Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
buddy
Δημοσιεύσεις: 981
Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
2η Μηχανή:: V60-Brewista Artisan
Μύλος:: Woodsman's tAlΩs
Οι καφέδες μου:: Specialty Coffees
Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από buddy » Κυρ Φεβ 26, 2017 8:25 am

Eυχαριστω Πετρο :oneup: Δεν το περιμενα αυτο, αρα γι' αυτο εχουμε διαφορα με τον Βασιλη.

Οσο για τον warka ethiopia της taf, εκανα δοκιμες και στα 35'' και στα 40'' το καλυτερο φλυτζανι μου το εδωσε στα 25'', πιο καθαρη και γλυκια γευση το blackberry στα 25''.
Ισως οι natural καφεδες αποδιδουν καλυτερα σε μικρους χρονους εκχυλισης, δεν ξερω βεβαια δεν το ειχα ξαναπροσεξει αυτο, απλα λεω βαση αυτων των 2 καφεδων.

Άβαταρ μέλους
petros182
Δημοσιεύσεις: 38
Εγγραφή: Δευ Ιαν 26, 2015 12:41 am
Όνομα: Πέτρος
Μηχανή:: Lelit Pl41tem Pid
2η Μηχανή:: Poemia, V60 Hario
Μύλος:: Compak K5 Platinum
2ος Μύλος:: Delonghi KG79 mod
Οι καφέδες μου:: SINGLE ORIGIN Home Roasting
Τοποθεσία: Φλώρινα

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από petros182 » Κυρ Φεβ 26, 2017 9:41 am

Καλημέρες! :cfstd: Δεν το γνωρίζω αυτό Χρήστο, αν παίζει ρόλο το process στους χρόνους εκχύλισης.
Εγώ πάω σύμφωνα με το ψήσιμο του καφέ, σε light δίνω και μεγάλη θερμοκρασία και μεγάλο χρόνο εκχύλισης, σε έναν medium - dark θα χαμηλώσω και την θερμοκρασία του αλλά και τον χρόνο. Επίσης στον light θα δώσω 1:1 ή 1:1,1 σφιχτός ενώ στον άλλον θα παω στο 1:1,4 τουλάχιστον...

Άβαταρ μέλους
buddy
Δημοσιεύσεις: 981
Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
2η Μηχανή:: V60-Brewista Artisan
Μύλος:: Woodsman's tAlΩs
Οι καφέδες μου:: Specialty Coffees
Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από buddy » Κυρ Φεβ 26, 2017 10:27 am

Kαλημερα.Ουτε εγω το γνωριζω, απλα εκανα μια υποθεση με βαση αυτους τους 2 καφεδες της taf.
Μπορει απλα να αποδιδουν αυτοι οι 2 συγκεκριμενοι καφεδες καλυτερα σε μικρο χρονο εκχυλισης και τιποτε αλλο.

Συμφωνω σε αυτα που λες και εγω εκει παιζω 1:1 και 1:1,5 αναλογα και το καφεδακι και το ψησιμο του.

Άβαταρ μέλους
PaNoSS
Δημοσιεύσεις: 354
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 26, 2010 9:48 pm
Όνομα: Παναγιώτης
Μηχανή:: Rocket R58v2
2η Μηχανή:: Gaggia Baby Twin PID
Μύλος:: OE Pharos v2.0
2ος Μύλος:: Ascaso iSteel i2mini
Οι καφέδες μου:: Mokka, Redd, Nomad, Square Mile
Τοποθεσία: Πάτρα

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από PaNoSS » Κυρ Φεβ 26, 2017 10:48 am

Παλια συνηθιζα και εγω να τραβαω ολους τους καφεδες σε χρονους 35"+
Πλεον επειτα απο πολλες δοκιμες εχω καταληξει σε χρονους το πολυ 30" ασχετα με το brew ratio.
Δηλαδη σταματω καφεδςς ακομα και στα 20" ειδικα οταν θελω 1προς1.
Αυτη ειναι η εννοια του ristretto οχι μονο σε ml αλλα και σε χρονο..Δεν μπορει ο ristretto να εκχυλιζεται στα 40" ειδικα σε 1:1 .. τον εχεις καψει..υπερεκχυλισει

Άβαταρ μέλους
buddy
Δημοσιεύσεις: 981
Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
2η Μηχανή:: V60-Brewista Artisan
Μύλος:: Woodsman's tAlΩs
Οι καφέδες μου:: Specialty Coffees
Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από buddy » Κυρ Φεβ 26, 2017 4:41 pm

Aυτο με τον χρονο εκχυλισης δεν ειναι de facto.
Εχω πιει απιστευτους ristretto στα 35'' ενω στα 25'' και 30'' δεν ειχαν δωσει οσα μπορουσαν.
Καθε καφες για σου να δωσει το μεγιστο πρεπει να βρεις να τη συνταγη του, δηλαδη δοσολογια,θερμοκρασια,brew ratio και χρονο εκχυλισης.

Άβαταρ μέλους
tasosonic
Δημοσιεύσεις: 168
Εγγραφή: Τετ Ιαν 22, 2014 12:20 am
Όνομα: Τάσος
Μηχανή:: Lelit PL41 PlusT Pid
Μύλος:: Mazzer SJ
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από tasosonic » Δευ Φεβ 27, 2017 10:10 pm

xristospet21 έγραψε:Tι εγινε Τασο? Τα καταφερες με τον Kanya αλλαζοντας το ratio? Ειμαι περιεργος...
Kαι λεγοντας για brew ratio...
Εκανα 2 εκχυλισεις στα 29 -30 γρ και μου άρεσε περισσοτερο το αποτέλεσμα..¨οχι τοσο οξύτητα μεγαλυτερη ομοιομορφια οι γευσεις.. Δυστυχως μου τέλειωσε ο καφές και δεν μπορούσα να κάνω άλλες δοκιμές για να βγαλω ασφαλή συμπεράσματα! Τώρα άνοιξα ενα Lavvaza Tiera που τον είχα πάρει γιατι μ εφαγε η περιέργεια!

Απο τις πρώτες δοκιμές μου άρεσε! αλλά τον κρινω σαν commercial! Νομιζω ειναι λάθος να τον συγκρινω με τον Φρεσκο Rwanda! Βαζω 17γρ παιρνω 39γρ σε 30'' με pid 100 ! Οξυτητα καθόλου διακρινω μια ήπια πικριλα ... Να αλλάξω κάτι στις παραμέτρους;;;

Άβαταρ μέλους
Edesso
Δημοσιεύσεις: 1083
Εγγραφή: Τετ Φεβ 13, 2013 4:46 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Espresso Baby DIY
2η Μηχανή:: V60/Bonavita
Μύλος:: Comandante C40
2ος Μύλος:: Compak K10
Οι καφέδες μου:: cup10 mokka
Τοποθεσία: Έδεσσα

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από Edesso » Δευ Φεβ 27, 2017 10:37 pm

Να αλλαξεις καφε :lol:
espresso junkie...

Άβαταρ μέλους
buddy
Δημοσιεύσεις: 981
Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
2η Μηχανή:: V60-Brewista Artisan
Μύλος:: Woodsman's tAlΩs
Οι καφέδες μου:: Specialty Coffees
Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από buddy » Δευ Φεβ 27, 2017 10:39 pm

Για τον συγκεκριμενο καφε, ενας ειναι ο αρχηγος που θα σου δωσει συμβουλες και δεν ειναι αλλος απο τον αγαπητο Ultimo.

Άβαταρ μέλους
PaNoSS
Δημοσιεύσεις: 354
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 26, 2010 9:48 pm
Όνομα: Παναγιώτης
Μηχανή:: Rocket R58v2
2η Μηχανή:: Gaggia Baby Twin PID
Μύλος:: OE Pharos v2.0
2ος Μύλος:: Ascaso iSteel i2mini
Οι καφέδες μου:: Mokka, Redd, Nomad, Square Mile
Τοποθεσία: Πάτρα

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από PaNoSS » Δευ Φεβ 27, 2017 10:40 pm

Να πας σε μέγιστο 25" και να παίζεις σε χαμηλές θερμοκρασίες..92 μαξιμουμ.
Επίσης οι commercial θέλουν το πολύ 16 γρ.
Όλα αυτά από δική μου εμπειρία.

Άβαταρ μέλους
tasosonic
Δημοσιεύσεις: 168
Εγγραφή: Τετ Ιαν 22, 2014 12:20 am
Όνομα: Τάσος
Μηχανή:: Lelit PL41 PlusT Pid
Μύλος:: Mazzer SJ
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από tasosonic » Τρί Φεβ 28, 2017 7:31 pm

PaNoSS έγραψε:Να πας σε μέγιστο 25" και να παίζεις σε χαμηλές θερμοκρασίες..92 μαξιμουμ.
Επίσης οι commercial θέλουν το πολύ 16 γρ.
Όλα αυτά από δική μου εμπειρία.
Τον έχεις δοκιμάσει τον συγκεκριμένο με τις παραμέτρους που λες;;;ή το λες γενικά;; Επισης ειναι κανόνας οτι όλοι οι commercial θέλουν 25'' και 16 γρ;;; Τωρα μόλις εκανα εναν! απο 17γρ πήρα 37 γρ σε 35'' με pid 102 και μου βγηκε αρκετά καλός ο φρεντο!! Και το λεω εγω που δεν εχω πει ποτέ καλή κουβεντα για κανενα καφε μεχρι τωρα.. Πάντως θα δοκιμασω απο περιέργεια κ πιο γρηγορες εκχυλισεις να δούμε τι γίνεται!

Οπότε βρήκαμε λύση στο θέμα freddo πριν καν μπει η Άνοιξη! Lavazza Tiera! Ultimo ζεις εσυ μας οδηγεις! :a049:

Απάντηση