Βάση δεδομένων για εμφιαλωμένα νερά
Βάση δεδομένων για εμφιαλωμένα νερά
Μετά την αγορά μιας αξιόλογης μηχανής espresso και με αφορμή το κυριολεκτικά ελεεινό νερό της περιοχής (Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας) θα ήθελα να κάνω μια πρόταση:
Τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με εμφιαλωμένα νερά ευρείας κυκλοφορίας.
Η καταχώρηση θα μπορούσε να γίνει είτε περιγραφικά: π.χ. Νερό Eviva μάρκας Lidl με τα εξής ποιοτικά χαρακτηριστικά: (θα ακολουθεί ένα κατεβατό με τα χαρακτηριστικά του νερού) ή (πιο εύκολο κατά τη γνώμη μου) το ανέβασμα κάπου (εδώ ή σε κάποιον image hosting) της μπροστινής και οπίσθιας ετικέτας της φιάλης π.χ. http://img299.imageshack.us/img299/9671/evivalidl1.jpg και http://img8.imageshack.us/img8/189/evivalidl2.jpg
Φίλε Χρήστο, μπορείς να μεταφέρεις το θέμα όπου νομίζεις καλύτερα καθότι δε βρήκα που ακριβώς ταιριάζει το συγκεκριμένο θέμα.
Τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με εμφιαλωμένα νερά ευρείας κυκλοφορίας.
Η καταχώρηση θα μπορούσε να γίνει είτε περιγραφικά: π.χ. Νερό Eviva μάρκας Lidl με τα εξής ποιοτικά χαρακτηριστικά: (θα ακολουθεί ένα κατεβατό με τα χαρακτηριστικά του νερού) ή (πιο εύκολο κατά τη γνώμη μου) το ανέβασμα κάπου (εδώ ή σε κάποιον image hosting) της μπροστινής και οπίσθιας ετικέτας της φιάλης π.χ. http://img299.imageshack.us/img299/9671/evivalidl1.jpg και http://img8.imageshack.us/img8/189/evivalidl2.jpg
Φίλε Χρήστο, μπορείς να μεταφέρεις το θέμα όπου νομίζεις καλύτερα καθότι δε βρήκα που ακριβώς ταιριάζει το συγκεκριμένο θέμα.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Βάση δεδομένων για εμφιαλωμένα νερά
Υπάρχει ήδη σχετικό topic για το νερό σε αυτήν την ενότητα.
viewtopic.php?f=4&t=36&start=0#p78
viewtopic.php?f=4&t=36&start=0#p78
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
Re: Βάση δεδομένων για εμφιαλωμένα νερά
Κοίτα, το topic που με παραπέμπεις ξεκίνησε από εμφιαλωμένα νερά και κατέληξε σε ανάλυση για φίλτρα και όλες οι πληροφορίες είναι σκόρπιες. Εγώ μιλάω για database, δηλαδή να συλλέξουμε στοιχεία από το εμφιαλωμένο που αγοράζει ο καθένας ώστε στο τέλος να υπάρχουν όλα συγκεντρωμένα και να μπορούμε να συγκρίνουμε ποιο ή ποια είναι καλύτερα για τις μηχανές.Christos έγραψε:Υπάρχει ήδη σχετικό topic για το νερό σε αυτήν την ενότητα.
viewtopic.php?f=4&t=36&start=0#p78
Αν ωστόσο δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τα μέλη, δεν υπάρχει πρόβλημα από μένα, στείλτο στον κάδο
- Alex_Under
- Δημοσιεύσεις: 784
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 13, 2010 10:27 pm
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia
- Μύλος:: Rancilio Rocky
- Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Βάση δεδομένων για εμφιαλωμένα νερά
Off topic:translator έγραψε: ώστε στο τέλος να υπάρχουν όλα συγκεντρωμένα και να μπορούμε να συγκρίνουμε ποιο ή ποια είναι καλύτερα για τις μηχανές.
Και ποιος σου είπε ότι οποιοδήποτε εμφιαλωμένο νερό, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα περιέχει ΠΟΛΛΑ μεταλλικά άλατα (και άρα δημιουργεί και πολλά άλατα στο boiler), είναι καλύτερο από ένα καλά φιλτραρισμένο νερό βρύσης. Όσο μιλάμε για τις μηχανές πάντα
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!
Re: Βάση δεδομένων για εμφιαλωμένα νερά
Μια συστηματική καταγραφή των νερών αυτό το σκοπό θα εξυπηρετεί, να ξέρεις ποια και τι ποσοστό αλάτων εισάγεις στη μηχανή σου. Ακόμα πιο σημαντικό, πόσο μαλακό είναι το κάθε εμφιαλωμένο νερό.Alex_Under έγραψε:Και ποιος σου είπε ότι οποιοδήποτε εμφιαλωμένο νερό, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα περιέχει ΠΟΛΛΑ μεταλλικά άλατα (και άρα δημιουργεί και πολλά άλατα στο boiler), είναι καλύτερο από ένα καλά φιλτραρισμένο νερό βρύσης. Όσο μιλάμε για τις μηχανές πάντα
Γιατί αν με τα φίλτρα μπορείς να ελαχιστοποιήσεις τα άλατα, δε μπορείς να μαλακώσεις το νερό
Και εν πάση περιπτώση, όταν με μια εξάδα νερό την εβδομάδα (μιλάω για καφέ μόνο) που παίρνεις 1.2 ως βαριά 2 ευρώ επιμηκύνεις τη συντήρηση και τη διάρκεια ζωής της μηχανής, πιστεύω ότι θα είναι πολύ πιο οικονομικό από την αγορά φίλτρων σε σταθερή βάση.
- Alex_Under
- Δημοσιεύσεις: 784
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 13, 2010 10:27 pm
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia
- Μύλος:: Rancilio Rocky
- Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Βάση δεδομένων για εμφιαλωμένα νερά
12 χρόνια, από φοιτητής, μέχρι πριν ένα εξάμηνο έπινα ΜΟΝΟ εμφιαλωμένο.
Πριν 6 μήνες, άρχισα να χρησιμοποιώ φίλτρο, στην αρχή κανάτα και μετά φίλτρο βρύσης Brita.
Και χτυπάω το κεφάλι μου που δεν το έκανα τόσα χρόνια.
Το εμφιαλωμένο νερό είναι ένας μύθος (τουλάχιστον για μένα).
Το φίλτρο της βρύσης δεν είναι για να μειώνει τα άλατα (αν και κάποια υπόσχονται και αυτό), αλλά τους παθογόνους παράγοντες όπως μικρόβια, χημικά, και οσμές. Πίστεψέ με, το νερό που πίνω τώρα από το φίλτρο είναι πολλάκις ποιο μαλακό (στην γλώσσα μου έστω) από το οποιοδήποτε εμφιαλωμένο είχα δοκιμάσει. Και είχα δοκιμάσει πολλά αυτά τα 12 χρόνια.
Το εμφιαλωμένο, αν είναι νερό πηγής όπως είναι συνήθως και όχι "Επιτραπέζιο Νερό" (το οποίο είναι απλά και αυτό νερό βρύσης από φίλτρο, αυτό δηλαδή που μπορείς να έχεις από το σπίτι σου το αγοράζεις σε πλαστικό μπουκάλι) είναι ΣΙΓΟΥΡΟ ότι θα έχει περισσότερα μεταλλικά άλατα από το νερό της βρύσης το οποίο αν αναζητήσουμε την προέλευσή του θα καταλλήξουμε σε κάποιο αποταμιευτήρα βρόχινου νερού (λίμνη, ποτάμι, στέρνα κτλ). Γιατί για να αναβλύσει από την πηγή, έχει περάσει μια σειρά πετρωμάτων και έχει εμπλουτιστεί με ένα σωρό άλατα.
Μη παρεξηγηθώ, δεν μειώνω την αξία του πηγαίου εμφιαλωμένου νερού για ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ, απλά πιστεύω ότι είναι χειρότερο για την χρήση σε μηχανές καφέ.
Υ.Γ. Όσον αφορά το οικονομικό που έθιξες, εγώ χρειαζόμουν τουλάχιστον 2 εξάδες νερά την εβδομάδα (μπορεί και περισσότερο). Οπότε 2€ χ 2 εξάδες την εβδομάδα χ 4 βδομάδες τον μήνα = 16€ τον μήνα.
Το φίλτρο της βρύσης κρατάει 3 μήνες και κάνει περί τα 35€.
16€ τον μήνα η εξάδα χ 3 μήνες = 48€... Άρα και πάλι κέρδος έχω. Αν και για μένα το μεγαλύτερο απόλα κέρδος είναι που γλύτωσα το κουβάλημα αυτών των 9 επιπλέον κιλών κάθε φορά που πήγαινα για ψώνια.
Πριν 6 μήνες, άρχισα να χρησιμοποιώ φίλτρο, στην αρχή κανάτα και μετά φίλτρο βρύσης Brita.
Και χτυπάω το κεφάλι μου που δεν το έκανα τόσα χρόνια.
Το εμφιαλωμένο νερό είναι ένας μύθος (τουλάχιστον για μένα).
Το φίλτρο της βρύσης δεν είναι για να μειώνει τα άλατα (αν και κάποια υπόσχονται και αυτό), αλλά τους παθογόνους παράγοντες όπως μικρόβια, χημικά, και οσμές. Πίστεψέ με, το νερό που πίνω τώρα από το φίλτρο είναι πολλάκις ποιο μαλακό (στην γλώσσα μου έστω) από το οποιοδήποτε εμφιαλωμένο είχα δοκιμάσει. Και είχα δοκιμάσει πολλά αυτά τα 12 χρόνια.
Το εμφιαλωμένο, αν είναι νερό πηγής όπως είναι συνήθως και όχι "Επιτραπέζιο Νερό" (το οποίο είναι απλά και αυτό νερό βρύσης από φίλτρο, αυτό δηλαδή που μπορείς να έχεις από το σπίτι σου το αγοράζεις σε πλαστικό μπουκάλι) είναι ΣΙΓΟΥΡΟ ότι θα έχει περισσότερα μεταλλικά άλατα από το νερό της βρύσης το οποίο αν αναζητήσουμε την προέλευσή του θα καταλλήξουμε σε κάποιο αποταμιευτήρα βρόχινου νερού (λίμνη, ποτάμι, στέρνα κτλ). Γιατί για να αναβλύσει από την πηγή, έχει περάσει μια σειρά πετρωμάτων και έχει εμπλουτιστεί με ένα σωρό άλατα.
Μη παρεξηγηθώ, δεν μειώνω την αξία του πηγαίου εμφιαλωμένου νερού για ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ, απλά πιστεύω ότι είναι χειρότερο για την χρήση σε μηχανές καφέ.
Υ.Γ. Όσον αφορά το οικονομικό που έθιξες, εγώ χρειαζόμουν τουλάχιστον 2 εξάδες νερά την εβδομάδα (μπορεί και περισσότερο). Οπότε 2€ χ 2 εξάδες την εβδομάδα χ 4 βδομάδες τον μήνα = 16€ τον μήνα.
Το φίλτρο της βρύσης κρατάει 3 μήνες και κάνει περί τα 35€.
16€ τον μήνα η εξάδα χ 3 μήνες = 48€... Άρα και πάλι κέρδος έχω. Αν και για μένα το μεγαλύτερο απόλα κέρδος είναι που γλύτωσα το κουβάλημα αυτών των 9 επιπλέον κιλών κάθε φορά που πήγαινα για ψώνια.
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!
Re: Βάση δεδομένων για εμφιαλωμένα νερά
Είχα την εντύπωση ότι το πόσο μαλακό είναι το νερό έχει σχέση με το PH και για αυτό το νερό ή είναι μαλακό ή είναι σκληρό.
Δεν ήξερα ότι μπορεί να μαλακώσει με το φίλτρο. Εξάλλου, έχοντας ασχοληθεί μέχρι πρόσφατα με ενυδρεία, το νερό αν ήθελες να το μαλακώσεις του έβαζες τύρφη σαν μια εύκολη λύση ή το περνούσες από σύστημα αντίστροφης όσμοσης (ειδικά για τα ενυδρεία θαλασσινού νερού). Σε καμιά περίπτωση πάντως δεν μαλάκωνε το νερό ή έπεφτε το PH του μόνο και μόνο επειδή περνούσε από τα φίλτρα.
Το φίλτρο έχω την αίσθηση ότι παρακρατεί αιωρούμενα σωματίδια τα οποία είναι χοντρύτερα από τους πόρους του φίλτρου.
Τώρα βέβαια αλάθητο δε διεκδικώ ούτε το έχω μελετήσει διεξοδικά το θέμα.
Κοστολογικά μιλώντας πάντως θα με ενδιέφερε να μου υποδείξεις για πιο φίλτρο μιλάς γιατί μια πρόχειρη αναζήτηση στο skroutz για "brita" μου έβγαλε αποτελέσματα μόνο από pixmania...
Δεν ήξερα ότι μπορεί να μαλακώσει με το φίλτρο. Εξάλλου, έχοντας ασχοληθεί μέχρι πρόσφατα με ενυδρεία, το νερό αν ήθελες να το μαλακώσεις του έβαζες τύρφη σαν μια εύκολη λύση ή το περνούσες από σύστημα αντίστροφης όσμοσης (ειδικά για τα ενυδρεία θαλασσινού νερού). Σε καμιά περίπτωση πάντως δεν μαλάκωνε το νερό ή έπεφτε το PH του μόνο και μόνο επειδή περνούσε από τα φίλτρα.
Το φίλτρο έχω την αίσθηση ότι παρακρατεί αιωρούμενα σωματίδια τα οποία είναι χοντρύτερα από τους πόρους του φίλτρου.
Τώρα βέβαια αλάθητο δε διεκδικώ ούτε το έχω μελετήσει διεξοδικά το θέμα.
Κοστολογικά μιλώντας πάντως θα με ενδιέφερε να μου υποδείξεις για πιο φίλτρο μιλάς γιατί μια πρόχειρη αναζήτηση στο skroutz για "brita" μου έβγαλε αποτελέσματα μόνο από pixmania...
- Alex_Under
- Δημοσιεύσεις: 784
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 13, 2010 10:27 pm
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia
- Μύλος:: Rancilio Rocky
- Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Βάση δεδομένων για εμφιαλωμένα νερά
Μάλλον δεν διαβάζει καλά αυτά που γράφω ή εγώ δεν τα γράφω καλά ώστε να γίνομαι αντιληπτός.
Σου γράφω ότι το φίλτρο ΔΕΝ μπαίνει για να μειώσει τα άλατα, απλά κάποια υπόσχονται και αυτό. Ο κύριος σκοπός τους είναι να μειωθούν οι βλαβερές ουσίες.
Προσπαθώ να σου δώσω να καταλάβεις ότι το νερό βρύσης έχει by default λιγότερα άλατα από το εμφιαλωμένο, το οποίο ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ σε μεταλλικά άλατα.
Το pH μετράει την οξύτητα.
Οξύτητα παρουσιάζεται από τις ελεύθερες ρίζες ιόντων, όταν τα άλατα διαλύονται στο νερό και χάνουν το ένα τους ηλεκτρόνιο. Άρα υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε περιεκτικότητα αλάτων και pH.
Εγώ χρησιμοποιώ το Brita on tap, φίλτρο.
http://www.brita.net/gr/ontap_details.h ... id=13&cat=
Θα το βρεις παντού, από carrefour, Praktiker, και υποθέτω σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες supermarket.
Σου γράφω ότι το φίλτρο ΔΕΝ μπαίνει για να μειώσει τα άλατα, απλά κάποια υπόσχονται και αυτό. Ο κύριος σκοπός τους είναι να μειωθούν οι βλαβερές ουσίες.
Προσπαθώ να σου δώσω να καταλάβεις ότι το νερό βρύσης έχει by default λιγότερα άλατα από το εμφιαλωμένο, το οποίο ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ σε μεταλλικά άλατα.
Το pH μετράει την οξύτητα.
Οξύτητα παρουσιάζεται από τις ελεύθερες ρίζες ιόντων, όταν τα άλατα διαλύονται στο νερό και χάνουν το ένα τους ηλεκτρόνιο. Άρα υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε περιεκτικότητα αλάτων και pH.
Εγώ χρησιμοποιώ το Brita on tap, φίλτρο.
http://www.brita.net/gr/ontap_details.h ... id=13&cat=
Θα το βρεις παντού, από carrefour, Praktiker, και υποθέτω σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες supermarket.
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!
- psycho
- Δημοσιεύσεις: 766
- Εγγραφή: Τετ Φεβ 17, 2010 2:39 pm
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: Simonelli Musica
- Μύλος:: Mazzer SJ
- Οι καφέδες μου:: Aleta Wondo/Sidama zone
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Βάση δεδομένων για εμφιαλωμένα νερά
Εγώ νομίζω είναι ενδιαφέρον να βρούμε τις ακραίες τιμές στα εμφιαλωμένα νερά. Θα μπορούμε να πειραματιστούμε με τα δύο νερά, το σκληρό και το πιο μαλακό ώστε να εντοπίσουμε τις διαφορές στα αρώματα του καφέ...
Βέβαια είναι βαρετό και ποιος θα το αναλάβει?
Βέβαια είναι βαρετό και ποιος θα το αναλάβει?
Re: Βάση δεδομένων για εμφιαλωμένα νερά
Ανεξάρτητα της σύγκρισης με το φιλτραρισμένο νερό, η απλότητα του εγχειρήματος έγκειται στο ότι ένας θα δοκιμάσει το τάδε εμφιαλωμένο, ο άλλος θα δοκιμάσει το δείνα εμφιαλωμένο, θα ανεβάσει τα χαρακτηριστικά όπως αναγράφονται στην ετικέτα και βουαλά, μια βάση δεδομένων από το πουθενά!
Τώρα αν δεν πίνει κανένας εμφιαλωμένο, αυτό είναι κάτι που δεν αλλάζει...
Τώρα αν δεν πίνει κανένας εμφιαλωμένο, αυτό είναι κάτι που δεν αλλάζει...