριζω?

Για το μοιρασμα εχω ενα ειδικο εργαλειακι (του οποιου μου διαφευγει η ονομασια τωρα), οποτε το στριβω και job is done.

Μια λεπτομερεια, το 1:2 τι αναλογια ειναι? Γρ. καφε σε ml εκχυλισματος?

Ευχαριστω για τον χρονο σας :oneup:

xenos
Δημοσιεύσεις: 174
Εγγραφή: Τρί Φεβ 26, 2019 9:35 am
Όνομα: Xenophon
Μηχανή:: Lelit Plust
Μύλος:: Eureka Mignon Sp.
2ος Μύλος:: Graef cm702

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από xenos » Παρ Ιουν 05, 2020 12:55 pm

Καλύτερα μέτρα το αποτέλεσμα σε γραμμάρια και όχι σε ml.
17gr in => 34gr out (1:2 δλδ), χοντρικά.

tz3s
Δημοσιεύσεις: 43
Εγγραφή: Πέμ Αύγ 30, 2018 4:39 pm
Όνομα: Φώτης
Μηχανή:: Lelit MaraX
Μύλος:: Eureka Mignon Spec
Οι καφέδες μου:: Στο ψαξιμο και παλι...

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από tz3s » Παρ Ιουν 05, 2020 1:05 pm

xenos έγραψε:
Παρ Ιουν 05, 2020 12:55 pm
Καλύτερα μέτρα το αποτέλεσμα σε γραμμάρια και όχι σε ml.
17gr in => 34gr out (1:2 δλδ), χοντρικά.
Τα 37 γρ (περιπου ιδια σε ml) δεν ειναι πολυ λιγα για φρεντο?
Στο φρεντο, που προσωπικα θελω να βγαζω 50, δεν παιζω με τις ιδιες αναλογιες? Δηλαδη 17gr καφε?

Άβαταρ μέλους
PublicDomain
Δημοσιεύσεις: 821
Εγγραφή: Τρί Ιαν 17, 2017 8:27 pm
Μηχανή:: Bezzera Unica PID
2η Μηχανή:: Lelit pl41 em
Μύλος:: Niche Zero
2ος Μύλος:: Lelit PL043MMI
Οι καφέδες μου:: caffeistas, hasbean, lasramblas
Τοποθεσία: www.e-spresso.gr

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από PublicDomain » Παρ Ιουν 05, 2020 1:21 pm

δεν μπορείς...

αυτό κάνουν οι καφετέριες και όλος ο κόσμος νομίζει ότι πρέπει να ρίξει μέσα στο καφέ 2-3 κουταλιές ζάχαρη να φτιάξει!!

μετά θα σου πει αγόρασα nespresso και το πίνω το ίδιο καφεδάκι με έξω!!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.e-spresso.gr

Απάντηση