Barista Shop Espresso Blend

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Απάντηση
fantomXxXx
Δημοσιεύσεις: 194
Εγγραφή: Σάβ Απρ 04, 2015 12:42 pm
Όνομα: Μανόλης
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: Delonghi EN97.W Esse
Μύλος:: Ascaso I Steel I-1
2ος Μύλος:: Breville BCG800
Οι καφέδες μου:: Round Cup
Τοποθεσία: Ξάνθη

Barista Shop Espresso Blend

Δημοσίευση από fantomXxXx » Τετ Αύγ 10, 2016 8:25 pm

Χρησιμοποιώ τον καφέ του τίτλου εδώ και περίπου ένα χρόνο. Η τιμή του είναι καλή και είμαι ικανοποιημένος σχετικά με την γεύση του. Παρόλα αυτά έχω να σημειώσω μερικά σχόλια και θα ήθελα την βοήθειά σας.
Για την εκχύλιση χρησιμοποιώ διπλό καλαθάκι gaggia με γυμνό pf. Βάζω 18 gr καφέ. Έχω δοκιμάσει διάφορες σκάλες στον μύλο από πιο χοντροκομμένο μέχρι finest. Δεν έχω καταφέρει να πετύχω σωστή αναλογία στον χρόνο εκχύλισης σε σχέση με την ποσότητα που παίρνω. Συνήθως τα 60 ml (χωρίς την κρέμα) τα παίρνω σε 35-40 sec.
Έχω παίξει και με το tamping από μέτριο μέχρι πολύ δυνατό, αλλά δεν τα καταφέρνω.
Έχει κανείς εμπειρία με το συγκεκριμένο blend να μου δώσει την βοήθειά του.

Ευχαριστώ!!!

buddy
Δημοσιεύσεις: 1017
Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
Οι καφέδες μου:: Natural
Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη

Re: Barista Shop Espresso Blend

Δημοσίευση από buddy » Τετ Αύγ 10, 2016 9:53 pm

Δεν τον ξερω τον καφε και δεν εχω ψωνισει ποτε καφε απο το barista shop..
Απο οτι ξερω ομως το barista shop δεν εχει specialty coffees και ουτε ειναι ο συγκεκριμενος..οποτε τα 18 γρ μαλλον ειναι πολλα...(απο 18 γρ και πανω παμε μονο σε specialty coffees)
Οποτε κατεβα σε γραμμαρια...ξεκινα απο 14 μεχρι 15 το πολυ...
Και παντα μετραμε μαζι με τη κρεμα...

fantomXxXx
Δημοσιεύσεις: 194
Εγγραφή: Σάβ Απρ 04, 2015 12:42 pm
Όνομα: Μανόλης
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: Delonghi EN97.W Esse
Μύλος:: Ascaso I Steel I-1
2ος Μύλος:: Breville BCG800
Οι καφέδες μου:: Round Cup
Τοποθεσία: Ξάνθη

Re: Barista Shop Espresso Blend

Δημοσίευση από fantomXxXx » Τετ Αύγ 10, 2016 9:56 pm

Στα 18 το blonding ξεκινάει στα 20'' περίπου, αν πέσω σε γραμμάρια δεν θα έχω κακό αποτέλεσμα?
Για specialty από που προτείνεις να ψαχτώ?

buddy
Δημοσιεύσεις: 1017
Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
Οι καφέδες μου:: Natural
Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη

Re: Barista Shop Espresso Blend

Δημοσίευση από buddy » Τετ Αύγ 10, 2016 10:09 pm

Για specialty coffees:

http://www.taresso.com/index.php?route= ... &order=ASC
https://shop.kudu.gr/coffee/single-origin?limit=25
http://www.cafetaf.gr/el/%CF%80%CF%81%C ... ateCoffees
http://www.mokkashop.com/el/5-speciality-coffees

Επειδη θα μειωσεις γραμμαρια θα κοψεις πιο ψιλα...
Και μετα 18 gr που βαζεις για να ερθει πιο μετα το blonding point θα πρεπει να κοψεις πιο ψιλα...(αλλα κατα την γνωμη μου ειναι πολλα τα 18 γρ για καφε που δεν ειναι specialty) με λιγα λογια ειναι λαθος η δοσολογια...
Ξεκινα απο 14 γρ μεχρι 15 γρ και κοψε αναλογα για να εισαι σε χρονο 25 sec - 30 sec

Άβαταρ μέλους
Βασιλης Α.
Δημοσιεύσεις: 256
Εγγραφή: Παρ Φεβ 28, 2014 7:51 pm
Μηχανή:: LM GS3 MP 2017
2η Μηχανή:: LP Prof. 83
Μύλος:: Monolith Flat
2ος Μύλος:: Comandante C40
Οι καφέδες μου:: Taf, Gardelli, The Barn,Coff. Collective
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Barista Shop Espresso Blend

Δημοσίευση από Βασιλης Α. » Τετ Αύγ 10, 2016 10:13 pm

Το θέμα βρίσκεται στις δυνατότητες του μύλου σου σε συνδυασμό επίσης με τη ρουτίνα σου όταν φτιάχνεις καφέ. Αν ανέβαζες ένα βίντεο να δούμε πως φτιάχνεις το καφεδάκι σου θα μπορούσαμε να σε βοηθήσουμε περισσότερο. Αν πούμε ότι δεν κανείς κάποιο λάθος σοβαρό στη ρουτίνα σου τότε αποκλειστικά θα πρέπει να δεις τι θα κανείς με το μύλο σου, μιας και αυτός είναι το Α και το Ω στη παρασκευή καφε.

buddy
Δημοσιεύσεις: 1017
Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
Οι καφέδες μου:: Natural
Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη

Re: Barista Shop Espresso Blend

Δημοσίευση από buddy » Τετ Αύγ 10, 2016 10:31 pm

Και με τα 18 γρ που βαζεις τωρα αμα κοψεις πιο ψιλα για να ερθει αργοτερα το blonding point θα ανεβει και αλλο ο χρονος εκχυλισης (ειναι που ειναι ηδη ανεβασμενος) και θα εχεις εντονη υπερεκχυλιση και ο καφες θα παει νεροχιτη...δεν ειναι specialty για να αντεχει μεγαλες χρονικα εκχυλισεις...οποτε πεσε στα 14 με 15 γρ και κοψε αναλογα για να εχεις χρονους 25 - 30 sec το πολυ... οχι πανω απο 30...

fantomXxXx
Δημοσιεύσεις: 194
Εγγραφή: Σάβ Απρ 04, 2015 12:42 pm
Όνομα: Μανόλης
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: Delonghi EN97.W Esse
Μύλος:: Ascaso I Steel I-1
2ος Μύλος:: Breville BCG800
Οι καφέδες μου:: Round Cup
Τοποθεσία: Ξάνθη

Re: Barista Shop Espresso Blend

Δημοσίευση από fantomXxXx » Πέμ Αύγ 11, 2016 5:58 pm

Φίλε Χρήστο είσαι ωραίος, με 15 gr ο καφές είναι σούπερ. Τώρα για να πάρω μεγαλύτερη ποσότητα εκχυλίσματος επαναλαμβάνω την διαδικασία φαντάζομαι, σωστά? Με το τριπλό καλαθάκι και περισσότερο καφέ θα πάρω μάπα αποτέλεσμα?

buddy
Δημοσιεύσεις: 1017
Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
Οι καφέδες μου:: Natural
Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη

Re: Barista Shop Espresso Blend

Δημοσίευση από buddy » Πέμ Αύγ 11, 2016 6:20 pm

Οχι Μανολη μη το κανεις...ο espresso (διπλος) πρεπει να ειναι 50 - 60 ml.
Τωρα αμα δεν σου φτανει η ποσοτητα φτιαξε ακομα εναν...εγω ετσι κανω οταν δεν χορταινω καφε... :D
Και παρε specialty coffees...εκει θα παθεις πλακα...

athan88
Δημοσιεύσεις: 85
Εγγραφή: Πέμ Απρ 12, 2012 8:26 am
Όνομα: Θανασης
Μηχανή:: SAECO POEMIA HD8323
Μύλος:: PORLEX TALL
Τοποθεσία: Αθηνα

Re: Barista Shop Espresso Blend

Δημοσίευση από athan88 » Σάβ Μάιος 23, 2020 4:14 pm

Δινει καλο αποτελεσμα σε freddo;

Απάντηση