Τι νερό να τοποθετήσω;
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: Τι νερό να τοποθετήσω;
Όχι τα εμφιαλωμένα με "γεύση" είναι σκέτη καταστροφή (,έχω προσωπική πείρα) αν αλλάζεις το φίλτρο κάθε μήνα βάζεις ότι νερό θέλεις.
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: Τι νερό να τοποθετήσω;
Δεν το ξέρω το συγκεκριμένο αλλά καλύτερα βρύσης φιλτραρισμένο.
-
- Δημοσιεύσεις: 93
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 02, 2016 3:49 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
- Μύλος:: Ascaso i-mini i2
- Οι καφέδες μου:: Hausbrandt Gourmet, Taf, C.I coffees
- Τοποθεσία: Ηλιούπολη Αττικής
Re: Τι νερό να τοποθετήσω;
Πραγματικά οι πληροφορίες που δίνεις φαίνονται επιστημονικά τεκμηριωμένες και σε ευχαριστούμε για την έρευνα αγοράς που έκανες.Rallakias έγραψε: ↑Πέμ Μάιος 24, 2018 11:18 pmΤον τελευταίο καιρό έψαχνα για την αγορά ενός φίλτρου νερού ειδικά για τον εσπρέσσο.Βγήκα στην αγορά -δόξα το θεό ''βρωμάει ο τόπος'' απο μαγαζιά με φίλτρα νερού- ψάχνοντας να βρώ ενα κατάστημα που να πουλάει αυτό που ψάχνω και να μπορεί να μου δώσει και αξιόπιστες απαντήσεις για το τι κανει το προιόν του.Οδηγός μου ήταν πάντα οι ''προδιαγραφές'' που ορίζει το SCAA για το νερό του καφέ
dissecting2.jpg
με τον περιορισμό της μικρής οικιακής κατανάλωσης και του λογικού κόστους.
Μίλησα με πολλούς επαγγελματίες του χώρου ,απο συνοικιακά μαγαζιά μέχρι την Eurogat.Αυτό που συνάντησα ήταν άνθρωποι μη εξειδικευμένοι , που δεν ήξεραν τι πουλάνε , τι κάνει (με μετρήσεις οχι λόγια στον αέρα) και απλά είχαν μάθει ενα ''ποίημα'' απο κάποιον πιο έμπειρο και το παπαγάλιζαν.Το πιο αυτοματοποιημένο ποίημα μου το είπε μια τηλεφωνήτρια στην Eurogat η οποία δεν καταλάβαινε ούτε τι διάβαζε ,οχι να μου απαντήσει αν εκανε αποσκλήρυνση το φίλτρο!
Ολοι ήξεραν στο περίπου για φίλτρα νερού για τη βρύση αλλά για νερό που θα πάει για καφέ δεν ήξεραν ούτε τα ''εξειδικευμένα'' Online καταστήματα.Τι για ''πετρούλες'' που διαλύουν τα άλατα μου έλεγαν ,τι μου έλεγαν οτι εμείς για τον καφέ προτείνουμε ΑΥΤΟ το φίλτρο αλλά όταν ρωτούσες ΓΙΑΤΙ δεν έπερνες σοβαρή απάντηση.Ο μόνος που πραγματικά ήξερε το θέμα ''νερό και καφές'' ήταν ο Κος Μητσόπουλος που αναφέρω σε προηγούμενο πόστ αλλά δυστυχώς η λύση που μου πρότεινε ήταν πολύ ακριβή για οικιακή χρήση .
Αναγκάστικα λοιπόν να διαβάσω ,να ψάξω για να μπορέσω να κρίνω εγω ποιό φίλτρο μου κάνει και θα ήθελα να μοιραστώ κάποια κρίσιμα σημεία στην επιλογή που πιστεύω οτι θα χρησίμευαν και σε άλλους:
- Λίγο πολύ όλα τα προτεινόμενα φίλτρα αφαιρούν το χλώριο ,τα αιωρούμενα σωμματίδια ,κάποια βαρέα μέταλλα κλπ.Ως εκ τούτου δεν πιστεύω οτι πρέπει να εστιάσουμε εκεί.
- Πρώτιστα μας ενδιαφέρει να κάνουμε αποσκλήρυνση του νερού μας και να το φέρουμε σε μια δεδομένη περιοχή σκληρότητας.Δεν θέλουμε ούτε να αφαιρέσουμε εντελώς ούτε να μην αφαιρέσουμε καθόλου τη σκληρότητα.Για το λόγο αυτό το φίλτρό μας πρέπει οπωσδήποτε να έχει ρυθμιζόμενο bypass.Ενα φίλτρο μπορεί να κανει αποσκλήρυνση αλλά πόση ακριβώς?Τι σκληρότητα θα έχουμε μετα το φιλτράρισμα?Το ποσοστό αποσκλήρυνσης του φίλτρου κάνει και για το νερό της Αθήνας και για της Θεσσαλονίκης?
- Δεν θέλουν ολοι οι καφέδες την ίδια σκληρότητα νερού.Αυτός ειναι άλλος ενας λόγος να μπορούμε να ρυθμίσουμε εμεις την τελίκή σκληρότητα μέσω ενός bypass valve.
- Ξεχνάμε τα φίλτρα που κάνουν αποσκλήρυνση με ανταλλαγή ιόντων Νατρίου.Το (υπερβολικό) Νάτριο δεν κάνει καλό ούτε στον καφέ μας αλλά ούτε και στον οργανισμό μας.Επιλέγουμε αποσκλήρυνση με άλλα ιόντα π.χ. Υδρογόνου.Αν το φίλτρο δεν λέει με τι ιόντα κάνει αποσκλήρυνση ,τότε το πιθανοτερο ειναι να χρησιμοποιεί Νατρίου.
- Οπου βλέπουμε οτι ενα φίλτρο ''αποτρέπει την επικάθηση αλάτων'' ακούγεται καλό αλλα στην περίπτωσή μας δεν είναι!Συνήθως περιέχει πολυφωσφορικά άλατα τα οποία όμως δεν κάνουν για εσπρεσσομηχανές παρα μόνο για brew!Ο λόγος ειναι οτι σε υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις ,σε συνδυασμό με το οτι το νερό στην οικιακή εσπρεσομηχανή μένει στάσιμο για ημέρες, τα πολυφωσφορικά χάνουν την ιδιότητά τους με αποτέλεσμα να αποτρέπουν τη δημιουργία επικαθήσεων ασβεστίου αλλά να δημιουργούνται επικαθήσεις πολυφωσφορικών που είναι δυσκολότερες στην αφαίρεση τους.
Για αυτό οποιο φίλτρο λέει οτι κανει για coffee δεν κάνει για εσπρεσσο αλλά μόνο για brew!Μόνο οσα λένε ρητά espresso ή specialty espresso κάνουν για αυτό που το θέλουμε.- Εξίσου σημαντικοί παράγοντες είναι το Ph και η ανθρακική σκληρότητα για να μην προκαλέσουμε φθορά στα εσωτερικά μέρη της μηχανής μας.Ενα τέστ νερού ακόμα και απο είδη ενυδρίου θα μας δώσει την πληροφορία που θέλουμε και πρέπει να ελέγχουμε ανα τακτά διαστήματα.
Τελικά ποιο φίλτρο επέλεξες;
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: Τι νερό να τοποθετήσω;
Χρησιμοποιώ το Everpure Claris Ultra με ρυθμιζόμενη κεφαλή για ελεγχόμενη αποσκλήρυνση.
Αγοράζω το μικρότερο φίλτρο της σειράς το 170 ,ικανό για φίλτρανση 1700 λίτρων το χρόνο-εννοείται οτι η μηχανή μου καταναλώνει πολύ λιγότερα.Εχει τον περιορισμό οτι φιλτράρει μέ μέγιστη ροή 2lt/min και έχει κόστος γύρω στα 100€ εκτός απο την κεφαλή που την αγοράζεις μια φορά.
Αγοράζω το μικρότερο φίλτρο της σειράς το 170 ,ικανό για φίλτρανση 1700 λίτρων το χρόνο-εννοείται οτι η μηχανή μου καταναλώνει πολύ λιγότερα.Εχει τον περιορισμό οτι φιλτράρει μέ μέγιστη ροή 2lt/min και έχει κόστος γύρω στα 100€ εκτός απο την κεφαλή που την αγοράζεις μια φορά.
Re: Τι νερό να τοποθετήσω;
Καλησπέρα.. θα ήθελα την βοήθεια σας πάνω στο κεφάλαιο νερό...έχω σκληρότητα 150ppm και αλκαλικές κοντά στα 20.
Θα ήθελα την γνώμη σας ;ν είμαι οκ?και την γνώμη σας για εμπλουτίσμο
Ευχαριστώ
Θα ήθελα την γνώμη σας ;ν είμαι οκ?και την γνώμη σας για εμπλουτίσμο
Ευχαριστώ
-
- Δημοσιεύσεις: 8
- Εγγραφή: Τετ Μαρ 13, 2013 6:25 pm
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Prima Bar
- Οι καφέδες μου:: Mauro, Vergnano, Portioli, Illy
Re: Τι νερό να τοποθετήσω;
Επειδή χρησιμοποιώ το Σαμαρίνα χρόνια τώρα μιας και κατάγομαι από την περιοχή, θεωρώ οτι φτιάχνει πολύ καλό καφέ και δεν έχω ιδιαίτερες φθορές στη μηχανή. Το Θεόνη είναι από την ίδια πηγή και ελαφρώς σκληρότερο (99 με 109 ολική σκληρότητα και 184 με 240 αγωγιμοτητα Σαμαρινα vs Θεονη).
- johnsin
- Δημοσιεύσεις: 764
- Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
- Όνομα: Ιωάννης
- Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
- Μύλος:: Cunill Tranquilo
- 2ος Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
- Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης
Re: Τι νερό να τοποθετήσω;
Μικρές οι διάφορές εγώ στην Κρήτη δεν έχω βρει τόσο μαλακό νερό στα εμφιαλωμένα και έχω και φίλτρο ρητίνης μέσα στο δοχείο νερού της μηχανής.
-
- Δημοσιεύσεις: 8
- Εγγραφή: Τετ Μαρ 13, 2013 6:25 pm
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Prima Bar
- Οι καφέδες μου:: Mauro, Vergnano, Portioli, Illy
Re: Τι νερό να τοποθετήσω;
Κι εγώ έχω φίλτρο ρητίνης, εννοείται.