Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
johnsin
Δημοσιεύσεις: 764
Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
Όνομα: Ιωάννης
Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
Μύλος:: Cunill Tranquilo
2ος Μύλος:: Mignon Specialita
Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από johnsin » Κυρ Δεκ 27, 2020 8:54 am

Αυτό είναι ανάλογα τον καφέ, εγώ χρησιμοποιώ τον buondi premium αντέχει μέχρι 50 γρ. από 16,5 γρ. που βιάζω. Γενικά όταν ο καφές εχει καλό σώμα δεν διαλύεται με τον πάγο. Αυτό δεν ισχύει στους spesialty που συνήθως είναι 1:2

manos0013
Δημοσιεύσεις: 85
Εγγραφή: Τρί Δεκ 08, 2020 9:53 am
Όνομα: Manos
Μηχανή:: Lelit Elizabeth
Μύλος:: Baratza sette 270wi
Οι καφέδες μου:: Jacobs prof,hacienda blend,cup 10
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτης

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από manos0013 » Κυρ Δεκ 27, 2020 10:46 am

johnsin έγραψε:
Κυρ Δεκ 27, 2020 8:54 am
Αυτό είναι ανάλογα τον καφέ, εγώ χρησιμοποιώ τον buondi premium αντέχει μέχρι 50 γρ. από 16,5 γρ. που βιάζω. Γενικά όταν ο καφές εχει καλό σώμα δεν διαλύεται με τον πάγο. Αυτό δεν ισχύει στους spesialty που συνήθως είναι 1:2
Δεν γίνεται τα 16,5 να γίνουν 18 γρ και να πάρεις 60 γρ ρόφημα? Γτ εγώ αυτό προσπαθώ να κάνω αλλά γίνεται πολύ πικρός

Άβαταρ μέλους
vsiorikis
Δημοσιεύσεις: 93
Εγγραφή: Κυρ Απρ 12, 2020 2:59 am
Όνομα: Vassilis
Μηχανή:: Gaggia Baby Dosata
Μύλος:: Eureka Specialitá
Οι καφέδες μου:: Round Cup Villa Caldas
Επικοινωνία:

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από vsiorikis » Κυρ Δεκ 27, 2020 11:32 am

Είναι πολλά τα 60γρ. για τα 16 γρ. αλεσμενου καφέ. Υπερεκχειλιζεις τον καφέ γι αυτό παίρνεις πικριλα. Έχεις συνηθίσει τα νεροπλυματα από τις καφετέριες που βγάζουν ποσότητα; Γιατί κυνηγάς τόσο μεγάλες αναλογίες και με 40γρ. φτιάχνεις εξαιρετικό φρέντο. Αλλιώς φτιάξε 2 δίπλα εσπρέσο και πετυχαίνεις την έξοδο που θέλεις
I'm not questioning your powers of observation. I'm merely remarking upon the paradox of asking a masked man who he is!

Άβαταρ μέλους
geathana
Δημοσιεύσεις: 142
Εγγραφή: Τρί Σεπ 01, 2020 11:44 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: ECM Technika V
2η Μηχανή:: Hario V60
Μύλος:: Woodsman TAlΩς
2ος Μύλος:: Comandante C40
Οι καφέδες μου:: Round cup, Samba, Mokka, Area 51
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από geathana » Κυρ Δεκ 27, 2020 12:21 pm

Μπορείς να τεστάρεις τον καφέ σου. Μπορεί και να πάρεις 50γρ χωρίς πικρίλα, αλλά 60 με τίποτα.

Άβαταρ μέλους
agpol07
Δημοσιεύσεις: 256
Εγγραφή: Πέμ Σεπ 05, 2019 12:05 am
Όνομα: Άγγελος
Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
2η Μηχανή:: Bialetti Brikka
Μύλος:: Niche Zero

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από agpol07 » Κυρ Δεκ 27, 2020 6:19 pm

Ή βγάλε 40 γρ ρόφημα και πρόσθεσε νερό.
Μην τραβάς την εκχύλιση ως τα 60 γρ και χαλάς την γεύση του ροφήματος..

Ή στην τελική, όπως λέει και ο φίλος πιο πριν, φτιάξε 2 δόσεις 16 γρ--> 30 γρ και θα έχεις 60 γρ ρόφημα να πίνεις όλη μέρα. Αλλά επειδή το έχω δοκιμάσει, εγώ προσωπικά δεν την πάλεψα με τόση δόση καφέ.

manos0013
Δημοσιεύσεις: 85
Εγγραφή: Τρί Δεκ 08, 2020 9:53 am
Όνομα: Manos
Μηχανή:: Lelit Elizabeth
Μύλος:: Baratza sette 270wi
Οι καφέδες μου:: Jacobs prof,hacienda blend,cup 10
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτης

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από manos0013 » Κυρ Δεκ 27, 2020 6:48 pm

agpol07 έγραψε:
Κυρ Δεκ 27, 2020 6:19 pm
Ή βγάλε 40 γρ ρόφημα και πρόσθεσε νερό.
Μην τραβάς την εκχύλιση ως τα 60 γρ και χαλάς την γεύση του ροφήματος..

Ή στην τελική, όπως λέει και ο φίλος πιο πριν, φτιάξε 2 δόσεις 16 γρ--> 30 γρ και θα έχεις 60 γρ ρόφημα να πίνεις όλη μέρα. Αλλά επειδή το έχω δοκιμάσει, εγώ προσωπικά δεν την πάλεψα με τόση δόση καφέ.
Θα ξεκινησω παλι τις δοκιμες να δω τι θα καταφερω. Μεχρι ποσα γραμμαρια καφε χωραει χωρις προβλημα το μαμα καλαθακι ?

Άβαταρ μέλους
geathana
Δημοσιεύσεις: 142
Εγγραφή: Τρί Σεπ 01, 2020 11:44 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: ECM Technika V
2η Μηχανή:: Hario V60
Μύλος:: Woodsman TAlΩς
2ος Μύλος:: Comandante C40
Οι καφέδες μου:: Round cup, Samba, Mokka, Area 51
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από geathana » Κυρ Δεκ 27, 2020 7:13 pm

18-18.5

manos0013
Δημοσιεύσεις: 85
Εγγραφή: Τρί Δεκ 08, 2020 9:53 am
Όνομα: Manos
Μηχανή:: Lelit Elizabeth
Μύλος:: Baratza sette 270wi
Οι καφέδες μου:: Jacobs prof,hacienda blend,cup 10
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτης

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από manos0013 » Κυρ Δεκ 27, 2020 7:41 pm

Επισης δοκιμασα 18 γρ καφε και εβγαλα 45 γρ ροφημα σε 25 δευτερα. Αρκετα ωραιος αλλα εξακολουθει να εχει μια δοση πικριλας.
Εκανα δοκιμες στους 92,90 και 89 βαθμους και παλι πικριζε. Παιζει να φταιει οτι
χρησιμοποιω παραπανω γραμμαρια απο αυτα που χρειαζονται ? Επισης σκεφτομαι οτι αν κοψω πιο χοντρα ωστε να ψηνεται λιγοτερο ο καφες θα
παρω τα 45 γρ σε λιγοτερο απο 22-23 δευτερολεπτα. Ποια ειναι η γνωμη σας?

Άβαταρ μέλους
petros182
Δημοσιεύσεις: 56
Εγγραφή: Δευ Ιαν 26, 2015 12:41 am
Όνομα: Πέτρος
Μηχανή:: ECM Classika Pid
2η Μηχανή:: DIY Roaster 250g
Μύλος:: Compak K5 Platinum
2ος Μύλος:: Delonghi KG79 mod
Οι καφέδες μου:: Specialty ή Home Roast!
Τοποθεσία: Φλώρινα

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από petros182 » Κυρ Δεκ 27, 2020 8:19 pm

Τι καφέ χρησιμοποιείς ? Οι κόκκοι είναι αρκετά σκούροι ? Έχουν λαδάκι πάνω?
Το ψήσιμο παίζει τεράστιο ρόλο!

manos0013
Δημοσιεύσεις: 85
Εγγραφή: Τρί Δεκ 08, 2020 9:53 am
Όνομα: Manos
Μηχανή:: Lelit Elizabeth
Μύλος:: Baratza sette 270wi
Οι καφέδες μου:: Jacobs prof,hacienda blend,cup 10
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτης

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από manos0013 » Κυρ Δεκ 27, 2020 8:32 pm

petros182 έγραψε:
Κυρ Δεκ 27, 2020 8:19 pm
Τι καφέ χρησιμοποιείς ? Οι κόκκοι είναι αρκετά σκούροι ? Έχουν λαδάκι πάνω?
Το ψήσιμο παίζει τεράστιο ρόλο!
Jacobs professional χρησιμοποιω,αρκετα σκουρος θα ελεγα.Και νιωθω μια πολυ ελαφρυα λιπαροτητα οταν πιανω τους κοκκους.
Στα χερια μου ηρθε ακριβως ενα μηνα μετα την ημερομηνια ψησιματος.

Απάντηση