Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
-
Rallakias
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Δημοσίευση
από Rallakias » Τετ Οκτ 07, 2020 1:07 pm
vsiorikis έγραψε: ↑Δευ Οκτ 05, 2020 4:27 am
Batman έγραψε: ↑Δευ Οκτ 05, 2020 12:45 am
vsiorikis έγραψε: ↑Σάβ Οκτ 03, 2020 9:58 pm
Έχω κι εγώ αυτή τη λύση, αλλά χρησιμοποιώ ένα Φίλτρο Πολυφωσφορικών Κρυστάλλων
Φιλε Βασιλη εχω μια εντυπωση οτι οι κρυσταλοι που χρησιμοποιεις ειναι καλοι για πλυντηρια αλλα οχι για τροφιμα..
Όχι κάνει κανονικά για πόσιμο είναι αυτό για την ακρίβεια
https://e-shopnow.gr/product/aquafilter-fcpra/
...
Βασίλη, τα πολυφωσφορικά άλατα δεν ειναι πάντα κατάλληλα για πόσιμο νερό-το πιθανότερο ειναι να μην προτείνονται για τέτοια χρήση- και στο λίνκ που παραθέτεις δεν λέει οτι προτείνεται για τέτοια χρήση.Λέει οτι ειναι για πλυντήρια χωρις να αναφέρει κάτι άλλο-μάντεψε γιατι .
Ακόμα και αν αποφασίσεις να συνεχίσεις να το χρησιμοποιείς ,ρίξε μια ματιά σε αυτό που
είχα γράψει παλιότερα για τη χρήση πολυφωσφορικών αλάτων σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης.
Πράγματι το OCS2 είναι ενα φίλτρο νερού που λέει οτι ειναι για μηχανές καφέ (Office coffee service) και δηλώνει οτι αποτρέπει την επικάθηση αλάτων στις σωληνώσεις,μπόιλερ κτλ.Αυτό γίνεται με την προσθήκη πολυφωσφορικών αλάτων στο νερό ,που αποτρέπουν τη συσσώρευση αλάτων ασβεστίου και μαγνησίου .
Η σημείωση ειναι οτι το φίλτρο αυτό προβλέπεται για μηχανές που κάνουν καφέ και όχι ατμό , για αυτόματους πωλητές κτλ ,αλλά όχι για μηχανές dual boiler.Αυτό γιατι τα πολυφωσφορικά άλατα σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης (όπως αυτες στο μπόιλερ ατμού) χάνουν τις ιδιότητές τους και επικάθονται στα τοιχώματα και απο εκει που πάμε να γλυτώσουμε απο τις επικαθήσεις αλάτων ασβεστίου που διαλύονται έυκολα με ενα οξύ ,έχουμε επικαθήσεις αλάτων φωσφόρου που διαλύονται πολύ δυσκολότερα .Ετσι ενω στο μπόιλερ του καφέ δεν εχουμε επικαθήσεις , στο μπόιλερ του ατμού δημιουργούνται άλατα που φεύγουν πολύ δύσκολα.
Γι αυτό και τα φίλτρα που προορίζονται για χρήση σε espresso μηχανές όπως π.χ. το Eso7 της Everpure για να μείνουμε σε φίλτρα της ίδιας εταιρείας , δεν κανουν ισχυρισμό για μείωση των επικαθήσεων.Μπορεί να είναι ψιλά γράμματα αυτό που αναφέρω αλλά ακούστε το και πετάξτε το όταν έρθει η ώρα να επιλέξετε φίλτρο νερού.
-
Batman
- Δημοσιεύσεις: 246
- Εγγραφή: Παρ Μαρ 04, 2016 6:03 pm
- Όνομα: Κωνσταντίνος
- Μηχανή:: Cimbali M21 Junior
- 2η Μηχανή:: Aeropress κ V60
- Μύλος:: tAlΩs by Woodsman
- 2ος Μύλος:: Mazzer Major κ sj
- Τοποθεσία: Άγιος Νικόλαος,Κρήτη
Δημοσίευση
από Batman » Τετ Οκτ 07, 2020 2:52 pm
Δοκιμαζω αυτες τις μερες ενα everpure claris (με ρυθμιζομενη κεφαλη)..
Θεωρειται ενα απο τα κορυφαια φιλτρα της αγορας..
και ομως το αποτελεσμα ειναι χειροτερο απο πριν..
Το ρυθμισα συμφωνα με τα υψηλοτερα επιπεδα σκληροτητας νερου που παρουσιαζει η περιοχη μου.
Τωρα το αλλαξα και χαμηλωσα το επίπεδο φιλτρανσης να δω αν θα ειναι καλυτερα.
Εμπειρικα παντως κατα την ταπεινη μου αποψη,δεν χρειαζονται σκληρα φιλτρα...δεν χρησιμοποιει κανεις νερο απο γεωτρηση φανταζομαι...και η οσμωση θεωρω οτι μονο κακο μπορει να κανει σε νορμαλ νερα...
-
vsiorikis
- Δημοσιεύσεις: 95
- Εγγραφή: Κυρ Απρ 12, 2020 2:59 am
- Όνομα: Vassilis
- Μηχανή:: Gaggia Baby Dosata
- Μύλος:: Eureka Specialitá
- Οι καφέδες μου:: Round Cup Villa Caldas
-
Επικοινωνία:
Δημοσίευση
από vsiorikis » Τετ Οκτ 07, 2020 5:34 pm
Rallakias έγραψε: ↑Τετ Οκτ 07, 2020 1:07 pm
Βασίλη, τα πολυφωσφορικά άλατα δεν ειναι πάντα κατάλληλα για πόσιμο νερό-το πιθανότερο ειναι να μην προτείνονται για τέτοια χρήση- και στο λίνκ που παραθέτεις δεν λέει οτι προτείνεται για τέτοια χρήση.Λέει οτι ειναι για πλυντήρια χωρις να αναφέρει κάτι άλλο-μάντεψε γιατι .
Ακόμα και αν αποφασίσεις να συνεχίσεις να το χρησιμοποιείς ,ρίξε μια ματιά σε αυτό που
είχα γράψει παλιότερα για τη χρήση πολυφωσφορικών αλάτων σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης.
Πράγματι το OCS2 είναι ενα φίλτρο νερού που λέει οτι ειναι για μηχανές καφέ (Office coffee service) και δηλώνει οτι αποτρέπει την επικάθηση αλάτων στις σωληνώσεις,μπόιλερ κτλ.Αυτό γίνεται με την προσθήκη πολυφωσφορικών αλάτων στο νερό ,που αποτρέπουν τη συσσώρευση αλάτων ασβεστίου και μαγνησίου .
Η σημείωση ειναι οτι το φίλτρο αυτό προβλέπεται για μηχανές που κάνουν καφέ και όχι ατμό , για αυτόματους πωλητές κτλ ,αλλά όχι για μηχανές dual boiler.Αυτό γιατι τα πολυφωσφορικά άλατα σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης (όπως αυτες στο μπόιλερ ατμού) χάνουν τις ιδιότητές τους και επικάθονται στα τοιχώματα και απο εκει που πάμε να γλυτώσουμε απο τις επικαθήσεις αλάτων ασβεστίου που διαλύονται έυκολα με ενα οξύ ,έχουμε επικαθήσεις αλάτων φωσφόρου που διαλύονται πολύ δυσκολότερα .Ετσι ενω στο μπόιλερ του καφέ δεν εχουμε επικαθήσεις , στο μπόιλερ του ατμού δημιουργούνται άλατα που φεύγουν πολύ δύσκολα.
Γι αυτό και τα φίλτρα που προορίζονται για χρήση σε espresso μηχανές όπως π.χ. το Eso7 της Everpure για να μείνουμε σε φίλτρα της ίδιας εταιρείας , δεν κανουν ισχυρισμό για μείωση των επικαθήσεων.Μπορεί να είναι ψιλά γράμματα αυτό που αναφέρω αλλά ακούστε το και πετάξτε το όταν έρθει η ώρα να επιλέξετε φίλτρο νερού.
Καταλαβαίνω τι λες, απλά σου λέω ότι η εταιρία ενημερώνει ότι χρησιμοποιείται κανονικά για πόσιμο νερό. Αν δεις στην περιγραφή λέει και για βραστήρες. Το θεωρώ απίθανο να μην κάνει για πόσιμο αλλά πιθανό να μην κάνει τόσο καλή δουλειά όπως λες και στο παραπάνω post. Θα δοκιμάσω κι εγώ την ρητίνη βρήκα στο ίδιο μαγαζί με 4€/κιλό. Δεν ξέρω αν είναι φυσιολογική η τιμή
Batman έγραψε: ↑Τετ Οκτ 07, 2020 2:52 pm
Δοκιμαζω αυτες τις μερες ενα everpure claris (με ρυθμιζομενη κεφαλη)..
Θεωρειται ενα απο τα κορυφαια φιλτρα της αγορας..
και ομως το αποτελεσμα ειναι χειροτερο απο πριν..
Το ρυθμισα συμφωνα με τα υψηλοτερα επιπεδα σκληροτητας νερου που παρουσιαζει η περιοχη μου.
Τωρα το αλλαξα και χαμηλωσα το επίπεδο φιλτρανσης να δω αν θα ειναι καλυτερα.
Εμπειρικα παντως κατα την ταπεινη μου αποψη,δεν χρειαζονται σκληρα φιλτρα...δεν χρησιμοποιει κανεις νερο απο γεωτρηση φανταζομαι...και η οσμωση θεωρω οτι μονο κακο μπορει να κανει σε νορμαλ νερα...
Συμφωνώ ότι σε ειδικές περιπτώσεις χρειάζονται και πιο ιδιαίτερα μέτρα. Γενικά το νερό της Αττικής είναι καλό νερό με μέτρια σκληρότητα, οπότε αρκεί μια μικρή επέμβαση για την μείωσή της. Τώρα αν είσαι σε περιοχές με πολύ σκληρό νερό τότε μάλλον θα ξέρεις θα το έχεις δει στις βρύσες σου. Πάντως με τα ειδικά υγρά τεστ μπορείς να δεις σε κάθε περίπτωση που βρίσκεσαι
I'm not questioning your powers of observation. I'm merely remarking upon the paradox of asking a masked man who he is!
-
nkout
- Δημοσιεύσεις: 466
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Γαλατσι
Δημοσίευση
από nkout » Παρ Νοέμ 20, 2020 5:48 pm
Makena έγραψε: ↑Παρ Σεπ 25, 2020 1:32 pm
Tο Θεόνη είναι από την ίδια πηγή και ελαφρώς σκληρότερο (99 με 109 ολική σκληρότητα και 184 με 240 αγωγιμοτητα Σαμαρινα vs Θεονη).
Το Θεονη εχει σκληροτητα 124 στην τελευταια χημικη αναλυση του 2019. Οι ετικετες απο τα μικρα μπουκαλακια εχουν ακομη την αναλυση του 2017 που λεει 109. Μαλλον δεν παιζει κ σημαντικο ρολο, απλα ειπα να το αναφερω μιας κ πηρα μια εξαδα χθες να τη δοκιμασω.
Απλα το νερο της ευδαπ εχει μεση σκληροτητα 150, οποτε δεν ξερω τι νοημα εχει πια το εμφιαλωμενο......
-
johnsin
- Δημοσιεύσεις: 764
- Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
- Όνομα: Ιωάννης
- Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
- Μύλος:: Cunill Tranquilo
- 2ος Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
- Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης
Δημοσίευση
από johnsin » Παρ Νοέμ 20, 2020 5:59 pm
Στην περιοχή σου ναι, βάλε φίλτρο ρητίνης και είσαι οκ στην περιοχή μου η σκληρότητα είναι στο 300 και επιβάλλεται το εμφιαλωμένο με συνδυασμό το φίλτρο ρητίνης
-
nkout
- Δημοσιεύσεις: 466
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Γαλατσι
Δημοσίευση
από nkout » Παρ Νοέμ 20, 2020 6:07 pm
Παντως ο βραστηρας μου εχει αρκετα αλατα που του βαζω νερο χυμα απο τη βρυση. Εκει η αφαλατωση ειναι 5 λεπτα υποθεση, οποτε δεν με νοιαζει, αλλα δειχνει πως τα εχουμε τα αλατακια μας κ εδω
-
dasimo
- Δημοσιεύσεις: 198
- Εγγραφή: Κυρ Οκτ 25, 2020 6:13 pm
- Όνομα: Dimitris
- Μηχανή:: Bezzera BZ10
- 2η Μηχανή:: Gaggia Baby,Aerpress
- Μύλος:: Eurika Mignon
- 2ος Μύλος:: Gaggia MDF
- Οι καφέδες μου:: Mokka, TAF, Sapid, Cup10, Kudu
- Τοποθεσία: Αθήνα
Δημοσίευση
από dasimo » Κυρ Νοέμ 22, 2020 6:24 pm
Παντως σε εμας με σκληρότητα στα 145 , η τοπόθέτηση φίλτρου μας έκανε στομαχικές και εντερικές διαταραχές. Με το που βγάλαμε τα φίλτρα ηρεμήσαμε. Προσοχή με τα οσμωτικά κλπ φίλτρα, δεν ειναι πανάκεια ιδιαιτερα για ηλικίες ανω των 40 οπου τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία ειναι ακρως απαραιτητα. Να ξεκαθαρίσουμε εδω οτι ενω η κατανάλωση αποσταγμένου νερού δεν είναι πρόβλημα σε οτι αφορά τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία σε ότι αφορά την έλλειψη τους, είναι όμως σοβαρό πρόβλημα η πλήρη αποστράγγιση που κάνει στον οργανισμό απο αυτά (ακόμη και η ελάχιστη κατανάλωση)
-
Earendil
- Δημοσιεύσεις: 212
- Εγγραφή: Σάβ Δεκ 15, 2018 6:01 pm
- Όνομα: Dimitris
- Μηχανή:: ECM Classika PID II
- Μύλος:: Eureka M. Specialita
- Οι καφέδες μου:: Kenya AA Ndumberi | Colombia El Cedral
Δημοσίευση
από Earendil » Κυρ Δεκ 13, 2020 11:36 pm
Ξέρει κάποιος που μπορώ να βρω φίλτρο ρητίνης στην Αθήνα;
-
Earendil
- Δημοσιεύσεις: 212
- Εγγραφή: Σάβ Δεκ 15, 2018 6:01 pm
- Όνομα: Dimitris
- Μηχανή:: ECM Classika PID II
- Μύλος:: Eureka M. Specialita
- Οι καφέδες μου:: Kenya AA Ndumberi | Colombia El Cedral
Δημοσίευση
από Earendil » Δευ Δεκ 14, 2020 9:45 am
Βασίλη ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
Συνειδητοποιώ πως το έθεσα αόριστα το ερώτημα.
Έχω φίλτρο που εφαρμόζει στο σωληνάκι νερού της μηχανής και θέλω να το αντικαταστήσω.
Το παραπάνω το συνδυάζω με νερό από Brita παρεμπιπτόντως.