Συντομος χρονος εκχυλισης
Συντομος χρονος εκχυλισης
Καλησπερα σε ολους, πριν λιγες μερες πηρα στα χερια μου την lelit pl41 plust pid και την συνδιαζω με μυλο niche zero.
Δοκιμαζω καφε απο roundcup και εχω δοκιμασει κοψιματα στον niche 1 - 1.2 - 1.8 - 2
Σε ολες τις προσπαθειες ο καφες τρεχει πολυ γρηγορα, δηλαδη σε 10-15 δευτερολεπτα παιρνω περιπου 50 ml
Θερμοκρασια που εχω ρυθμισει στην μηχανη αρχικα ηταν 103 (ειχα ακουσει οτι χανουν 7-8 βαθμους απο αυτο που δειχνουν) και επειτα το αλλαξα και το εχω στο 94 και μου φαινεται οτι ο καφες βγαινει καλυτερος. Προς το παρον ο καφες ειναι γενικα γευστικος απλα τρεχει πολυ γρηγορα. Φανταζομαι οτι σε αυτο θα φταιει το κοψιμο αλλα ποσο πιο χαμηλα να το παω απο 1? Επισης να τονισω πως πανω κατω σε ολα τα κοψιματα δεν αλλαζει πολυ ο χρονος που προανεφερα (10-15 δευτερολεπτα)
Δοκιμαζω καφε απο roundcup και εχω δοκιμασει κοψιματα στον niche 1 - 1.2 - 1.8 - 2
Σε ολες τις προσπαθειες ο καφες τρεχει πολυ γρηγορα, δηλαδη σε 10-15 δευτερολεπτα παιρνω περιπου 50 ml
Θερμοκρασια που εχω ρυθμισει στην μηχανη αρχικα ηταν 103 (ειχα ακουσει οτι χανουν 7-8 βαθμους απο αυτο που δειχνουν) και επειτα το αλλαξα και το εχω στο 94 και μου φαινεται οτι ο καφες βγαινει καλυτερος. Προς το παρον ο καφες ειναι γενικα γευστικος απλα τρεχει πολυ γρηγορα. Φανταζομαι οτι σε αυτο θα φταιει το κοψιμο αλλα ποσο πιο χαμηλα να το παω απο 1? Επισης να τονισω πως πανω κατω σε ολα τα κοψιματα δεν αλλαζει πολυ ο χρονος που προανεφερα (10-15 δευτερολεπτα)
- PublicDomain
- Δημοσιεύσεις: 821
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 17, 2017 8:27 pm
- Μηχανή:: Bezzera Unica PID
- 2η Μηχανή:: Lelit pl41 em
- Μύλος:: Niche Zero
- 2ος Μύλος:: Lelit PL043MMI
- Οι καφέδες μου:: caffeistas, hasbean, lasramblas
- Τοποθεσία: www.e-spresso.gr
Re: Συντομος χρονος εκχυλισης
Θα πας όσο χαμηλά χρειάζεται (δε θα καταστρέψεις τα μαχαίρια βέβαια)
κουμπώνεις καλά το Portafilter;
κουμπώνεις καλά το Portafilter;
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.e-spresso.gr
www.e-spresso.gr
Re: Συντομος χρονος εκχυλισης
Επειδη αν δεν κανω λαθος εχει και εσυ τον συγκεκριμενο μυλο ποσο χαμηλα θα μπορουσα να παω πιστευεις; Σκεφτομαι να δοκιμασω και το 0,5.PublicDomain έγραψε: ↑Σάβ Μάιος 30, 2020 3:46 pmΘα πας όσο χαμηλά χρειάζεται (δε θα καταστρέψεις τα μαχαίρια βέβαια)
κουμπώνεις καλά το Portafilter;
Το πορταφιλτερ θεωρω πως το κουμπωνω καλα δεν ειναι και τοσο δυσκολο εκτος αν μου διαφευγει κατι. Επισης στην κατανομη του καφε προσπαθω να το κανω οσο καλυτερα μπορω, περιμενω και το γυμνο μου pf για να μπορω να ειμαι πιο σιγουρος, αλλα ειμαι προσεχτικος και στην κατανομη του καφε καθως και στο δυνατο πατημα που προσπαθω να εχω καθε φορα.
Re: Συντομος χρονος εκχυλισης
Επισης αυτο που δεν εχω καταλαβει στον μυλο, οι τιμες που δειχνει ειναι ενδεικτικες; Μπορω να παω και κατω απο εκει που γραφει 0;
Το φοβαμαι λιγο και δεν το εχω δοκιμασει.
Το φοβαμαι λιγο και δεν το εχω δοκιμασει.
- agpol07
- Δημοσιεύσεις: 261
- Εγγραφή: Πέμ Σεπ 05, 2019 12:05 am
- Όνομα: Άγγελος
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- 2η Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
- Μύλος:: Niche Zero
Re: Συντομος χρονος εκχυλισης
Μήπως πρέπει να καλιμπράρεις τον μύλο;;
https://youtu.be/0rFmALZJpe8
Εγώ κόβω στο 14-16.. Θα μου πεις εξαρτάται κι ο καφές. Αλλά μου φαίνεται πολύ λίγο το 1 που κόβεις εσύ.
https://youtu.be/0rFmALZJpe8
Εγώ κόβω στο 14-16.. Θα μου πεις εξαρτάται κι ο καφές. Αλλά μου φαίνεται πολύ λίγο το 1 που κόβεις εσύ.
Re: Συντομος χρονος εκχυλισης
Αυτο τι ακριβως ρολο παιζει; Θα το κανω δεν φαινεται δυσκολο. Λες να εχει πειραχτει καπως αυτο και να κοβω οτι να ναι;agpol07 έγραψε: ↑Σάβ Μάιος 30, 2020 3:56 pmΜήπως πρέπει να καλιμπράρεις τον μύλο;;
https://youtu.be/0rFmALZJpe8
Εγώ κόβω στο 14-16.. Θα μου πεις εξαρτάται κι ο καφές. Αλλά μου φαίνεται πολύ λίγο το 1 που κόβεις εσύ.
- agpol07
- Δημοσιεύσεις: 261
- Εγγραφή: Πέμ Σεπ 05, 2019 12:05 am
- Όνομα: Άγγελος
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- 2η Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
- Μύλος:: Niche Zero
Re: Συντομος χρονος εκχυλισης
Συνήθως όταν αλλάζουμε κόψιμο στρίβουμε μόνο το νίκελ. Αν κατά λάθος έχεις στρίψει και το κάτω στεφάνι (μαύρο) τότε δεν έχεις τον ακριβή αριθμό κοψίματος. Και αν κάθε φορά που το αλλάζεις κόψιμο σου φεύγει και από λίγο, μπορεί να νομίζεις ότι κόβεις σταθερά σε έναν αριθμό αλλά στην ουσία να κόβεις σε διαφορετικό κάθε φορά.
Καλό είναι όταν τον καλιμπράρεις, κάθε λίγο που θα στρίβεις προς το finer να τον βάζεις σε λειτουργία.
Καλό είναι όταν τον καλιμπράρεις, κάθε λίγο που θα στρίβεις προς το finer να τον βάζεις σε λειτουργία.
Re: Συντομος χρονος εκχυλισης
Φιλε αν σου πω εγω οτι τοσο καιρο στριβω το μαυρο γιατι νομιζω οτι ειναι το αντιθετο;;agpol07 έγραψε: ↑Σάβ Μάιος 30, 2020 4:20 pmΣυνήθως όταν αλλάζουμε κόψιμο στρίβουμε μόνο το νίκελ. Αν κατά λάθος έχεις στρίψει και το κάτω στεφάνι (μαύρο) τότε δεν έχεις τον ακριβή αριθμό κοψίματος. Και αν κάθε φορά που το αλλάζεις κόψιμο σου φεύγει και από λίγο, μπορεί να νομίζεις ότι κόβεις σταθερά σε έναν αριθμό αλλά στην ουσία να κόβεις σε διαφορετικό κάθε φορά.
Καλό είναι όταν τον καλιμπράρεις, κάθε λίγο που θα στρίβεις προς το finer να τον βάζεις σε λειτουργία.
Χαζομαρα, πρεπει δηλαδη αμεσα να το καλιμπραρω που λες.
- agpol07
- Δημοσιεύσεις: 261
- Εγγραφή: Πέμ Σεπ 05, 2019 12:05 am
- Όνομα: Άγγελος
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- 2η Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
- Μύλος:: Niche Zero
Re: Συντομος χρονος εκχυλισης
Πάντως πολλοί λένε ότι το ιδανικό είναι, το καλιμπραρισμα να γίνει μετά από καθαρισμό των μαχαιριών.
https://youtu.be/9xqntr30q94
https://youtu.be/9xqntr30q94
- PublicDomain
- Δημοσιεύσεις: 821
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 17, 2017 8:27 pm
- Μηχανή:: Bezzera Unica PID
- 2η Μηχανή:: Lelit pl41 em
- Μύλος:: Niche Zero
- 2ος Μύλος:: Lelit PL043MMI
- Οι καφέδες μου:: caffeistas, hasbean, lasramblas
- Τοποθεσία: www.e-spresso.gr
Re: Συντομος χρονος εκχυλισης
Μην κάνεις τίποτα...
κάνε το εξής βιδώνεις το νικελ μέχρι τέρμα χωρίς πίεση
εκεί είναι ας πούμε το μηδέν σου
μετά για εσπρέσο είναι περίπου ένα τέταρτο ξεβίδωμα
όταν βρεις το κόψιμο εσπρέσο θέσε ένα νούμερο ότι θες που να σε βολεύει πχ το 10 το 20 κλπ και είναι είναι απλά για δικιά σου αναφορά.
κάνε το εξής βιδώνεις το νικελ μέχρι τέρμα χωρίς πίεση
εκεί είναι ας πούμε το μηδέν σου
μετά για εσπρέσο είναι περίπου ένα τέταρτο ξεβίδωμα
όταν βρεις το κόψιμο εσπρέσο θέσε ένα νούμερο ότι θες που να σε βολεύει πχ το 10 το 20 κλπ και είναι είναι απλά για δικιά σου αναφορά.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.e-spresso.gr
www.e-spresso.gr