Εκχύλιση με pre-infusion

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
cosini
Δημοσιεύσεις: 400
Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: Cosini DB espresso
2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
Οι καφέδες μου:: all
Τοποθεσία: αθηνα
Επικοινωνία:

Re: Εκχύλιση με pre-infusion

Δημοσίευση από cosini » Σάβ Ιούλ 06, 2019 9:03 pm

Εδώ https://www.doikas.com/30905077.html 16ευρώ συν έξοδα αποστολής .
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση

Άβαταρ μέλους
john21
Δημοσιεύσεις: 349
Εγγραφή: Παρ Μαρ 14, 2014 12:45 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: Ns Oscar
Μύλος:: Sette 270
2ος Μύλος:: Pharos 2
Οι καφέδες μου:: Taf,Taresso,Kudu,Cup10
Τοποθεσία: Κομοτηνή

Re: Εκχύλιση με pre-infusion

Δημοσίευση από john21 » Κυρ Ιούλ 07, 2019 12:16 am

Σε ευχαριστώ παρά πολύ!!!

Άβαταρ μέλους
john21
Δημοσιεύσεις: 349
Εγγραφή: Παρ Μαρ 14, 2014 12:45 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: Ns Oscar
Μύλος:: Sette 270
2ος Μύλος:: Pharos 2
Οι καφέδες μου:: Taf,Taresso,Kudu,Cup10
Τοποθεσία: Κομοτηνή

Re: Εκχύλιση με pre-infusion

Δημοσίευση από john21 » Δευ Ιούλ 08, 2019 9:30 pm

Μια τελευταία ερώτηση για να κάνω παραγγελία από το ΔΟΙΚΑτην κανω μόνο τηλεφωνικά; Όταν δοκίμασα να κάνω εγγραφή μου ζήτησε όνομα εταιρίας αφμ κτλπ

Άβαταρ μέλους
cosini
Δημοσιεύσεις: 400
Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: Cosini DB espresso
2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
Οι καφέδες μου:: all
Τοποθεσία: αθηνα
Επικοινωνία:

Re: Εκχύλιση με pre-infusion

Δημοσίευση από cosini » Δευ Ιούλ 08, 2019 11:47 pm

μπορείς κ τηλεφωνικά.
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση

Nimrodel
Δημοσιεύσεις: 539
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 18, 2018 12:55 pm
Όνομα: Αναστασια
Μηχανή:: Silvia V3 mod
2η Μηχανή:: La Pavoni Pro
Μύλος:: Compak k10
2ος Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: φρέσκοι και λάιτ
Τοποθεσία: Τήνος

Re: Εκχύλιση με pre-infusion

Δημοσίευση από Nimrodel » Τετ Ιούλ 10, 2019 10:55 am

Σε όσα στοιχεία δεν μπορείς να συμπληρώσεις, βάζεις παύλα μου είχαν πει εμένα στο τηλέφωνο. (όσα είναι εταιρικά δηλαδή).
Αλλά ναι, και τηλεφωνικά μπορείς, είναι ευγενέστατοι και πολύ εξυπηρετικοί.

Άβαταρ μέλους
john21
Δημοσιεύσεις: 349
Εγγραφή: Παρ Μαρ 14, 2014 12:45 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: Ns Oscar
Μύλος:: Sette 270
2ος Μύλος:: Pharos 2
Οι καφέδες μου:: Taf,Taresso,Kudu,Cup10
Τοποθεσία: Κομοτηνή

Re: Εκχύλιση με pre-infusion

Δημοσίευση από john21 » Τετ Ιούλ 10, 2019 8:18 pm

Ευχαριστώ πολύ και τους δυο.
Έκανα εγγραφή σήμερα γιατί ήθελα να βλέπω τιμή και διαθεσιμότητα στα ανταλλακτικά που θέλω μην είναι όλη μέρα στα τηλέφωνα όποτε χρειάζομαι κάτι.

nkout
Δημοσιεύσεις: 466
Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
Όνομα: Νικος
Μηχανή:: Bezzera Unica
Μύλος:: Niche Zero
Τοποθεσία: Γαλατσι

Re: Εκχύλιση με pre-infusion

Δημοσίευση από nkout » Τρί Φεβ 04, 2020 2:28 pm

dkstopo έγραψε:
Πέμ Ιουν 28, 2018 10:23 am
καλημέρα κύριοι
θα μπορούσε ο έλεγχος της πίεσης να γίνει με την βάνας του ατμού στις δικές μας μικρές μηχανές?
προσπάθησα να το κάνω αλλά δεν ξέρω τι κατάφερα μιας και η προσφάτως απόκτησή μου μια classic gaggia, δεν διαθέτει ακόμα μανόμετρο.
Το εχει δοκιμασει κανεις αυτο? Μου φαινεται απλο κ ενδιαφερον!

Άβαταρ μέλους
Theo164
Δημοσιεύσεις: 26
Εγγραφή: Τρί Απρ 07, 2020 11:34 am
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Mazzer Major DR
2ος Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
Επικοινωνία:

Re: Εκχύλιση με pre-infusion

Δημοσίευση από Theo164 » Κυρ Μάιος 10, 2020 12:51 pm

Καλημέρα έχω την gaggia classic με auber pid που έχει preinfusion και κάνω μερικές δοκιμές μιας και δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ σε τέτοιο βαθμό για να δω αν προσφέρει κάτι και τι διαφορές μπορεί να κάνει αν κάνει... μόνο ότι το έχει και δουλεύει ξέρω

Να πως καταρχήν ότι δεν ξέρω κατά πόσο αυτή η λειτουργία μπορεί να θεωρηθεί pre-infusion η pre-wetting, ίσως κάτι ενδιάμεσο?...

Έχω ρυθμίσει να ξεκινάει να δουλεύει η αντλία μέχρι να ανεβεί η πίεση ενδιάμεσα 3.5 με οριακά 4bar ο χρόνος που χρειάζεται είναι 2 sec (tp) και σε αυτό χρόνο από το group τρέχει ελεύθερα στο δοσομετρικό κάτι λιγότερο από 15ml νερό, σαν dwell (td) έχω βάλει χωρίς κάποιο λόγο αυθαίρετα 5sec για να απορροφηθεί το νερό από το puck πριν ξεκινήσει η εκχύλιση

Μια απορία είναι αν οι παραπάνω χρόνοι τα 2 sec που δουλεύει η αντλία αρχικά και τα 5 αναμονής πριν ξεκινήσει η κανονική εκχύλιση πρέπει να υπολογίζονται στον συνολικό χρόνο εκχύλισης?

Αν κάποιος έχει πειραματιστεί, το έχει ψάξει περισσότερο με το συγκεκριμένο συνδυασμό μηχανής-pid και έχει να προτείνει ρυθμίσεις και χρόνους να δοκιμάσω

στο manual το pid για το preinfusion λέει τα παρακάτω αλλά όλα αυτά είναι με βάση τις δικές του μετρήσεις και απόψεις...
Setting of pre-infusion parameters
1) Tp. the pulse time. We think the pulse time should be just long enough for the water to
wet ½ to2/3 thickness of the coffee. There is no need to wet through the entire coffee.
Excess water might cause the coffee powder to float. Base on our test with a properly
grinded and tampered basket mounted on a bottomless portafilter, the time needed for
water to went through a single shot basket is about 0.9 second, For the double shot basket,
it is 1.6 second. We suggest you to set the Tp=0.7 s for single shot and 1.2 s for double
shot basket. The Tp is preset to 1.2 second before shipping.

2) Td, the dwell time. This the time to let the water soak the through the coffee. We set it
to 2.5 second so that total extraction time (including wetting and soaking) is less than 30
second…… the generally accepted espresso extraction time. It is not clear if longer
soaking time will produce a bad taste for the coffee. Some American Coffee brewing
machine with programmable pump uses much longer time. User can try it with different
time to see if there is any improvement with longer soaking time.

3) Tb, the brew time. This time is set to 25 second. Some user might prefer a longer brew
time. It can be changed by user

kostas83
Δημοσιεύσεις: 47
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 29, 2020 12:01 am
Όνομα: Κώστας
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
Μύλος:: Baratza Sette 270wi

Re: Εκχύλιση με pre-infusion

Δημοσίευση από kostas83 » Κυρ Μάιος 10, 2020 1:42 pm

Από την στιγμή που η μηχανή σου εχει αντλία δόνησης το preinfusion ξεκινάει από την ώρα που πατάς το κουμπί

nick_reth
Δημοσιεύσεις: 82
Εγγραφή: Δευ Οκτ 22, 2018 12:14 am
Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
Μηχανή:: PROFITEC PRO 300
2η Μηχανή:: DELONGHI E.S.E.
Μύλος:: BARATZA SETTE 270
2ος Μύλος:: GRAEF CM 702
Οι καφέδες μου:: SPECIALITY ASADO
Τοποθεσία: ΡΕΘΥΜΝΟ

Re: Εκχύλιση με pre-infusion

Δημοσίευση από nick_reth » Σάβ Σεπ 26, 2020 1:56 pm

ioannisz έγραψε:
Τετ Ιαν 24, 2018 11:21 pm
Θα ήθελα την γνώμη σας για την εκχύλιση που παραθέτω. Είναι με pre-infusion και περίμενα περισσότερα από γεύση. Χωρίς pre είναι ένα μικρό κλικ καλύτερη.
Έχω φτάσει σε σημείο που μπορώ να καταλάβω τα λάθη ενός αρχάριου και τα διόρθωσα μόνος βλέποντας παρόμοια posts.
Τώρα όμως είμαι σε ένα σημείο που θα ήθελα την γνώμη σας, γιατί δεν αναγνωρίζω κάποιο λάθος αν και πιστεύω ότι υπάρχει. Τουλάχιστον οπτικά έχει θέματα.
Ο καφές είναι Ethiopia Guji Sidamo Washed 16 ημερών από το RD
Το καλαθάκι είναι vst 18 και βάζω 18.5 ~ 19 gr Εδώ έχω βάλει 19
Χρησιμοποιώ το doser για την καταπολέμηση του clumping (έχουν μπει και πλαστικά μουστάκια που δεν αφήνουν τίποτα στο πέρασμά τους)
Από το doser πηγαίνει σε δοχείο και από το δοχείο στο pf.
Wdt πάντα, με μονή βελόνα κάνοντας κύκλους που εφάπτονται της περιφέρειας και του κέντρου.
OCD και tamp με ~13 κιλά. (Ναι με αυτό το tamper πατάω μερικές φορές στραβά - θα το μάθω όμως κάποια στιγμή)
Η ρουτίνα μου.
https://youtu.be/3rQPjrif1dU
Την θερμοκρασία προσπαθώ να την πετύχω στους 92 έως 93.
Τα καλά αποτελέσματα στην γεύση μου είναι συνήθως όταν έχω ratio 1:1.6 έως 1:2.2 ανάλογα την ποικιλία. Συνήθως 0.1 ~ 0.2 πάνω από το προτεινόμενο.
Εδώ η αναλογία ήταν 1:1.8
Οι χρόνοι μου 30 ~ 35. Πιο πάνω δεν πάω γιατί ασπρίζει πολύ και το κόβω.
Εδώ είναι 30 δευτερόλεπτα.
Η εκχύλιση και το pack.
https://youtu.be/1ZYXNOqSp00

Δεν ξέρω αν θα ήθελα να πάω σε 15 vst γιατί θέλω και αρκετή ποσότητα.

Έκανα λάθος να ξεκινήσω με ims 20, γιατί με δυσκόλεψε πολύ.
Μου ήταν δύσκολο να μην ξεκινάει η εκχύλιση πρώτα από τις άκρες. Όχι ότι δεν πήρα γευστικά αποτελέσματα αλλά ήμουν στα όρια της υπερβολής στα γραμμάρια. Για του λόγου το αληθές :
https://youtu.be/oZ-AuHb-qT4

Βαράτε με αλύπητα… αντέχω.
Πως έλυσες το πρόβλημα να πετάει το νερό από τα πλάγια; Αντιμετωπίζω κι εγώ κάτι αντίστοιχο στη μηχανή μου. Ευχαριστώ.

Απάντηση