Σωστή εκχύλιση-ολικά στερεά-διαθλασίμετρο

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
supermario
Δημοσιεύσεις: 16
Εγγραφή: Τετ Οκτ 07, 2020 9:10 am
Όνομα: Μάριος
Μηχανή:: gaggia Classic 2019
Μύλος:: eureka specialita
2ος Μύλος:: comandante c40

Re: Σωστή εκχύλιση-ολικά στερεά-διαθλασίμετρο

Δημοσίευση από supermario » Τρί Αύγ 24, 2021 7:07 pm

καλησπέρα! προσπαθώ κι εγώ να βελτιώσω την εκχύλιση μου με ένα αναλογικό διαθλασίμετρο και την εφαρμογή coffeetools . το πρόβλημα μου είναι ότι ανεξάρτητα από τον χρόνο εκχύλισης (από 18 - 30 sec) και την θερμοκρασία του νερού την οποία έριξα με μεγάλης διάρκειας surfing δεν μπορώ να πέσω κάτω από 22% με αποτέλεσμα να έχω ένα αποτέλεσμα σχετικά πικρό. το μυαλό μου πάει στην λάθος προετοιμασία στο portafilter αλλα δεν βλέπω channeling στο γυμνό . τι μπορεί να φταίει? * για την μετατροπή απο Brix se tds χρησιμοποιώ το 0,85 βέβαια και με 0,80 ειμαι σχετικα ψηλά στην εκχύληση

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 683
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Decent DE1XL
Μύλος:: Ek43s
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Σωστή εκχύλιση-ολικά στερεά-διαθλασίμετρο

Δημοσίευση από Rallakias » Πέμ Αύγ 26, 2021 10:11 am

Η διαθλασιμετρία θα σε βοηθήσει βελτιώσεις τον καφέ σου αλλά υπο προυποθέσεις - οχι αν το αποτέλεσμα ειναι εξ αρχής και εξ ορισμού πικρό! Απο μόνο του το νούμερο δεν λέει αν καφές που θα πιείς ειναι πικρός ή οχι (αν ειναι ξινός θα στο πει νομίζω...) .
Το πρόβλημά σου ειναι γενικότερο και θα πρέπει σε κάποιο άλλο τοπικ να μας πεις τι κανεις ακριβώς μήπως βρούμε το λάθος. Σε τι χρόνο εκχυλίζεις , τι ratio , τι είδος καφέ κτλ.Πάντως αν εκχυλίζεις σε 18'' και βγαίνει πικρός ο καφές , τότε φταίει η υψηλή θερμοκρασία σου.
Για την μετατροπή απο Brix σε tds θα πρότεινα το πιο μετριοπαθές 0,80 , σίγουρα οχι 0,85 !

supermario
Δημοσιεύσεις: 16
Εγγραφή: Τετ Οκτ 07, 2020 9:10 am
Όνομα: Μάριος
Μηχανή:: gaggia Classic 2019
Μύλος:: eureka specialita
2ος Μύλος:: comandante c40

Re: Σωστή εκχύλιση-ολικά στερεά-διαθλασίμετρο

Δημοσίευση από supermario » Κυρ Αύγ 29, 2021 4:44 pm

ωραία! θα φτιάξω ένα αναλυτικό βιντεάκι . 0,80 νομίζω είναι όντως καλύτερα . χρησιμοποιώ εμπορικούς καφέδες . ενώ σε κάποιον συγκεκριμένω ειμαι οκ ( κατάφερα και τον έφερα σε μια ισορροπία ενώ έβγαινε υπερεκχυλησμένος , αλλον δεν μπορώ να τον εκχυλήσω όσο και να αλλάξω το κόψιμο ή τη θερμοκρασία. βγαίνει πάντα υποεκχυλησμένος

gtone:1
Δημοσιεύσεις: 132
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 18, 2018 12:05 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Expobar Brewtus iv
Μύλος:: Mazzer Major
Τοποθεσία: Μελισσια

Re: Σωστή εκχύλιση-ολικά στερεά-διαθλασίμετρο

Δημοσίευση από gtone:1 » Κυρ Αύγ 29, 2021 7:23 pm

Rallakias έγραψε:
Πέμ Αύγ 26, 2021 10:11 am
Για την μετατροπή απο Brix σε tds θα πρότεινα το πιο μετριοπαθές 0,80 , σίγουρα οχι 0,85 !
Βασίλη γιατί όχι 0,85; Απο μία γρήγορη αναζήτηση σε τρία σάιτ αναφέρουν το 0,85 για μετατροπή
(https://tylercipriani.com/coffee-extract/)
(https://evansvillecoffee.com/measuring-coffee-strength/)
(https://towardsdatascience.com/affordab ... 367efb5aa4)

Έχει κάνει μέτρηση κάποιος μήπως και με τα δύο εργαλεία (ψηφιακό και αναλογικό) να δούμε ποιά τιμή ειναι πιο κοντά;

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 683
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Decent DE1XL
Μύλος:: Ek43s
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Σωστή εκχύλιση-ολικά στερεά-διαθλασίμετρο

Δημοσίευση από Rallakias » Δευ Αύγ 30, 2021 11:17 am

Πολύ καλή ερώτηση!
Τη στιγμή συγγραφής του πρώτου ποστ (πριν 4 χρονια) η σχετικές αναφορές μετρήσεων και μετατροπών απο brix σε tds ήταν πολύ λιγότερες απο σήμερα.Τότε λοιπόν αν θυμάμαι καλά διαβάζοντας και ψάχνοντας είχα βρεί να αναφέρονται διάφορες τιμές ανάμεσα στα 0,80 - 0,85 με πιο ''σωστή'' λύση το 0,82 , την οποία και ακολουθούσα σαν προσωπική επιλογή.
Σήμερα βλέπω οτι υπάρχει μεγαλύτερη αρθρογραφία η οποία ίσως να παραπέμπει σε λόγο μετατροπής 0,85-δεν μπορώ να το κρίνω και δεν θα διαφωνίσω.Αλλωστε στην πραγματικότητα ο λόγος αυτός δεν ειναι ποτέ σταθερός . Οταν η διάθλαση του φωτός προερχεται απο ενα μείγμα νερού,οξέων,σακχάρων,ελαίων,κυταρίνης κτλ δεν μπορεί να ειναι πάντα ''σταθερή''. Σταθερή θα ήταν αν μετρούσαμε ενα μείγμα 2 συστατικών όπως απο νερο και ζάχαρη μόνο , ή απο νερό και αλάτι μόνο. Φαντάζομαι οτι και το ψηφιακό διαθλασίμετρο πάντως με κάποιο σταθερό λόγο κάνει τη μεττατροπή.
Σε κάθε περίπτωση αν οι μετρήσεις θα γίνουν πάντα με τον ίδιο εξοπλισμό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο συντελεστή θέλετε. Οι μετρήσεις άλλωστε ειναι σχετικές - όχι απόλυτες.Δηλαδή δεν εχει τόσο νόημα να πει κανείς οτι εκχυλίζει σε ποσοστό 20,8% . Νόημα εχει να πεί οτι πριν εκχύλιζε με 20,8% ενω αφού άλλαξε κάτι εκχυλίζει με 21,2% .Αυτή ειναι η έννοια της σχετικότητας, η σύγκριση 2 μετρήσεων και αυτός ειναι ο σκοπός της μέτρησης για εμένα. Να συγκρινεις 2 εξοπλισμούς , ή 2 διαδικασίες για να βρείς την καλύτερη οπότε εκει αρκεί να ειναι πάντα ίδιος ο συντελεστής μετατροπής για να έχει νόημα η διαδικασία.

kmo
Δημοσιεύσεις: 22
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 09, 2021 10:04 pm
Μηχανή:: Graef marchesa
Μύλος:: SAGE smart grinder p

Re: Σωστή εκχύλιση-ολικά στερεά-διαθλασίμετρο

Δημοσίευση από kmo » Τρί Αύγ 31, 2021 5:07 pm

Καλησπέρα,

Βρήκα αυτό το αναλογικό διαθλασίμετρο, στα 80 ευρώ, το οποίο υποστηρίζει ότι βλέπεις κατευθείαν TDS - (total dissolved solids) (αντί για brix),
οπότε δεν χρειάζεται να κάνει κανείς την πράξη μετατροπής.
Μήπως κάποιος το έχει δοκιμάσει; :a014:

Άβαταρ μέλους
laonikos78
Δημοσιεύσεις: 760
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
Όνομα: Λαόνικος
Μηχανή:: Lelit Anna PID
Μύλος:: Eureka Atom 65
Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.

Re: Σωστή εκχύλιση-ολικά στερεά-διαθλασίμετρο

Δημοσίευση από laonikos78 » Τρί Δεκ 14, 2021 6:25 pm

"Όταν μια γυναίκα είναι σιωπηλή, άκου προσεκτικά."

Trade52
Δημοσιεύσεις: 44
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 20, 2021 2:15 pm
Όνομα: Μιχάλης
Μηχανή:: Lelit plust pid
2η Μηχανή:: Krups
Μύλος:: mazzer s. jolly
2ος Μύλος:: Df64

Re: Σωστή εκχύλιση-ολικά στερεά-διαθλασίμετρο

Δημοσίευση από Trade52 » Τετ Αύγ 10, 2022 9:39 am

Βρήκα αυτό υποτίθεται σε προσφορά. Τι λέτε είναι κατάλληλο;
https://www.achema.gr/optika/13-%CE%B4% ... -brix.html

Απάντηση