Σελίδα 16 από 17

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσιεύτηκε: Τρί Σεπ 21, 2021 6:35 pm
από Lualua
Hatori έγραψε:
Τρί Σεπ 21, 2021 6:20 pm
Lualua έγραψε:
Τρί Σεπ 21, 2021 6:11 pm
Χαιρετώ την παρέα σαν νέο μέλος! Έχω μια απορία....έχω φέρει την εκχύλιση 17.6 gr in 60 out σε 27 δευτερόλεπτα περίπου 9.5 bar... παρόλα αυτά ο καφές βγαίνει σαν νερουλος από το portafilter , όχι κρεμώδεις. Τι λέτε να συμβαίνει γιατί πραγματικά τα νούμερα είναι σωστά...αλλά και από γεύση ψηλό μάπα...βγάζει και οξύτητα και πίκρα. Ο καφές είναι Κολομβία Βραζιλία σπυρί αλλά από συσκευασία, οπότε δεν ξέρω ημερομηνία καβουρδισματος.
Τα 60 out είναι γραμμάρια ή ml ? Αν είναι γραμμάρια είναι πάρα πολλά πρέπει να κόψεις λεπτότερα !
60 γραμμάρια είναι. Δυστυχώς αν κόψω λεπτότερα ανεβαίνει η πίεση στα 11 bar....μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσιεύτηκε: Τρί Σεπ 21, 2021 6:49 pm
από Hatori
60 gr είναι πολλά , δοκίμασε 20 in 45 out. Τί μηχανή έχεις?

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσιεύτηκε: Τετ Σεπ 22, 2021 1:02 am
από After
Lualua έγραψε:
Τρί Σεπ 21, 2021 6:35 pm
Hatori έγραψε:
Τρί Σεπ 21, 2021 6:20 pm
Lualua έγραψε:
Τρί Σεπ 21, 2021 6:11 pm
Χαιρετώ την παρέα σαν νέο μέλος! Έχω μια απορία....έχω φέρει την εκχύλιση 17.6 gr in 60 out σε 27 δευτερόλεπτα περίπου 9.5 bar... παρόλα αυτά ο καφές βγαίνει σαν νερουλος από το portafilter , όχι κρεμώδεις. Τι λέτε να συμβαίνει γιατί πραγματικά τα νούμερα είναι σωστά...αλλά και από γεύση ψηλό μάπα...βγάζει και οξύτητα και πίκρα. Ο καφές είναι Κολομβία Βραζιλία σπυρί αλλά από συσκευασία, οπότε δεν ξέρω ημερομηνία καβουρδισματος.
Τα 60 out είναι γραμμάρια ή ml ? Αν είναι γραμμάρια είναι πάρα πολλά πρέπει να κόψεις λεπτότερα !
60 γραμμάρια είναι. Δυστυχώς αν κόψω λεπτότερα ανεβαίνει η πίεση στα 11 bar....μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.
Δοκίμασε να εκχυλίσεις 35γρ στον ίδιο χρόνο

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Σεπ 23, 2021 12:23 pm
από Luckees
Lualua έγραψε:
Τρί Σεπ 21, 2021 6:11 pm
Χαιρετώ την παρέα σαν νέο μέλος! Έχω μια απορία....έχω φέρει την εκχύλιση 17.6 gr in 60 out σε 27 δευτερόλεπτα περίπου 9.5 bar... παρόλα αυτά ο καφές βγαίνει σαν νερουλος από το portafilter , όχι κρεμώδεις. Τι λέτε να συμβαίνει γιατί πραγματικά τα νούμερα είναι σωστά...αλλά και από γεύση ψηλό μάπα...βγάζει και οξύτητα και πίκρα. Ο καφές είναι Κολομβία Βραζιλία σπυρί αλλά από συσκευασία, οπότε δεν ξέρω ημερομηνία καβουρδισματος.
Αν ο καφές σου βγαίνει νερουλός από τα πρώτα δευτερόλεπτα και δεν σχηματίζει κρεμώδη κώνο μάλλον είναι μπαγιάτικος κ γι' αυτό δεν δίνει τίποτα στη γεύση. Δοκίμασε ένα άλλο καφέ με RD.

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Σεπ 25, 2021 12:52 am
από Lualua
After έγραψε:
Τετ Σεπ 22, 2021 1:02 am
Lualua έγραψε:
Τρί Σεπ 21, 2021 6:35 pm
Hatori έγραψε:
Τρί Σεπ 21, 2021 6:20 pm


Τα 60 out είναι γραμμάρια ή ml ? Αν είναι γραμμάρια είναι πάρα πολλά πρέπει να κόψεις λεπτότερα !
60 γραμμάρια είναι. Δυστυχώς αν κόψω λεπτότερα ανεβαίνει η πίεση στα 11 bar....μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.
Δοκίμασε να εκχυλίσεις 35γρ στον ίδιο χρόνο
Αγόρασα άλλο καφέ από γνωστή αλυσίδα καφεκοπτειων προφανώς αρκετά πιο φρέσκος από αυτό στο σακουλάκι γύρισα το μύλο σε αρκετά πιο χοντρή άλεση και στην τελευταία δοκιμή έχω 18.2 in 47 out σε 30 δευτερόλεπτα μαζί με pre infusion. Περίπου 25 με 26 δευτερόλεπτα καθαρής ροής δηλαδή. Αλλά η πίεση ήταν στα 11 bar. Γεύση λίγο οξυνη καθόλου πίκραδα. Δύσκολο να ταιριάξεις ακριβώς όλες τις παραμέτρους. Και 9 bar και 36gr out και 25 με 30 δευτερόλεπτα....

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Σεπ 25, 2021 8:57 am
από After
Χρησιμοποίησες αναλογία 2.6
Να ξέρεις βέβαια πως αυτή η αναλογία ταιριάζει μόνο σε πολύ όξινους καφέδες οι οποίοι είναι παράλληλα και πολύ ελαφρά ψημένοι
Σε αυτές τις αναλογίες οποιαδήποτε υφή που χαρακτηρίζει έναν καφέ εσπρέσσο, έχει χαθεί τελείως

Γούστα είναι αυτά βέβαια, αλλά θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις να εκχυλίσεις 36γρ στον ίδιο χρόνο

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Σεπ 25, 2021 10:15 am
από BasilTh
Lualua έγραψε:
Σάβ Σεπ 25, 2021 12:52 am
. Περίπου 25 με 26 δευτερόλεπτα καθαρής ροής δηλαδή. Αλλά η πίεση ήταν στα 11 bar. Γεύση λίγο οξυνη καθόλου πίκραδα. Δύσκολο να ταιριάξεις ακριβώς όλες τις παραμέτρους. Και 9 bar και 36gr out και 25 με 30 δευτερόλεπτα....
Δείχνει σαν να προσπαθείς να κρατήσεις την πίεση στα 9 bar ενώ έχεις μια μηχανή ρυθμισμένη στα 11 bar.

Δεν αναφέρεις ποια μηχανή χρησιμοποιείς, αλλά για να παίρνεις 9 bar θα πρέπει να χαμηλώσεις την πίεση από τα 11 που είναι ρυθμισμένη τώρα ( αν υπάρχει OPV ).

Μέχρι τώρα προσπαθώντας να κρατήσεις την πίεση χαμηλά, οδηγείσαι σε πολύ σύντομες χρονικά εκχυλίσεις με μεγάλη ροή ( channeling ).

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Σεπ 25, 2021 10:29 am
από Lualua
BasilTh έγραψε:
Σάβ Σεπ 25, 2021 10:15 am
Lualua έγραψε:
Σάβ Σεπ 25, 2021 12:52 am
. Περίπου 25 με 26 δευτερόλεπτα καθαρής ροής δηλαδή. Αλλά η πίεση ήταν στα 11 bar. Γεύση λίγο οξυνη καθόλου πίκραδα. Δύσκολο να ταιριάξεις ακριβώς όλες τις παραμέτρους. Και 9 bar και 36gr out και 25 με 30 δευτερόλεπτα....
Δείχνει σαν να προσπαθείς να κρατήσεις την πίεση στα 9 bar ενώ έχεις μια μηχανή ρυθμισμένη στα 11 bar.

Δεν αναφέρεις ποια μηχανή χρησιμοποιείς, αλλά για να παίρνεις 9 bar θα πρέπει να χαμηλώσεις την πίεση από τα 11 που είναι ρυθμισμένη τώρα ( αν υπάρχει OPV ).

Μέχρι τώρα προσπαθώντας να κρατήσεις την πίεση χαμηλά, οδηγείσαι σε πολύ σύντομες χρονικά εκχυλίσεις με μεγάλη ροή ( channeling ).
Η αλήθεια είναι ότι προσπαθούσα μόνο με την κοπή του καφέ να πετύχω 9bar και σωστή εκχύλιση σε δευτερόλεπτα... Αλλά τελικά πριν λίγο ρύθμισα την opv και τώρα έχω μόνιμη πίεση στα 9 bar και τέλος... Το μόνο που μένει ελπίζω είναι να πετύχω και το ακριβές κόψιμο τώρα... Μηχανή έχω μια crm3605. Δεν τπτ το φοβερό αλλά τουλάχιστον έχει pid, έχει opv, timer και 58 αρι κλείστρο. Όπως και να το κάνουμε είναι vfm με τα μισά λεφτά από μια gaggia.

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Σεπ 25, 2021 10:54 am
από After
Μην αγχώνεστε με την πίεση και τον χρόνο

Η πίεση είναι μόνο μια από τις ρυθμίσεις της συνταγής και ο χρόνος ένα αποτέλεσμα αυτής, όχι σκοπός

Το μεγαλύτερο ρόλο το παίζει το brew ratio με το οποίο μπορείς να πάρεις εντυπωσιακά διαφορετικά αποτελέσματα

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Σεπ 25, 2021 11:37 am
από Hatori
Lualua έγραψε:
Σάβ Σεπ 25, 2021 10:29 am
BasilTh έγραψε:
Σάβ Σεπ 25, 2021 10:15 am
Lualua έγραψε:
Σάβ Σεπ 25, 2021 12:52 am
. Περίπου 25 με 26 δευτερόλεπτα καθαρής ροής δηλαδή. Αλλά η πίεση ήταν στα 11 bar. Γεύση λίγο οξυνη καθόλου πίκραδα. Δύσκολο να ταιριάξεις ακριβώς όλες τις παραμέτρους. Και 9 bar και 36gr out και 25 με 30 δευτερόλεπτα....
Δείχνει σαν να προσπαθείς να κρατήσεις την πίεση στα 9 bar ενώ έχεις μια μηχανή ρυθμισμένη στα 11 bar.

Δεν αναφέρεις ποια μηχανή χρησιμοποιείς, αλλά για να παίρνεις 9 bar θα πρέπει να χαμηλώσεις την πίεση από τα 11 που είναι ρυθμισμένη τώρα ( αν υπάρχει OPV ).

Μέχρι τώρα προσπαθώντας να κρατήσεις την πίεση χαμηλά, οδηγείσαι σε πολύ σύντομες χρονικά εκχυλίσεις με μεγάλη ροή ( channeling ).
Η αλήθεια είναι ότι προσπαθούσα μόνο με την κοπή του καφέ να πετύχω 9bar και σωστή εκχύλιση σε δευτερόλεπτα... Αλλά τελικά πριν λίγο ρύθμισα την opv και τώρα έχω μόνιμη πίεση στα 9 bar και τέλος... Το μόνο που μένει ελπίζω είναι να πετύχω και το ακριβές κόψιμο τώρα... Μηχανή έχω μια crm3605. Δεν τπτ το φοβερό αλλά τουλάχιστον έχει pid, έχει opv, timer και 58 αρι κλείστρο. Όπως και να το κάνουμε είναι vfm με τα μισά λεφτά από μια gaggia.
Και γιατί προσπαθούσες με το κόψιμο του καφέ να ρυθμίσεις την πίεση και δεν την ρυθμίσεις από την αρχή στα 9 bar να έχεις μια παράμετρο σταθερή και να είσαι οκ? Καλημέρα και καλά καφεδάκια