Καλημέρα σας, είμαι καινούριος στο φόρουμ.
Εχω στην διάθεση μου μια μηχανή KRUPS XP2000(αυτη που φτιαχνει γαλλικο και εσπρεσσο). Έχω αγοράσει και 1kg Lavazza Super Cream Whole Beans.
Διάβασα στο ίντερνετ ότι είναι καλός καφές και δεν ήθελα αλεσμένο για να είναι πιο φρέσκος.
ΑΛΛΑ:
1) Δεν έχω μύλο και προσπάθησα να τον κόψω στο blender και βγήκε σκατα το κόψιμο.
και
2)Έχω καιρό να χρησιμοποιήσω την μηχανή και δεν θυμάμαι πόση ώρα πρέπει να αφήνω τον καφέ να τρέξει, ώστε να βγει νερουλός. έφτιαξα 3 και μου βγήκαν όλοι πολύ ελαφριοι.
Θα εκτιμούσα πολύ οποιαδήποτε συμβουλή, κυρίως για την παρασκευή. Ευχαριστώ!
*επειδή διάβασα ενα guide εδω, παρατήρησα ότι όταν έφτιαχνα καφέ δεν υπήρχε καθόλου σταθερή ροή εκχύλισης.
ΒΟΗΘΕΙΑ KRUPS XP-2000
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: ΒΟΗΘΕΙΑ KRUPS XP-2000
Καλώς ήρθες και Καλή Χρονιά.
Τι μου θύμησες...με μια τέτοια krups είχα στην πρώτη μου επαφή με τον οικιακό καφέ πριν πολλά χρόνια.
Δυστυχώς δεν έχει κανένα ποιοτικό τεχνικό χαρακτηριστικό για να φτιάξεις τουλάχιστον αποδεκτό εσπρέσο. Φαντάσου οτι η νεσπρέσο που αγόρασα στην πορεία, μου φάνταζε "μηχανάρα".
Αν είσαι λάτρης του εσπρέσο και δεν θες να πετάς τα λεφτά σου σε χάλια καφέδες, πρέπει να κάνεις υπομονή και αποταμίευση για να πας σε κάτι καλύτερο , αν όχι μένεις στην επιλογή του γαλλικού.
Στην περίπτωση του φίλτρου ο φρεσκοαλεσμένος καφές θα βοηθήσει μόνο αν είναι από μύλο και όχι από κάποια άλλη πατέντα.
Τι μου θύμησες...με μια τέτοια krups είχα στην πρώτη μου επαφή με τον οικιακό καφέ πριν πολλά χρόνια.
Δυστυχώς δεν έχει κανένα ποιοτικό τεχνικό χαρακτηριστικό για να φτιάξεις τουλάχιστον αποδεκτό εσπρέσο. Φαντάσου οτι η νεσπρέσο που αγόρασα στην πορεία, μου φάνταζε "μηχανάρα".
Αν είσαι λάτρης του εσπρέσο και δεν θες να πετάς τα λεφτά σου σε χάλια καφέδες, πρέπει να κάνεις υπομονή και αποταμίευση για να πας σε κάτι καλύτερο , αν όχι μένεις στην επιλογή του γαλλικού.
Στην περίπτωση του φίλτρου ο φρεσκοαλεσμένος καφές θα βοηθήσει μόνο αν είναι από μύλο και όχι από κάποια άλλη πατέντα.
-
- Δημοσιεύσεις: 105
- Εγγραφή: Πέμ Δεκ 20, 2018 8:26 am
- Όνομα: Κωνσταντίνος
- Μηχανή:: Isomac Zaffiro
- 2η Μηχανή:: V60
- Μύλος:: Graef CM800
- Οι καφέδες μου:: Κολομβίες
- Τοποθεσία: Δραμα
Re: ΒΟΗΘΕΙΑ KRUPS XP-2000
ο φρεσκοαλεσμένος καφές θα δώσει σε όλες τις περιπτώσεις μακράν καλύτερο αποτέλεσμα.Hitek43 έγραψε: ↑Τρί Δεκ 31, 2019 8:21 amΚαλημέρα σας, είμαι καινούριος στο φόρουμ.
Εχω στην διάθεση μου μια μηχανή KRUPS XP2000(αυτη που φτιαχνει γαλλικο και εσπρεσσο). Έχω αγοράσει και 1kg Lavazza Super Cream Whole Beans.
Διάβασα στο ίντερνετ ότι είναι καλός καφές και δεν ήθελα αλεσμένο για να είναι πιο φρέσκος.
ΑΛΛΑ:
1) Δεν έχω μύλο και προσπάθησα να τον κόψω στο blender και βγήκε σκατα το κόψιμο.
και
2)Έχω καιρό να χρησιμοποιήσω την μηχανή και δεν θυμάμαι πόση ώρα πρέπει να αφήνω τον καφέ να τρέξει, ώστε να βγει νερουλός. έφτιαξα 3 και μου βγήκαν όλοι πολύ ελαφριοι.
Θα εκτιμούσα πολύ οποιαδήποτε συμβουλή, κυρίως για την παρασκευή. Ευχαριστώ!
*επειδή διάβασα ενα guide εδω, παρατήρησα ότι όταν έφτιαχνα καφέ δεν υπήρχε καθόλου σταθερή ροή εκχύλισης.
- Ας με διορθώσουν οι βετεράνοι, αν θυμάμαι καλά, στο 20λεπτο - μισάωροαπό την άλεση, ο καφές χάνει τα περισσότερα από τα αρώματά του, άρα η παρασκευή του καφέ πρέπει να γίνεται στα καπάκια από την άλεση, και άρα, αλέθουμε όσο καφέ θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε (μπορείς προαιρετικά να προσθέσεις και μια μικρή ζυγαριά ακριβείας στα παρακάτω που προτείνω) .
- Επίσης η άλεση θέλει, όπως είπε και ο Αποστόλης, μύλο άλεσης καφέ (και όχι μπλέντερ).
- Τέλος, άλλη άλεση θέλεις για εσπρέσσο (που και αυτή παίζει ανάλογα την ποικιλία, το πως/πότε ψήθηκε κ.α.) και άλλη για γαλλικό (αρκετά πιο coarse).
Το ξεκίνημά μου ήταν για πάνω από χρόνο, ήταν γαλλική πρέσα και v60 (αρκετά οικονομικά και τα δυο με διαφορετικές αλλά απλές διαδικασίες παρασκευής) και ένας μύλος Graef CM800 (ακόμη αυτόν έχω, τιμιότατος) και έπινα γευστικότατους καφέδες φίλτρου.
Θα πρότεινα δηλαδή έναν μύλο (νομίζω με €70-80 τον βρίσκεις αυτόν μεταχειρισμένο, και το μικρότερο μοντέλο, το 702 το βρίσκεις και με λιγότερα) και μια γαλλική πρέσα (στο ΙΚΕΑ πήρα για 1 και για 2 φλυτζάνια).
Re: ΒΟΗΘΕΙΑ KRUPS XP-2000
Καλημέρα και καλή χρονιά,
ευχαριστώ για τις απαντησεις σας.
Καταρχάς μου αρέσει ο καφές, αλλά δεν τρελαίνομαι να παω να αγοράσω και άλλη μηχανή ή να διαθέσω άλλα λεφτά (πέρα από ηλ.μύλο).
Θα ήθελα όπως ζήτησα και παραπάνω μερικές οδηγίες από εσάς (σαν πιο έμπειροι) σχετικά με την διαδικασία.
Τί μύλο να παρω; Ποσο να τον κοψω; Ποσο καφέ(πάντα μιλοντας για εσπρέσο) να βάλω στην μηχανή;
Και τέλος πόση ώρα να αφήσω τη διαδικασία εκχύλισης;
ειμαι familiar με το golden rule
ευχαριστώ για τις απαντησεις σας.
Καταρχάς μου αρέσει ο καφές, αλλά δεν τρελαίνομαι να παω να αγοράσω και άλλη μηχανή ή να διαθέσω άλλα λεφτά (πέρα από ηλ.μύλο).
Θα ήθελα όπως ζήτησα και παραπάνω μερικές οδηγίες από εσάς (σαν πιο έμπειροι) σχετικά με την διαδικασία.
Τί μύλο να παρω; Ποσο να τον κοψω; Ποσο καφέ(πάντα μιλοντας για εσπρέσο) να βάλω στην μηχανή;
Και τέλος πόση ώρα να αφήσω τη διαδικασία εκχύλισης;
ειμαι familiar με το golden rule
-
- Δημοσιεύσεις: 105
- Εγγραφή: Πέμ Δεκ 20, 2018 8:26 am
- Όνομα: Κωνσταντίνος
- Μηχανή:: Isomac Zaffiro
- 2η Μηχανή:: V60
- Μύλος:: Graef CM800
- Οι καφέδες μου:: Κολομβίες
- Τοποθεσία: Δραμα
Re: ΒΟΗΘΕΙΑ KRUPS XP-2000
οι μύλοι που σου αναφέρω έχουν χιλιοπροταθεί από έμπειρα μέλη ως πολύ καλές επιλογές "για πρώτο μύλο". Στον Graef CM800 που έχω, κόβω στο 22-18 (έχει βήματα από 0 fine - 40 coarse).
Χωρίς να γνωρίζω την χωρητικότητα του portafilter της μηχανής σου και γενικότερα την μηχανή καθεαυτή, στους specialty καφέδες (και παρακαλώ διορθώστε με αν κάνω λάθος) ο γενικός μπούσουλας είναι 18-19 γρ. καφέ, να σου δώσουν 36-38 γρ. εσπρέσσο (1:2 κόκκος προς καφέ). Αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να το παίρνεις σε περίπου 30 δευτερόλεπτα εκχύλισης. (επίσης χρειάζεται και έλεγχος της θερμοκρασίας)
Με αυτές τις παραμέτρους θα "παίζεις" μέχρι να καταλήξεις σε ένα γευστικό αποτέλεσμα που σε ικανοποιεί.