Εκχύλιση με pre-infusion
- ioannisz
- Δημοσιεύσεις: 197
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
- Μύλος:: Mazzer kony
- 2ος Μύλος:: niche zero
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
- Τοποθεσία: Μαρούσι
Εκχύλιση με pre-infusion
Θα ήθελα την γνώμη σας για την εκχύλιση που παραθέτω. Είναι με pre-infusion και περίμενα περισσότερα από γεύση. Χωρίς pre είναι ένα μικρό κλικ καλύτερη.
Έχω φτάσει σε σημείο που μπορώ να καταλάβω τα λάθη ενός αρχάριου και τα διόρθωσα μόνος βλέποντας παρόμοια posts.
Τώρα όμως είμαι σε ένα σημείο που θα ήθελα την γνώμη σας, γιατί δεν αναγνωρίζω κάποιο λάθος αν και πιστεύω ότι υπάρχει. Τουλάχιστον οπτικά έχει θέματα.
Ο καφές είναι Ethiopia Guji Sidamo Washed 16 ημερών από το RD
Το καλαθάκι είναι vst 18 και βάζω 18.5 ~ 19 gr Εδώ έχω βάλει 19
Χρησιμοποιώ το doser για την καταπολέμηση του clumping (έχουν μπει και πλαστικά μουστάκια που δεν αφήνουν τίποτα στο πέρασμά τους)
Από το doser πηγαίνει σε δοχείο και από το δοχείο στο pf.
Wdt πάντα, με μονή βελόνα κάνοντας κύκλους που εφάπτονται της περιφέρειας και του κέντρου.
OCD και tamp με ~13 κιλά. (Ναι με αυτό το tamper πατάω μερικές φορές στραβά - θα το μάθω όμως κάποια στιγμή)
Η ρουτίνα μου.
https://youtu.be/3rQPjrif1dU
Την θερμοκρασία προσπαθώ να την πετύχω στους 92 έως 93.
Τα καλά αποτελέσματα στην γεύση μου είναι συνήθως όταν έχω ratio 1:1.6 έως 1:2.2 ανάλογα την ποικιλία. Συνήθως 0.1 ~ 0.2 πάνω από το προτεινόμενο.
Εδώ η αναλογία ήταν 1:1.8
Οι χρόνοι μου 30 ~ 35. Πιο πάνω δεν πάω γιατί ασπρίζει πολύ και το κόβω.
Εδώ είναι 30 δευτερόλεπτα.
Η εκχύλιση και το pack.
https://youtu.be/1ZYXNOqSp00
Δεν ξέρω αν θα ήθελα να πάω σε 15 vst γιατί θέλω και αρκετή ποσότητα.
Έκανα λάθος να ξεκινήσω με ims 20, γιατί με δυσκόλεψε πολύ.
Μου ήταν δύσκολο να μην ξεκινάει η εκχύλιση πρώτα από τις άκρες. Όχι ότι δεν πήρα γευστικά αποτελέσματα αλλά ήμουν στα όρια της υπερβολής στα γραμμάρια. Για του λόγου το αληθές :
https://youtu.be/oZ-AuHb-qT4
Βαράτε με αλύπητα… αντέχω.
Έχω φτάσει σε σημείο που μπορώ να καταλάβω τα λάθη ενός αρχάριου και τα διόρθωσα μόνος βλέποντας παρόμοια posts.
Τώρα όμως είμαι σε ένα σημείο που θα ήθελα την γνώμη σας, γιατί δεν αναγνωρίζω κάποιο λάθος αν και πιστεύω ότι υπάρχει. Τουλάχιστον οπτικά έχει θέματα.
Ο καφές είναι Ethiopia Guji Sidamo Washed 16 ημερών από το RD
Το καλαθάκι είναι vst 18 και βάζω 18.5 ~ 19 gr Εδώ έχω βάλει 19
Χρησιμοποιώ το doser για την καταπολέμηση του clumping (έχουν μπει και πλαστικά μουστάκια που δεν αφήνουν τίποτα στο πέρασμά τους)
Από το doser πηγαίνει σε δοχείο και από το δοχείο στο pf.
Wdt πάντα, με μονή βελόνα κάνοντας κύκλους που εφάπτονται της περιφέρειας και του κέντρου.
OCD και tamp με ~13 κιλά. (Ναι με αυτό το tamper πατάω μερικές φορές στραβά - θα το μάθω όμως κάποια στιγμή)
Η ρουτίνα μου.
https://youtu.be/3rQPjrif1dU
Την θερμοκρασία προσπαθώ να την πετύχω στους 92 έως 93.
Τα καλά αποτελέσματα στην γεύση μου είναι συνήθως όταν έχω ratio 1:1.6 έως 1:2.2 ανάλογα την ποικιλία. Συνήθως 0.1 ~ 0.2 πάνω από το προτεινόμενο.
Εδώ η αναλογία ήταν 1:1.8
Οι χρόνοι μου 30 ~ 35. Πιο πάνω δεν πάω γιατί ασπρίζει πολύ και το κόβω.
Εδώ είναι 30 δευτερόλεπτα.
Η εκχύλιση και το pack.
https://youtu.be/1ZYXNOqSp00
Δεν ξέρω αν θα ήθελα να πάω σε 15 vst γιατί θέλω και αρκετή ποσότητα.
Έκανα λάθος να ξεκινήσω με ims 20, γιατί με δυσκόλεψε πολύ.
Μου ήταν δύσκολο να μην ξεκινάει η εκχύλιση πρώτα από τις άκρες. Όχι ότι δεν πήρα γευστικά αποτελέσματα αλλά ήμουν στα όρια της υπερβολής στα γραμμάρια. Για του λόγου το αληθές :
https://youtu.be/oZ-AuHb-qT4
Βαράτε με αλύπητα… αντέχω.
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10
- Edesso
- Δημοσιεύσεις: 1083
- Εγγραφή: Τετ Φεβ 13, 2013 4:46 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Espresso Baby DIY
- 2η Μηχανή:: V60/Bonavita
- Μύλος:: Comandante C40
- 2ος Μύλος:: Compak K10
- Οι καφέδες μου:: cup10 mokka
- Τοποθεσία: Έδεσσα
Re: Εκχύλιση με pre-infusion
Τι να βαρεσουμε αλυπητα, μας δουλευεις εκτος βεβαια απο το ανακατεμα, ομελετα βρε παιδι μου
θα κοβα λιγω πιο ψιλα να παρω 28 γρ σε 35"
θα κοβα λιγω πιο ψιλα να παρω 28 γρ σε 35"
espresso junkie...
- ioannisz
- Δημοσιεύσεις: 197
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
- Μύλος:: Mazzer kony
- 2ος Μύλος:: niche zero
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
- Τοποθεσία: Μαρούσι
Re: Εκχύλιση με pre-infusion
Όχι, όχι αλήθεια πιστεύω ότι κάτι δεν πάει καλά.
Κοιτούσα το post και δεν περίμενα καλά λόγια. Ευχαριστώ Βασίλη.
Αύριο θα το δοκιμάσω έτσι όπως μου είπες.
Κοιτούσα το post και δεν περίμενα καλά λόγια. Ευχαριστώ Βασίλη.
Αύριο θα το δοκιμάσω έτσι όπως μου είπες.
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10
- Edesso
- Δημοσιεύσεις: 1083
- Εγγραφή: Τετ Φεβ 13, 2013 4:46 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Espresso Baby DIY
- 2η Μηχανή:: V60/Bonavita
- Μύλος:: Comandante C40
- 2ος Μύλος:: Compak K10
- Οι καφέδες μου:: cup10 mokka
- Τοποθεσία: Έδεσσα
Re: Εκχύλιση με pre-infusion
Αν ειναι του Μιχαλη η washed στους 94C εχω το pid, δοκιμασε με 95-94C.(ή και απο mokka)
Ας τον 3-4 μερες θα καθαρισει και θα ναι πιο νοστιμος
Ας τον 3-4 μερες θα καθαρισει και θα ναι πιο νοστιμος
espresso junkie...
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Εκχύλιση με pre-infusion
Γιάννη νομίζω οτι έχεις θέμα... στο φλασάρισμα το νερό δεν έχει ομοιογενή ροή.
Δεξιά κ αριστερά φεύγει με πίεση κ σίγουρα αυτό σου καταστρέφει το puck με το που ξεκινάει το νερό να έρχεται σε επαφή με τον καφέ.
Για δες μήπως είναι κάτι είναι βουλωμένο ή χρειάζεται καθάρισμα κάποια τρύπα της σίτας. Αφαλάτωση έχεις κάνει πρόσφατα;
Δεξιά κ αριστερά φεύγει με πίεση κ σίγουρα αυτό σου καταστρέφει το puck με το που ξεκινάει το νερό να έρχεται σε επαφή με τον καφέ.
Για δες μήπως είναι κάτι είναι βουλωμένο ή χρειάζεται καθάρισμα κάποια τρύπα της σίτας. Αφαλάτωση έχεις κάνει πρόσφατα;
- ioannisz
- Δημοσιεύσεις: 197
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
- Μύλος:: Mazzer kony
- 2ος Μύλος:: niche zero
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
- Τοποθεσία: Μαρούσι
Re: Εκχύλιση με pre-infusion
Ναι Αποστόλη το είδα και εγώ στο video, δεν το είχα προσέξει πριν. Με αυτό ασχολούμαι τώρα.
Τέλος Νοέμβρη έκανα αφαλάτωση όταν πήρα την μηχανή (μτχ) αλλά δεν έβγαλε κάτι.
Τέλος Νοέμβρη έκανα αφαλάτωση όταν πήρα την μηχανή (μτχ) αλλά δεν έβγαλε κάτι.
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10
- PaNoSS
- Δημοσιεύσεις: 505
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 26, 2010 9:48 pm
- Όνομα: Παναγιώτης
- Μηχανή:: Rocket R58v2
- 2η Μηχανή:: Gaggia Baby Twin PID
- Μύλος:: OE Pharos v2.0
- 2ος Μύλος:: Ascaso iSteel i2mini
- Οι καφέδες μου:: Mokka, Redd, Nomad, Square Mile
- Τοποθεσία: Πάτρα
Re: Εκχύλιση με pre-infusion
Να πω εγώ την πικρή μου αλήθεια;
Εγώ τι παρατηρώ; Ταπεινή μου γνώμη..
Ένα είναι το πόιντ.
Άλεση από φλατ μαχαίρια single dosing. Κοινώς ανομοιομορφία κοκκων.
Άπειρες τέτοιες εκχυλισεις από μύλους φλατ.δυσκολα έφτιαχνα καλή παχύρρευστη ροή..
Γιατί απ' ότι είδα η ρουτίνα σου είναι σωστή..δεν βρίσκω ψεγαδι..ακόμα και το πάτημα όσο στραβό κ να είναι(που δεν ήταν τόσο ώστε..) δεν επηρεάζει έτσι τη ροη.
Εδώ βλέπουμε ροή που δυσκολεύεται στην αρχή να μαζευτεί και μετά αδειάζει γρήγορα..δεν εκχυλιζει σωστά και ομοιόμορφα το puck.
Εντύπωση μου; Ασχετοσυνη μου; Λάθος εντύπωση;
Δεν επιμένω..λέω τι έχω αντιληφθεί εγώ από δικές μου παρόμοιες εκχυλισεις..
Εγώ τι παρατηρώ; Ταπεινή μου γνώμη..
Ένα είναι το πόιντ.
Άλεση από φλατ μαχαίρια single dosing. Κοινώς ανομοιομορφία κοκκων.
Άπειρες τέτοιες εκχυλισεις από μύλους φλατ.δυσκολα έφτιαχνα καλή παχύρρευστη ροή..
Γιατί απ' ότι είδα η ρουτίνα σου είναι σωστή..δεν βρίσκω ψεγαδι..ακόμα και το πάτημα όσο στραβό κ να είναι(που δεν ήταν τόσο ώστε..) δεν επηρεάζει έτσι τη ροη.
Εδώ βλέπουμε ροή που δυσκολεύεται στην αρχή να μαζευτεί και μετά αδειάζει γρήγορα..δεν εκχυλιζει σωστά και ομοιόμορφα το puck.
Εντύπωση μου; Ασχετοσυνη μου; Λάθος εντύπωση;
Δεν επιμένω..λέω τι έχω αντιληφθεί εγώ από δικές μου παρόμοιες εκχυλισεις..
- ioannisz
- Δημοσιεύσεις: 197
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
- Μύλος:: Mazzer kony
- 2ος Μύλος:: niche zero
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
- Τοποθεσία: Μαρούσι
Re: Εκχύλιση με pre-infusion
Λοιπόν όσο δουλεύει το cafiza έχω χρόνο να γράψω τι έχω δει μέχρι τώρα.
Ο Edesso μου έδειξε ένα παράγοντα που δεν τον είχα βάλει σε πεδίο στις σημειώσεις μου. Μέρες από το RD. Αυτό που είχα στο μυαλό μου ήταν όταν τον είχα δοκιμάσει παλιότερα με άλλο μύλο και χωρίς σημειώσεις, χωρίς πλάνο κλπ κλπ (Επίσης για δοσολογία και θερμοκρασία που πρότεινε, θα γίνει σε 2-3 ημέρες γιατί έχω μόνο 40 gr ακόμα)
O Luckees μπορεί να άνοιξε μεγάλο θέμα (θα δούμε μετά το cafiza)
O PaNoSS συντονίζεται με μια φωνή μέσα μου που μου θυμίζει ότι ο προηγούμενος μύλος ήταν ο i2 με κωνικά. Τότε είχα ευχαριστηθεί περισσότερο το καφεδάκι (λάθος εντύπωση? είναι δυνατόν??? και γιατί μόνο στις Αιθιοπίες που μου αρέσουν??? ) Τι και αν έχω βάλει βαζάκι με βάρος πάνω από τον SJ να σπρώχνει και τον τελευταίο κόκκο, τι και αν οπτικά φαίνεται πολύ καλή άλεση, αν η γεύση μου δείχνει αλλού ...
Ευχαριστώ όλους σας.
Ο Edesso μου έδειξε ένα παράγοντα που δεν τον είχα βάλει σε πεδίο στις σημειώσεις μου. Μέρες από το RD. Αυτό που είχα στο μυαλό μου ήταν όταν τον είχα δοκιμάσει παλιότερα με άλλο μύλο και χωρίς σημειώσεις, χωρίς πλάνο κλπ κλπ (Επίσης για δοσολογία και θερμοκρασία που πρότεινε, θα γίνει σε 2-3 ημέρες γιατί έχω μόνο 40 gr ακόμα)
O Luckees μπορεί να άνοιξε μεγάλο θέμα (θα δούμε μετά το cafiza)
O PaNoSS συντονίζεται με μια φωνή μέσα μου που μου θυμίζει ότι ο προηγούμενος μύλος ήταν ο i2 με κωνικά. Τότε είχα ευχαριστηθεί περισσότερο το καφεδάκι (λάθος εντύπωση? είναι δυνατόν??? και γιατί μόνο στις Αιθιοπίες που μου αρέσουν??? ) Τι και αν έχω βάλει βαζάκι με βάρος πάνω από τον SJ να σπρώχνει και τον τελευταίο κόκκο, τι και αν οπτικά φαίνεται πολύ καλή άλεση, αν η γεύση μου δείχνει αλλού ...
Ευχαριστώ όλους σας.
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10
- PaNoSS
- Δημοσιεύσεις: 505
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 26, 2010 9:48 pm
- Όνομα: Παναγιώτης
- Μηχανή:: Rocket R58v2
- 2η Μηχανή:: Gaggia Baby Twin PID
- Μύλος:: OE Pharos v2.0
- 2ος Μύλος:: Ascaso iSteel i2mini
- Οι καφέδες μου:: Mokka, Redd, Nomad, Square Mile
- Τοποθεσία: Πάτρα
Re: Εκχύλιση με pre-infusion
Εγώ θα συνεχίσω να λέω ότι με τον i2 κωνικά είχα καλύτερα αποτελέσματα σε καφέ και οπτικά (εκχυλισεις) σε σχέση με mazzer mini Kai major που ειχα.
Μόνο ο anfim super caimano που είχα κάτι λίγο καλύτερο έκανε οπτικά και ποιοτικά στην εκχύλιση και ας ήταν φλατ..
Έχω δηλώσει την άποψη μου ότι single dosing για το σπίτι η λύση είναι μία. Κωνικά μαχαίρια.
Προσοχή δεν καταθέτω κάτι ως δεδομένο..τροφή για σκέψη δίνω.
Μόνο ο anfim super caimano που είχα κάτι λίγο καλύτερο έκανε οπτικά και ποιοτικά στην εκχύλιση και ας ήταν φλατ..
Έχω δηλώσει την άποψη μου ότι single dosing για το σπίτι η λύση είναι μία. Κωνικά μαχαίρια.
Προσοχή δεν καταθέτω κάτι ως δεδομένο..τροφή για σκέψη δίνω.
Re: Εκχύλιση με pre-infusion
(Απ' ότι βλέπω δεν είμαι μόνο εγώ που θεωρώ ότι όσο μεγαλώνει και ακριβαίνει ο μύλος δεν είναι επειδή γίνεται καλύτερος
αλλά πιο αποδοτικός στη συχνή επαγγελματική χρήση. (Ξέρω Παναγιώτη, εννοείτε τη διαφορά κωνικά-φλατ) Anyway....ας μην ξαναρχίσουμε.
Είπα φωναχτά τη σκέψη μου.)
Γιάννη έχεις αλλάξει τη σίτα; Βλέπω ότι σου πιτσιλάει νερό απ΄τα πλάγια. Αν είναι η μανίσια, μήπως σου έχει στραβώσει;
Για το WDT πάρε μια ιδέα από εδώ:
viewtopic.php?nomobile=1&f=16&t=1218&hi ... =10#p18041
βρες κάποιο πάρα πολύ λεπτό σύρμα και δοκίμασε
Η χοντρή βελόνα, συνδετήρας ή οδοντογλυφίδα καθώς περνάει μέσα από τον καφέ δημιουργεί κενά πίσω της.
Δεν ξέρω αν σε βοηθήσει αλλά δεν χάνεις να δοκιμάσεις.
αλλά πιο αποδοτικός στη συχνή επαγγελματική χρήση. (Ξέρω Παναγιώτη, εννοείτε τη διαφορά κωνικά-φλατ) Anyway....ας μην ξαναρχίσουμε.
Είπα φωναχτά τη σκέψη μου.)
Γιάννη έχεις αλλάξει τη σίτα; Βλέπω ότι σου πιτσιλάει νερό απ΄τα πλάγια. Αν είναι η μανίσια, μήπως σου έχει στραβώσει;
Για το WDT πάρε μια ιδέα από εδώ:
viewtopic.php?nomobile=1&f=16&t=1218&hi ... =10#p18041
βρες κάποιο πάρα πολύ λεπτό σύρμα και δοκίμασε
Η χοντρή βελόνα, συνδετήρας ή οδοντογλυφίδα καθώς περνάει μέσα από τον καφέ δημιουργεί κενά πίσω της.
Δεν ξέρω αν σε βοηθήσει αλλά δεν χάνεις να δοκιμάσεις.