Σελίδα 28 από 63

Re: Τι νερό να τοποθετήσω;

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Μάιος 24, 2018 11:18 pm
από Rallakias
Τον τελευταίο καιρό έψαχνα για την αγορά ενός φίλτρου νερού ειδικά για τον εσπρέσσο.Βγήκα στην αγορά -δόξα το θεό ''βρωμάει ο τόπος'' απο μαγαζιά με φίλτρα νερού- ψάχνοντας να βρώ ενα κατάστημα που να πουλάει αυτό που ψάχνω και να μπορεί να μου δώσει και αξιόπιστες απαντήσεις για το τι κανει το προιόν του.Οδηγός μου ήταν πάντα οι ''προδιαγραφές'' που ορίζει το SCAA για το νερό του καφέ
dissecting2.jpg
με τον περιορισμό της μικρής οικιακής κατανάλωσης και του λογικού κόστους.

Μίλησα με πολλούς επαγγελματίες του χώρου ,απο συνοικιακά μαγαζιά μέχρι την Eurogat.Αυτό που συνάντησα ήταν άνθρωποι μη εξειδικευμένοι , που δεν ήξεραν τι πουλάνε , τι κάνει (με μετρήσεις οχι λόγια στον αέρα) και απλά είχαν μάθει ενα ''ποίημα'' απο κάποιον πιο έμπειρο και το παπαγάλιζαν.Το πιο αυτοματοποιημένο ποίημα μου το είπε μια τηλεφωνήτρια στην Eurogat η οποία δεν καταλάβαινε ούτε τι διάβαζε ,οχι να μου απαντήσει αν εκανε αποσκλήρυνση το φίλτρο!
Ολοι ήξεραν στο περίπου για φίλτρα νερού για τη βρύση αλλά για νερό που θα πάει για καφέ δεν ήξεραν ούτε τα ''εξειδικευμένα'' Online καταστήματα.Τι για ''πετρούλες'' που διαλύουν τα άλατα μου έλεγαν ,τι μου έλεγαν οτι εμείς για τον καφέ προτείνουμε ΑΥΤΟ το φίλτρο αλλά όταν ρωτούσες ΓΙΑΤΙ δεν έπερνες σοβαρή απάντηση.Ο μόνος που πραγματικά ήξερε το θέμα ''νερό και καφές'' ήταν ο Κος Μητσόπουλος που αναφέρω σε προηγούμενο πόστ αλλά δυστυχώς η λύση που μου πρότεινε ήταν πολύ ακριβή για οικιακή χρήση .

Αναγκάστικα λοιπόν να διαβάσω ,να ψάξω για να μπορέσω να κρίνω εγω ποιό φίλτρο μου κάνει και θα ήθελα να μοιραστώ κάποια κρίσιμα σημεία στην επιλογή που πιστεύω οτι θα χρησίμευαν και σε άλλους:
  • Λίγο πολύ όλα τα προτεινόμενα φίλτρα αφαιρούν το χλώριο ,τα αιωρούμενα σωμματίδια ,κάποια βαρέα μέταλλα κλπ.Ως εκ τούτου δεν πιστεύω οτι πρέπει να εστιάσουμε εκεί.
  • Πρώτιστα μας ενδιαφέρει να κάνουμε αποσκλήρυνση του νερού μας και να το φέρουμε σε μια δεδομένη περιοχή σκληρότητας.Δεν θέλουμε ούτε να αφαιρέσουμε εντελώς ούτε να μην αφαιρέσουμε καθόλου τη σκληρότητα.Για το λόγο αυτό το φίλτρό μας πρέπει οπωσδήποτε να έχει ρυθμιζόμενο bypass.Ενα φίλτρο μπορεί να κανει αποσκλήρυνση αλλά πόση ακριβώς?Τι σκληρότητα θα έχουμε μετα το φιλτράρισμα?Το ποσοστό αποσκλήρυνσης του φίλτρου κάνει και για το νερό της Αθήνας και για της Θεσσαλονίκης?
  • Δεν θέλουν ολοι οι καφέδες την ίδια σκληρότητα νερού.Αυτός ειναι άλλος ενας λόγος να μπορούμε να ρυθμίσουμε εμεις την τελίκή σκληρότητα μέσω ενός bypass valve.
  • Ξεχνάμε τα φίλτρα που κάνουν αποσκλήρυνση με ανταλλαγή ιόντων Νατρίου.Το (υπερβολικό) Νάτριο δεν κάνει καλό ούτε στον καφέ μας αλλά ούτε και στον οργανισμό μας.Επιλέγουμε αποσκλήρυνση με άλλα ιόντα π.χ. Υδρογόνου.Αν το φίλτρο δεν λέει με τι ιόντα κάνει αποσκλήρυνση ,τότε το πιθανοτερο ειναι να χρησιμοποιεί Νατρίου.
  • Οπου βλέπουμε οτι ενα φίλτρο ''αποτρέπει την επικάθηση αλάτων'' ακούγεται καλό αλλα στην περίπτωσή μας δεν είναι!Συνήθως περιέχει πολυφωσφορικά άλατα τα οποία όμως δεν κάνουν για εσπρεσσομηχανές παρα μόνο για brew!Ο λόγος ειναι οτι σε υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις ,σε συνδυασμό με το οτι το νερό στην οικιακή εσπρεσομηχανή μένει στάσιμο για ημέρες, τα πολυφωσφορικά χάνουν την ιδιότητά τους με αποτέλεσμα να αποτρέπουν τη δημιουργία επικαθήσεων ασβεστίου αλλά να δημιουργούνται επικαθήσεις πολυφωσφορικών που είναι δυσκολότερες στην αφαίρεση τους.
    Για αυτό οποιο φίλτρο λέει οτι κανει για coffee δεν κάνει για εσπρεσσο αλλά μόνο για brew!Μόνο οσα λένε ρητά espresso ή specialty espresso κάνουν για αυτό που το θέλουμε.
  • Εξίσου σημαντικοί παράγοντες είναι το Ph και η ανθρακική σκληρότητα για να μην προκαλέσουμε φθορά στα εσωτερικά μέρη της μηχανής μας.Ενα τέστ νερού ακόμα και απο είδη ενυδρίου θα μας δώσει την πληροφορία που θέλουμε και πρέπει να ελέγχουμε ανα τακτά διαστήματα.

Re: Τι νερό να τοποθετήσω;

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Μάιος 27, 2018 3:55 pm
από todoornot
Έχοντας Brita και ζώντας στην Αθήνα, αναρωτιέμαι αν κάποιος συνδυασμός του νερού που προκύπτει από βρύση και Brita από τη μια, με κάποιο από τα συνήθη εμφιαλωμένα από την άλλη, θα έδινε καλύτερο αποτέλεσμα. Εννοείται πως δεν θα καλύπτει όλες τις προδιαγραφές, αλλά μήπως έρχεται πιο κοντά. (Σκέφτηκα και τον συνδυασμό με βρύσης - για όταν δεν βρωμάει χλώριο - αλλά ακόμα και τότε από το 0 που λέει στις προδιαγραφές θα απέχει πολύ).

Re: Τι νερό να τοποθετήσω;

Δημοσιεύτηκε: Δευ Μάιος 28, 2018 9:33 pm
από Giovanni
Δοκίμασε το εμφιαλωμένο ΘΕΟΝΗ με ολική σκληρότητα 119 mg/l CaCo3.

Re: Τι νερό να τοποθετήσω;

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Αύγ 18, 2018 6:03 pm
από mooniac
Επίσης για όσους θέλουν να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο υπάρχει και το «Σαμαρίνα» με ολική Σκληρότητα στα 99mg/l. Το βρήκα στην Κατερίνη στην αλυσίδα Μασούτης.

Re: Τι νερό να τοποθετήσω;

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Αύγ 26, 2018 10:42 am
από babkoug
Υπάρχει στα σουπερμασκετ σκεύασμα χλωριούχου νατρίου για να κάνω επαναφόρτιση του φίλτρου ρητίνης;;;

Re: Τι νερό να τοποθετήσω;

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Αύγ 26, 2018 3:29 pm
από Christos
Ναι σε όλα. Το κοινό αλάτι είναι το χλωριούχο νάτριο.

Re: Τι νερό να τοποθετήσω;

Δημοσιεύτηκε: Τρί Αύγ 28, 2018 10:09 am
από babkoug
Ευχαριστώ αλλά δεν είναι το κοινό αλάτι μόνο χλωριούχο νάτριο,. Είναι και χλωριούχο νάτριο, που σημαίνει πως τα υπόλοιπα που περιέχει οπως το ιωδιούχο καλιο ας πούμε δεσμεύουν μέρος των ιοντων νατρίου της ρητίνης. Για αυτό ρώτησα μήπως υπάρχει κατι πιο καθαρό σε χλωριούχο νάτριο.

Re: Τι νερό να τοποθετήσω;

Δημοσιεύτηκε: Τρί Αύγ 28, 2018 10:55 am
από Christos
Δεν είναι "και" χλωριούχο νάτριο, είναι χλωριούχο νάτριο αλλά υπάρχουν και προσμίξεις. Στο μαγειρικό αλάτι, πχ Κάλας, το ιώδιο είναι μόλις 48 ppm (τίποτα δηλαδή) και αυτό για λόγους καλής λειτουργίας του θυρεοειδή. Δεν συμφέρει όμως το Κάλας για επαγγελματική χρήση, οπότε πήγαινε στην καφετέρια που συχνάζεις και ρώτα ποιος τους προμηθεύει χύμα ή σε μεγάλες συσκευασίες αλάτι και σε τι τιμές, εναλλακτικά κάνε ένα τηλέφωνο στο barista.gr. Τώρα άμα μιλάμε για τα μικρά φιλτράκια που έχουν οι οικιακές μηχανές μας, τότε και με το αλάτι του σπιτιού θα γίνει η δουλειά σου.


Για υπερκάθαρο χλωριούχο νάτριο (που δεν χρειάζεται) βλέπεις σε εταιρείες που προμηθεύουν χημικά, πχ Sigma-Aldrich.

Re: Τι νερό να τοποθετήσω;

Δημοσιεύτηκε: Τρί Αύγ 28, 2018 12:52 pm
από Dimkais
Παιδιά κάπου διάβασα οτι χρησιμοποιούν και απιονισμένο νερό για καφέ.Ισχυει?

Re: Τι νερό να τοποθετήσω;

Δημοσιεύτηκε: Τρί Αύγ 28, 2018 12:58 pm
από Christos
Κανένα σοβαρό καφέ δεν θα χρησιμοποιούσε απιονισμένο νερό. Θέλεις και λίγα άλατα στο νερό για την καλύτερη γεύση του καφέ.