Άλεση βάσει του καλαθιού
-
- Δημοσιεύσεις: 27
- Εγγραφή: Τρί Ιουν 11, 2019 7:17 pm
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM
- Μύλος:: Mazzer Major '01
Άλεση βάσει του καλαθιού
Καλησπέρα, μου δημιουργήθηκε μια απορία σχετικά με τη μέγιστη άλεση που μπορούμε να κόψουμε τον καφέ σε σχέση με τη διάμετρο των οπών του καλαθιού. Είναι νόμος ότι δε κόβουμε πιο ψιλά από το μέγεθος των οπών στο καλάθι ή υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να γίνει? Θα μπορούσε να είναι αυτό κριτήριο έστω για το μέγιστο όριο άλεσης του καφέ?
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Άλεση βάσει του καλαθιού
Αν επιχειρήσεις να αλέσεις τόσο ψιλά, το μόνο που θα πετύχεις είναι να μπουκώσεις τη μηχανή σε σημείο που δεν θα τρέχει ούτε σταγόνα. Αυτό αν γίνει παρατεταμένα μπορεί να είναι επικίνδυνο για την αντλία, για αστοχία συνδέσμων κλπ
Ακόμη και κινηθείς κοντά στο σημείο που θα μπουκώσεις τη μηχανή, τα fines που θα παραχθούν θα είναι μικρότερα από τις οπές και θα τα δεις να προεξέχουν κάτω από τις τρύπες μόλις πατήσεις με το τάμπερ. Αν έχεις γυμνό και σκουπίσεις το κάτω μέρος του καλαθιού θα τα δεις υπό μορφή σκόνης. Φυσικά αυτά δεν θα εκχυλιστούν αλλά θα καταλήξουν στο φλιτζάνι μαζί με τις πρώτες σταγόνες.
Κριτήριο για το μέτρο άλεσης δεν πρέπει να είναι το μέγεθος των οπών του καλαθιού σου αλλά είναι οι χρόνοι, οι αναλογίες, το ψήσιμο/είδος του καφέ και πάνω απ΄ όλα η γεύση σου.
Ακόμη και κινηθείς κοντά στο σημείο που θα μπουκώσεις τη μηχανή, τα fines που θα παραχθούν θα είναι μικρότερα από τις οπές και θα τα δεις να προεξέχουν κάτω από τις τρύπες μόλις πατήσεις με το τάμπερ. Αν έχεις γυμνό και σκουπίσεις το κάτω μέρος του καλαθιού θα τα δεις υπό μορφή σκόνης. Φυσικά αυτά δεν θα εκχυλιστούν αλλά θα καταλήξουν στο φλιτζάνι μαζί με τις πρώτες σταγόνες.
Κριτήριο για το μέτρο άλεσης δεν πρέπει να είναι το μέγεθος των οπών του καλαθιού σου αλλά είναι οι χρόνοι, οι αναλογίες, το ψήσιμο/είδος του καφέ και πάνω απ΄ όλα η γεύση σου.