Βοήθεια σε αρχάριο...
- Gespresso
- Δημοσιεύσεις: 482
- Εγγραφή: Παρ Μάιος 27, 2016 9:39 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
- 2η Μηχανή:: Hario V60
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef cm800
- Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!
Re: Βοήθεια σε αρχάριο...
Αν πας στην ενότητα με τους καφέδες και στα προτεινόμενα μαγαζιά, έχεις πολλές επιλογές.
Με την θερμοκρασία δεν κατάλαβα πώς χειρίζεσαι την μηχανή (αυτό με το 5 λεπτο)
Με την θερμοκρασία δεν κατάλαβα πώς χειρίζεσαι την μηχανή (αυτό με το 5 λεπτο)
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Βοήθεια σε αρχάριο...
Στην κεντρική σελίδα του φόρουμ υπάρχουν μερικά, αλλά και στο ειδικό thread περί καφέδων θα δεις πάρα πολλές επιλογές. Ενδεικτικά Cup10, distretto, mokka, taresso, taf, kudu, samba...όρεξη να έχεις να ψάχνεις.
Και να μην απολογείσαι για καμιά ερώτηση, εδώ είμαστε για να ανταλλάσσουμε απόψεις.
Και να μην απολογείσαι για καμιά ερώτηση, εδώ είμαστε για να ανταλλάσσουμε απόψεις.
-
- Δημοσιεύσεις: 34
- Εγγραφή: Τρί Μαρ 03, 2020 4:43 pm
Re: Βοήθεια σε αρχάριο...
Ναι τα είδα τα καταστήματα. Σωστά, η ποικιλία είναι αρκετή.
Δεν ξέρω τι άλλο να πω για τον χειρισμό της μηχανής. Όπως είπα, το έψαξα και σε αντίθεση με την Silvia στην Anna το temperature surfing δεν θεωρείται εφικτό και όσες προσπάθειες έκανα κατέληξαν σε αρκετό ατμό που θεωρώ θα έκαιγε τον καφέ. Όπως λειτουργώ τώρα όταν δω ότι άναψε η αντίστοιχη λυχνία (που σημαίνει ότι η θερμοκρασία είναι "σωστή") περιμένω άλλα περίπου 5 λεπτά και ξεκινάω την εκχύλιση.
Χωρίς να θέλω να είμαι πιεστικός αν μπορεί κάποιος να μου απαντήσει στο προηγούμενο μήνυμα μου όσον αφορά τα καλάθια και τα αρχικά γραμμάρια θα το εκτιμούσα γιατί θεωρώ είναι βασική γνώση που θα έπρεπε να έχω.
-
- Δημοσιεύσεις: 208
- Εγγραφή: Δευ Μάιος 19, 2014 10:59 am
- Όνομα: Βαγγέλης
- Μηχανή:: Expobar Brewtus IV-R
- 2η Μηχανή:: Saeco 8325
- Μύλος:: Compak K10 Conic
- 2ος Μύλος:: Mazzer Super Jolly E
- Οι καφέδες μου:: Assado, Mokka, Τaf, Cup10 και μπαγιάτικο
- Τοποθεσία: Ρέθυμνο Κρήτης
Re: Βοήθεια σε αρχάριο...
Σε καμία περίπτωση δεν ρωτάς βλακείες. Είναι απολύτως εύλογα τα ερωτήματα που θέτεις, μάλιστα έχουν γίνει θέμα συζήτησης και στο παρελθόν μέσα στο φόρουμ από πολύ κόσμο. Λίγο πολύ όλοι περάσαμε από αυτή τη θέση.Απολογούμαι αν ρωτάω βλακείες αλλά προσπαθώ να καταλάβω.
Εννοείται ότι κρατάς όσες παραμέτρους μπορείς σταθερές για να έχεις ένα σημείο αναφοράς για τα τους πειραματισμούς σου.Όπως διάβαζα (και μου φαίνεται και λογικό) στην αρχή για να μην τρελαθείς από τις πολλές παραμέτρους πρέπει να κρατάς αυτές που μπορείς σταθερές ξεκινώντας από την αρχική δόση
Για μένα ναι. Πάντα πρέπει να τερματίζει το καλάθι. Όσες φορές δεν το εφάρμοσα είχα κακή εκχύλιση. Η σωστή απόσταση από την ντουζιέρα και η καλή κατανομή για μένα προσωπικά είναι το παν. Όσο πιο σωστές είναι αυτές οι δύο παράμετροι τόσο καλύτερα αποτελέσματα. Το πρώτο το βρίσκεις, το δεύτερο… αααχχχχ… ας το αφήσω καλύτερα… Εννοείται βέβαια ότι ο φρέσκος καφές «συγχωρεί» εύκολα τα λάθη, ειδικά αν είναι και κάποιος ευκολοδούλευτος. Και προφανώς το επίπεδο του εξοπλισμού βοηθάει.Είναι δηλαδή πάντα απαραίτητο να βάζουμε τα μέγιστα δυνατά γραμμάρια σε κάθε περίπτωση για το κάθε καλάθι? Δηλαδή αν στο δικό μου όντως τερματίζει πχ στα 19 πρέπει πάντα να βάζω 19 και αν θέλω να δοκιμάσω πχ 16 πρέπει να βρώ ένα άλλο καλάθι που να τερματίζει αυτό στα 16?
Έστω ότι βρήκες ότι το καλάθι σου τερματίζει στα 19γρ, μετά προσαρμόζεις το κόψιμο σου για να έρθει στον χρόνο που θες. Αν χρειάζεται μεγάλη αλλαγή στο κόψιμο, ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξεις και γραμμάρια. Να ανέβεις ή να κατέβεις. Αν όμως οι αλλαγές που χρειάζεσαι είναι μικρές το πιθανότερο είναι να παραμείνεις στα 19γρ. Π.χ Αν βλέπεις ότι με 19γρ παίρνει ένα λεπτό η εκχύλιση σου και πρέπει να κόψεις πιο χοντρά, μετά την προσαρμογή τα 19 μπορεί να αποδειχτούν πολλά, οπότε εκεί είναι πιθανό να χρειαστεί να κατέβεις π.χ. στα 18γρ (Θα το αισθανθείς και στο πατητήρι σου αυτό.) Αν η αλλαγή που χρειάζεσαι είναι της τάξης των 5σεκ, πιθανό να μη θα χρειαστεί καμία αλλαγή στα γραμμάρια. Τώρα αν θες να αλλάξεις τελείως τη συνταγή σε ένα εύρος π.χ. από τα 19γρ στα 16, εκεί πράγματι χρειάζεσαι άλλο καλαθάκι. Γι αυτό υπάρχουν και σε διάφορα ύψη.
Αυτός λοιπόν είναι ένας γενικός μπούσουλας που ακολουθείς.
Όσον αφορά στον καφέ, λίγο πολύ είναι γνωστοί οι ψήστες, και μπορούν να σε καθοδηγήσουν κιόλας σε ότι αφορά τη συνταγή. Άμα κοιτάξεις στο φόρουμ θα βρεις πολλές προτάσεις στις αντίστοιχες ενότητες, όπως σου πρότεινε και ο Αποστόλης. Θα έλεγα αν γινόταν να διάλεγες κάποιον που να έχει χρησιμοποιηθεί εδώ στο φόρουμ από κάποιον με μηχανή σα τη δική σου για να ξέρεις περίπου τι να περιμένεις. Αλλά δεν έχω κάποιον υπόψη αυτή τη στιγμή.
-
- Δημοσιεύσεις: 34
- Εγγραφή: Τρί Μαρ 03, 2020 4:43 pm
Re: Βοήθεια σε αρχάριο...
Το φαντάστηκα πως θα το έλεγες αυτό...Έστω ότι βρήκες ότι το καλάθι σου τερματίζει στα 19γρ, μετά προσαρμόζεις το κόψιμο σου για να έρθει στον χρόνο που θες. Αν χρειάζεται μεγάλη αλλαγή στο κόψιμο, ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξεις και γραμμάρια. Να ανέβεις ή να κατέβεις. Αν όμως οι αλλαγές που χρειάζεσαι είναι μικρές το πιθανότερο είναι να παραμείνεις στα 19γρ. Π.χ Αν βλέπεις ότι με 19γρ παίρνει ένα λεπτό η εκχύλιση σου και πρέπει να κόψεις πιο χοντρά, μετά την προσαρμογή τα 19 μπορεί να αποδειχτούν πολλά, οπότε εκεί είναι πιθανό να χρειαστεί να κατέβεις π.χ. στα 18γρ (Θα το αισθανθείς και στο πατητήρι σου αυτό.) Αν η αλλαγή που χρειάζεσαι είναι της τάξης των 5σεκ, πιθανό να μη θα χρειαστεί καμία αλλαγή στα γραμμάρια. Τώρα αν θες να αλλάξεις τελείως τη συνταγή σε ένα εύρος π.χ. από τα 19γρ στα 16, εκεί πράγματι χρειάζεσαι άλλο καλαθάκι. Γι αυτό υπάρχουν και σε διάφορα ύψη.
Αυτός λοιπόν είναι ένας γενικός μπούσουλας που ακολουθείς.
Ευχαριστώ πάντως. Μια ακόμα ερώτηση για να μην ανοίξω άλλο θέμα, αν αλλάξεις καφέ πρέπει να καθαρίσεις πρώτα τον μύλο (ακόμα και αν έχει καθαριστεί πρόσφατα)? Ναί, όχι ή καλό θα ήταν αλλά δεν είναι απαραίτητο ντε και καλα΄..?
-
- Δημοσιεύσεις: 208
- Εγγραφή: Δευ Μάιος 19, 2014 10:59 am
- Όνομα: Βαγγέλης
- Μηχανή:: Expobar Brewtus IV-R
- 2η Μηχανή:: Saeco 8325
- Μύλος:: Compak K10 Conic
- 2ος Μύλος:: Mazzer Super Jolly E
- Οι καφέδες μου:: Assado, Mokka, Τaf, Cup10 και μπαγιάτικο
- Τοποθεσία: Ρέθυμνο Κρήτης
Re: Βοήθεια σε αρχάριο...
Εντάξει και να μην τον καθαρίσεις δεν έγινε και τίποτα. Το πολύ πολύ να σου "λερώσει" την πρώτη εκχύλιση που θα κάνεις, Μετά όλα εντάξει. Άδειασε τη γυάλα σου, άλεσε οτι έχει μείνει μέσα από τον παλιό να φύγει, και βάλε τον καινούριο. Άμα θες αλέθεις και 2-3γρ από τον καινούριο κι είσαι εντάξει.