Θανάση, καλησπέρα.
Αρχικά δε κατάλαβα τι εννοείς με την εκφραζόμενη αναλογία "1:2:2". Αυτό διαβάζεται '
ένα, προς δύο, προς δύο', που μαθηματικά είναι τρεις ποσότητες που συσχετίζονται ως εξής: X, 2X, 2X.
{εκτός και αν υπάρχει κάπου παρένθεση, οπότε εννοείς κάτι άλλο}.
Αν οι ποσότητες λοιπόν στις οποίες αναφέρεσαι είναι Χ (ml espresso), 2Χ (ml ζεστό γάλα) και 2Χ (ml κρέμα)
-βάζω ml και όχι γραμμάρια, γιατί αναφέρθηκες σε oz στα μεγέθη ποτηριού-, τότε μιλάς για αφρόγαλα 4Χ ml (φουσκωμένο ως cappuccino, 50% steam milk + 50% milk foam) που θα μπει σε βάση espresso Χ ml. Δηλαδή, έχεις ένα ρόφημα που κυριαρχεί το γάλα, ποιο πολύ και από latte...
Μήπως, εννοείς κάτι διαφορετικό αναλογικά;;
Συνεχίζοντας, κάνεις ένα μικρό λάθος στο συλλογισμό σου, που σου "στοιχίζει": Ναι, τα 8oz είναι χωρητικότητας ~236ml και τα 12oz είναι ~355ml. Αυτό σημαίνει, ότι αν πάρεις ένα κλασικό χάρτινο ποτηράκι των 8oz
(αυτό που οι περισσότερες καφετέριες χρησιμοποιούν για μονό cap) και ένα χάρτινο ποτηράκι των 12oz
(αντίστοιχα για διπλό), και τα γεμίζεις σχεδόν μέχρι πάνω πάνω με
νερό, θα έχεις τις παραπάνω ποσότητες. Στα καφέ όμως, πρώτον στα ποτηράκια βάζεις καφέ/γάλα και όχι νερό
(άλλη πυκνότητα, άλλος όγκος, μας χαιρετάνε τα ml...), και δεύτερον δε γεμίζεις ποτέ μέχρι πάνω.
(Συνήθως πας 2 δάχτυλα κάτω από το χείλος). Οι εκάστοτε αναφερόμενες χωρητικότητες στα προϊόντα σε ml, είναι πάντα παγίδα. Γιατί τα ml είναι όγκος, και όχι μάζα, η οποία όμως σχετίζεται με τον εκάστοτε όγκο μέσω πυκνότητας (d=m/v).
Συνεπώς, στην πραγματικότητα, στα κλασικά ποτηράκια των 8oz/12oz (που παίζουν κυρίως σε take away), δεν μπαίνουν οι παραπάνω ποσότητες (236 και 355).
Οπότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι αυτό ακριβώς που είπε ο φίλος Βασίλης: Ξέχνα τα ml, πιάσε τα gr !
Ακόμη, να θυμάσαι ότι οι περισσότερες καφετέριες, δεν πάνε
by the book, πάνε
by the... Κέρδος! "Τσάτρα πάτρα" που έλεγε και η γιαγιάκα μου, για να βγει πολύ δουλειά σε λίγο χρόνο και πολύ χρήμα αντίστοιχα. Οπότε συχνά συμβαίνει αυτό που ανέφερε ο Βασίλης, σχετικά με το παραπάνω αφρόγαλα (ή καλύτερα βέβαια παραπάνω...
αφρό, γιατί δυστυχώς σπάνια θα βρεις σωστό αφρόγαλα έξω, εφόσον οι περισσότεροι μπουφετζήδες φουσκώνουν... "δίχως αύριο". Σε φάση 150% τελικό όγκος στη γαλατιέρα...
)
Το άλλο ζήτημα που ανέφερε ο Βασίλης περί υπερεκχυλισμένου espresso ως βάση, δε το βάζω ως ενδεχόμενο, γιατί είναι ... αδιαπραγμάτευτη βεβαιότητα! Εννιά στις 10 καφετέριες, σε ποτήρια των 12 oz (και μεγαλύτερα), η βάση έναρξης είναι στην καλύτερη 60gr espresso, (συνήθως 70-80), και πάει μέχρι και 100gr... Αυτό θέλει ο μέσος Έλληνας καταναλωτής, και αυτό προσφέρεται.
Άρα να έχεις στο μυαλό σου, ότι ένας διπλό cappuccino έξω σε 12oz, έχει
τουλάχιστον 60gr espresso, και
τουλάχιστον 220gr
Τελική μάζα αφρογάλακτος (foam +milk). Φτάνοντας περίπου στα 300gr ροφήματος συνολικά (+20g), όσο ένας γνωστός μας ..."διπλός cappuccino".
Τώρα, η ιστορία για τον μονό cappuccino, είναι ... άλλο Ευαγγέλιο, γιατί όπου σερβίρεται μονός καπουτσίνο, κατά κανόνα (δυστυχώς) χρησιμοποιείται ακόμα το μονό καλαθάκι, που είναι απαγορευτικό για ομοιόμορφες εκχυλίσεις. Εδώ, θα δεις από μια μονή δόση (συνήθως 7 έως 9 γραμμαρίων), να βγαίνει ρόφημα όγκου πάνω από 40ml. Ήτοι έχει τρέξει ... πολύ νεράκι μέσα από τα λιγοστά γραμμάρια, και έχει προκύψει ένα άθλιο πικρό over-extracted espresso, που μαζί με το τελικό (πολύ) γάλα, θα φτιάξει ένα ωραιότατο νερόπλυμα, που τόσο λατρεύει ο μέσος Έλληνας καταναλωτής καφέ στη χώρα μας.
Τέλος: Το πιο βασικό λάθος που εντοπίζω εγώ από τα γραφόμενα σου, είναι ο τρόπος που φουσκώνεις το γάλα σου, το οποίο είναι αρκετά "λίγο" ποσοτικά. Πχ για τον διπλό σου
(θα γράφω στο εξής gr για να συνηθίσεις) :
Έχεις 60gr καφέ, και βάζεις να φουσκώσεις 120γρ γάλα, που θα σου δώσουν τελικά ένα ρόφημα ~300gr. Αυτό σημαίνει ότι έχεις γάλα (milk+foam) στο ποτήρι σου, 240g, τα οποία προέκυψαν από τα αρχικά 120gr. Έχεις φουσκώσει δηλαδή ~στο 100% του όγκου σου (!) Στον cappuccino, φουσκώνουμε στο 70% του όγκου και στο latte στο 50%, με ταυτόχρονη διαφορετική αναλογία στα ποσοστά ζεστού γάλακτος και κρέμας.
Άρα εσύ, για τα 60gr που βγάζεις espresso για παράδειγμα, και το τελικό ρόφημα των 300gr που προκύπτει, θες κανονικά περίπου 170gr γάλα αρχικά (όχι 120), τα οποία δε θα τα υπερδιογκώσεις, ώστε να έχεις ένα ορθά παρασκευασμένο αφρόγαλα.
Υ.Γ: Δοκίμασε οπωσδήποτε τη συνταγή του Βασίλη παραπάνω, για το "δυνατό" cappuccino σε ένταση. Είναι το περίφημο flat white και αρέσει πολύ συνήθως στους λάτρεις του καλού καφέ, γιατί αφήνει τον τελευταίο να αναδειχθεί.