Το e.y.20% με brew ratio 1.8 ειναι πολύ καλό ,δεν νομίζω οτι εχει θέμα ο μύλος σου.Δεν κατάλαβα μόνο αν αυτο εχει γίνει με pi 50 sec .BasilTh έγραψε: ↑Τρί Ιαν 29, 2019 12:37 am...
Οι μετρήσεις στον S.J έγιναν με ρύθμιση στα 13 δοντάκια . Εκεί όσο ανέβαζα το brew ratio τόσο έπεφτε το e.y . Σέ πιο σφιχτή άλεση ( 10 δοντάκια ) με b.r 1,8 μου έβγαζε e.y 20% και με b.r 2.3 έφτανε στο 20,8% . Αλλά το preinfusion ανέβαινε από 25-50sec .
Τελικά μήπως ο μύλος είναι ευθυγραμμισμένος !
KRUVE SIEVES Εμπειρία χρήσης
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: KRUVE SIEVES Εμπειρία χρήσης
- BasilTh
- Δημοσιεύσεις: 216
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Pharos Motorized
- 2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
- Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Re: KRUVE SIEVES Εμπειρία χρήσης
Το 25% δεν είναι fines αλλά το σύνολο της ποσότητας έξω από την περιοχή 250-500μm που προκύπτει από κοσκίνισμα που έχει σκοπό την παρασκευή ροφήματος espresso . Δηλαδή περιλαμβάνει και τα boulders . Στο υπόλοιπο 75% που απομένει θα πρέπει να υπολογιστεί και μια περαιτέρω μείωση που θα προκύψει από την σχολαστικότερη απομάκρυνση των fines αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την μέτρηση για την αξιολόγηση του μύλου .
Στην ουσία το preinfusion από E61 που δεν είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο , επειδή γίνεται με μηδενική πίεση , θυμίζει το blooming στο drip και μπορεί να διαρκέσει όσο χρειάζεται για την πλήρη διαβροχή του puck . Έχω δοκιμάσει με θετικά αποτελέσματα preinfusion 30sec ,διακοπή για άλλα 30sec ( αφήνοντας τον λεβιέ να πέσει απαλά χωρίς να ενεργοποιηθεί η εκτόνωση ) και κανονική εκχύλιση 25-35sec . Με αυτόν τον τρόπο μπορω να εκχυλίσω διαφορετικούς καφέδες χωρίς να αλλάξω την ρύθμιση του μύλου , αρκεί να παίξω με τους χρόνους του preinfusion-blooming .ioannisz έγραψε: ↑Τρί Ιαν 29, 2019 12:12 am
Γιατί πηγαίνοντας σε πολύ λεπτό κόψιμο αλλά αυξάνοντας τον χρόνο του preinfusion (ή ακόμα κάνοντας blooming 10-30 δευτερολέπτων), έχουμε πολύ καλά γευστικά αποτελέσματα. Σίγουρα έχουμε πάει σε ένα σημείο όπου τα fines έχουν αυξηθεί αρκετά και η λογική λέει ότι είμαστε λάθος. Σίγουρα από την άλλη το αργό preinfusion αλλά και η χρήση του blooming βοηθάει στην ολοκληρωτική διαβροχή του πακ και σε μια πιο ομαλή εκχύλιση. Μια εκχύλιση που θα ήταν αδύνατη με τους συμβατικούς τρόπους.
- ioannisz
- Δημοσιεύσεις: 197
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
- Μύλος:: Mazzer kony
- 2ος Μύλος:: niche zero
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
- Τοποθεσία: Μαρούσι
Re: KRUVE SIEVES Εμπειρία χρήσης
Είναι δύσκολο (τουλάχιστον με την μηχανή μου) και κρατήσω το νερό στο πακ σταθερό και προς το ποτήρι με αυτόν τον τρόπο. Έχω βάλει δύο βελονοειδής βαλβίδες για να το καταφέρω. Και ναι δεν χρειάζεται να αλλάξω τον μύλο σε διαφορετικούς καφέδες (όχι πάντα), παίζω με άλλους παράγοντες. Φεύγουμε όμως από το θέμα.
Συνέχισε την καλή έρευνα Βασίλη.
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10