Εκχύλιση με VST basket
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: Εκχύλιση με VST basket
Πρόσφατα αγόρασα το καλάθι vst 15 gr απο το barista.gr και οι πρώτες εντυπώσεις ειναι αξιόλογες.Ποιότητα κατασκευής εννοείται εξαιρετική - θα έλεγα ανώτερη του Ims - αλλα το πρόβλημα του ειναι οτι ειναι μεγάλο για το μέγεθός του κι εξηγούμαι.Οπως προανέφερε κι ο xristospet21 , ετσι και σε εμενα στο Ε61 group το 15άρι καλαθι αν του βάλεις 15-16 γρ καφέ γεμίζει νερό και δεν εχει σωστή εκχύλιση.Για να γεμίσει και να εχεις σωστή αποσταση απο τη σιτα πρέπει να βάλεις 20γρ καφέ ,οπότε το καλάθι δεν ειναι 15 γρ κι ας γράφει οτι θέλει.Δεν θέλω να φανταστώ πόσο καφέ θα πρέπει να βάλεις στο καλάθι των 22gr για να γεμισει σωστά!Η διαφορά του πάντως απο το ίδιων διαστάσεων ''commercial'' καλάθι των 15γρ που έχω , είναι οτι ενω το commercial ειναι κωνικό στη βάση του και στενεύει , το vst κατεβαίνει κάθετα κι ετσι χωράει περισσότερο.
Κατα τα άλλα δεν ειναι εύκολο καλάθι , δεν συγχωρεί αν δεν κανεις σωστή κατανομή κι έχει καλύτερο γευστικο αποτέλεσμα εναντι των απλών καλαθιών ακριβώς επειδή κόβεις ψιλότερα τον καφέ για να εχεις ιδιο χρόνο εκχύλισης.Δεν ειμαι σίγουρος αν υπάρχει γευστική διαφορά εναντι του ims αλλά εκ πρώτης δεν πιστεύω οτι υπάρχει κατι ευδιακριτο.Επιφυλλάσομαι ομως να επανέλθω στο θέμα.
Αυτό που καταλαβα πάντως σε σχέση με κάποια παράπονα για πιο αδυναμο σώμα του καφέ με το vst , ειναι οτι αν δεν ειναι τέλεια η κατανομή μπορεί να εχεις Micro-channeling που μπορει να μην ειναι εμφανές στο γυμνο αλλα να κάνει το νερό να περνάει περισσοτερο απο το ίδιο σημειο του puck ''αδυνατίζοντας'' το σώμα αφού κάποια άλλα σημεία θα εκχυλιστούν ελάχιστα.
Κατα τα άλλα δεν ειναι εύκολο καλάθι , δεν συγχωρεί αν δεν κανεις σωστή κατανομή κι έχει καλύτερο γευστικο αποτέλεσμα εναντι των απλών καλαθιών ακριβώς επειδή κόβεις ψιλότερα τον καφέ για να εχεις ιδιο χρόνο εκχύλισης.Δεν ειμαι σίγουρος αν υπάρχει γευστική διαφορά εναντι του ims αλλά εκ πρώτης δεν πιστεύω οτι υπάρχει κατι ευδιακριτο.Επιφυλλάσομαι ομως να επανέλθω στο θέμα.
Αυτό που καταλαβα πάντως σε σχέση με κάποια παράπονα για πιο αδυναμο σώμα του καφέ με το vst , ειναι οτι αν δεν ειναι τέλεια η κατανομή μπορεί να εχεις Micro-channeling που μπορει να μην ειναι εμφανές στο γυμνο αλλα να κάνει το νερό να περνάει περισσοτερο απο το ίδιο σημειο του puck ''αδυνατίζοντας'' το σώμα αφού κάποια άλλα σημεία θα εκχυλιστούν ελάχιστα.
- PaNoSS
- Δημοσιεύσεις: 505
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 26, 2010 9:48 pm
- Όνομα: Παναγιώτης
- Μηχανή:: Rocket R58v2
- 2η Μηχανή:: Gaggia Baby Twin PID
- Μύλος:: OE Pharos v2.0
- 2ος Μύλος:: Ascaso iSteel i2mini
- Οι καφέδες μου:: Mokka, Redd, Nomad, Square Mile
- Τοποθεσία: Πάτρα
Re: Εκχύλιση με VST basket
Ακριβώς όπως τα λες..
Έχω το καλαθάκι τύπου vst της la marzocco 14γρ ονομαστική χωρητικότητα και όντως χωράει ακόμα και 20 γρ σε κάποιους καφέδες..
Στην ουσία δεν θέλω και δεν μπορώ να χρησιμοποιώ άλλο καλαθάκι γιατί με οποιοδήποτε άλλο θα πρέπει να βάζω ακόμα και 21.5 γραμμάρια..υπερβολικα πολλά..
Πάντως σίγουρα υπερτερεί το καλαθάκι σε καφέδες που θέλεις να βγάλεις αρώματα οξυτητες και γεύσεις..οχι τόσο σε καφέδες με σώμα, σοκολάτες και ξηρούς καρπούς..
Έχω το καλαθάκι τύπου vst της la marzocco 14γρ ονομαστική χωρητικότητα και όντως χωράει ακόμα και 20 γρ σε κάποιους καφέδες..
Στην ουσία δεν θέλω και δεν μπορώ να χρησιμοποιώ άλλο καλαθάκι γιατί με οποιοδήποτε άλλο θα πρέπει να βάζω ακόμα και 21.5 γραμμάρια..υπερβολικα πολλά..
Πάντως σίγουρα υπερτερεί το καλαθάκι σε καφέδες που θέλεις να βγάλεις αρώματα οξυτητες και γεύσεις..οχι τόσο σε καφέδες με σώμα, σοκολάτες και ξηρούς καρπούς..
- apollo13
- Δημοσιεύσεις: 35
- Εγγραφή: Τετ Ιουν 15, 2016 12:23 pm
- Όνομα: Απόλλων
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- Μύλος:: Ascaso i1 iSteel
- 2ος Μύλος:: BARATZA SETTE 270W
- Οι καφέδες μου:: KUDU,TAF,MOKKA
- Τοποθεσία: ΑΛΙΜΟΣ,ΑΘΗΝΑ
Re: Εκχύλιση με VST basket
Παιδιά ποιό κ VST basket προτείνετε για την Lelit pl41 plus t pid ?
- sphinxgr
- Δημοσιεύσεις: 115
- Εγγραφή: Δευ Ιούλ 11, 2016 12:35 pm
- Μηχανή:: Lelit PL41 PlusT Pid
- Μύλος:: Ascaso imini i2
- Οι καφέδες μου:: Taresso Tigrato
- Τοποθεσία: Athens
Re: Εκχύλιση με VST basket
Διάβασα όλο το θέμα προσεκτικά και τελικά έχω και εγώ την ίδια απορία!!!
Έχω την PL41 PLUST PID με 58άρι PF.
Στο https://www.hasbean.co.uk/collections/v ... ter-basket έχει μεγέθη 15, 18, 20, 22, 25
Ποιο είναι το πιο σωστό μέγεθος στη μηχανή μου, ώστε να υπάρχει και σωστή απόσταση? 15 ή 18 ?!
*συνήθως χρησιμοποιώ 18γρ καφέ
Έχω την PL41 PLUST PID με 58άρι PF.
Στο https://www.hasbean.co.uk/collections/v ... ter-basket έχει μεγέθη 15, 18, 20, 22, 25
Ποιο είναι το πιο σωστό μέγεθος στη μηχανή μου, ώστε να υπάρχει και σωστή απόσταση? 15 ή 18 ?!
*συνήθως χρησιμοποιώ 18γρ καφέ
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Εκχύλιση με VST basket
Με το χέρι στη φωτιά: 100% το σωστό είναι το 15άρι VST! Στο 15άρι παίζω από 18-20g. Έχω χωρέσει και σε μια Kenya και 21gr. Αλλά γενικότερα, επειδή το shower της μηχανής μας κατεβαίνει αρκετά χαμηλά, το 15άρι είναι το ιδανικό για μας. Στις περισσότερες (άλλες) μηχανές, το 15άρι πέφτει μικρό. Στη lelit, είναι ότι πρέπει. Το λιγάκι μεγαλύτερο, χωράει ... γαβάθα μέσα!sphinxgr έγραψε: [...]Έχω την PL41 PLUST PID με 58άρι PF.[...]
Ποιο είναι το πιο σωστό μέγεθος στη μηχανή μου, ώστε να υπάρχει και σωστή απόσταση? 15 ή 18 ?!
*συνήθως χρησιμοποιώ 18γρ καφέ
-
- Δημοσιεύσεις: 296
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 08, 2016 2:01 pm
- Όνομα: Νάσος
- Μηχανή:: Unic Stella Mini
- Μύλος:: Custom Made By Me
- 2ος Μύλος:: Mazzer Mini Manual
- Οι καφέδες μου:: Natural Coffees
Re: Εκχύλιση με VST basket
Κανονικα πρεπει να εχουμε και τα δυο.
Ο καφες φουσκωνει οταν παρει νερο και οταν βαζεις πολλα γραμμαρια και ειναι οριακο μπορει να σου αλλαξει την εκχειληση.το σιγουρο ειναι οτι κανενας δεν χρειαζεται το 21 .
Ο καφες φουσκωνει οταν παρει νερο και οταν βαζεις πολλα γραμμαρια και ειναι οριακο μπορει να σου αλλαξει την εκχειληση.το σιγουρο ειναι οτι κανενας δεν χρειαζεται το 21 .
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: Εκχύλιση με VST basket
Πρέπει να έχει δίκιο η Jazz γιατί σε Gaggia ότι παραπάνω από το 15άρι "λασπώνει" τον καφέ σε εμένα.
Ίσως να υπάρχει κάτι παρόμοιο και σε Lelit.
Ίσως να υπάρχει κάτι παρόμοιο και σε Lelit.
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: Εκχύλιση με VST basket
Στην αρχή της σελίδας ειναι ενα προηγούμενο πόστ μου που γράφω τα αντίθετα απο οτι θα γράψω τώρα.
Για καιρό διαβάζοντας τα όσα γράφουν άλλοι χρήστες για τα καλάθια vst και το πόσο overdose κανουν ,έβαζα στο 15άρι vst απο 18 εως και 20γρ καφέ .Σκοπός μου ήταν να εχω στεγνό πακ στο τέλος της εκχύλισης.Γιατί?Γιατι έτσι διάβαζα στο φόρουμ απο κάποιους παλαιότερους χρήστες.Επίσης αν δεν γέμιζα το καλάθι μεχρι επάνω είχα ευκολο channeling και έλεγα οτι γι αυτό είχαν δίκιο οσοι έγραφαν για το στεγνό πάκ.
Αργότερα διαβάζοντας blogs διαφόρων baristi διάσημων και μη ,έπεσα και πάνω στο ακόλουθο άρθρο του Matt Perger:
https://baristahustle.com/blogs/barista ... -good-puck
Τι λέει το άρθρο?Οτι για σωστότερη εκχύλιση είναι απαραίτητη μια ποσότητα νερού πάνω απο το πάκ και οτι αυτό δεν πρέπει να ακουμπάει στη σίτα.Επίσης λέει οτι δεν ειναι απαραίτητο να βγαίνει το πακ στεγνο σαν μπισκότο μετα την εκχύλιση-διαβάστε το δεν ειναι μεγάλο αρθρο.
Με βάση αυτό δοκιμασα να βάλω την ονομαστική ποσότητα καφέ στο καλάθι και είδα οτι όντας λίγο πιο έμπειρος στην κατανομή καφέ ,είχα πολύ σπάνια channeling και τις περισσότερες φορές πολύ σωστές εκχυλίσεις!Ναι έκτοτε βγαίνει πιο υγρο το πάκ (ε και?) ,το οποίο αν το αφήσεις 3'' ρουφάει το νερό ,αλλά κυρίως εχω μεγάλη συνέπεια στις εκχυλίσεις μου!Γευστικά δεν μπορώ να κάνω συγκριση αλλά το κέρδος μου είναι η συνέπεια στη σωστή εκχύλιση.
Δοκιμάστε το και εφαρμόστε τελικά ότι σας φανεί σωστότερο.
Για καιρό διαβάζοντας τα όσα γράφουν άλλοι χρήστες για τα καλάθια vst και το πόσο overdose κανουν ,έβαζα στο 15άρι vst απο 18 εως και 20γρ καφέ .Σκοπός μου ήταν να εχω στεγνό πακ στο τέλος της εκχύλισης.Γιατί?Γιατι έτσι διάβαζα στο φόρουμ απο κάποιους παλαιότερους χρήστες.Επίσης αν δεν γέμιζα το καλάθι μεχρι επάνω είχα ευκολο channeling και έλεγα οτι γι αυτό είχαν δίκιο οσοι έγραφαν για το στεγνό πάκ.
Αργότερα διαβάζοντας blogs διαφόρων baristi διάσημων και μη ,έπεσα και πάνω στο ακόλουθο άρθρο του Matt Perger:
https://baristahustle.com/blogs/barista ... -good-puck
Τι λέει το άρθρο?Οτι για σωστότερη εκχύλιση είναι απαραίτητη μια ποσότητα νερού πάνω απο το πάκ και οτι αυτό δεν πρέπει να ακουμπάει στη σίτα.Επίσης λέει οτι δεν ειναι απαραίτητο να βγαίνει το πακ στεγνο σαν μπισκότο μετα την εκχύλιση-διαβάστε το δεν ειναι μεγάλο αρθρο.
Με βάση αυτό δοκιμασα να βάλω την ονομαστική ποσότητα καφέ στο καλάθι και είδα οτι όντας λίγο πιο έμπειρος στην κατανομή καφέ ,είχα πολύ σπάνια channeling και τις περισσότερες φορές πολύ σωστές εκχυλίσεις!Ναι έκτοτε βγαίνει πιο υγρο το πάκ (ε και?) ,το οποίο αν το αφήσεις 3'' ρουφάει το νερό ,αλλά κυρίως εχω μεγάλη συνέπεια στις εκχυλίσεις μου!Γευστικά δεν μπορώ να κάνω συγκριση αλλά το κέρδος μου είναι η συνέπεια στη σωστή εκχύλιση.
Δοκιμάστε το και εφαρμόστε τελικά ότι σας φανεί σωστότερο.
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Εκχύλιση με VST basket
To λίγο νερό στην επιφάνεια του puck μου έκανε και εμένα εντύπωση σε σχέση με το μαμά, όπως επίσης και το οτι το puck δεν αφήνει κανένα υπόλλειμα ή κομματάκι πίσω στο καλάθι όταν το χτυπάς για να πέσει. Μου φαίνεται οτι όλο το σώμα του puck διαβρέχεται πιο ομοιόμορφα, ο καφές βγαίνει τελείως ταυτόχρονα από όλες τις τρύπες και σε τελική ανάλυση νομίζω οτι είναι πιο εύγευστος.
Αυτό που έχω καταλάβει όμως οτι αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους είναι η κατανομή. Η εκχύλιση χρειάζεται μια απίστευτη ισορροπία, ώστε το νερό να διαπεράσει ομοιόμορφα τον όγκο του puck και να συναντήσει την ίδια αντίσταση σε κάθε κυβικό εκατοστό διαδρομής. Αν δεν αφιερώσεις τον απαιτούμενο χρόνο να στρώσεις σωστά τον καφέ με wdt θα έχεις περιοχές που θα υπερκχυλιστούν και άλλες που θα υποεκχυλιστούν με μια τελική ξινόπικρη γεύση. Αυτό βέβαια είναι κάτι που φαίνεται εύκολα στο γυμνό οπότε ξέρεις τι να περιμένεις πριν καν το γευτείς.
Mε vst 18αρι τα καλύτερα αποτελέσματα 18~19g
Αυτό που έχω καταλάβει όμως οτι αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους είναι η κατανομή. Η εκχύλιση χρειάζεται μια απίστευτη ισορροπία, ώστε το νερό να διαπεράσει ομοιόμορφα τον όγκο του puck και να συναντήσει την ίδια αντίσταση σε κάθε κυβικό εκατοστό διαδρομής. Αν δεν αφιερώσεις τον απαιτούμενο χρόνο να στρώσεις σωστά τον καφέ με wdt θα έχεις περιοχές που θα υπερκχυλιστούν και άλλες που θα υποεκχυλιστούν με μια τελική ξινόπικρη γεύση. Αυτό βέβαια είναι κάτι που φαίνεται εύκολα στο γυμνό οπότε ξέρεις τι να περιμένεις πριν καν το γευτείς.
Mε vst 18αρι τα καλύτερα αποτελέσματα 18~19g
- Alex D.
- Δημοσιεύσεις: 187
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2012 4:19 pm
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: Gaggia Evolution
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Ascaso i1 mini
- 2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Οι καφέδες μου:: Home roasted
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Εκχύλιση με VST basket
Νομίζω τα vst είναι σχεδιασμένα ώστε να βάζεις +- 1gr. Εγώ χρησιμοποιώ το 15άρι και βάζω μέχρι 17gr. Δεν μπορώ καν να βάλω 20gr γιατί δε χωράει μετά στη μηχανή. Αν και δεν έχω άποψη για τα 20gr, στα +-1gr λειτουργεί μια χαρά με βάση τη δική μου εμπειρία.
Από κει πέρα εγώ έλυσα το πρόβλημα του channeling μια για πάντα διαβάζοντας αυτό το άρθρο:
http://coffeegeek.com/opinions/markprince/04-29-2011
Εκεί λέει ότι για να βγει καλή η εκχύλιση χρειάζεται μια λίγο μεγαλύτερη κατανομή στα άκρα του καλαθιού. Αυτός χρησιμοποιεί τα "Scottie Calaghan's dosing tools". Εγώ προσωπικά πήρα μια παλιά κάρτα τύπου πιστωτικής και την έκοψα σ'ένα σχήμα παρόμοιο με αυτό που αναφέρει στο άρθρο. Από τότε δεν ξαναείχα ποτέ πρόβλημα με channeling. Χωρίς αυτά μου φαινόταν σχεδόν αδύνατο να κάνω μια εκχύλιση της προκοπής.
Από κει πέρα εγώ έλυσα το πρόβλημα του channeling μια για πάντα διαβάζοντας αυτό το άρθρο:
http://coffeegeek.com/opinions/markprince/04-29-2011
Εκεί λέει ότι για να βγει καλή η εκχύλιση χρειάζεται μια λίγο μεγαλύτερη κατανομή στα άκρα του καλαθιού. Αυτός χρησιμοποιεί τα "Scottie Calaghan's dosing tools". Εγώ προσωπικά πήρα μια παλιά κάρτα τύπου πιστωτικής και την έκοψα σ'ένα σχήμα παρόμοιο με αυτό που αναφέρει στο άρθρο. Από τότε δεν ξαναείχα ποτέ πρόβλημα με channeling. Χωρίς αυτά μου φαινόταν σχεδόν αδύνατο να κάνω μια εκχύλιση της προκοπής.