Απορίες αρχάριου

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Largie
Δημοσιεύσεις: 12
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 07, 2020 7:27 pm
Όνομα: Παναγιώτης
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST
Μύλος:: Lelit PL043

Re: Απορίες αρχάριου

Δημοσίευση από Largie » Κυρ Μάιος 24, 2020 10:26 pm

panos0121 έγραψε:
Κυρ Μάιος 24, 2020 9:28 pm
τι θερμοκρασια εχεις?ο καφες ειναι το βασικο χαρμανι του ci?
Θερμοκρασία στο pid 95, το χαρμάνι είναι το Master blend

NiPi
Δημοσιεύσεις: 202
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 21, 2017 1:36 pm
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: Kudu, Mr Bean, Mokka, Cafeistas

Re: Απορίες αρχάριου

Δημοσίευση από NiPi » Κυρ Μάιος 24, 2020 10:44 pm

Αν δεν έχεις πειράξει το offset, η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή - δοκίμασε στους 103 - 104.

Largie
Δημοσιεύσεις: 12
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 07, 2020 7:27 pm
Όνομα: Παναγιώτης
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST
Μύλος:: Lelit PL043

Re: Απορίες αρχάριου

Δημοσίευση από Largie » Κυρ Μάιος 24, 2020 10:57 pm

Οι 95 βαθμοί ήταν η εργοστασιακή ρύθμιση. Δεν το άλλαξα γιατί όπως ισχυρίζεται το manual "είναι η ιδανική θερμοκρασία για έναν καλό εσπρέσσο". Σε ευχαριστώ, θα το δοκιμάσω!

Άβαταρ μέλους
panos0121
Δημοσιεύσεις: 233
Εγγραφή: Τρί Νοέμ 13, 2018 11:33 pm
Όνομα: Πανος
Μηχανή:: gaggia classic pid
Μύλος:: Compak K10 conic
Οι καφέδες μου:: pianeta

Re: Απορίες αρχάριου

Δημοσίευση από panos0121 » Κυρ Μάιος 24, 2020 11:41 pm

απο τη θερμοκρασια που βλεπεις στο pid υπολογισε περιπου -8 βαθμους..για τον συγκεκριμενο καφε ξεκινα απο 100 και αν παραμενει η ξινιλα ανεβαινεις..και καλο ειναι οπως σου ειπαν και τα παιδια απο πανω να βαλεις στο προγραμμα και το γυμνο..θα το χρειαστεις σιγουρα..

Largie
Δημοσιεύσεις: 12
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 07, 2020 7:27 pm
Όνομα: Παναγιώτης
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST
Μύλος:: Lelit PL043

Re: Απορίες αρχάριου

Δημοσίευση από Largie » Δευ Μάιος 25, 2020 11:09 am

Τελικά δοκίμασα θερμοκρασίες 100 και 101 και το αποτέλεσμα βελτιώθηκε σημαντικά. Η οξύτητα υποχώρησε σχεδόν τελείως, βγήκαν αρώματα και γεύσεις. Ταυτόχρονα όμως βγήκε και λίγη πίκρα/αλκαλικοτητα που θα την δουλέψω. Πολύ αποτελεσματικες οι συμβουλές σας παιδιά, ευχαριστώ!

Άβαταρ μέλους
panos0121
Δημοσιεύσεις: 233
Εγγραφή: Τρί Νοέμ 13, 2018 11:33 pm
Όνομα: Πανος
Μηχανή:: gaggia classic pid
Μύλος:: Compak K10 conic
Οι καφέδες μου:: pianeta

Re: Απορίες αρχάριου

Δημοσίευση από panos0121 » Δευ Μάιος 25, 2020 11:33 am

Σίγουρα έχεις θέμα με την κατανομή..δοκιμασε και άλλες θερμοκρασίες λίγο πάνω λίγο κάτω αλλά εκεί θα καταλήξεις.. Όλοι το περάσαμε και το περνάμε..

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Απορίες αρχάριου

Δημοσίευση από Luckees » Δευ Μάιος 25, 2020 1:18 pm

Largie έγραψε:
Κυρ Μάιος 24, 2020 10:57 pm
Οι 95 βαθμοί ήταν η εργοστασιακή ρύθμιση. Δεν το άλλαξα γιατί όπως ισχυρίζεται το manual "είναι η ιδανική θερμοκρασία για έναν καλό εσπρέσσο".
Βλέπεις φίλε μου οτι δεν υπάρχει "ιδανική θερμοκρασία" που θα μας τη δώσει ένα manual. Υπάρχουν πολλές παράμετροι που παίζουν ρόλο και μόνο η γεύση σου θα καθορίσει το "ιδανικό".
Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ο πιο δραστικός τρόπος να σκοτώσεις την οξύτητα, αλλά και να πάρεις πίκρα που σημαίνει οτι ο καφές σου καίγεται. Μπορείς εναλλακτικά να μειώσεις λίγο τη δοσολογία παίζοντας παράλληλα με άλεση/πάτημα και να δεις τι σου δίνει. Το γυμνό είναι must.

Απάντηση