Θερμοκρασία στο pid 95, το χαρμάνι είναι το Master blend
Απορίες αρχάριου
-
- Δημοσιεύσεις: 202
- Εγγραφή: Πέμ Δεκ 21, 2017 1:36 pm
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: Kudu, Mr Bean, Mokka, Cafeistas
Re: Απορίες αρχάριου
Αν δεν έχεις πειράξει το offset, η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή - δοκίμασε στους 103 - 104.
-
- Δημοσιεύσεις: 12
- Εγγραφή: Πέμ Μάιος 07, 2020 7:27 pm
- Όνομα: Παναγιώτης
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST
- Μύλος:: Lelit PL043
Re: Απορίες αρχάριου
Οι 95 βαθμοί ήταν η εργοστασιακή ρύθμιση. Δεν το άλλαξα γιατί όπως ισχυρίζεται το manual "είναι η ιδανική θερμοκρασία για έναν καλό εσπρέσσο". Σε ευχαριστώ, θα το δοκιμάσω!
- panos0121
- Δημοσιεύσεις: 233
- Εγγραφή: Τρί Νοέμ 13, 2018 11:33 pm
- Όνομα: Πανος
- Μηχανή:: gaggia classic pid
- Μύλος:: Compak K10 conic
- Οι καφέδες μου:: pianeta
Re: Απορίες αρχάριου
απο τη θερμοκρασια που βλεπεις στο pid υπολογισε περιπου -8 βαθμους..για τον συγκεκριμενο καφε ξεκινα απο 100 και αν παραμενει η ξινιλα ανεβαινεις..και καλο ειναι οπως σου ειπαν και τα παιδια απο πανω να βαλεις στο προγραμμα και το γυμνο..θα το χρειαστεις σιγουρα..
-
- Δημοσιεύσεις: 12
- Εγγραφή: Πέμ Μάιος 07, 2020 7:27 pm
- Όνομα: Παναγιώτης
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST
- Μύλος:: Lelit PL043
Re: Απορίες αρχάριου
Τελικά δοκίμασα θερμοκρασίες 100 και 101 και το αποτέλεσμα βελτιώθηκε σημαντικά. Η οξύτητα υποχώρησε σχεδόν τελείως, βγήκαν αρώματα και γεύσεις. Ταυτόχρονα όμως βγήκε και λίγη πίκρα/αλκαλικοτητα που θα την δουλέψω. Πολύ αποτελεσματικες οι συμβουλές σας παιδιά, ευχαριστώ!
- panos0121
- Δημοσιεύσεις: 233
- Εγγραφή: Τρί Νοέμ 13, 2018 11:33 pm
- Όνομα: Πανος
- Μηχανή:: gaggia classic pid
- Μύλος:: Compak K10 conic
- Οι καφέδες μου:: pianeta
Re: Απορίες αρχάριου
Σίγουρα έχεις θέμα με την κατανομή..δοκιμασε και άλλες θερμοκρασίες λίγο πάνω λίγο κάτω αλλά εκεί θα καταλήξεις.. Όλοι το περάσαμε και το περνάμε..
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Απορίες αρχάριου
Βλέπεις φίλε μου οτι δεν υπάρχει "ιδανική θερμοκρασία" που θα μας τη δώσει ένα manual. Υπάρχουν πολλές παράμετροι που παίζουν ρόλο και μόνο η γεύση σου θα καθορίσει το "ιδανικό".
Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ο πιο δραστικός τρόπος να σκοτώσεις την οξύτητα, αλλά και να πάρεις πίκρα που σημαίνει οτι ο καφές σου καίγεται. Μπορείς εναλλακτικά να μειώσεις λίγο τη δοσολογία παίζοντας παράλληλα με άλεση/πάτημα και να δεις τι σου δίνει. Το γυμνό είναι must.