Λιγοτερα bar λιγοτερα γραμμαρια;
-
- Δημοσιεύσεις: 4
- Εγγραφή: Τετ Ιουν 19, 2013 2:19 pm
Λιγοτερα bar λιγοτερα γραμμαρια;
Καλησπερα σε ολο το φορουμ! Αρχικα σας ευχαριστω για τις γνωσεις που απεκτησα απο ολους τους οδηγους και τις συζητησεις και μπαινω στο θεμα.
Ειμαι κατοχος μιας delonghi ec 860(πριν ξεκινησετε τα σχολια να ξεκαθαρισω οτι την ηθελα για το αυτοματοποιημένο συστημα της καθως την χρησιμοποιω στον χωρο εργασιας) και ενος ascaso i1 mini. Χρησιμοποιω ελευθερο καλαθακι εννοειται, ζυγαριες ταμπερ κτλ. Εχω κανει δοκιμες με πολλους καφεδες (εμποριου, μονοποικιλιακους κτλ) και συνεχιζωνα χω τον ιδιο προβληματισμο. Με τα απολυτα νουμερα (15-17gr 20-25sec 15kg πιεση) παντα κατι θα λειπει. Αρχικα να πω οτι αναφερει 15bar πιεση αλλα δεν ξερω κατα ποσο ισχυει. Τις περισσοτερες φορες ανεξαρτητως μαρκα καφε αν τον κοψω οσο χρειαζεται για τα 60ml σε 25", το αποτελεσμα θα ξινιζει και η εκχυλιση οπτικα δεν εχει σχεση με τις εκχυλισεις που υπαρχουν σε βιντεακια απο gaggia silvia κτλ, οχι πως ειχα και τετοιες προσδοκιες βεβαια. Αυτο που προσπαθω να ξεκαθαρισω ειναι το εξης, 25" χρειαζονται για το ψησιμο του καφε οποτε αυτο ειναι στανταρ, αν βαλω 15gr και καταφερω να παρω καλο οπτικο αποτελεσμα (μελιου) στην εκχυλιση, θα εχω κοψει τοσο ψιλο τον καφε που η καφετιερα θα μου βγαλει 30 ml στα 25". Οποτε, τι ειναι προτιμοτερο; μικροτερη δοση καφε και αναλογικα λιγοτερα ml σε 25"; ή αυτο δεν υφισταται; κι αν οντως εχει λιγοτερα απο 9 bar στο portafilter ποιος ειναι ο τροπος να παρεις το καλυτερο αποτελεσμα;
Ειμαι κατοχος μιας delonghi ec 860(πριν ξεκινησετε τα σχολια να ξεκαθαρισω οτι την ηθελα για το αυτοματοποιημένο συστημα της καθως την χρησιμοποιω στον χωρο εργασιας) και ενος ascaso i1 mini. Χρησιμοποιω ελευθερο καλαθακι εννοειται, ζυγαριες ταμπερ κτλ. Εχω κανει δοκιμες με πολλους καφεδες (εμποριου, μονοποικιλιακους κτλ) και συνεχιζωνα χω τον ιδιο προβληματισμο. Με τα απολυτα νουμερα (15-17gr 20-25sec 15kg πιεση) παντα κατι θα λειπει. Αρχικα να πω οτι αναφερει 15bar πιεση αλλα δεν ξερω κατα ποσο ισχυει. Τις περισσοτερες φορες ανεξαρτητως μαρκα καφε αν τον κοψω οσο χρειαζεται για τα 60ml σε 25", το αποτελεσμα θα ξινιζει και η εκχυλιση οπτικα δεν εχει σχεση με τις εκχυλισεις που υπαρχουν σε βιντεακια απο gaggia silvia κτλ, οχι πως ειχα και τετοιες προσδοκιες βεβαια. Αυτο που προσπαθω να ξεκαθαρισω ειναι το εξης, 25" χρειαζονται για το ψησιμο του καφε οποτε αυτο ειναι στανταρ, αν βαλω 15gr και καταφερω να παρω καλο οπτικο αποτελεσμα (μελιου) στην εκχυλιση, θα εχω κοψει τοσο ψιλο τον καφε που η καφετιερα θα μου βγαλει 30 ml στα 25". Οποτε, τι ειναι προτιμοτερο; μικροτερη δοση καφε και αναλογικα λιγοτερα ml σε 25"; ή αυτο δεν υφισταται; κι αν οντως εχει λιγοτερα απο 9 bar στο portafilter ποιος ειναι ο τροπος να παρεις το καλυτερο αποτελεσμα;
- afonic
- Δημοσιεύσεις: 1421
- Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
- Όνομα: Ιωσήφ
- Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Anfim Best
- Οι καφέδες μου:: Barista Shop
- Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
- Επικοινωνία:
Re: Λιγοτερα bar λιγοτερα γραμμαρια;
Κάνεις ένα λάθος και θέτεις τα 25 δευτερόλεπτα σαν όριο, ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητα κανόνας. Το 50ml/25secs είναι κάτι σαν μπούσουλας για να ξεκινήσεις, τα δε 60ml σε 25secs που αναφέρεις είναι πάρα πολλά και έχεις υποεκχυλισμένο καφέ, για αυτό και η ξυνίλα.
Δεν έχω εικόνα της μηχανής, τι portafilter, καλαθάκι κτλ έχει. Η πρόταση μου, πάρε έναν καλό, φρέσκο καφέ (πχ Taresso Tigrato, Taf Sweet Blue) και ξεκίνα προσπαθώντας για τα 50ml σε λίγο περισσότερο από 25secs (πχ 27-28), δες την γεύση και ανάλογα σε τι φάση είσαι (πικρός - ξινός) δοκιμάζεις άλλες ρυθμίσεις με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν στο φόρουμ.
Δεν έχω εικόνα της μηχανής, τι portafilter, καλαθάκι κτλ έχει. Η πρόταση μου, πάρε έναν καλό, φρέσκο καφέ (πχ Taresso Tigrato, Taf Sweet Blue) και ξεκίνα προσπαθώντας για τα 50ml σε λίγο περισσότερο από 25secs (πχ 27-28), δες την γεύση και ανάλογα σε τι φάση είσαι (πικρός - ξινός) δοκιμάζεις άλλες ρυθμίσεις με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν στο φόρουμ.
-
- Δημοσιεύσεις: 4
- Εγγραφή: Τετ Ιουν 19, 2013 2:19 pm
Re: Λιγοτερα bar λιγοτερα γραμμαρια;
Το προβλημα μου ειναι οτι τον κοβω τοσο ωστε να πετυχω αυτους τους χρονους αλλα στην εκχυλιση βγαινει πολυ χαλαρος-νερουλος χωρις σωμα πραγμα που μου δινει να καταλαβω οτι δεν διαθετει τα bar που λεει. Για να πετυχω καλο σωμα πρεπει να τον κοψω πιο λεπτο με αποτελεσμα να μου βγαζει πολυ λιγοτερα ml πχ 40.Σε αυτη την περιπτωση, να βαλω τα γραμμαρια που αντιστοιχουν στα 40ml με τα ιδια δευτερολεπτα και πιεση η να συνεχισω με 14gr;
- UltiMo_
- Δημοσιεύσεις: 959
- Εγγραφή: Παρ Οκτ 14, 2011 2:43 am
- Όνομα: Γιαννης
- Μηχανή:: Auber Gaggia Classic
- Μύλος:: Baratza Sette 270
- Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!
- Τοποθεσία: Βόλος
Re: Λιγοτερα bar λιγοτερα γραμμαρια;
μπελάς ειναι χωρις μύλο. με το μύλο θα παιδευτείς στους 5 πρωτους καφέδες. και σε ενα 24ωρο θα εισαι αστέρι
When life throws you curves, aim for the apex
-
- Δημοσιεύσεις: 4
- Εγγραφή: Τετ Ιουν 19, 2013 2:19 pm
Re: Λιγοτερα bar λιγοτερα γραμμαρια;
Εχω μυλο ascaso i1
- UltiMo_
- Δημοσιεύσεις: 959
- Εγγραφή: Παρ Οκτ 14, 2011 2:43 am
- Όνομα: Γιαννης
- Μηχανή:: Auber Gaggia Classic
- Μύλος:: Baratza Sette 270
- Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!
- Τοποθεσία: Βόλος
Re: Λιγοτερα bar λιγοτερα γραμμαρια;
ωπ. μπαρδον. σε λαθος τοπικ εγραψα την απαντηση
When life throws you curves, aim for the apex
-
- Δημοσιεύσεις: 4
- Εγγραφή: Τετ Ιουν 19, 2013 2:19 pm