ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕς ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕς ΠΕΡΙ ΕΣΠΡΕΣΟ
-
- Δημοσιεύσεις: 33
- Εγγραφή: Παρ Σεπ 23, 2016 7:48 pm
- Όνομα: Νεκτάριος
- Μηχανή:: lelit Pl42 temd
- Οι καφέδες μου:: Tiggrato taresso,underdog
- Τοποθεσία: Χανιά
ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕς ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕς ΠΕΡΙ ΕΣΠΡΕΣΟ
ΚΑΛΗΜΕΡΑ στους παρεβρισκομενους,διαβαζω οτι στο blonding point παιρνω την πικραδα του καφε οσο τα αφηνω και εδω χανια ειδικος ΄'barista" μου λεει οτι στο τελειωμα παιρνω τα γλυκαδια του καφε γιαυτο νε εμμενω στο 1 προς 2 και οχι αυτο που κανω ενιοτε δηλ 20γρ καφε -32γρ εκχυλισμα...τι γινεται; Κανω καφε με γυμνο portafilter και το blonding point ειναι πιο εμφανες,Επισης μπορω με καθε καφε να τον παιζω διπλο ή τριπλο καλαθι lelit δηλ, με 15γρ-17γρ ή 20-22γρ αντιστοιχα ή καποιοι καφεδες εχουν ορια; ( η αποσταση απο ντουζιερα εαν ειναι μεγαλυτερη -18γρ στο τριπλο καλαθι,παρατηρω οτι το puck σπαει σε δυο επιπεδα αλλα η γευση καλη-εχει σημασια;)
- madrivermadonus
- Δημοσιεύσεις: 216
- Εγγραφή: Δευ Αύγ 08, 2011 4:55 pm
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Gaggia baby black
- 2η Μηχανή:: Krups xp4020 non pre
- Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Οι καφέδες μου:: San Pedro
Re: ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕς ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕς ΠΕΡΙ ΕΣΠΡΕΣΟ
Σιγά βρε μην παίρνεις και συκωταριάΝΕΚΤΑΡΙΟΣ έγραψε: παιρνω τα γλυκαδια του καφε
Κοίτα, αυτό που γενικά ισχύει είναι οτι μέχρι το blonding παίρνεις τη μέγιστη γεύση και λιγότερη καφείνη.
Όσο αφορά τη γλυκύτητα πιστεύω οτι έχει να κάνει κατα κύριο λόγο με τον καφέ και την παρασκευή του και ο κάθε καφές έχει διαφορετικό sweet point.
Υ.Σ. ο καλύτερος barista είναι ο οισοφάγος σου... απλά δοκίμαζε...
-
- Δημοσιεύσεις: 511
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 28, 2014 9:34 pm
- Όνομα: Χάρης
- Μηχανή:: DIY Mod G Classic
- Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: Newbie roaster
Re: ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕς ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕς ΠΕΡΙ ΕΣΠΡΕΣΟ
Καλημέρα φίλε μου.ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ έγραψε:ΚΑΛΗΜΕΡΑ στους παρεβρισκομενους,διαβαζω οτι στο blonding point παιρνω την πικραδα του καφε οσο τα αφηνω και εδω χανια ειδικος ΄'barista" μου λεει οτι στο τελειωμα παιρνω τα γλυκαδια του καφε γιαυτο νε εμμενω στο 1 προς 2 και οχι αυτο που κανω ενιοτε δηλ 20γρ καφε -32γρ εκχυλισμα...τι γινεται; Κανω καφε με γυμνο portafilter και το blonding point ειναι πιο εμφανες,Επισης μπορω με καθε καφε να τον παιζω διπλο ή τριπλο καλαθι lelit δηλ, με 15γρ-17γρ ή 20-22γρ αντιστοιχα ή καποιοι καφεδες εχουν ορια; ( η αποσταση απο ντουζιερα εαν ειναι μεγαλυτερη -18γρ στο τριπλο καλαθι,παρατηρω οτι το puck σπαει σε δυο επιπεδα αλλα η γευση καλη-εχει σημασια;)
Τους εμπορικούς καφέδες έως 16 γρ να τους πας. Παραπάνω δεν έχει νόημα.
Specialty μέχρι 21 γρ, αν και οι πολύ καλοί εξ αυτών, πάνω στο σακουλάκι γράφουν όλες τις πληροφορίες για την εκχύλισή τους ή μπορείς να τις πληροφορηθείς μιλώντας με τον προμηθευτή.
Το puck μπορεί να σπάει σε επίπεδα λόγω της κατανομής που έχεις κάνει. Τριπλό καλαθάκι εννοείς vst ? Τότε προσπάθησε να βρείς ένα κυρτό tamper λίγο μεγαλύτερο από 58άρι. Αν και αφού η γεύση σε ικανοποιεί εγώ δε θα άλλαζα τίποτε.
Τώρα για την άποψη του barista, απλά να σου υπενθυμίσω τη ρήση του μεγάλου Clint Eastwood : Οι απόψεις είναι σα τις ................ Όλοι έχουμε από μία.
-
- Δημοσιεύσεις: 1017
- Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
- Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
- Οι καφέδες μου:: Natural
- Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη
Re: ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕς ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕς ΠΕΡΙ ΕΣΠΡΕΣΟ
Νεκταριε στην ουσια δεν υπαρχουν αντικρουομενες πληροφοριες, απλα ο καθενας λεει για τον καφε με τον οποιο δουλευει.
Ο ειδικος barista που λες, που λεει οτι στο τελειωμα περνεις την γλυκα ειναι σωστο, αλλα το τελειωμα να σημειωσω οτι ειναι πριν το blonding.
Με το blonding παιρνεις πικρα με νερο γιατι ο καφες οτι ειχε να δωσει το εδωσε.
Εχει μεγαλη διαφορα η παρασκευη ενος εμπορικου καφε με εναν specialty καθως αλλαζουν χρονοι, δοσολογια και ποσοτητα ροφηματος.
Στους εμπορικους καφεδες ισχυει το 15γρ 60ml στα 25".
Στους specialty αυτο δεν υπαρχει.
Το τριπλο καλαθι προτεινω να μην το χρησημοποιεις ποτε στην lelit ειναι υπερβολικα μεγαλο και στα χαλαει ολα.
Αν εχεις vst, μονο flat tamper 58,5mm.
Με κυρτο θα εχεις channeling.
Στην ουσια το κυρτο ειναι για natution.
Χαρη αυτο που λες οτι γραφουν οι specialty στο σακουλακι τη συνταγη του καθε καφε για να εκχυλισεις θα ηταν υπεροχο, αλλα δεν το εχω δει σε κανεναν απο τους ψηστες μας.
Εχω τοση στραβομαρα η απλα δεν το λεει?
Ο ειδικος barista που λες, που λεει οτι στο τελειωμα περνεις την γλυκα ειναι σωστο, αλλα το τελειωμα να σημειωσω οτι ειναι πριν το blonding.
Με το blonding παιρνεις πικρα με νερο γιατι ο καφες οτι ειχε να δωσει το εδωσε.
Εχει μεγαλη διαφορα η παρασκευη ενος εμπορικου καφε με εναν specialty καθως αλλαζουν χρονοι, δοσολογια και ποσοτητα ροφηματος.
Στους εμπορικους καφεδες ισχυει το 15γρ 60ml στα 25".
Στους specialty αυτο δεν υπαρχει.
Το τριπλο καλαθι προτεινω να μην το χρησημοποιεις ποτε στην lelit ειναι υπερβολικα μεγαλο και στα χαλαει ολα.
Αν εχεις vst, μονο flat tamper 58,5mm.
Με κυρτο θα εχεις channeling.
Στην ουσια το κυρτο ειναι για natution.
Χαρη αυτο που λες οτι γραφουν οι specialty στο σακουλακι τη συνταγη του καθε καφε για να εκχυλισεις θα ηταν υπεροχο, αλλα δεν το εχω δει σε κανεναν απο τους ψηστες μας.
Εχω τοση στραβομαρα η απλα δεν το λεει?
-
- Δημοσιεύσεις: 1017
- Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
- Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
- Οι καφέδες μου:: Natural
- Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη
Re: ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕς ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕς ΠΕΡΙ ΕΣΠΡΕΣΟ
Ακυρο αυτο που εγραψα για το tamper.
Μπερδευτικα απο εμενα που χρησημοποιω vst με ocd.
Μπερδευτικα απο εμενα που χρησημοποιω vst με ocd.
- PaNoSS
- Δημοσιεύσεις: 505
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 26, 2010 9:48 pm
- Όνομα: Παναγιώτης
- Μηχανή:: Rocket R58v2
- 2η Μηχανή:: Gaggia Baby Twin PID
- Μύλος:: OE Pharos v2.0
- 2ος Μύλος:: Ascaso iSteel i2mini
- Οι καφέδες μου:: Mokka, Redd, Nomad, Square Mile
- Τοποθεσία: Πάτρα
Re: ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕς ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕς ΠΕΡΙ ΕΣΠΡΕΣΟ
Για μένα είναι μεγάλο σχολείο να παρατηρείς μια γυμνή εκχυλιση, και το πότε θα σταματήσεις τον καφέ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη γεύση που θα πάρεις.
Πιστεύω δε ότι μερικά δευτρολεπτα έστω και 5" αλλάζουν όλο το φλιτζάνι.
Πάνω απ όλα είναι οι δοκιμές. Τι αρέσει σε σένα και το μπορεί να ταιριάζει στον καφέ κάθε φορά..
Έχω πιει μια χαρά και 18.5 γρ -> 30γρ ρόφημα και ο καφές άνετα σήκωνε και 42γρ.
Βέβαια άλλαζε δραματικά η γεύση του. Θέλω να πω ότι ο καφές δεν χάλαγε..μια χαρά καφές ήταν κ αυτός με τα 42γρ αλλά διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα-οχι απαραίτητα άσχημο.
Πιστεύω δε ότι μερικά δευτρολεπτα έστω και 5" αλλάζουν όλο το φλιτζάνι.
Πάνω απ όλα είναι οι δοκιμές. Τι αρέσει σε σένα και το μπορεί να ταιριάζει στον καφέ κάθε φορά..
Έχω πιει μια χαρά και 18.5 γρ -> 30γρ ρόφημα και ο καφές άνετα σήκωνε και 42γρ.
Βέβαια άλλαζε δραματικά η γεύση του. Θέλω να πω ότι ο καφές δεν χάλαγε..μια χαρά καφές ήταν κ αυτός με τα 42γρ αλλά διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα-οχι απαραίτητα άσχημο.
-
- Δημοσιεύσεις: 511
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 28, 2014 9:34 pm
- Όνομα: Χάρης
- Μηχανή:: DIY Mod G Classic
- Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: Newbie roaster
Re: ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕς ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕς ΠΕΡΙ ΕΣΠΡΕΣΟ
Τότε απλά τους παίρνεις ένα τηλέφωνο και τους ρωτάς σε ποιες παράμετρους εκχύλισης έχουν καταλήξει και χρησιμοποιούν αυτοί. Δεν χρειάζεται να εφεύρεις εκ νέου το τροχό.xristospet21 έγραψε: Χαρη αυτο που λες οτι γραφουν οι specialty στο σακουλακι τη συνταγη του καθε καφε για να εκχυλισεις θα ηταν υπεροχο, αλλα δεν το εχω δει σε κανεναν απο τους ψηστες μας.
Εχω τοση στραβομαρα η απλα δεν το λεει?
-
- Δημοσιεύσεις: 33
- Εγγραφή: Παρ Σεπ 23, 2016 7:48 pm
- Όνομα: Νεκτάριος
- Μηχανή:: lelit Pl42 temd
- Οι καφέδες μου:: Tiggrato taresso,underdog
- Τοποθεσία: Χανιά
Re: ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕς ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕς ΠΕΡΙ ΕΣΠΡΕΣΟ
Το τριπλο καλαθι που μου προτεινει ο φιλος να μην χρησιμοποιω προεκυψε ως αναγκαιοτητα, γιατι με το διπλο απο 17γρ περιπου και πανω ακουμπουσε στην ντουζιερα ,απο την αλλη με τριπλο εχει με 17,5-18 και κατω μεγαλη αποσταση απο την ντουζιερα και οπως ειπα σπαει σε επιπεδα το puck χωρις ομως να χαλαει η γευση αν και σε μερικους σπεσιαλιτυ, καλυτερη βγαζει στα πολλα π.χ. 21,5γρ και το αναποδο.ΔΕΝ εχω vst αξιζει; αν θελει καποιος φιλος να μου δωσει πληροφοριες ή link.
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕς ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕς ΠΕΡΙ ΕΣΠΡΕΣΟ
Link για αγορά VST baskets : http://www.barista.gr/el/ims-vst-filter ... ilters=226
Μέσα στο link θα βρεις και πληροφορίες για την "κριτική" και τη ποιότητα που σου προσφέρει το συγκεκριμένο καλάθι.
Μέσα στο link θα βρεις και πληροφορίες για την "κριτική" και τη ποιότητα που σου προσφέρει το συγκεκριμένο καλάθι.
-
- Δημοσιεύσεις: 1017
- Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
- Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
- Οι καφέδες μου:: Natural
- Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη
Re: ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕς ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕς ΠΕΡΙ ΕΣΠΡΕΣΟ
Μηπως η μηχανη σου εχει 57mm pf, αντι για 58mm?ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ έγραψε:Το τριπλο καλαθι που μου προτεινει ο φιλος να μην χρησιμοποιω προεκυψε ως αναγκαιοτητα, γιατι με το διπλο απο 17γρ περιπου και πανω ακουμπουσε στην ντουζιερα ,απο την αλλη με τριπλο εχει με 17,5-18 και κατω μεγαλη αποσταση απο την ντουζιερα και οπως ειπα σπαει σε επιπεδα το puck χωρις ομως να χαλαει η γευση αν και σε μερικους σπεσιαλιτυ, καλυτερη βγαζει στα πολλα π.χ. 21,5γρ και το αναποδο.ΔΕΝ εχω vst αξιζει; αν θελει καποιος φιλος να μου δωσει πληροφοριες ή link.
Aν ναι, εχει λογικη αυτο που λες, γιατι το τριπλο το 58mm που εχω εγω ειναι υπερβολικα μεγαλο, δεν μπορεις να κανεις σωστο καφε.
Εκτος αν το grouphead της μηχανης σου, μπαινει αρκετα μεσα στο καλαθι.
Αν εχεις 57mm pf, ξεχνας και τα vst, βγαινουν μονο 58mm.