Βάση δεδομένων για εμφιαλωμένα νερά

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Βάση δεδομένων για εμφιαλωμένα νερά

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Σεπ 26, 2010 6:44 pm

cubanero έγραψε:... Το νερο μετριεται σε mg CaCO3 διοτι εχει το ιδιο μοριακο βαρος με τα κατιοντα Mg και Ca μαζι . ...
Θα παρακαλούσα τα μέλη να εστιάζουν περισσότερο στα πρακτικά και κατανοητά από όλους θέματα που αφορούν τον espresso, πχ "δεν βάζω απιονισμένο νερό στην μηχανή γιατί ο καφές μου έχει άσχημη γεύση" ή "το νερό πρέπει να έχει λιγότερο από χ ολική σκληρότητα για να μην έχω το Dezcal παραμάσχαλα κά", και να μην καταπιάνονται με επιστημονικούς όρους και θέματα που δεν κατανοούν απόλυτα. Πχ το παραπάνω στην παράθεση είναι τελείως ανακριβές αλλά και με λάθη σύνταξης.
Καλό είναι επίσης να γίνεται αναφορά στις πηγές που τεκμηριώνουν την άποψη μας εάν δεν είναι προφανές ότι το συμπέρασμα/τα μας που παραθέτουμε δεν προκύπτουν από την προσωπική μας εμπειρία.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

cubanero

Re: Βάση δεδομένων για εμφιαλωμένα νερά

Δημοσίευση από cubanero » Τετ Σεπ 29, 2010 7:58 pm

Συγνωμη αν ξεφυγα λιγο χρηστο αλλα ηθελα να το κανω πιο κατανοητο και εκτος των αλλων ειναι και το αντικειμενο μου...
Η πηγη για τα παραπανω ειναι
ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ
ΜΑΝΑΣΣΗΣ ΜΗΤΡΑΚΑΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ

Μπορώ να παραθέσω κι άλλες πηγές αν ενδιαφέρεται κάποιος για περαιτέρω μελέτη. Αν πραγματικα το θέλει κάποιος μπορώ να το ανεβάσω και σκαναρισμένο . Ορισμένες σελίδες δλδ :)

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Βάση δεδομένων για εμφιαλωμένα νερά

Δημοσίευση από Christos » Τετ Σεπ 29, 2010 8:09 pm

Βασίλη μην το εκλαμβάνεις προσωπικά. Απλά απομόνωσα σε παράθεση αυτό που έγραψες σαν παράδειγμα λαθους. Τίποτα παραπάνω. Είναι απλή χημεία άμα ξέρει κάποιος τι είναι τα μοριακά και ατομικά βάρη. Δεν χρειάζεται να του δώσουμε συνέχεια.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

translator

Re: Βάση δεδομένων για εμφιαλωμένα νερά

Δημοσίευση από translator » Πέμ Νοέμ 18, 2010 12:59 pm

Θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες καταληκτικές σκέψεις επί του θέματος:

Μετά από προσωπική έρευνα σε όλα τα προιόντα εμφιαλωμένου νερού από Βασιλόπουλο και Lidl, ελέγχοντας πάντα τις τιμές σκληρότητάς τους ως CACO3, κατέληξα σε αυτό που είχα ήδη σταμπάρει από την αρχή αυτού του νήματος: Επιτραπέζιο νερό Eviva με CaCo3 = 161mg/l από Lidl και με κόστος 1,20 ευρώ η εξάδα.
Επίσης, αν και το θέμα της γεύσης είναι εντελώς υποκειμενικό, μου φαίνεται πολύ ισορροπημένη.

Είναι ό,τι πλησιέστερο μπόρεσα να βρω, στις τιμές που υποδεικνύει ο κάτωθι οδηγός από το δικτυακό τόπο του home-barista:
The best coffee water has about 5 grains (90 mg/L) hardness and 150 mg/L total mineral content. For espresso machines, water at about 3 grains (50 mg/L) and 90 mg/L total mineral content is used to reduce descaling costs. This is a compromise on the ideal water for espresso, but the 90 mg/L shots are almost indistinguishable from shots with the higher 150 mg/L mineral content. If your tap water is excessively hard or soft, look into bottled water or water treatment options, many of which are not expensive.
Μπορεί με ένα φίλτρο στη βρύση ενδεχομένως να έκανα καλύτερη δουλειά αλλά τα έβαλα κάτω και με μια εξάδα νερό χοντρικά που πίνουμε εβδομαδιαίως, απλά δε συμφέρει. (και με 2 εξάδες πάλι δε με συμφέρει...)

nikp81

Re: Βάση δεδομένων για εμφιαλωμένα νερά

Δημοσίευση από nikp81 » Πέμ Νοέμ 18, 2010 1:55 pm

Στην πραξη μηπως εχει καταληξει καποιος απο τα εμφιαλωμενα νερα που κυκλοφορουν , να μας προτεινει καποιο που να πληρει τις προυποθεσεις και να ειναι κοντα στα ορια??

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Βάση δεδομένων για εμφιαλωμένα νερά

Δημοσίευση από Christos » Πέμ Νοέμ 18, 2010 2:39 pm

Μέχρι στιγμής το καταλληλότερο είναι το Σαμαρίνα. Τώρα που το βρίσκεις...
viewtopic.php?f=4&t=36&p=89&hilit=%CE%A ... %CE%B1#p89
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

nikp81

Re: Βάση δεδομένων για εμφιαλωμένα νερά

Δημοσίευση από nikp81 » Πέμ Νοέμ 18, 2010 2:43 pm

Μολις γυρισα απο Σουπερ Μαρκετ και πηρα μια εξαδα νερα "Samaria" (Οχι Σαμαρινα, προσεξτε το) ...
Θα Γραψω τις ενδεικτικες τιμες τις Χ.Α :
PH : 7,5
Αγωγιμοτητα : 308 μS/cm
Στερεο υπολλειμα : 180 mg/lt
Ολικη Σκληροτητα : 143 mg/lt
Xλωριουχα : 14,3 mg/lt

Μπορει καποιος που γνωριζει να πει δυο πραγματα για το νερο αυτο , και αν ειναι καλο για espresso??
H σκληροτητα παντως ειναι σε αρκετα χαμηλες τιμες σε σχεση με αλλα που κοιταξα!!!

translator

Re: Βάση δεδομένων για εμφιαλωμένα νερά

Δημοσίευση από translator » Πέμ Νοέμ 18, 2010 3:00 pm

Νικόλα από που το βρίσκεις και πόσο έχει η εξάδα;

nikp81

Re: Βάση δεδομένων για εμφιαλωμένα νερά

Δημοσίευση από nikp81 » Πέμ Νοέμ 18, 2010 3:06 pm

Το νερο το βρηκα σε Σουπερ Μαρκετ στην Ηλιουπολη Αττικης (Οχι αλυσιδα) Κωκωσης Μαρκετ λεγεται και εχει 1,5 η εξαδα!Δεν ξερω αν το βρισκουμε και αλλου , απλα αυτο ειναι διπλα στο σπιτι μου και περναγα και τσεκαρα ολα τα εμφιαλωμενα!!
Το νερο ειναι απο Κρητη απο το Φαραγγι της Σαμαριας !

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Βάση δεδομένων για εμφιαλωμένα νερά

Δημοσίευση από Christos » Πέμ Νοέμ 18, 2010 3:06 pm

nikp81 έγραψε:Μολις γυρισα απο Σουπερ Μαρκετ και πηρα μια εξαδα νερα "Samaria" (Οχι Σαμαρινα, προσεξτε το) ...
Θα Γραψω τις ενδεικτικες τιμες τις Χ.Α :
PH : 7,5
Αγωγιμοτητα : 308 μS/cm
Στερεο υπολλειμα : 180 mg/lt
Ολικη Σκληροτητα : 143 mg/lt
Xλωριουχα : 14,3 mg/lt

Μπορει καποιος που γνωριζει να πει δυο πραγματα για το νερο αυτο , και αν ειναι καλο για espresso??
H σκληροτητα παντως ειναι σε αρκετα χαμηλες τιμες σε σχεση με αλλα που κοιταξα!!!
Σύμφωνα με το link του home-barista που δίνει τιμή για την γέυση του καφέ τα 90mg/L CaCO3 σκληρότητα αλλά στην πράξη για την προστασία της μηχανής λέει ότι χρησιμοποιείται νερό σκληρότητας 50mg/L CaCO3 έχουμε ότι και πάλι δεν είναι ιδανικό νερό αλλά είναι πιο μαλακό πχ από το Κορπή και το Eviva και πιο σκληρό από το Σαμαρίνα.

ΥΓ Όπως έγραψα και σε προηγούμενο post μην αγχώνεστε τόσο, υπάρχει και η διαδικασία της αφαλάτωσης. :lol:
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Απάντηση