Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Artisti
Δημοσιεύσεις: 2962
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
Τοποθεσία: West Side over the river

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από Artisti » Τετ Ιαν 25, 2017 7:17 pm

Γυρεύοντας πας όταν ψάχνεις φρέσκο καφέ με δύο κιλά στο μύλο.
Το πρόβλημα ήταν ότι δεν διάλεξες την σωστή μπαγιατίλα για την περίσταση :

https://www.coffees.gr/espresso-lavazza ... oma-1000g/

Άβαταρ μέλους
Jazz
Δημοσιεύσεις: 1078
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από Jazz » Τετ Ιαν 25, 2017 7:30 pm

Πόσα δηλαδή πρέπει να αλέσω για να αγοράσω επιτέλους φρέσκο specialty?? 5kg, 7, 10kg ? Πόσα πιστεύεις Γιώργο?

Άβαταρ μέλους
Artisti
Δημοσιεύσεις: 2962
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
Τοποθεσία: West Side over the river

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από Artisti » Τετ Ιαν 25, 2017 7:52 pm

Ε τα καλά αποτελέσματα ξεκινούν μετά τα 7 και κοντά στα 10 βλέπεις τί καφέ μπορεί να δώσει
Αυτά με mazzer SJ που ξέρω αλλά και νομίζω ότι τα μαχαίρια του είναι καλύτερα φινιρισμένα σε σχέση με του Compak.
Γενικά θέλει υπομονή

Είχα σκοπό να γράψω για την ψυχολογία του κακού καφέ.
Εμένα όταν πετύχει ένας καφές μου φτιάχνει την ψυχολογία της στιγμής ανεξάρτητα από την διάθεση που είχα εκείνη την ημέρα.
Το αντίθετο αποτέλεσμα μου προκαλεί ένας κακός καφές και για αυτό δεν παραγγέλνω πλέον καφέ έξω εκτός αν είμαι σίγουρος για το αποτέλεσμα.
Δεν θέλω να μου χαλάσουν την διάθεση.
Πρέπει ο ψυχολόγος του φόρουμ να μας μπορεί να εξηγήσει τον "φόβο του κακού καφέ" :cfstd:

Άβαταρ μέλους
UltiMo_
Δημοσιεύσεις: 959
Εγγραφή: Παρ Οκτ 14, 2011 2:43 am
Όνομα: Γιαννης
Μηχανή:: Auber Gaggia Classic
Μύλος:: Baratza Sette 270
Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!
Τοποθεσία: Βόλος

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από UltiMo_ » Τετ Ιαν 25, 2017 11:04 pm

ο φοβος του specialty?
που πατας το κουμπί και λες. κανε παναγιά μου εκατονταπυλιανή το θαύμα σου. θα πίνεται ή δε θα πίνεται;
τωρα αν έπεσε σε μπαγιάτικο σακουλάκι hausbrant τοτε δεν σώζεται. παντως αυτο το blonding απο νωρίς και γενικά κίτρινη κρέμα, το έβλεπα σε σακουλάκια που τα είχα κανα μήνα στο ντουλάπι.
κανονικά δεν το βλέπω. δεν είναι όλοι οι "μπαγιάτικοι", μπαγιάτικοι.
When life throws you curves, aim for the apex

Άβαταρ μέλους
Artisti
Δημοσιεύσεις: 2962
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
Τοποθεσία: West Side over the river

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από Artisti » Τετ Ιαν 25, 2017 11:53 pm

Ε όπως είχε πει και η ίδια σε άλλο τοπικ για το μαγαζί με τα σιλό
στο τί μπαγιατίλα θα πέσεις παίζει ρόλο και η κατανάλωση που έχει το μαγαζί και το συγκεκριμένο είδος.
Τώρα αν και το τυχερό δεν είναι υπέρ σου άστα :lol:


BTW έχω την εντύπωση πως οι Ιταλοί στους τους δικούς τους καφέδες μας στέλνουν συστηματικά ότι σαβούρα έχουν που στη χώρα τους δεν θα τόλμαγαν να πουλήσουν. Ίσως γιατί ζητάμε φθηνότερες τιμές ίσως γιατί και όχι άδικα μας θεωρούν άσχετους.

Φόβο για τους speciality έχει ο ultimo που αν και έχει στρωμένο μύλο φοβάται ότι με τους speciality-coffees θα γίνει.... Floral :a048:

Άβαταρ μέλους
Jazz
Δημοσιεύσεις: 1078
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από Jazz » Πέμ Ιαν 26, 2017 12:17 pm

Γιώργο την "ψυχολογία του καφέ" την έχω και εγώ. Όταν δω να βγαίνει μέλι από το naked, και πιω τη πρώτη γουλιά και επιβεβαιώσω γευστικά αυτό που είδα, νιώθω ξαφνικά υπερχαρούμενη! Σαν να πήρε η Πανάθα Euroleague, ένα πράγμα. Ανεξάρτητα από το τι διάθεση είχα νωρίτερα, εκείνη τη στιγμή νιώθω σα να ξεκινά καινούρια μέρα. Όταν δε, δε πάει τίποτα σωστά (καλή ώρα τώρα με το academia), αισθάνομαι σαν να έχει η χάσει η Πανάθα από τον ΟΣΦΠ για 30 πόντους! Με λίγα λόγια, μη μου μιλάτε εκείνη τη στιγμή είναι η φάση... (σόρρυ για την ιδιόμορφη παρομοίωση, αλλά αυτή με εκφράζει πλήρως, χαχα)
Όσο για το... "τυχερό" Artisti μου, ως γνωστόν, πάει πάντα πακέτο μαζί μου, :lol:

Γιάννη, μάλλον έπεσα σε τέρμα μπαγιατίλα... Είχα πει από την αρχή ότι μου έκανε εντύπωση η αρκετά πιο ανοιχτόχρωμη κρέμα, αλλά τώρα παρατηρώ ότι εκτός των άλλων πέφτει και σε χρόνο dt...Καλά για το blonding, το έχω ήδη αναφέρει. Άλλα 300gr έμειναν για αυτό το σακούλι. (ευτυχώς καταναλώνει πολύ καφέ ο brother) Μετά θα ανοίξω το 2ο κάνοντας παράλληλα μία προσευχή.
Υπομονή, τι να πω. Να αλέσω 4kg ακόμη, και μετά να κάνω το Βήμα.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1112
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από Luckees » Πέμ Ιαν 26, 2017 2:28 pm

Jazz έγραψε:...Σαν να πήρε η Πανάθα Euroleague, ένα πράγμα...
ξαφνικά σε συμπάθησα λίγο παραπάνω...

Άβαταρ μέλους
Jazz
Δημοσιεύσεις: 1078
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από Jazz » Πέμ Ιαν 26, 2017 2:46 pm

Luckees έγραψε:
Jazz έγραψε:...Σαν να πήρε η Πανάθα Euroleague, ένα πράγμα...
ξαφνικά σε συμπάθησα λίγο παραπάνω...
Χαχα, Αποστόλη όλα κι όλα! Η Πανάθα είναι ιερή υπόθεση. Ένας λόγος που καθυστέρησα αρκετά την αγορά του εξοπλισμού μου, είναι ότι έπρεπε ταυτόχρονα με τα λεφτά που αποταμίευα να λογαριάζω και το διαρκείας. Τελικά τα κατάφερα όμως, και το φετινό διαρκείας μου πήρα και τη μηχανή/μύλο! :a013: Γιατί είχα πρόγραμμα! :P

Άβαταρ μέλους
tasosonic
Δημοσιεύσεις: 168
Εγγραφή: Τετ Ιαν 22, 2014 12:20 am
Όνομα: Τάσος
Μηχανή:: Lelit PL41 PlusT Pid
Μύλος:: Mazzer SJ
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από tasosonic » Τετ Φεβ 22, 2017 10:35 pm

Λοιπον εχουμε και λέμε:

Καφές: Taf - Kanya Cooperative Rwanda rd 3/2
απο 19γρ παιρνω 25γρ σε 32''



Δεν εβγαλα μεχρι στιγμης αποτελεσμα που να με ικανοποιει

Άβαταρ μέλους
buddy
Δημοσιεύσεις: 981
Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
2η Μηχανή:: V60-Brewista Artisan
Μύλος:: Woodsman's tAlΩs
Οι καφέδες μου:: Specialty Coffees
Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από buddy » Τετ Φεβ 22, 2017 11:20 pm

Την τεχνικη αυτη το natution, δεν την εχω δουλεψει ποτε οποτε δεν μπορω να σου πω αν κανεις κατι σωστα η λαθος.
Παντως η εκχυλιση σου δεν φαινεται κακη.
Δοκιμασε να βγαλεις 20γρ ροφημα, δοκιμασε 30γρ ακομα και 40 βγαζουν καποιοι, μπας και τα 25 δεν σου ταιριαζουν γευστικα.
Γενικα δοκιμαζεις με ratio 1:2, 1:1,5 και 1:1 και οπου σου αρεσει.
Εγω παντως με 19γρ καφε βγαζω 20 - 25 γρ ροφημα στα 35" pid 101 και ειναι super.

Καπου ειδα στο βιντεο κανεις flush με το pf κουμπουμενο.Γιατι?

Απάντηση