lavazza pienaroma δοκιμές
-
- Δημοσιεύσεις: 208
- Εγγραφή: Δευ Μάιος 19, 2014 10:59 am
- Όνομα: Βαγγέλης
- Μηχανή:: Expobar Brewtus IV-R
- 2η Μηχανή:: Saeco 8325
- Μύλος:: Compak K10 Conic
- 2ος Μύλος:: Mazzer Super Jolly E
- Οι καφέδες μου:: Assado, Mokka, Τaf, Cup10 και μπαγιάτικο
- Τοποθεσία: Ρέθυμνο Κρήτης
Re: lavazza pienaroma δοκιμές
Φαίνεται να είσαι σε καλό δρόμο. Ίσως να θέλει λίγο ακόμα καφέ, π.χ. 0,5γρ, Αν η εκχύλιση σου "τεχνικά" είναι σωστή τότε από εδώ και πέρα είναι πλέον θέμα αν σου αρέσει η γεύση του αλλά και του τι μπορεί να δώσει ακόμα ο καφές (αυτό μπορούν να το πουν εκείνοι που τον έχουν δοκιμάσει).
-
- Δημοσιεύσεις: 93
- Εγγραφή: Τρί Φεβ 09, 2016 5:40 pm
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
- Μύλος:: Eureka mignon
Re: lavazza pienaroma δοκιμές
Μήπως να κόψω λίγο πιο χοντρά να μειωθεί ο χρόνος?evaskal έγραψε: ↑Δευ Νοέμ 05, 2018 12:28 pmΦαίνεται να είσαι σε καλό δρόμο. Ίσως να θέλει λίγο ακόμα καφέ, π.χ. 0,5γρ, Αν η εκχύλιση σου "τεχνικά" είναι σωστή τότε από εδώ και πέρα είναι πλέον θέμα αν σου αρέσει η γεύση του αλλά και του τι μπορεί να δώσει ακόμα ο καφές (αυτό μπορούν να το πουν εκείνοι που τον έχουν δοκιμάσει).
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: lavazza pienaroma δοκιμές
Ο εσπρέσσο αυτος πρέπει να βγήκε δηλητήριο απο την πίκρα.
1:3 ratio με πολλά γραμμάρια commercial και σε μεγάλο χρόνο.
Αλήθεια πινόταν?
1:3 ratio με πολλά γραμμάρια commercial και σε μεγάλο χρόνο.
Αλήθεια πινόταν?
-
- Δημοσιεύσεις: 93
- Εγγραφή: Τρί Φεβ 09, 2016 5:40 pm
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
- Μύλος:: Eureka mignon
Re: lavazza pienaroma δοκιμές
Η αναλογία δεν ξέρω εν τέλη αν είναι σωστή η λάθος. Αναφέρονται 1:2 ακόμα και σε 1:3 .
Τώρα ούτε στα γρ μπορώ να πω ότι είναι σωστά, απλά αυτά βλέπω να χρησιμοποιούνται 16-17γρ.
Από την άλλη σε καμία περίπτωση δεν θα τον έλεγα πικρό.
Επειδή όμως άνοιξα αυτό άρθρο να βοηθηθω από άτομα που ξέρουν κάποια πράγματα παραπάνω, θα μπορούσες να παραθέσεις και εσύ την άποψη σου σχετικά με τα ανωτέρω.
(Πολύ υγρό πακ, πόσα γρ καφέ και πόσα γρ-μλ πρέπει να βγουν .)
Η συσκευασία αναφέρει από πίσω 14γρ για διπλό και πάτημα 20kg
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: lavazza pienaroma δοκιμές
Αυτο που ψάχνεις Γιώργο (?) δεν απαντιέται σε 2 γραμμές.Θέλει διάβασμα εδω μέσα που ειναι μεγάλο ''σχολείο'' ,να ακούσεις διάφορες απόψεις ,να δοκιμάσεις εσύ ο ίδιος τις όποιες εναλλακτικές και εν τέλη να καταλήξεις ποιο ειναι το σωστό και ποιό το λάθος.Οι απόψεις ως γνωστόν είναι σαν τους κ...ς - όλοι εχουν απο μία.Απλά δεν εχουν ολες την ιδια βαρύτητα!Αυτό που θα προτείνω εγω θα έρχεται σε αντίθεση με αυτό που προτείνει ενας άλλος χρήστης.
Γενικά όμως θα σου έλεγα κάποιους ''κανόνες'' που κυκλοφορούν εδω μέσα κι εσύ ανέλαβε να τους επαληθεύσεις ή όχι.
Εκ πρώτης λοιπόν θα πρότεινα 15γρ καφέ για 30γρ εσπρέσσο σε 22-24'' .Δοκίμασέ το και σύγκρινε το γευστικά με την προηγούμενη σου προσπάθεια που μας ανέφερες και πράξε ανάλογα κατα την κρίση σου.Ούτε εγω ειμαι σωστός ούτε εσύ ,γιατι δεν υπάρχει σωστό και λάθος.Απλά εχθρός του καλού ειναι το καλύτερο και το πιο δύσκολο πράγμα ειναι να μάθεις το στόμα σου να κρίνει τον καφέ.
Καλή διαδρομή σου εύχομαι.
Γενικά όμως θα σου έλεγα κάποιους ''κανόνες'' που κυκλοφορούν εδω μέσα κι εσύ ανέλαβε να τους επαληθεύσεις ή όχι.
- Στους commercial καφέδες όπως ειναι ο lavazza θέλουμε ''λίγα'' γραμμάρια γιατι ειναι πολύ καβουρδισμένοι κι εχουν έντονη γεύση.Τα ''πολλά'' γραμμάρια θα αναδείξουν μια ανεπιθύμητη πικρίλα.
- Στους commercial καφέδες ο χρόνος της εκχύλισης μας πρέπει να ειναι μικρος ,για να μην μπουμε βαθιά στον κόκκο του καφέ και πάρουμε στο ρόφημά μας και την ''καρβουνίλα''.
- Μια αρχή για δοκιμές ειναι το ratio 1:2 .Οσο περισσότερο ανεβαίνεις απο αυτη την αναλογια τοσο περισσοτερο νερό εκχυλίζει περισσότερα συστατικά του καφέ στο ποτήρι σου , τόσο περισσότερα πικρά στοιχεία θα βγούν στον εσπρέσσο σου.Το 1:3 είναι για πάρα πολύ γρήγορες εκχυλίσεις της τάξης των 20'' ή και μικρότερες.Θα σου πρότεινα να το ξεχάσεις σαν ratio.Εδω μέσα για να σου δώσω να καταλάβεις αρκετοι πίνουν 1:1,5 .
Εκ πρώτης λοιπόν θα πρότεινα 15γρ καφέ για 30γρ εσπρέσσο σε 22-24'' .Δοκίμασέ το και σύγκρινε το γευστικά με την προηγούμενη σου προσπάθεια που μας ανέφερες και πράξε ανάλογα κατα την κρίση σου.Ούτε εγω ειμαι σωστός ούτε εσύ ,γιατι δεν υπάρχει σωστό και λάθος.Απλά εχθρός του καλού ειναι το καλύτερο και το πιο δύσκολο πράγμα ειναι να μάθεις το στόμα σου να κρίνει τον καφέ.
Καλή διαδρομή σου εύχομαι.
-
- Δημοσιεύσεις: 93
- Εγγραφή: Τρί Φεβ 09, 2016 5:40 pm
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
- Μύλος:: Eureka mignon
Re: lavazza pienaroma δοκιμές
Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διαθεσες να γράψεις όλα αυτά. Καθώς και τα υπόλοιπα παιδιά εννοείται.
Επειδή λοιπόν δεν έχω να χάσω (πέρα ότι θα τελειώσει ο καφες και άκρη δεν θα έχω βγαλει ) θα δοκιμάσω σ'α ίδια γραμμάρια λιγότερο χρόνο και αμέσως μετά την δική σου πρόταση και θα επανέλθω το συντομότερο.
Επειδή λοιπόν δεν έχω να χάσω (πέρα ότι θα τελειώσει ο καφες και άκρη δεν θα έχω βγαλει ) θα δοκιμάσω σ'α ίδια γραμμάρια λιγότερο χρόνο και αμέσως μετά την δική σου πρόταση και θα επανέλθω το συντομότερο.
-
- Δημοσιεύσεις: 208
- Εγγραφή: Δευ Μάιος 19, 2014 10:59 am
- Όνομα: Βαγγέλης
- Μηχανή:: Expobar Brewtus IV-R
- 2η Μηχανή:: Saeco 8325
- Μύλος:: Compak K10 Conic
- 2ος Μύλος:: Mazzer Super Jolly E
- Οι καφέδες μου:: Assado, Mokka, Τaf, Cup10 και μπαγιάτικο
- Τοποθεσία: Ρέθυμνο Κρήτης
Re: lavazza pienaroma δοκιμές
Γιώργο νομίζω έχεις λάθος τρόπο σκέψης. Δεν έχει καμία σημασία το τι λέει οποιοσδήποτε οπουδήποτε. Σημασία έχει τι χωράει το καλαθάκι σου. Δεν μπορείς σε ένα 18αρι π.Χ. καλαθάκι να βάλεις 14 ούτε στο 7άρι 12γρ. Υπάρχει αυτός ο τεχνικός περιορισμός. Τι να κάνουμε; Αν εσύ για δικούς σου λόγους θες να βάλεις 16γρ (γιατί έτσι θέλει το προφίλ ή για οικονομία κλπ) απλά βάζεις άλλο μικρότερο καλαθάκι. Γι αυτό υπάρχει και ποικιλία μεγεθών. Το 1:3 αναλογία προτείνεται όπως είδες κι εσύ στη σακούλα απο την εκάστοτε εταιρία (14γρ ο διπλός; πόσο είναι αυτός; 50ml; ) αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σωστή ή ότι θα σου αρέσει. Παίξε με τα γραμμάρια, τους χρόνους, τη θερμοκρασία , δες τις αλλαγές μέχρι να καταλήξεις κάπου. Όλα είναι σχετικά κι υποκειμενικά. Αυτό που είπε ο Βασίλης είναι ουσιώδες; πίνετε ο καφές; Εγώ κάποτε είχα κολλήσει με ένα commercial στο 1:1,5 επειδή τόσο δουλεύεται ο speciality, κι έβγαινε πικρά σκέτη. Ψάχτηκα λίγο, το πήγα στο 1:2,5 κι ήταν πολύ καλύτερος. Ανάλογο ψάξιμο θα κάνεις κι εσύ. Σε τελική ανάλυση, αλλάζεις και καφέ. Μη κολλήσεις εκεί!
-
- Δημοσιεύσεις: 93
- Εγγραφή: Τρί Φεβ 09, 2016 5:40 pm
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
- Μύλος:: Eureka mignon
Re: lavazza pienaroma δοκιμές
Σίγουρα είναι θεμα δοκιμών και γεύσης. Ουσιαστικά αυτό που ψάχνω είναι η σωστή τεχνική απο θέμα θεωρίας ετσι ώστε να εξαλειφθούν τα μικρο προβλήματα οπως το θέμα του πακ, τα θέμα της υπερχείλισης κτλ. Και γιαυτό το λογο δεν απορρίπτω ουτε ενστερνίζομαι καμιά άποψη. Απλα δοκιμάζω και βλέπω.evaskal έγραψε: ↑Δευ Νοέμ 05, 2018 5:12 pmΓιώργο νομίζω έχεις λάθος τρόπο σκέψης. Δεν έχει καμία σημασία το τι λέει οποιοσδήποτε οπουδήποτε. Σημασία έχει τι χωράει το καλαθάκι σου. Δεν μπορείς σε ένα 18αρι π.Χ. καλαθάκι να βάλεις 14 ούτε στο 7άρι 12γρ. Υπάρχει αυτός ο τεχνικός περιορισμός. Τι να κάνουμε; Αν εσύ για δικούς σου λόγους θες να βάλεις 16γρ (γιατί έτσι θέλει το προφίλ ή για οικονομία κλπ) απλά βάζεις άλλο μικρότερο καλαθάκι. Γι αυτό υπάρχει και ποικιλία μεγεθών. Το 1:3 αναλογία προτείνεται όπως είδες κι εσύ στη σακούλα απο την εκάστοτε εταιρία (14γρ ο διπλός; πόσο είναι αυτός; 50ml; ) αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σωστή ή ότι θα σου αρέσει. Παίξε με τα γραμμάρια, τους χρόνους, τη θερμοκρασία , δες τις αλλαγές μέχρι να καταλήξεις κάπου. Όλα είναι σχετικά κι υποκειμενικά. Αυτό που είπε ο Βασίλης είναι ουσιώδες; πίνετε ο καφές; Εγώ κάποτε είχα κολλήσει με ένα commercial στο 1:1,5 επειδή τόσο δουλεύεται ο speciality, κι έβγαινε πικρά σκέτη. Ψάχτηκα λίγο, το πήγα στο 1:2,5 κι ήταν πολύ καλύτερος. Ανάλογο ψάξιμο θα κάνεις κι εσύ. Σε τελική ανάλυση, αλλάζεις και καφέ. Μη κολλήσεις εκεί!
Στο κομμάτι αυτό μπαίνει και η εμπειρία που δεν έχω και έχετε όλοι εσείς που προσπαθείτε να βοηθήσετε.
Re: lavazza pienaroma δοκιμές
Τον συγκεκριμένο (pienaroma) άρχισα να τον κάνω και εγώ δοκιμές και όντως (αν και σε λίγο καιρό κλεινω χρόνο στο φορουμ), συνέχεια μαθαίνω πράγματα.
Κι εμένα βγαίνει ελαφρώς υγρό το puck, αλλά από άποψη χρόνων δοκίμασα μια ποικιλία από 16-18 γρ με χρόνους 35-50'' (επειδή έχει pre infusion η μηχανή μου πάντα έχω διαφορά +10'' περίπου με τις άλλες μετρήσεις, οπότε το παραπάνω είναι 25-40'').
Νομίζω πως το καλύτερο γευστικά αποτέλεσμα το πήρα με λιγότερο χρόνο και λιγότερα γραμμάρια, αλλά με ξένιζε γιατί είχα συνηθίσει αλλιώς και νόμιζα πως κάνω λάθος. Το υγρό puck υπάρχει πάντα όμως..
Πάντως είχα την εντύπωση πως θα είναι καλύτερος (για 'μπαγιάτικο' έπαιρνα ως τώρα danesi gold, αλλά είπα να πάω σε κάτι πιο οικονομικό, αλλά δε μου αρέσει καθόλου, για τα γούστα μου, ο pienaroma. Πολύ καβουρδισμένος ίσως;)
Η εμπειρία μου.
Κι εμένα βγαίνει ελαφρώς υγρό το puck, αλλά από άποψη χρόνων δοκίμασα μια ποικιλία από 16-18 γρ με χρόνους 35-50'' (επειδή έχει pre infusion η μηχανή μου πάντα έχω διαφορά +10'' περίπου με τις άλλες μετρήσεις, οπότε το παραπάνω είναι 25-40'').
Νομίζω πως το καλύτερο γευστικά αποτέλεσμα το πήρα με λιγότερο χρόνο και λιγότερα γραμμάρια, αλλά με ξένιζε γιατί είχα συνηθίσει αλλιώς και νόμιζα πως κάνω λάθος. Το υγρό puck υπάρχει πάντα όμως..
Πάντως είχα την εντύπωση πως θα είναι καλύτερος (για 'μπαγιάτικο' έπαιρνα ως τώρα danesi gold, αλλά είπα να πάω σε κάτι πιο οικονομικό, αλλά δε μου αρέσει καθόλου, για τα γούστα μου, ο pienaroma. Πολύ καβουρδισμένος ίσως;)
Η εμπειρία μου.
-
- Δημοσιεύσεις: 93
- Εγγραφή: Τρί Φεβ 09, 2016 5:40 pm
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
- Μύλος:: Eureka mignon
Re: lavazza pienaroma δοκιμές
η αλήθεια ειναι οτι και μενα δεν με ενθουσίασε σε οποία εκδοχή του, πολύ ήπια γεύση. Τον προτίμησα κι γω σαν πιο οικονομικό. Ισως ο επόμενος να είναι ο tierra που αρεσει σε πολυ κόσμο.ialex έγραψε: ↑Τρί Νοέμ 06, 2018 11:07 amΤον συγκεκριμένο (pienaroma) άρχισα να τον κάνω και εγώ δοκιμές και όντως (αν και σε λίγο καιρό κλεινω χρόνο στο φορουμ), συνέχεια μαθαίνω πράγματα.
Κι εμένα βγαίνει ελαφρώς υγρό το puck, αλλά από άποψη χρόνων δοκίμασα μια ποικιλία από 16-18 γρ με χρόνους 35-50'' (επειδή έχει pre infusion η μηχανή μου πάντα έχω διαφορά +10'' περίπου με τις άλλες μετρήσεις, οπότε το παραπάνω είναι 25-40'').
Νομίζω πως το καλύτερο γευστικά αποτέλεσμα το πήρα με λιγότερο χρόνο και λιγότερα γραμμάρια, αλλά με ξένιζε γιατί είχα συνηθίσει αλλιώς και νόμιζα πως κάνω λάθος. Το υγρό puck υπάρχει πάντα όμως..
Πάντως είχα την εντύπωση πως θα είναι καλύτερος (για 'μπαγιάτικο' έπαιρνα ως τώρα danesi gold, αλλά είπα να πάω σε κάτι πιο οικονομικό, αλλά δε μου αρέσει καθόλου, για τα γούστα μου, ο pienaroma. Πολύ καβουρδισμένος ίσως;)
Η εμπειρία μου.