Αναλογία βάρους όγκου 1:1, τι μπορεί να πηγαίνει λάθος;
-
- Δημοσιεύσεις: 3
- Εγγραφή: Πέμ Ιαν 03, 2019 11:44 am
Αναλογία βάρους όγκου 1:1, τι μπορεί να πηγαίνει λάθος;
Καλησπέρα στην παρέα από ένα καινούριο μέλος.
Φτιαχνω σπιτικό νεροζούμι "εσπρέσσο" πολλά χρόνια με φθηνές μηχανές του 100ευρου και πήρα την απόφαση να αρχίσω να ασχολούμαι σοβαρά τελευταία. Ο εξοπλισμός μου ειναι ο ακολουθος:
Μηχανή εσπρέσσο: Krups 888https://www.manualslib.com/manual/465956/Krups-888.html, χαρισμένη από συνάδελφο μέχρι να μαζέψω λεφτά να πάω σε κάποιο από τα πρώτα μοντέλα της Lelit. Εχει naked partafilter 53mm. Χωράει περίπου 14g (δεν ξέρω ακριβές νούμερο γιατί η ζυγαριά που χρησιμοποιώ προς το παρόν δεν έχει μικρότερη διαβαθμιση από 1g) το οποίο το ρίχνω από το δοχείο του μύλου, το ισιώνω με το δαχτυλο και πετάω ότι περισσεύει πριν το tamping.
Μύλος: Graef 702
Πατητήρι μεταλλικό 53mm.
Ζυγαριά: Μία φθηνη με μικρότερη ακρίβεια 1g (μέχρι να γινει παραγγελία μια ζυγαριάς 0.1g μέσα στο μήνα)
Εχω το εξης πρόβλημα. Μετά από δοκιμές με τον μύλο έχω καταλήξει σε κόψιμο που βγάζει περίπου 30-32 γραμμάρια εσπρέσσο περίπου στα 30 δευτερόλεπτα. Αυτό που με προβληματίζει όμως ειναι οτι ο όγκος του καφέ ειναι μόνο 30ml (το σφηνάκι ζυγίζει περίπου 103-104g): Απ'ότι έχω διαβάσει δεν θα έπρεπε να υπάρχει τέτοια αναλογία αλλά ο όγκος να ειναι γύρω στα 50-60ml για αυτό το βάρος σωστά;
Ο εσπρέσσο δεν εχει ιδιαιτερα ξινή ή πικρή γεύση (ίσως ειναι λίγο όξινος αλλά οχι σε σημείο να μην πίνεται).
Ο καφές είναι αγορασμένος από coffee lab με roasting date 11/12/2018. Γενικά όσο δεν τον χρησιμοποιώ τον έχω μέσα στο σακουλακι με τη βαλβίδα, μακριά από υγρασία κλπ;
Θα ήθελα να ρωτησω που μπορεί να οφείλεται αυτή η διαφορά στον όγκο;
Φτιαχνω σπιτικό νεροζούμι "εσπρέσσο" πολλά χρόνια με φθηνές μηχανές του 100ευρου και πήρα την απόφαση να αρχίσω να ασχολούμαι σοβαρά τελευταία. Ο εξοπλισμός μου ειναι ο ακολουθος:
Μηχανή εσπρέσσο: Krups 888https://www.manualslib.com/manual/465956/Krups-888.html, χαρισμένη από συνάδελφο μέχρι να μαζέψω λεφτά να πάω σε κάποιο από τα πρώτα μοντέλα της Lelit. Εχει naked partafilter 53mm. Χωράει περίπου 14g (δεν ξέρω ακριβές νούμερο γιατί η ζυγαριά που χρησιμοποιώ προς το παρόν δεν έχει μικρότερη διαβαθμιση από 1g) το οποίο το ρίχνω από το δοχείο του μύλου, το ισιώνω με το δαχτυλο και πετάω ότι περισσεύει πριν το tamping.
Μύλος: Graef 702
Πατητήρι μεταλλικό 53mm.
Ζυγαριά: Μία φθηνη με μικρότερη ακρίβεια 1g (μέχρι να γινει παραγγελία μια ζυγαριάς 0.1g μέσα στο μήνα)
Εχω το εξης πρόβλημα. Μετά από δοκιμές με τον μύλο έχω καταλήξει σε κόψιμο που βγάζει περίπου 30-32 γραμμάρια εσπρέσσο περίπου στα 30 δευτερόλεπτα. Αυτό που με προβληματίζει όμως ειναι οτι ο όγκος του καφέ ειναι μόνο 30ml (το σφηνάκι ζυγίζει περίπου 103-104g): Απ'ότι έχω διαβάσει δεν θα έπρεπε να υπάρχει τέτοια αναλογία αλλά ο όγκος να ειναι γύρω στα 50-60ml για αυτό το βάρος σωστά;
Ο εσπρέσσο δεν εχει ιδιαιτερα ξινή ή πικρή γεύση (ίσως ειναι λίγο όξινος αλλά οχι σε σημείο να μην πίνεται).
Ο καφές είναι αγορασμένος από coffee lab με roasting date 11/12/2018. Γενικά όσο δεν τον χρησιμοποιώ τον έχω μέσα στο σακουλακι με τη βαλβίδα, μακριά από υγρασία κλπ;
Θα ήθελα να ρωτησω που μπορεί να οφείλεται αυτή η διαφορά στον όγκο;
-
- Δημοσιεύσεις: 65
- Εγγραφή: Τρί Μαρ 13, 2018 8:42 pm
- Όνομα: Γαληνός
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
- 2η Μηχανή:: Gaggiq baby class
- Μύλος:: Ascaso mini i-2
- Τοποθεσία: Καβάλα
Re: Αναλογία βάρους όγκου 1:1, τι μπορεί να πηγαίνει λάθος;
Κοψε λιγο πιο χοντρα και δες εαν εχεις διαφορα ουσιαστικη στην γευση. Δεν θα εχει λογικα. Η γευση σου θα δωσει την απαντηση γενικα χωραει λιγα γραμμαρια το καλαθακι σου οποτε μην περιμενεις και πολλα στο τελικο ροφημα γιατι θα γινει νεροο.
-
- Δημοσιεύσεις: 3
- Εγγραφή: Πέμ Ιαν 03, 2019 11:44 am
Re: Αναλογία βάρους όγκου 1:1, τι μπορεί να πηγαίνει λάθος;
Ευχαριστώ για το feedback, δοκίμασα να κοψω πιο χοντρά αλλά έχανα τους χρόνους (εβγαζε μεγάλη ποσοτητα καφέ γύρω στα 40γρ+ σε 25 sec) και κατέληξε να γινει πιο ξινός.
Δοκίμασα και άλλο καφέ και εχω το ίδιο αποτελεσμα, για περιπου 30 γρ εκχυλισμένου εσπρεσσο ο ογκος ειναι γύρω στα 30ml.
Ίσως κατι παίζει με το φίλτρο; Παρατήρησα ότι οι τρύπες στο φίλτρο δεν καλύπτουν όλο τον πάτο, αλλά περίπου τα 2/3. Υπάρχει περίπτωση να γίνεται κάποια συμπίεση στον εσπρέσο; Το λέω γιατί οτι πάω να πετάξω το puck βλέπω ότι υπάρχει ένας μικρός "κρατήρας" που περίπου αντιστοιχεί στο εμβαδό που πιάνουν οι τρύπες στο φίλτρο.
Δοκίμασα και άλλο καφέ και εχω το ίδιο αποτελεσμα, για περιπου 30 γρ εκχυλισμένου εσπρεσσο ο ογκος ειναι γύρω στα 30ml.
Ίσως κατι παίζει με το φίλτρο; Παρατήρησα ότι οι τρύπες στο φίλτρο δεν καλύπτουν όλο τον πάτο, αλλά περίπου τα 2/3. Υπάρχει περίπτωση να γίνεται κάποια συμπίεση στον εσπρέσο; Το λέω γιατί οτι πάω να πετάξω το puck βλέπω ότι υπάρχει ένας μικρός "κρατήρας" που περίπου αντιστοιχεί στο εμβαδό που πιάνουν οι τρύπες στο φίλτρο.
-
- Δημοσιεύσεις: 259
- Εγγραφή: Πέμ Δεκ 29, 2016 3:46 am
- Μηχανή:: nespresso
- 2η Μηχανή:: lelit mara x
- Μύλος:: niche zero
Re: Αναλογία βάρους όγκου 1:1, τι μπορεί να πηγαίνει λάθος;
Μην σε ενοχλεί ο όγκος. Μην ασχολείσαι καν. Πέτα το ποτηράκι με τις γραμμές ή μαύρισέ τις με μαρκαδόρο.
Θα μετράς με βάρος. Τί βάρος έβαλες, τί βάρος έβγαλες. Απλό
Αν ξαναπάρεις φρέσκο (1 μήνα μετά πάλιωσε) , δοκίμασε να κόψεις λίγο πιο ψιλά, περίπου 1:1.8.
Τελικός κριτής βέβαια η γεύση.
Θα μετράς με βάρος. Τί βάρος έβαλες, τί βάρος έβγαλες. Απλό
Αν ξαναπάρεις φρέσκο (1 μήνα μετά πάλιωσε) , δοκίμασε να κόψεις λίγο πιο ψιλά, περίπου 1:1.8.
Τελικός κριτής βέβαια η γεύση.
-
- Δημοσιεύσεις: 3
- Εγγραφή: Πέμ Ιαν 03, 2019 11:44 am
Re: Αναλογία βάρους όγκου 1:1, τι μπορεί να πηγαίνει λάθος;
Thanks για την απάντηση. Οπότε ο όγκος δεν παίζει κανένα ρόλο έτσι; Είχα διαβασει οτι μπορει να υπαρχει διαφορά, αλλά τύπου να ειναι 50ml στα 30γρ εσπρεσο, δεν περιμενα οτι μπορεί να εχει και τοσο μεγάλη διαφορά
Επίσης όταν λες 1:1.8 εννοείς στο βαρος κομμένου καφέ/τελικού εσπρέσο; Να πέσω κάτω από τα 1:2 δλδ;
Επίσης όταν λες 1:1.8 εννοείς στο βαρος κομμένου καφέ/τελικού εσπρέσο; Να πέσω κάτω από τα 1:2 δλδ;
- todoornot
- Δημοσιεύσεις: 337
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 27, 2017 10:58 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Flair Pro 2
- Μύλος:: DF64, SSP cast burrs
- 2ος Μύλος:: Aergrind
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Αναλογία βάρους όγκου 1:1, τι μπορεί να πηγαίνει λάθος;
viewtopic.php?f=30&t=3004&p=83985#p83985
Ούτως ή άλλως εδώ θα έπρεπε να είναι.
Μια περίληψη του βίντεο, μαζί με λίγο σχολιασμό μου:
Αν και δεν το λέει, ξεκινάς με μία "λογική" ρύθμιση στον μύλο. Αν δεις από την πρώτη δοκιμή ότι είναι πολύ off, τη φτιάχνεις και ξαναρχίζεις. Δεν ψάχνεις λεπτομέρεια προς το παρόν.
1. Αποφασίζεις και "κλειδώνεις" τη δόση. Το τεστ του κέρματος, μπορεί να σου δείξει πού περίπου παίζει η μηχανή σου, οπότε μετά παίζεις για κάθε νέο καφέ με το μάτι.
2. Χρησιμοποιείς (για εμένα) τον άξονα ξινό - πικρό στη γεύση σου, για το yield, δηλ. την αναλογία βάρους ροφήματος προς βάρος δόσης. Αφήνεις προς το παρόν άλλα θέματα γεύσης. Καταλήγεις και κλειδώνεις. Εδώ να σημειώσω ότι καλό ως starting point το 2:1, αλλά ως τέτοιο μόνο. Ειδικά, καθώς εδώ λίγο πολύ οι περισσότεροι δεν έχουμε υπομονή και ψαχνόμαστε και με πιο περίεργους καφέδες.
3. Τώρα παίζεις με τη ρύθμιση του μύλου (η οποία με τα άλλα δύο κλειδωμένα σου αλλάζει τον χρόνο εκχύλισης). Εδώ υποτίθεται ότι δύσκολα σου χαλάει το ξινό/πικρό, οπότε πας για άλλα στοιχεία (γλυκύτητα, σώμα, τάγγιασμα (υπάρχει;)...). Και τέλος, σύμφωνα με το βίντεο. Ελπίζοντας να μην σου έχει τελειώσει ο καφές μέχρι να κάνεις το dial in! Στις εικόνες πάντως, στο άλλο λινκ, έχει πιο απλή προσέγγιση.
Δεν αναφέρει 2 άλλες παραμέτρους, θερμοκρασία και πίεση. Η δυνατότητα να παίζεις και με αυτά, είναι ευχή και κατάρα. Ευχή για τους έμπειρους, κατάρα για τους αρχάριους...
Ούτως ή άλλως εδώ θα έπρεπε να είναι.
Μια περίληψη του βίντεο, μαζί με λίγο σχολιασμό μου:
Αν και δεν το λέει, ξεκινάς με μία "λογική" ρύθμιση στον μύλο. Αν δεις από την πρώτη δοκιμή ότι είναι πολύ off, τη φτιάχνεις και ξαναρχίζεις. Δεν ψάχνεις λεπτομέρεια προς το παρόν.
1. Αποφασίζεις και "κλειδώνεις" τη δόση. Το τεστ του κέρματος, μπορεί να σου δείξει πού περίπου παίζει η μηχανή σου, οπότε μετά παίζεις για κάθε νέο καφέ με το μάτι.
2. Χρησιμοποιείς (για εμένα) τον άξονα ξινό - πικρό στη γεύση σου, για το yield, δηλ. την αναλογία βάρους ροφήματος προς βάρος δόσης. Αφήνεις προς το παρόν άλλα θέματα γεύσης. Καταλήγεις και κλειδώνεις. Εδώ να σημειώσω ότι καλό ως starting point το 2:1, αλλά ως τέτοιο μόνο. Ειδικά, καθώς εδώ λίγο πολύ οι περισσότεροι δεν έχουμε υπομονή και ψαχνόμαστε και με πιο περίεργους καφέδες.
3. Τώρα παίζεις με τη ρύθμιση του μύλου (η οποία με τα άλλα δύο κλειδωμένα σου αλλάζει τον χρόνο εκχύλισης). Εδώ υποτίθεται ότι δύσκολα σου χαλάει το ξινό/πικρό, οπότε πας για άλλα στοιχεία (γλυκύτητα, σώμα, τάγγιασμα (υπάρχει;)...). Και τέλος, σύμφωνα με το βίντεο. Ελπίζοντας να μην σου έχει τελειώσει ο καφές μέχρι να κάνεις το dial in! Στις εικόνες πάντως, στο άλλο λινκ, έχει πιο απλή προσέγγιση.
Δεν αναφέρει 2 άλλες παραμέτρους, θερμοκρασία και πίεση. Η δυνατότητα να παίζεις και με αυτά, είναι ευχή και κατάρα. Ευχή για τους έμπειρους, κατάρα για τους αρχάριους...
-
- Δημοσιεύσεις: 259
- Εγγραφή: Πέμ Δεκ 29, 2016 3:46 am
- Μηχανή:: nespresso
- 2η Μηχανή:: lelit mara x
- Μύλος:: niche zero
Re: Αναλογία βάρους όγκου 1:1, τι μπορεί να πηγαίνει λάθος;
Έτσι εγκυκλοπαιδικά, τώρα που έφτιαξα έναν διπλό για φρέντο με espresso blend 17.5γρ κόκκοι έβγαλαν 30γρ καφέ και ο όγκος ήταν 25ml+5ml στο περίπου.
Δεν ξέρω όμως αν αυτό ισχύει για όλους τους καφέδες μου και για όλες τις ώρες. Δεν το κοιτάω ποτέ.
Κατά τα άλλα, ότι είπε ο απο πάνω
Δεν ξέρω όμως αν αυτό ισχύει για όλους τους καφέδες μου και για όλες τις ώρες. Δεν το κοιτάω ποτέ.
Κατά τα άλλα, ότι είπε ο απο πάνω