LELIT PL41TEM θερμοκρασία
-
- Δημοσιεύσεις: 194
- Εγγραφή: Σάβ Αύγ 08, 2015 11:01 pm
- Όνομα: Κωστας
- Μηχανή:: LELIT PL41TEM
- Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: ?
- Τοποθεσία: Κατερίνη
LELIT PL41TEM θερμοκρασία
Καλημέρα. Αγόρασα από barista.gr την lelit pl41tem αρχές του μήνα , και είχα 1 σακουλάκι tigrato που είχα αγοράσει παλιότερα και 1 ακόμα δώρο από το κατάστημα με την αγορά της μηχανής.
Επειδή το ένα σακουλάκι πήγε στον νεροχύτη , και το μισό από το δεύτερο θα ήθελα μια βοήθεια από τον Βασίλη σχετικά με την μηχανή. Για να προσπαθήσω να ρυθμίσω τις άλλες παραμέτρους , και για να έχω μια καλή βάση για αρχή
1)Σε τι θερμοκρασία πρέπει να έχω ρυθμισμένο το PID της Lelit ώστε να έχω σωστή θερμοκρασία εκχύλισης? Μετά από διάβασμα οι απόψεις λένε ότι η διαφορά του PID με την θερμοκρασία εκχύλισης κυμαίνεται από 5 έως 10 βαθμούς!
Εργοστασιακά είναι ρυθμισμένη στους 95 βαθμούς. Πρέπει να το αλλάξω? Ποια είναι η επίσημη θέση της εταιριας?
2) Επίσης όταν παρήγγειλα τη μηχανή ρύθμισαν την πίεση στα 9bar. Σε κάθε εκχύλιση ανεβαίνει στα 10 bar για λίγα δευτερόλεπτα και σταθεροποιείται στα 9 bar. Είναι φυσιολογικό? Μήπως τελικά πρέπει να την ανεβάσω λίγο παραπάνω?
3)Τελικά ποιο είναι το σωστό brew ratio για απλούς καφέδες όπως illy , lavazza κτλ και στα πόσα δευτερόλεπτα?
Η αλήθεια είναι ότι ακόμα δεν έχω καταφέρει να πιω σωστό καφέ. Είχα ξανά γράψει σε άλλο νήμα, αλλά αποφάσισα να ανοίξω νέο , ώστε ο Βασίλης ή κάποιο μέλος με την ίδια μηχανή να με κατευθύνει.
Ευχαριστώ.
Επειδή το ένα σακουλάκι πήγε στον νεροχύτη , και το μισό από το δεύτερο θα ήθελα μια βοήθεια από τον Βασίλη σχετικά με την μηχανή. Για να προσπαθήσω να ρυθμίσω τις άλλες παραμέτρους , και για να έχω μια καλή βάση για αρχή
1)Σε τι θερμοκρασία πρέπει να έχω ρυθμισμένο το PID της Lelit ώστε να έχω σωστή θερμοκρασία εκχύλισης? Μετά από διάβασμα οι απόψεις λένε ότι η διαφορά του PID με την θερμοκρασία εκχύλισης κυμαίνεται από 5 έως 10 βαθμούς!
Εργοστασιακά είναι ρυθμισμένη στους 95 βαθμούς. Πρέπει να το αλλάξω? Ποια είναι η επίσημη θέση της εταιριας?
2) Επίσης όταν παρήγγειλα τη μηχανή ρύθμισαν την πίεση στα 9bar. Σε κάθε εκχύλιση ανεβαίνει στα 10 bar για λίγα δευτερόλεπτα και σταθεροποιείται στα 9 bar. Είναι φυσιολογικό? Μήπως τελικά πρέπει να την ανεβάσω λίγο παραπάνω?
3)Τελικά ποιο είναι το σωστό brew ratio για απλούς καφέδες όπως illy , lavazza κτλ και στα πόσα δευτερόλεπτα?
Η αλήθεια είναι ότι ακόμα δεν έχω καταφέρει να πιω σωστό καφέ. Είχα ξανά γράψει σε άλλο νήμα, αλλά αποφάσισα να ανοίξω νέο , ώστε ο Βασίλης ή κάποιο μέλος με την ίδια μηχανή να με κατευθύνει.
Ευχαριστώ.
- Batman
- Δημοσιεύσεις: 246
- Εγγραφή: Παρ Μαρ 04, 2016 6:03 pm
- Όνομα: Κωνσταντίνος
- Μηχανή:: Cimbali M21 Junior
- 2η Μηχανή:: Aeropress κ V60
- Μύλος:: tAlΩs by Woodsman
- 2ος Μύλος:: Mazzer Major κ sj
- Τοποθεσία: Άγιος Νικόλαος,Κρήτη
Re: LELIT PL41TEM θερμοκρασία
Συνονοματε καλησπερα!
Ο κανονας στον χωρο του καφε ειναι ενας!
«Δεν υπαρχει κανονας»!
Δεν το λεω για πλακα,το εννοω και με το παραπανω!
Περα απο αυτα ομως σιγουρα καποια πραγματακια θα σε βοηθησουν και θα σου δωσουν απαντησεις οσοι εχουν ξανακανει την ιδια ρουτινα με lelit και tigrato εδω μεσα..
Ο κανονας στον χωρο του καφε ειναι ενας!
«Δεν υπαρχει κανονας»!
Δεν το λεω για πλακα,το εννοω και με το παραπανω!
Περα απο αυτα ομως σιγουρα καποια πραγματακια θα σε βοηθησουν και θα σου δωσουν απαντησεις οσοι εχουν ξανακανει την ιδια ρουτινα με lelit και tigrato εδω μεσα..
-
- Δημοσιεύσεις: 539
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 18, 2018 12:55 pm
- Όνομα: Αναστασια
- Μηχανή:: Silvia V3 mod
- 2η Μηχανή:: La Pavoni Pro
- Μύλος:: Compak k10
- 2ος Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: φρέσκοι και λάιτ
- Τοποθεσία: Τήνος
Re: LELIT PL41TEM θερμοκρασία
Εγώ πάντως διαφωνώ με τη συμβουλή να ξεκινήσεις με κομερσιαλ, λαβατζα και illy. Καλύτερα να ξεκινησεις με ενα εύκολο φρεσκο μπλεντ κοντά στις γευστικές σου προτιμήσεις με ένα και περιθώριο λάθους ώστε να πειραμστιστεις ελεύθερα. Και αυτό μέχρι να βρεις τι σου αρέσει.
Προσπάθησε να δεις τι δεν σου αρέσει στο φλιτζάνι σου. Αν είναι πικρό η ξινό. Η μηχανή σου είναι μια χαρά μηχανη.
Προσπάθησε να δεις τι δεν σου αρέσει στο φλιτζάνι σου. Αν είναι πικρό η ξινό. Η μηχανή σου είναι μια χαρά μηχανη.
-
- Δημοσιεύσεις: 194
- Εγγραφή: Σάβ Αύγ 08, 2015 11:01 pm
- Όνομα: Κωστας
- Μηχανή:: LELIT PL41TEM
- Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: ?
- Τοποθεσία: Κατερίνη
Re: LELIT PL41TEM θερμοκρασία
Ευχαριστώ παιδιά για τις απαντήσεις. Πιο πριν είχα Gaggia Color, και πιστεύω δεν έχει καμμία σχέση με αυτή που έχω τώρα. Απλώς μάλλον δεν έχω δει τις δυνατότητες της Lelit.
Βέβαια η μόνη διαφορά υπέρ της Gaggia είναι το 58mm έναντι 57mm portafilter που έχω τώρα. Αλλά πιστεύω να μην επηρεάσει τόσο πολύ την ποιότητα του καφέ!
Στο θέμα μας , θα με βοηθούσε πολύ κάποιος που έχει την ίδια μηχανή , και μπορούσε να μου πει τι θερμοκρασία εχειστο PID, ποιους καφέδες χρησιμοποιεί και αν αλλάζει την θερμοκρασία, την OPV σε τι bar την έχει ρυθμισμένη,κτλ.
Να έχω τουλάχιστον μία καλή ΒΑΣΗ , για να ξεκινήσω τις δοκιμές μου.
Επίσης με τυφλό η πίεση πηγαινει στο 10 bar, σωστό είναι αυτό? Μήπως με τυφλό έπρεπε να πήγαινε 10,5bar?
Η αλήθεια είναι ότι έχω παιξει από θερμοκρασίες στο PID 90 έως 103 , έχω δοκιμάσει 3 καφέδες διαφορετικούς, tigrato , illy, segafredo, (αγόρασα 1η φορα ένα blend kudu κλειστό)έχω παίξει με γραμμάρια καφέ , με εκχυλισεις ratio από 1:1 έως 1:3 , και τα έχω ΟΛΑ μπερδεμένα τώρα! Άλλαζα όλες τις παραμέτρους και έχω μπερδέψει γευσεις.
Το ξέρω είναι λάθος, τεράστιο, γι'αυτό ζητάω τώρα βοήθεια από κάποιον με την ίδια μηχανή , να ξεκινήσω όχι από το 0 , αλλά με μια βάση...
Αυτή τη στιγμή έχω 750gr. Segafredo, 100gr. Tigrato, 200gr. Illy, και το Kudu Habit κλειστό . Ο νεροχύτης έχει πιει σίγουρα 1kg καφέ μέχρι στιγμής!
Ότι να ναι!
Βέβαια η μόνη διαφορά υπέρ της Gaggia είναι το 58mm έναντι 57mm portafilter που έχω τώρα. Αλλά πιστεύω να μην επηρεάσει τόσο πολύ την ποιότητα του καφέ!
Στο θέμα μας , θα με βοηθούσε πολύ κάποιος που έχει την ίδια μηχανή , και μπορούσε να μου πει τι θερμοκρασία εχειστο PID, ποιους καφέδες χρησιμοποιεί και αν αλλάζει την θερμοκρασία, την OPV σε τι bar την έχει ρυθμισμένη,κτλ.
Να έχω τουλάχιστον μία καλή ΒΑΣΗ , για να ξεκινήσω τις δοκιμές μου.
Επίσης με τυφλό η πίεση πηγαινει στο 10 bar, σωστό είναι αυτό? Μήπως με τυφλό έπρεπε να πήγαινε 10,5bar?
Η αλήθεια είναι ότι έχω παιξει από θερμοκρασίες στο PID 90 έως 103 , έχω δοκιμάσει 3 καφέδες διαφορετικούς, tigrato , illy, segafredo, (αγόρασα 1η φορα ένα blend kudu κλειστό)έχω παίξει με γραμμάρια καφέ , με εκχυλισεις ratio από 1:1 έως 1:3 , και τα έχω ΟΛΑ μπερδεμένα τώρα! Άλλαζα όλες τις παραμέτρους και έχω μπερδέψει γευσεις.
Το ξέρω είναι λάθος, τεράστιο, γι'αυτό ζητάω τώρα βοήθεια από κάποιον με την ίδια μηχανή , να ξεκινήσω όχι από το 0 , αλλά με μια βάση...
Αυτή τη στιγμή έχω 750gr. Segafredo, 100gr. Tigrato, 200gr. Illy, και το Kudu Habit κλειστό . Ο νεροχύτης έχει πιει σίγουρα 1kg καφέ μέχρι στιγμής!
Ότι να ναι!
-
- Δημοσιεύσεις: 539
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 18, 2018 12:55 pm
- Όνομα: Αναστασια
- Μηχανή:: Silvia V3 mod
- 2η Μηχανή:: La Pavoni Pro
- Μύλος:: Compak k10
- 2ος Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: φρέσκοι και λάιτ
- Τοποθεσία: Τήνος
Re: LELIT PL41TEM θερμοκρασία
Μια χαρά είναι τα 10 bar με τυφλό.
Στους καφέδες δοκίμασε ΕΝΑΝ καφέ. Και μην τα αλλάζεις όλα κάθε φορά. Ξεκινα να αλλάζεις ένα πράγμα τη φορά ανάλογα με το αποτέλεσμα παίρνοντας ως βάση μια τυπική εκχύλιση.
Δλδ (σε φρέσκο καφέ) 18 γραμμαρια, σε μπαγιάτικο 16, να παίρνεις γύρω στα 36 γραμμάρια ροφήματος μέσα σε 25-30 δευτερόλεπτα. Ο κριτής ειναι η γεύση σου. Αν είναι πικρός ή ξινός ο καφές.
Καφέ δεν θα σου πει κανενας "πάρε αυτόν". αυτά είναι γούστα του καθενός.
Στους καφέδες δοκίμασε ΕΝΑΝ καφέ. Και μην τα αλλάζεις όλα κάθε φορά. Ξεκινα να αλλάζεις ένα πράγμα τη φορά ανάλογα με το αποτέλεσμα παίρνοντας ως βάση μια τυπική εκχύλιση.
Δλδ (σε φρέσκο καφέ) 18 γραμμαρια, σε μπαγιάτικο 16, να παίρνεις γύρω στα 36 γραμμάρια ροφήματος μέσα σε 25-30 δευτερόλεπτα. Ο κριτής ειναι η γεύση σου. Αν είναι πικρός ή ξινός ο καφές.
Καφέ δεν θα σου πει κανενας "πάρε αυτόν". αυτά είναι γούστα του καθενός.
-
- Δημοσιεύσεις: 194
- Εγγραφή: Σάβ Αύγ 08, 2015 11:01 pm
- Όνομα: Κωστας
- Μηχανή:: LELIT PL41TEM
- Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: ?
- Τοποθεσία: Κατερίνη
Re: LELIT PL41TEM θερμοκρασία
Οπότε θα μείνω σε έναν καφέ , και είτε μπαγιάτικο 16γρ. είτε φρέσκος 18γρ. ,να μένω σε 36 γραμμάρια εκχύλιση σωστά?
25-30 δευτερόλεπτα.
Θα το προσπαθήσω.
Σχετικά με τη θερμοκρασία του PID πρέπει να βγάλω άκρη... Γιατί υπάρχει διαφορά εκεί που είναι ο αισθητήρας , με την εκχύλιση. Μόνο κάποιος που έχει τη συγκεκριμένη μηχανή θα έχει βγάλει άκρη από τις δοκιμές που έκανε. Και η αντιπροσωπεία σίγουρα θα ξέρει, πήρα τηλέφωνο σήμερα να μιλήσω με τεχνικό, και είπαν θα επικοινωνήσουν αυτοι μαζί μου , αλλά από το πρωί δεν με πήραν. Πιστεύω θα έχουν κάνει κάποιος δοκιμές με scase εκεί στο barista.gr. Για να δούμε...
Έστειλα και mail στη lelit!
25-30 δευτερόλεπτα.
Θα το προσπαθήσω.
Σχετικά με τη θερμοκρασία του PID πρέπει να βγάλω άκρη... Γιατί υπάρχει διαφορά εκεί που είναι ο αισθητήρας , με την εκχύλιση. Μόνο κάποιος που έχει τη συγκεκριμένη μηχανή θα έχει βγάλει άκρη από τις δοκιμές που έκανε. Και η αντιπροσωπεία σίγουρα θα ξέρει, πήρα τηλέφωνο σήμερα να μιλήσω με τεχνικό, και είπαν θα επικοινωνήσουν αυτοι μαζί μου , αλλά από το πρωί δεν με πήραν. Πιστεύω θα έχουν κάνει κάποιος δοκιμές με scase εκεί στο barista.gr. Για να δούμε...
Έστειλα και mail στη lelit!
-
- Δημοσιεύσεις: 539
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 18, 2018 12:55 pm
- Όνομα: Αναστασια
- Μηχανή:: Silvia V3 mod
- 2η Μηχανή:: La Pavoni Pro
- Μύλος:: Compak k10
- 2ος Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: φρέσκοι και λάιτ
- Τοποθεσία: Τήνος
Re: LELIT PL41TEM θερμοκρασία
Και βέβαια δεν θα μεινεις σε αυτά που σου λέω! Από κει να ξεκινήσεις και να πας όπου νομίζεις ότι σ αρέσει περισσότερο στη γεύση. Αφού ρυθμίσεις τη μηχανή σου και είσαι σίγουρος για κάποιες παραμέτρους, επιβάλλεται να παίξεις μέχρι να βρεις τι σου ταιριάζει.
Όσο για το pid, θα σου πει κάποιος που την έχει. Κάνε και μια αναζήτηση μες το φόρουμ...θεωρώ ότι όλο και κάποιος θα έχει απαντήσει.
Όσο για το pid, θα σου πει κάποιος που την έχει. Κάνε και μια αναζήτηση μες το φόρουμ...θεωρώ ότι όλο και κάποιος θα έχει απαντήσει.
-
- Δημοσιεύσεις: 194
- Εγγραφή: Σάβ Αύγ 08, 2015 11:01 pm
- Όνομα: Κωστας
- Μηχανή:: LELIT PL41TEM
- Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: ?
- Τοποθεσία: Κατερίνη
Re: LELIT PL41TEM θερμοκρασία
Ευχαριστώ! Αυτό εννοούσα!
Θα κάνω αυτο που είπες εσύ! Θα "μείνω" σε ένα καφέ , για να μην μπερδεύω γεύσεις!
Θα κάνω αυτο που είπες εσύ! Θα "μείνω" σε ένα καφέ , για να μην μπερδεύω γεύσεις!
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: LELIT PL41TEM θερμοκρασία
Βρε συ Κώστα πως είναι δυνατόν να ρωτάς ποια είναι η επίσημη θέση της εταιρείας ή σε ποια θερμοκρασία ή ratio εκχυλίζεται ο tigrato; Εμένα μου αρέσει στους 92C 1:2, στον γείτονα αρέσει 95C 1:1 ενώ σε σένα αυτοί οι συνδυασμοί μπορεί να βγάζουν ξύδι. Την απάντηση την βρίσκει μόνος του ο καθένας με πειραματισμούς και δοκιμές.
Εδώ φαίνεται οτι, αν και αναγνωρίζεις τα λάθη σου, είσαι πελαγωμένος.
Για αρχή επίλεξε Ε-Ν-Α καφέ! Μην φύγεις από αυτόν αν δεν τον μάθεις. Καθάρισε τον μύλο σου να μην έχει υπολείμματα από 10 προηγούμενους καφέδες και ξεκίνα με μια στάνταρ δοσολογία, αναλογία και χρόνους. Η πίεση είναι μια χαρά βγάλ' τη απ' το μυαλό σου. Καλή προθέρμανση της μηχανής. Για τη θερμοκρασία ξεκίνα από μια βάση και αναλόγως αποτελέσματος αυξομειώνεις. Δεν χρειάζεται να διαβάζεις τι έχει γράψει ο καθένας γιατί ο καθένας κοιτάει την γλώσσα του, αυτό να κάνεις κι εσύ. Πάρε μπλοκάκι και σημείωνε τα γευστικά ευρήματα. Φτάσε μέχρι το τέρμα τη θερμοκρασία, αποκλείεται να σου δώσει οξύτητες κι εκεί.Αν σου δώσει κάτι άλλο θα φταίει...χαμηλή θερμοκρασία, λάθος χρόνοι, channeling, κακή δοσολογία, ο ίδιος ο καφές... τα ψάχνεις και αυτά ένα-ένα τη φορά!
Happy trial-and-error process
Εδώ φαίνεται οτι, αν και αναγνωρίζεις τα λάθη σου, είσαι πελαγωμένος.
Για αρχή επίλεξε Ε-Ν-Α καφέ! Μην φύγεις από αυτόν αν δεν τον μάθεις. Καθάρισε τον μύλο σου να μην έχει υπολείμματα από 10 προηγούμενους καφέδες και ξεκίνα με μια στάνταρ δοσολογία, αναλογία και χρόνους. Η πίεση είναι μια χαρά βγάλ' τη απ' το μυαλό σου. Καλή προθέρμανση της μηχανής. Για τη θερμοκρασία ξεκίνα από μια βάση και αναλόγως αποτελέσματος αυξομειώνεις. Δεν χρειάζεται να διαβάζεις τι έχει γράψει ο καθένας γιατί ο καθένας κοιτάει την γλώσσα του, αυτό να κάνεις κι εσύ. Πάρε μπλοκάκι και σημείωνε τα γευστικά ευρήματα. Φτάσε μέχρι το τέρμα τη θερμοκρασία, αποκλείεται να σου δώσει οξύτητες κι εκεί.Αν σου δώσει κάτι άλλο θα φταίει...χαμηλή θερμοκρασία, λάθος χρόνοι, channeling, κακή δοσολογία, ο ίδιος ο καφές... τα ψάχνεις και αυτά ένα-ένα τη φορά!
Happy trial-and-error process
-
- Δημοσιεύσεις: 194
- Εγγραφή: Σάβ Αύγ 08, 2015 11:01 pm
- Όνομα: Κωστας
- Μηχανή:: LELIT PL41TEM
- Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: ?
- Τοποθεσία: Κατερίνη
Re: LELIT PL41TEM θερμοκρασία
Ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις!!! Θα τις ακολουθήσω!
Αυτό σχετικά με τη Lelit , εννοουσα όταν το PID δείχνει 95 , τι θερμοκρασία έχω εκχύλιση. Γιατί από διάβασμα εδώ , είδα ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση στη θερμοκρασία που αναγράφει το PID με τη θερμοκρασία του νερού που βγαίνει στο group που είναι χαμηλότερη. Απλά κάποιοι λένε για 5 βαθμούς άλλοι για 8 άλλοι για 10.
Οπότε προς στιγμή όπως ανέφερες εσύ και ο φίλος προηγουμένως, ΜΕΝΩ με ένα καφέ. Και ξεκιναω δοκιμές ΕΝΑ -ΕΝΑ τη φορα!
Σ' ευχαριστώ. Θα ενημερώσω για νεότερα!
Αυτό σχετικά με τη Lelit , εννοουσα όταν το PID δείχνει 95 , τι θερμοκρασία έχω εκχύλιση. Γιατί από διάβασμα εδώ , είδα ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση στη θερμοκρασία που αναγράφει το PID με τη θερμοκρασία του νερού που βγαίνει στο group που είναι χαμηλότερη. Απλά κάποιοι λένε για 5 βαθμούς άλλοι για 8 άλλοι για 10.
Οπότε προς στιγμή όπως ανέφερες εσύ και ο φίλος προηγουμένως, ΜΕΝΩ με ένα καφέ. Και ξεκιναω δοκιμές ΕΝΑ -ΕΝΑ τη φορα!
Σ' ευχαριστώ. Θα ενημερώσω για νεότερα!