Σελίδα 1 από 18

Εκχύλιση με VST basket

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιαν 22, 2017 4:07 pm
από christos.k
Καλησπέρα. Αγόρασα ένα VST από συμφορουμιτη και ήθελα feedback από τους ιδιοκτήτες αντίστοιχων καλαθιών.
Κατέβηκα σε άλεση, χρησιμοποιώ 16gr σε 15αρι καλάθι και γενικά οι παράμετροι που χρησιμοποιώ αποδίδουν. Channeling δεν έχω ιδιαίτερο αλλά δεν είδα και φοβερή διαφορά σε γεύση. Περισσότερα αρώματα αλλά λιγότερο σώμα.

Είναι χαρακτηριστικό των VST;
Να ανεβάσω θερμοκρασία;

Χρησιμοποιώ Sidama Blend by Samba

Re: Εκχύλιση με VST basket

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιαν 22, 2017 4:51 pm
από buddy
Δεν υπαρχει λογος να ανεβασεις θερμοκρασια.
Το οτι πηγες σε πιο ψιλη αλεση, ειναι απολυτα λογικο.
Mιας και εχουμε ιδια μηχανη, τα 16gr ειναι πολυ λιγα για το vst το 15αρι, γι' αυτο εχεις channeling.
Θα μου πεις αν ο καφες θελει 16 gr, γιατι να βαλω παραπανω?
Εγω συνηθως χρησημοποιω 19 gr με το 15αρι vst, αλλα τη σωστη αποσταση puck - shower screen, την εχω οταν βαζω 20 gr.
Το puck σου, πως ειναι? Να υποθεσω ελαφρως ή αρκετα υγρο και οχι με ομοιογενεια στο χρωμα, δηλαδη σε αλλα σημεια ανοιχτο καφε και σε αλλα πιο σκουρο?(συνηθως στην περιφερεια και στο πατο, το σκουρο χρωμα)
Παντως οταν εχουμε σωστη αποσταση puck - shower screen με vst καλαθι, το puck βγαινει με καφε ανοιχτο χρωμα παντου ομοιομορφα και ειναι σκληρο και συμπαγες.

Re: Εκχύλιση με VST basket

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιαν 22, 2017 5:41 pm
από tasosonic
Εγώ στο vst το μέγιστο που μπορώ να βάλω είναι 16γρ Rossi blend από Valcafe αλλιώς ακουμπάει ντουζιέρα. Δυστυχώς συνήθως έχω μαύρο καμμένο δαχτυλίδι στη βάση του πακ

Re: Εκχύλιση με VST basket

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιαν 22, 2017 9:06 pm
από PaNoSS
το καμενο δαχτυλιδι στον πατο ειναι ακριβως μια ενδειξη
ανομοιογενοια στην αλεση καραμπινατη
και αυτο με τη σειρα του ειναι καραμπινατη ενδειξη αλεσης κατα δοση
αν γεμισετε χοπερ κ κοψετε καφε, εχετε πιο ομοιογενης αλεση, γρηγοροτερο κοψιμο και διαφορετικο κοψιμο.
απλα δοκιμαστε το.
το vst απαιτει σωστη δοση κ σωστη(σε ομοιογενεια) αλεση
η σωστη δοση(ποσα δηλαδη γρ) ειναι ευκολο να βρεθει
δεν χρειαζεστε καν σουπερ ντουπερ μυλο για επιτυχημενες εκχυλισεις με vst
γινεται και με ascaso i2
το μονο που χρειαζεται ειναι οι παραπανω δυο συνθηκες

Re: Εκχύλιση με VST basket

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιαν 22, 2017 9:42 pm
από christos.k
Μετά από 10 καφέδες οι 3 είχαν channeling. Καμμένο δαχτυλίδι κανένας. Στα fora της αλλοδαπής, όλοι πρότειναν +/-1gr δόσης ανάλογα με την προδιαγραφή καλαθιού.

Όλα καλά νομίζω βαίνουν. Η απορία μου όμως είναι αν το ελαφρύ σώμα είναι χαρακτηριστικό των VST.

Re: Εκχύλιση με VST basket

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιαν 22, 2017 9:51 pm
από Edesso
Δινεις μονο γρ καφε, brew ratio? σε τι χρονο?? Θερμοκρασιακα??

Το vst μια χαρα σωμα δινει αναλογως και τι καφε εχεις με γρ, τα 16 παντως λιγα μου φαινονται.
Το vst παντως ειναι το καλαθι αναφορας, ειναι οτι καλυτερο κυκλοφορει στην αγορα και μονο σ αυτο εκχυλιζεται ομοιομορφα το puck.

Περι channeling ο λογος, ανεβασε και ενα βιντεο για οφθαλμολουτρο :e014:

Re: Εκχύλιση με VST basket

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιαν 22, 2017 9:59 pm
από buddy
christos.k έγραψε:Μετά από 10 καφέδες οι 3 είχαν channeling. Καμμένο δαχτυλίδι κανένας. Στα fora της αλλοδαπής, όλοι πρότειναν +/-1gr δόσης ανάλογα με την προδιαγραφή καλαθιού.

Όλα καλά νομίζω βαίνουν. Η απορία μου όμως είναι αν το ελαφρύ σώμα είναι χαρακτηριστικό των VST.
Δεν εχει να κανει μονο με τα γρ.
Αλλο headspace εχει η lelit αλλο μια E61.
Mε ιδιο καφε, δοση κλπ εσυ θελεις 15αρι vst στη lelit, αλλος με μια izzo π.χ. θελει το 20αρι vst.
Δεν μπορει με 16γρ στην lelit να εχεις σωστη εκχυλιση με vst, εξου το ελαφρυ σωμα που λες.
Βγαλε μια φωτο το puck να κανουμε "νεκροψια", αποκλειεται με 16γρ να ναι οπως πρεπει.

Re: Εκχύλιση με VST basket

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιαν 22, 2017 10:01 pm
από christos.k
16+ gr καφέ, 102 βαθμοί, ρόφημα 50 ml.

Αν μπορέσω θα ανεβάσω βίντεο.

Τα ίδια γραμμάρια έβαζα και στο απλό καλάθι.

Re: Εκχύλιση με VST basket

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιαν 22, 2017 10:50 pm
από buddy
PaNoSS έγραψε:το καμενο δαχτυλιδι στον πατο ειναι ακριβως μια ενδειξη
ανομοιογενοια στην αλεση καραμπινατη
και αυτο με τη σειρα του ειναι καραμπινατη ενδειξη αλεσης κατα δοση
αν γεμισετε χοπερ κ κοψετε καφε, εχετε πιο ομοιογενης αλεση, γρηγοροτερο κοψιμο και διαφορετικο κοψιμο.
απλα δοκιμαστε το.
το vst απαιτει σωστη δοση κ σωστη(σε ομοιογενεια) αλεση
η σωστη δοση(ποσα δηλαδη γρ) ειναι ευκολο να βρεθει
δεν χρειαζεστε καν σουπερ ντουπερ μυλο για επιτυχημενες εκχυλισεις με vst
γινεται και με ascaso i2
το μονο που χρειαζεται ειναι οι παραπανω δυο συνθηκες
Σε βιντεο που βλεπω στο internet, οσοι εχουν ιδιο μυλο με εμενα, τον δουλευουν single dosing, και το αποτελεσμα οπτικα τουλαχιστον φαινεται τελειο.Ωστοσο οι μηχανες που εχουν ειναι hi - end, αλλα κοντοζυγωνει και η δικια μου η ωρα για αναβαθμιση :lol:
Βεβαια και με την δικια μου μηχανη μια χαρα βγαινει ο καφες αλλα κανω ανακατεμα.
Εχω δοκιμασει να βαλω κατι σαν εμβολο να πιεζει ελαφρα τους κοκκους αλλα δεν εχει νοημα, διοτι οι τελευταιοι κοκκοι παλι δεν εχουν βαρος, ετσι οπως ειναι ο μυλος αν δεις, το εμβολο μπαινει στον λαιμο τερμα,αλλα ετσι οπως ειναι ο σχηματισμος οι τελειταιοι κοκκοι δεν γινεται να πιεστουν, οποτε δεν εχει νοημα.
Με γεματο hopper δεν εχω δοκιμασει, αλλα σιγουρα θα πιεζονται ολοι οι κοκκοι και θα ειναι πιο σωστη η αλεση.
Το θεμα ειναι πως παντα θα πετας μια δοση καφε αναγκαστικα.
Γιατι μπορεις να γεμιζεις το hopper, να αλεθεις και τους υπολοιπους κοκκους που μενουν στο hopper να τους αποθηκευεις οπου τους αποθηκευεις, αλλα αναγκαστικα μια ποσοτητα θα μενει μες στον λαιμο που ειναι γυρω στα 20γρ τα οποια αναγκαστικα τα χανεις, και ειναι θεμα αυτο.

Re: Εκχύλιση με VST basket

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιαν 22, 2017 11:02 pm
από Edesso
Αν πουμε οτι τα 50μλ ειναι περιπου 40γρ, ισως να βαζω πολλα, δε ζυγιζεις ετσι?? Εισαι περιπου στο 2,5 brew ratio, πααααρα πολλα :a134: Χρονους δεν εδωσες?? Το συγκεκριμενο blend δεν το ξερω αλλα σιγουρα κατω απο 2 σε χρονους 35+-5 (μη σου πω 1,4-1,5 :a116: )