Σελίδα 6 από 17

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 22, 2017 11:25 pm
από Edesso
Τι να σου πουμε??? Η ρουτινα σου ειναι πιο κουραστικη και απο τη δικη μου :lol: ολα καλα :oneup:
Θα πας στα 28 γρ στους ιδιους χρονους και μετα θα παιξεις με τη θερμοκρασια, νομιζω οτι ειναι λιγο υψηλη.

Noutation μπορεις και 3-4 στροφες να κανεις και να βαλεις και βαρος με το χερι σου

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 22, 2017 11:28 pm
από tasosonic
xristospet21 έγραψε:Την τεχνικη αυτη το natution, δεν την εχω δουλεψει ποτε οποτε δεν μπορω να σου πω αν κανεις κατι σωστα η λαθος.
Παντως η εκχυλιση σου δεν φαινεται κακη.
Δοκιμασε να βγαλεις 20γρ ροφημα, δοκιμασε 30γρ ακομα και 40 βγαζουν καποιοι, μπας και τα 25 δεν σου ταιριαζουν γευστικα.
Γενικα δοκιμαζεις με ratio 1:2, 1:1,5 και 1:1 και οπου σου αρεσει.
Εγω παντως με 19γρ καφε βγαζω 20 - 25 γρ ροφημα στα 35" pid 101 και ειναι super.

Καπου ειδα στο βιντεο κανεις flush με το pf κουμπουμενο.Γιατι?
οκ θα δοκιμάσω διαφορετικές ποσότητες να δω αν αλλάξει κάτι... παντως δοκιμασα και με pid 102-103 και πηρα νομιζω καλύτερα αποτελέσματα..

Flush κάνω για να ζεστανω το ποτηρι και να ζεσταθει ισως καλύτερα και το pf και το group. Πεφτει λίγο η θερμοκρασία αλλα μεχρι να αλέσω καφέ επανερχεται και κανω την εκχυλιση!
Παντως προβληματιζομαι μήπως φταίει ο μύλος μου... ώρες ωρες κάνει εναν ήχο σαν να ακουμπανε ελαχιστα τα μαχαιρια... ακουγεται και στο βιντεο.. αν αλλαξω την ρυθμιση προς το ψιλό και το επαναφερω φευγει αυτος ο θορυβος...

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 22, 2017 11:37 pm
από tasosonic
Edesso έγραψε:Τι να σου πουμε??? Η ρουτινα σου ειναι πιο κουραστικη και απο τη δικη μου :lol: ολα καλα :oneup:
Θα πας στα 28 γρ στους ιδιους χρονους και μετα θα παιξεις με τη θερμοκρασια, νομιζω οτι ειναι λιγο υψηλη.

Noutation μπορεις και 3-4 στροφες να κανεις και να βαλεις και βαρος με το χερι σου
χαχα Άσε Βασίλη γολγοθάς κάθε μέρα για 25γρ καφέ!
Θα δοκιμάσω και με μικρότερη θεμροκρασια που δεν το κανα μεχρι τωρα και θα σας πω συμπεράσματα :)

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 22, 2017 11:55 pm
από buddy
To pf να το εχεις κουμπωμενο πανω στη μηχανη οσο ζεσταινεται για 20-25 λεπτα.
Αυτο μετα ζεματαει δεν χρειαζεται κατι αλλο και δεν πρεπει να εχει ιχνος υγρασιας.
Τον μυλο μπορεις να τον πας σε εναν τεχνικο να τον ριξει μια ματια.

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Φεβ 23, 2017 1:47 am
από UltiMo_
tasosonic έγραψε:χαχα Άσε Βασίλη γολγοθάς κάθε μέρα για 25γρ καφέ!
αφου και το φλιτζάνι σου βλέπω προσπαθεί να φύγει!
:lick:

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 25, 2017 10:31 am
από buddy
Tι εγινε Τασο? Τα καταφερες με τον Kanya αλλαζοντας το ratio? Ειμαι περιεργος...
Kαι λεγοντας για brew ratio...
Τελη του χρονου που μας περασε, η taf πηρε αλλη μια διεθνη πρωτια και κανω αντιγραφη απο την σελιδα της:

Μια ακόμα πρωτιά για την Taf, από τον διεθνή διαγωνισμό που διοργανώνεται από τον TISCA, Taiwan International Speciality Coffee Association. Το espresso της Taf, το οποίο ήταν ένας single estate καφές από την Κόστα Ρίκα και την φάρμα El Pilon, ποικιλίας Mokka συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα σε roasteries από όλον τον κόσμο.

Αναλυτικότερα, όλοι οι roasters που πήραν μέρος είχαν διακριθεί σε μια από τις πρώτες θέσεις σε κάποιο εθνικό πρωτάθλημα barista στις χώρες τους και ο ανταγωνισμός ήταν εξαιρετικά μεγάλος. Πέρσι στον ίδιο διαγωνισμό, ο Finca Kilimanjaro από την Aida Battle και το EL Salvador , καβουρδισμένος στο Taf Roastery είχε λάβει την τρίτη θέση.

Ο καφές που κέρδισε την πρώτη θέση προέρχεται από την φάρμα El Pilon και ο παραγωγός της Edgar Urena καλλιέργησε μια νέα ποικιλία στα εδάφη της Κόστα Ρίκα, την Mokka. Ο El Pilon Mokka στο Leon Cortez, Tarrazu, μεγαλώνει σε υψόμετρο 1600-1750m.

Η επεξεργασία του είναι natural. Μετά το καβούρδισμα στο Τaf Roastery, στο φλιτζάνι αποδίδει ένα εξαιρετικά ισορροπημένο προφίλ με γεύση από αποξηραμένο σύκο, βύσσινο, και ζαχαροκάλαμο.
Η νικήτρια δόση espresso περιείχε 20 γρ. καφέ με εκχύλιση για 23 δευτερόλεπτα, που απέδωσαν ένα φλιτζάνι με 38 ml.


Aυτο που εκανε εντυπωση δεν ηταν φυσικα το brew ratio (1:1), με το οποιο συμβαδιζω στους περισσοτερους καφεδες, αλλα ο χρονος εκχυλισης, που πιστευω οτι πολλοι απο εμας μια τετοια εκχυλιση σε specialty μπορει και να τη ριχναμε στον νεροχυτη, χωρις καν να δοκιμασουμε, πιστευοντας οτι θα εχουμε υποεκχυλιση, ενω αυτη πηρε πρωτια σε διεθνη διαγωνισμο.

Σε ολες μου τις εκχυλισεις σκοπευα ο χρονος να ειναι στα 30"+ απο δω και περα θα κανω δοκιμες και πιο κατω.


Ο καφες ειναι διαθεσιμος στην τιμη των 18 ευρω τα 250γρ.

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 25, 2017 10:48 am
από Edesso
1,5 περιπου ειναι το ratio Χρηστο,γιατι 1:1? τα 38μλ κοντα στα 28-30γρ εσπρεσσο ειναι

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 25, 2017 10:50 am
από buddy
20γρ ροφημα espresso ειναι 35ml, το εχω ζυγισει πολλες φορες.
30γρ ροφημα εισαι στα κοντα στα 50 ml.
Δεν ξερω βεβαια αν αλλαζει το βαρος του ροφηματος αναλογα με τον καθε καφε, αλλα δεν νομιζω.
Aλλα αυτο που μου εκανε εντυπωση δεν ηταν το ratio, αλλα ο χρονος εκχυλισης που στους specialty εχουμε την ταση να τραβαμε την εκχυλιση παραπανω, αλλα καθε καφες ειναι διαφορετικος.

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 25, 2017 11:48 am
από buddy
Tωρα εκχυλισα ethiopia warka απο taf στα 25'' με 19γρ 40 ml περιπου 25 γρ ροφημα, βγηκε πολυ ωραιος πολυ blackberry πολυ εντονο.
Σιγουρα θα δοκιμασω και στα 30" και στα 35'' και στα 40''.
Αρκετα ελαφρυ ψησιμο και ειναι natural και αυτος.

Tα ml βεβαια τα λεω λιγο στο περιπου γιατι το δοσομετρικο ποτηρακι που εχω παει απο τα 30ml στα 44ml οποτε εκει υπαρχει ενα κενο και δεν με απολυτη ακριβεια αποτε μαλλον εχεις δικαιο.

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Φεβ 26, 2017 1:51 am
από petros182
xristospet21 έγραψε:20γρ ροφημα espresso ειναι 35ml, το εχω ζυγισει πολλες φορες.
30γρ ροφημα εισαι στα κοντα στα 50 ml.
Δεν ξερω βεβαια αν αλλαζει το βαρος του ροφηματος αναλογα με τον καθε καφε, αλλα δεν νομιζω.
Χρήστο να ξέρεις το βάρος του ροφήματος αλλάζει ακόμα και στον ίδιο καφέ λόγω του ψησίματος, πόσο μάλλον σε διαφορετικούς καφέδες! Για να καταλάβεις όταν ψήνω πχ μια Αιθιοπία light έχει αρκετά λιγότερα ml απο αυτήν που εχει βγάλει και λαδάκι. Η light θα σου δώσει μέτριο σώμα ενώ η καμένη :D θα σου δώσει φουλ σώμα άρα και περισσότερα ml.