KRUVE SIEVES Εμπειρία χρήσης

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
BasilTh
Δημοσιεύσεις: 216
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Pharos Motorized
2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

KRUVE SIEVES Εμπειρία χρήσης

Δημοσίευση από BasilTh » Δευ Ιαν 28, 2019 7:31 pm

Κατά καιρούς στα παγκόσμια πρωταθλήματα καφέ έχουν εμφανιστεί διαγωνιζόμενοι που με μεγάλα κόσκινα διαχωρίζουν τα προϊόντα της άλεσης. Σε αυτή την ιδέα βασίστηκε μια καναδική εταιρεία και παρουσίασε ένα σύστημα με μικρές σίτες αποκλειστικά για χρήση στην παρασκευή καφέ.
Σήμερα το σύστημα αυτό κυκλοφορεί σε εκδοχές που περιλαμβάνουν 2,6 και 12 σίτες, επίσης κάθε σίτα μπορεί να αγοραστεί και σαν ανταλλακτικό. Το πλήρες πακέτο περιλαμβάνει τις εξής διαστάσεις 200, 250, 300, 350, 400, 500, 600, 700, 800, 900, 1000, και 1100μm.
Το προϊόν κατασκευάζεται στην κίνα αλλά είναι πολύ καλής κατασκευής και ποιότητας όπως φαίνεται και στην σελίδα τους https://www.kruveinc.com

Που χρησιμεύει ;

Ο κατασκευαστής προτείνει δυο χρήσεις .
1) Κοσκίνισμα του αλεσμένου καφέ που θα χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή του ροφήματος μας, με σκοπό να επιλέξουμε μόνο το προϊόν του κοσκινίσματος που κρίνεται κατάλληλο . Το υπόλοιπο πετιέται.
2) Χρήση του συστήματος για την αξιολόγηση και ρύθμιση του μύλου μας . Έτσι φτιάχνουμε καλύτερο καφέ και εξοικονομούμε πρώτη ύλη (κόκκους ).

Πως δουλεύει ;

Η κατασκευή αποτελείται από το σώμα και τις σίτες που προσαρμόζονται πάνω του.
KRUVE 1.png
Το σώμα περιλαμβάνει δύο πλαίσια ( ένα μεγάλο και ένα μικρό ) που κουμπώνει το ένα μέσα στο άλλο και πάνω τους προσαρμόζεται από μία σίτα. Επίσης υπάρχει ένα δοχείο που κουμπώνει κάτω από τα πλαίσια καθώς και ένα ξύλινο καπάκι .
Αφού επιλέξουμε δυο σίτες ανάλογα με την μέθοδο παρασκευής του καφέ από τον σχετικό πίνακα , εφαρμόζουμε την πιο χοντρή στο επάνω πλαίσιο και την λεπτότερη στο κάτω.
KRUVE 2.PNG

Στον πίνακα βλέπουμε ότι για espresso κοσκινίζουμε στην περιοχή 250-500 micron ( micron είναι το εκατομμυριοστό του μέτρου ή το χιλιοστό του χιλιοστού ). Αναφέρομαι στα μεγέθη για να γίνει αντιληπτή η δυσκολία του εγχειρήματος. Στην περιοχή 250 μm και κάτω (fines) ο αλεσμένος καφές έχει την υφή του αλευριού , κολλάει στα αλεσμένα σωματίδια καφέ μεγαλύτερων διαστάσεων , στα τοιχώματα των πλαισίων και κυρίως στομώνει τις σίτες.
Η εταιρεία προτείνει μια διάρκεια κοσκινίσματος 30 sec -1 min με τακτικά χτυπήματα στα πλαϊνά της συσκευής . Αυτή η διαδικασία μπορεί να έχει αποτέλεσμα μόνο όταν χρησιμοποιούμε σίτες από 400 μm και πάνω. Όταν δουλεύουμε με τις ψιλότερες σίτες χρειαζόμαστε μεγαλύτερο χρόνο κοσκινίσματος , πιο έντονα χτυπήματα ( μια πετσέτα στον πάγκο για να απορροφά τους κραδασμούς βοηθάει πολύ ) αλλά και ενδιάμεσο καθάρισμα της σίτας όταν βλέπουμε ότι έχει στομώσει ( αυτό στην περίπτωση που κάνουμε μετρήσεις και χρειαζόμαστε την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια ) .

Όταν χρησιμοποιούμε τις σίτες για ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ

Για μένα η κύρια χρήση του KRUVE είναι να προσδιοριστεί το σημείο που ο μύλος μας έχει την καλύτερη απόδοση ανάλογα με την μέθοδο παρασκευής που επιλέγουμε. Για να γίνει αυτό τοποθετούμε τις κατάλληλες σίτες στο πάνω και στο κάτω πλαίσιο και κοσκινίζουμε 10 gr αλεσμένου καφέ. Ένα μέρος του καφέ θα παραμείνει στο πάνω πλαίσιο , ένα μέρος θα περάσει στο κάτω πλαίσιο και το υπόλοιπο θα καταλήξει στο δοχείο.
Το ζητούμενο είναι να έχουμε την μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα καφέ στο κάτω πλαίσιο ή να προσπαθήσουμε η ποσότητα του καφέ στην πάνω πλαίσιο και στο δοχείο να είναι ίδιες. Αν ο περισσότερος καφές βρίσκεται στην πάνω σίτα αλέθουμε finer ,αν ο περισσότερος καφές βρίσκεται στο δοχείο αλέθουμε coarser .

Παράδειγμα

Έχω στον πάγκο μου δύο μύλους ,έναν super jolly και έναν Pharos 2 . Τοποθετώ στο πάνω πλαίσιο την σίτα 500 μm και στο κάτω την 250 μm και αλέθω 10 gr καφέ σε κάθε έναν από τους μύλους .Κοσκινίζω το καφέ του ενός μύλου και μετά τον καφέ του άλλου και ζυγίζω τις ποσότητες που μαζεύονται στις σίτες και στο δοχείο . Τα αποτελέσματα φαίνονται παρακάτω.
Συγκριση αλεσης Pharos-sj.JPG
Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι και οι δύο μύλοι είναι ρυθμισμένοι για εκχύλιση 18gr στο καλαθάκι , με brew ratio 1,5-1,7 σε 30 sec .To extraction yield είναι στην περιοχή του 17% . Σχετικά : viewtopic.php?f=4&t=5335

Βλέπουμε στον S.J

Η μεγαλύτερη ποσότητα καφέ ( 65% ) βρίσκεται στην κάτω σίτα που είναι και το ζητούμενο.
Επίσης βλέπουμε ότι στο δοχείο ( fines ) έχει μαζευτεί μια σημαντική ποσότητα ( 25% ) ενώ στην πάνω σίτα μια μικρότερη ( 10% ) . Κανονικά αν θέλουμε να βελτιστοποιήσουμε την ποσότητα στην περιοχή 250-500 μm θα πρέπει να αλέσουμε coarser .
Αν το κάνουμε όμως ή θα μεγαλώσει το brew ratio ή θα μικραίνει δραματικά ο χρόνος . Σε κάθε περίπτωση θα πέσει το e.y .
Φαίνεται ότι ο μύλος βρίσκεται ήδη στα όριά του . Ήδη τα fines είναι υψηλά , αλλά αν θέλουμε να βελτιώσουμε το e.y πρέπει να αλέσουμε finer .
Ξέρω ότι ο μύλος φορά αυθεντικά μαχαίρια που έχουν στρώσει αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω την περίπτωση κακής ευθυγράμμισης , παρ΄ότι έκανα ότι καλύτερο μπορούσα κατά την αλλαγή τους . Πρέπει να ελέγξω την ευθυγράμμιση από την αρχή .
.

Βλέπουμε στον Pharos 2

Η μεγαλύτερη ποσότητα καφέ ( 55% ) βρίσκεται στην κάτω σίτα . Το ποσοστό είναι καλό άλλα όχι το βέλτιστο . Γενικά το ποσοστό σε έναν σωστό μύλο θα πρέπει να είναι πάνω από 65% .
Στην πάνω σίτα βλέπουμε ( 35% ) άρα πρέπει να αλέσουμε finer . Bρισκόμαστε στην σωστή κατεύθυνση . Αλέθοντας όλο και περισσότερο finer το e.y ανέβηκε στο 20% και το γευστικό αποτέλεσμα απογειώθηκε .

Συμπεράσματα

Χρησιμοποιώντας τις σίτες βρίσκουμε την ρύθμιση που ο μύλος αποδίδει καλύτερα .
Για τον S.J βρήκαμε ότι ήδη παράγει αρκετά fines , ενώ ο Pharos έχει πολλά περιθώρια να αλέσει finer και να αυξήσει δραματικά το e.y βελτιώνοντας την απόδοση του καφέ . Όταν λέω απόδοση δεν αναφέρομαι μόνο στην γευστική αλλά και την οικονομική γιατί μπορούμε να πάρουμε το ρόφημά μας , όπως συνηθίζουμε να το πίνουμε , χρησιμοποιώντας μικρότερη ποσότητα καφέ . Χαρακτηριστικά μπορούμε να αντικαταστήσουμε το καλαθάκι των 18gr με αυτό των 15gr .

Όταν χρησιμοποιούμε τις σίτες για ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΡΟΦΗΜΑΤΟΣ

Εδώ κοσκινίζουμε την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή του ροφήματος μας χρησιμοποιώντας σίτες και πετάμε τις ποσότητες που βρίσκονται εκτός των ορίων .
Για τον espresso αυτό είναι ανέφικτο , δεδομένου ότι αν κοσκινίσουμε 20gr καφέ , η σίτα 250 μm θα στομώσει σύντομα και η διαδικασία θα είναι ατελής . Αυτό που κάνουν οι περισσότεροι είναι να κοσκινίζουν για 30sec – 1min και να απομακρύνουν ότι έχει μαζευτεί μέχρι εκεί . Έχω βρεί αναφορές που υπολογίζουν την φύρα με αυτή την μέθοδο, ανάλογα με τον μύλο από 25% για τον sette 270 μέχρι 10% για τον Mahlkonig Peak .Γενικά δεν είναι μια καλή ιδέα .
Για τις άλλες μεθόδους παρασκευής ( drip – immersion ) το σύστημα δουλεύει . Σε 30 sec μπορεί να ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός αλλά θα πρέπει να υπολογίσουμε και τον χρόνο για να καθαριστούν οι σίτες . Είναι μια διαδικασία για μερακλήδες .
Όσον αφορά το γευστικό αποτέλεσμα οι λέξεις που μου έρχονται στο νού είναι : Διαυγές , Κρυστάλλινο , Λαμπερό . Μου θυμίζει την διαφορά που έχουν τα malt whiskey με τα Σκωτσέζικα . Οι λέξεις που δεν μου έρχονται στο νού είναι : Έντονο , Πολύπλοκο, Δυνατό . Σέ τελική ανάλυση τα fines και τα boulders όταν βρίσκονται μέσα στα όρια προσθέτουν στην γεύση .
Στο ερώτημα αν αξίζει η αγορά του συστήματα με δεδομένη την υψηλή του τιμή και την ελάχιστη χρήση που θα του γίνει για τον εφάπαξ έλεγχο του μύλου μας , ο καθένας θα δώσει την δική του απάντηση . Εγώ πάντως το είδα σαν ένα σεμινάριο και μάλιστα βιωματικό . Κατάλαβα την αξία ενός καλού μύλου αλλά και την αξία μιας καλής μηχανής που μπορεί να διαχειριστεί την λεπτότερη άλεση που μπορεί να προσφέρει ο μύλος (preinfusion , pressure profile , flow profile ) .

Άλλες Πληροφορίες :

I . Αναφέρω όλες τις ποσότητες στρογγυλοποιημένες , σε αναλογία επί τοίς εκατό και όχι σε gr , γιατί οι μετρήσιμες ποσότητες είναι πολύ μικρές και δεν θέλω να δώσω την εντύπωση μίας ακριβούς μέτρησης . Πάντως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δούμε πώς μοιράζεται αναλογικά ο καφές στις σίτες για να οδηγηθούμε προς πια κατεύθυνση πρέπει να αλέσουμε . Αυτό μπορεί να γίνει και οπτικά με την εκτίμηση του όγκου
II . Καθαρίζουμε τις σίτες χτυπώντας τες στον νεροχύτη ή ακόμα μπορούμε να τις πλένουμε με ζεστό νερό και σφουγγαράκι .
III . Τα πινέλα με φυτικές τρίχες που χρησιμοποιούμε στην ρουτίνα καθαρισμού του μύλου μας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό στις σίτες ( αγκυλώνουν ) . Χρειάζεται πινέλο με λεπτή συνθετική τρίχα .
IV . Υπάρχει η σύσταση : Μην χτυπάτε το p.f για να κάτσει ο καφές πρίν πατήσετε με το tamper , γιατί τα fines κατακάθονται και δημιουργούν πρόβλημα . Μετά την εμπειρία μου με τις σίτες διαπίστωσα ότι τα fines πολύ δύσκολα μετακινούνται μέσα στον όγκο του καφέ γιατί είναι κολλημένα πάνω στα μεγαλύτερα σωματίδια . Έτσι βρίσκω την σύσταση υπερβολική .
V . Από περιέργεια κοσκίνισα και ελληνικό καφέ ( αγορασμένο ) με τα εξής αποτελέσματα : Ποσότητα 40% βρέθηκε κάτω από 250 μm , 50% μεταξύ 250 μm και 350 μm και 10% πάνω από 350 μm . Βλέπουμε ότι με την κατάλληλη συνταγή ακόμα και αυτό που για άλλες μεθόδους παρασκευής αποτελεί fines μας δίνει ρόφημα .

Άβαταρ μέλους
ioannisz
Δημοσιεύσεις: 197
Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
Μύλος:: Mazzer kony
2ος Μύλος:: niche zero
Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
Τοποθεσία: Μαρούσι

Re: KRUVE SIEVES Εμπειρία χρήσης

Δημοσίευση από ioannisz » Δευ Ιαν 28, 2019 8:47 pm

Βασίλη μπράβο για την προσπάθεια. Και την ενημέρωση.
Η απορία μου είναι η εξής : θέλουμε κάποιο ποσοστό από τα fines στον καφέ μας ή δεν πρέπει να έχουμε καθόλου. Μιλάω για εμάς που φτιάχνουμε τον σπιτικό εσπρεσάκι και έχουμε μια δόση (μικρή) υπερβολής.
Πάντως σου δείχνει τις δυνατότητες και τα όρια του μύλου σου.
:oneup:
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: KRUVE SIEVES Εμπειρία χρήσης

Δημοσίευση από Luckees » Δευ Ιαν 28, 2019 8:50 pm

Μπράβο ρε Βασίλη, πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη η έρευνα σου! :respekt:
Γιάννη κάποιο ποσοστό fines/boulders είναι επιθυμητό!

Άβαταρ μέλους
cosini
Δημοσιεύσεις: 400
Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: Cosini DB espresso
2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
Οι καφέδες μου:: all
Τοποθεσία: αθηνα
Επικοινωνία:

Re: KRUVE SIEVES Εμπειρία χρήσης

Δημοσίευση από cosini » Δευ Ιαν 28, 2019 8:59 pm

Μπράβο Βασίλη , πολύ ενημερωτικό ποστ και μεγάλη βοήθεια για τους κατόχους του μύλου !!! :oneup:
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση

Nimrodel
Δημοσιεύσεις: 539
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 18, 2018 12:55 pm
Όνομα: Αναστασια
Μηχανή:: Silvia V3 mod
2η Μηχανή:: La Pavoni Pro
Μύλος:: Compak k10
2ος Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: φρέσκοι και λάιτ
Τοποθεσία: Τήνος

Re: KRUVE SIEVES Εμπειρία χρήσης

Δημοσίευση από Nimrodel » Δευ Ιαν 28, 2019 9:32 pm

Το kruve το πήρα κυρίως για τον φίλτρου και cold brew...αλλά τώρα με εψησες να δοκιμασω και κανένα μύλο να δω τι βγάζει ....καταπληκτική παρουσίαση, πολλά μπράβο!
Από τα πολύ χρήσιμα ποστ.

branakos
Δημοσιεύσεις: 35
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 27, 2015 8:05 pm
Όνομα: Χρηστος
Μηχανή:: lapavoni europiccola
Μύλος:: anfim+ comandantemk3
2ος Μύλος:: baratza encore

Re: KRUVE SIEVES Εμπειρία χρήσης

Δημοσίευση από branakos » Δευ Ιαν 28, 2019 10:30 pm

Εμπεριστατωμένη περιγραφη!οντας κατόχος των ένα λόγω σιτων κι εγώ τα τεςτ μου για καλιμπραρίσμα των μύλων μου σε drip!

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 684
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Decent DE1XL
Μύλος:: Ek43s
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: KRUVE SIEVES Εμπειρία χρήσης

Δημοσίευση από Rallakias » Δευ Ιαν 28, 2019 10:47 pm

Εξαιρετικό πόστ ,πολύ αναλυτικό και με λεπτομερείς πληροφορίες για τα ποσοστά.
Φώτισες μια πλευρά χρήσης του συστήματος kruve που δεν το είχα κατα νού-θεωρούσα οτι χρησίμευε μόνο στο να κοσκινίσεις τον καφέ για να πάρεις καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.Τώρα αναδεικνύεις τη δυνατότητα ρύθμισης του μύλου ωστε να παράγει το βέλτιστο αποτέλεσμα που μπορεί. Αν και δεν ειναι τοσο πρακτικό να περιορίσεις τη ρύθμιση του μύλου σου στο βέλτιστο σημείο και να προσαρμόσεις τον καφέ σου πάνω στη δεδομένη ρύθμιση (ποσότητα καφέ στο καλάθι/brew ratio) ,παρόλα αυτά είναι πολύ χρήσιμο σαν πληροφορία.
Θα ήθελα να παρατηρήσω οτι με βάση την εικόνα του καφέ απο τους 2 μύλους ,θα έλεγε κανείς οτι αφού ο super jolly έχει σημαντικά περισσότερα fines και μεγαλύτερο ποσοστό στο μέσο εύρος άλεσης ,η εκχύλισή του θα ήταν πιο αργή απο εκείνη του pharos.Αντίθετα οι δυο εκχυλίσεις ειναι χρονικά παρόμοιες άρα και κάτι άλλο ''κρύβεται'' που δεν το έχεις αναδείξει.Μήπως στο εύρος 250-500micron ο super jolly βρίσκεται στο άνω άκρο ενω ο pharos στο κάτω άκρο κοντά στα 250micron και γι αυτό ισοσταθμίζει το αποτέλεσμα των περισσότερων fines του super jolly?

Το παρόν τόπικ προσωπικά το θεωρώ ενα απο τα ''διαμάντια'' του παρόντος φόρουμ και μπράβο σου και πάλι.

Υ.Γ.Ο super jolly σε μια εκχύλιση με ratio 1:2 τι eχtraction yield σου βγάζει?(για να δούμε κατα πόσο ειναι ευθυγραμμισμένα τα μαχαίρια)
Σου βγάζει κάτω απο 20% ?

Άβαταρ μέλους
ioannisz
Δημοσιεύσεις: 197
Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
Μύλος:: Mazzer kony
2ος Μύλος:: niche zero
Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
Τοποθεσία: Μαρούσι

Re: KRUVE SIEVES Εμπειρία χρήσης

Δημοσίευση από ioannisz » Τρί Ιαν 29, 2019 12:12 am

Να βάλω και άλλον ένα παράγοντα για να μπερδέψω λίγο τα πράγματα - ή ίσως η δικιά σας άποψη ξεδιαλύνει τις απορίες μου.
Γιατί πηγαίνοντας σε πολύ λεπτό κόψιμο αλλά αυξάνοντας τον χρόνο του preinfusion (ή ακόμα κάνοντας blooming 10-30 δευτερολέπτων), έχουμε πολύ καλά γευστικά αποτελέσματα. Σίγουρα έχουμε πάει σε ένα σημείο όπου τα fines έχουν αυξηθεί αρκετά και η λογική λέει ότι είμαστε λάθος. Σίγουρα από την άλλη το αργό preinfusion αλλά και η χρήση του blooming βοηθάει στην ολοκληρωτική διαβροχή του πακ και σε μια πιο ομαλή εκχύλιση. Μια εκχύλιση που θα ήταν αδύνατη με τους συμβατικούς τρόπους. Λίγο να παίξεις και με τον παράγοντα θερμοκρασίας και με ligh κόκκους, βλέπεις ότι το αποτέλεσμα σίγουρα δεν έχει την μυρουδιά καμένου (υποκειμενικά τελείως, έχει απίστευτη γεύση) και το EY έχει εκτοξευτεί. Και τελικά ποιός θα μας δώσει τον χρυσό κανόνα που ταιριάζει στην τεχνική εκχύλισης? Ή δεν υπάρχει?
Μην νομίσει κανείς ότι δεν ασπάζομαι αυτά τα στοιχεία που δίνει ο Βασίλης, ίσα-ίσα αυτά και οι αντίθετες απόψεις θα βοηθήσουν στην κατανόηση της σωστής εκχύλισης σύμφωνα με τους κόκκους που έχεις μπροστά σου και τους δεκάδες παράγοντες που μπορούν να την επηρεάσουν.
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10

Άβαταρ μέλους
BasilTh
Δημοσιεύσεις: 216
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Pharos Motorized
2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: KRUVE SIEVES Εμπειρία χρήσης

Δημοσίευση από BasilTh » Τρί Ιαν 29, 2019 12:37 am

Σας ευχαριστώ όλους για την ενθάρρυνση .
ioannisz έγραψε:
Δευ Ιαν 28, 2019 8:47 pm
Βασίλη μπράβο για την προσπάθεια. Και την ενημέρωση.
Η απορία μου είναι η εξής : θέλουμε κάποιο ποσοστό από τα fines στον καφέ μας ή δεν πρέπει να έχουμε καθόλου.

:oneup:
Όσον αφορά το γευστικό αποτέλεσμα οι λέξεις που μου έρχονται στο νού είναι : Διαυγές , Κρυστάλλινο , Λαμπερό . Σέ τελική ανάλυση τα fines και τα boulders όταν βρίσκονται μέσα στα όρια προσθέτουν στην γεύση .
Rallakias έγραψε:
Δευ Ιαν 28, 2019 10:47 pm

Θα ήθελα να παρατηρήσω οτι με βάση την εικόνα του καφέ απο τους 2 μύλους ,θα έλεγε κανείς οτι αφού ο super jolly έχει σημαντικά περισσότερα fines και μεγαλύτερο ποσοστό στο μέσο εύρος άλεσης ,η εκχύλισή του θα ήταν πιο αργή απο εκείνη του pharos.Αντίθετα οι δυο εκχυλίσεις ειναι χρονικά παρόμοιες άρα και κάτι άλλο ''κρύβεται'' που δεν το έχεις αναδείξει.Μήπως στο εύρος 250-500micron ο super jolly βρίσκεται στο άνω άκρο ενω ο pharos στο κάτω άκρο κοντά στα 250micron και γι αυτό ισοσταθμίζει το αποτέλεσμα των περισσότερων fines του super jolly?



Προς το παρών έβγαλα το διάγραμμα κατανομής μεγέθους σωματιδίων μόνο για τον Pharos , όπου φαίνεται ότι το peak της πρώτης καμπούρας βρίσκεται ανάμεσα στα 250μm και στα 300μm , άρα ένα μεγάλο ποσοστό της περιοχής 250-500μm βρίσκεται στο κάτω όριο . Τώρα αν αντίστοιχα στον S.J ένα μεγάλο ποσοστό βρίσκεται στο άνω όριο , δηλαδή η καμπούρα είναι μετατοπισμένη προς τα δεξιά , αυτό θα δικαιολογούσε τις παρόμοια χρονικά εκχυλίσεις .[attachment=0]κοκκομετρική ανάλυση espresso -


Πρέπει να βγάλω και το αντίστοιχο διάγραμμα του S.J , αν και δεν διαθέτω πια τον ίδιο καφέ και φοβάμαι ότι τα αποτελέσματα δεν θα είναι απολύτως συγκρίσιμα .
Rallakias έγραψε:
Δευ Ιαν 28, 2019 10:47 pm


Υ.Γ.Ο super jolly σε μια εκχύλιση με ratio 1:2 τι eχtraction yield σου βγάζει?(για να δούμε κατα πόσο ειναι ευθυγραμμισμένα τα μαχαίρια)
Σου βγάζει κάτω απο 20% ?
Οι μετρήσεις στον S.J έγιναν με ρύθμιση στα 13 δοντάκια . Εκεί όσο ανέβαζα το brew ratio τόσο έπεφτε το e.y . Σέ πιο σφιχτή άλεση ( 10 δοντάκια ) με b.r 1,8 μου έβγαζε e.y 20% και με b.r 2.3 έφτανε στο 20,8% . Αλλά το preinfusion ανέβαινε από 25-50sec .
Τελικά μήπως ο μύλος είναι ευθυγραμμισμένος !
Συνημμένα
κοκκομετρική ανάλυση espresso - Αντιγραφή.jpg

Άβαταρ μέλους
Artisti
Δημοσιεύσεις: 3314
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
Τοποθεσία: West Side over the river

Re: KRUVE SIEVES Εμπειρία χρήσης

Δημοσίευση από Artisti » Τρί Ιαν 29, 2019 1:34 am

Ο παλιός κανόνας ήταν ότι θέλουμε τα λιγότερα fines από τον μύλο αλλά δεν είχαμε τον τρόπο να το μετρήσουμε οικιακά αυτό.
Αφού πλέον υπάρχει αυτή η δυνατότητα θα είχαν ενδιαφέρον να βρεθούν μετρήσεις από τον Κ10 αλλά και από τον entry level i2.
To 25% του sette πως βρέθηκε υπάρχει σχετικό link ;

Απάντηση