xristospet21 έγραψε:Παντως αν μπορεις, βρες κανενα δανεικο 18αρι για να κανεις καμια δοκιμη, γιατι και εγω τοτε ημουν πιο απειρος, ειχα λιγο καιρο τη μηχανη και αφου "την ειχα βρει" με το 15αρι, δεν ξανακανα δοκιμες.
Ναι, έχεις απόλυτο δίκιο, καλά θα ήταν, αλλά μάλλον είναι αδύνατο να βρω από κάπου να το δανειστώ. Και φυσικά μάλλον δε θα πάω σε αγορά εφόσον είμαι 90% σίγουρη για τα εν κατακλείδι συμπεράσματά μου. Είναι αρκετοί οι παράγοντες που με οδηγούν σε αυτά... Έχοντας δοκιμάσει και στο μαγαζί (με ims κανονικά, και δοκιμές με ροή νερού συναρτήσει χρόνου -gr/sec), έχω διαπιστώσει πως ένα από τα πιο σημαντικά δεδομένα που πρέπει να έχεις για σωστή εκχύλιση, είναι να βάζεις τα σωστά γραμμάρια στο καλάθι. Και λέγοντας σωστά, δεν εννοώ αυτά που σου λέει το εν λόγω καλάθι από την ονομασία του (12άρι -14άρι- τριπλό -vst κοκ), αλλά αυτά που σε συνδυασμό με άλεση και τις ποσοτικές ανάγκες του εκάστοτε καφέ, θα εξασφαλίσουν ότι το extraction δε θα καταστραφεί ... πριν ακόμα ξεκινήσει!! Το πραγματικό under ή over dosing, δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσα γραμμάρια γράφει το καλάθι. Έχει να κάνει και με το πόσα gr απαιτεί ο εκάστοτε καφές ,αλλά Και με τη ΣΩΣΤΗ απόσταση μεταξύ σήτας/επιφάνειας αλεσμένου μετά από tamping, έτσι ώστε να υπάρχει
τόσος χώρος όσος ακριβώς χρειάζεται το puck για να διογκωθεί σε συγκεκριμένο βαθμό, δίχως φυσικά ούτε αυτό να υποστεί 'διάρρηξη' (που γίνεται συνήθως με under) αλλά ούτε και να μην κατορθώσει καν να 'φουσκώσει' (συχνά over).
Κάποτε χρησιμοποιώντας το κλασικό "τριπλό" καλαθάκι της wega στο μαγαζί, είχα αναφέρει σχετικά προβλήματα που είχαν προκύψει (είχα ποστάρει αρκετές φωτό), τα οποία λύθηκαν όταν τοποθετήθηκε το 'σωστό' για τις ανάγκες μας καλάθι. Δοκιμάζεις τα πάντα, ελέγχεις μύλους, πιέσεις, θερμοκρασία, gr καφέ, ratio κοκ, τρελαίνεσαι, λες "τι φταίει πια!" και εν τέλει διαπιστώνεις ότι ένα '
όχι και τόσο' σωστό για τις ανάγκες σου basket, είναι υπεύθυνο για όλα...
Το δικό μου συμπέρασμα;; Όλα 'καλά' είναι αρκεί να συνδυαστούν/ταιριάξουν με αυτά που πρέπει και μπορούν. Και αυτό δε το λέω μόνο για τα baskets φυσικά, αλλά και για οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με το σύνολο του εξοπλισμού μας, από το pf πχ και μια σήτα ή ένα o-ring, μέχρι και τον κόκκο που θα δουλέψεις. Είναι και θέμα 'συμβατότητας' πολλές φορές. Τα εξαρτήματα μιας ducati άψογα είναι, αλλά δε μπορούν να ταιριάξουν σε όλες τις μηχανές προφανώς. Οι προδιαγραφές μιας συσκευής, δεν είναι ίδιες με μιας άλλης κοκ.
Το θέμα είναι να βρίσκουμε τι ακριβώς δουλεύει καλύτερα με βάση αυτά που έχουμε και να επιλέγουμε τα καταλληλότερα.
(Ακόμα πχ και στους εκάστοτε μύλους μας το βλέπουμε αυτό. Από θέμα απλώς της κατασκευής μαχαιριών, μέχρι φυσικά και την ποιότητα άλεσης με ότι αυτή συνεπάγεται, η οποία θα μας επιτρέψει ή όχι να χειριστούμε με σωστό αποτέλεσμα έναν 'δύστροπο' καφέ)