60 γραμμάρια είναι. Δυστυχώς αν κόψω λεπτότερα ανεβαίνει η πίεση στα 11 bar....μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.Hatori έγραψε: ↑Τρί Σεπ 21, 2021 6:20 pmΤα 60 out είναι γραμμάρια ή ml ? Αν είναι γραμμάρια είναι πάρα πολλά πρέπει να κόψεις λεπτότερα !Lualua έγραψε: ↑Τρί Σεπ 21, 2021 6:11 pmΧαιρετώ την παρέα σαν νέο μέλος! Έχω μια απορία....έχω φέρει την εκχύλιση 17.6 gr in 60 out σε 27 δευτερόλεπτα περίπου 9.5 bar... παρόλα αυτά ο καφές βγαίνει σαν νερουλος από το portafilter , όχι κρεμώδεις. Τι λέτε να συμβαίνει γιατί πραγματικά τα νούμερα είναι σωστά...αλλά και από γεύση ψηλό μάπα...βγάζει και οξύτητα και πίκρα. Ο καφές είναι Κολομβία Βραζιλία σπυρί αλλά από συσκευασία, οπότε δεν ξέρω ημερομηνία καβουρδισματος.
Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
- Hatori
- Δημοσιεύσεις: 575
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Eureka atom 75 titan
- Τοποθεσία: Δράμα
Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
60 gr είναι πολλά , δοκίμασε 20 in 45 out. Τί μηχανή έχεις?
- After
- Δημοσιεύσεις: 1040
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
- Τοποθεσία: Αθηνα
Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
Δοκίμασε να εκχυλίσεις 35γρ στον ίδιο χρόνοLualua έγραψε: ↑Τρί Σεπ 21, 2021 6:35 pm60 γραμμάρια είναι. Δυστυχώς αν κόψω λεπτότερα ανεβαίνει η πίεση στα 11 bar....μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.Hatori έγραψε: ↑Τρί Σεπ 21, 2021 6:20 pmΤα 60 out είναι γραμμάρια ή ml ? Αν είναι γραμμάρια είναι πάρα πολλά πρέπει να κόψεις λεπτότερα !Lualua έγραψε: ↑Τρί Σεπ 21, 2021 6:11 pmΧαιρετώ την παρέα σαν νέο μέλος! Έχω μια απορία....έχω φέρει την εκχύλιση 17.6 gr in 60 out σε 27 δευτερόλεπτα περίπου 9.5 bar... παρόλα αυτά ο καφές βγαίνει σαν νερουλος από το portafilter , όχι κρεμώδεις. Τι λέτε να συμβαίνει γιατί πραγματικά τα νούμερα είναι σωστά...αλλά και από γεύση ψηλό μάπα...βγάζει και οξύτητα και πίκρα. Ο καφές είναι Κολομβία Βραζιλία σπυρί αλλά από συσκευασία, οπότε δεν ξέρω ημερομηνία καβουρδισματος.
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
Αν ο καφές σου βγαίνει νερουλός από τα πρώτα δευτερόλεπτα και δεν σχηματίζει κρεμώδη κώνο μάλλον είναι μπαγιάτικος κ γι' αυτό δεν δίνει τίποτα στη γεύση. Δοκίμασε ένα άλλο καφέ με RD.Lualua έγραψε: ↑Τρί Σεπ 21, 2021 6:11 pmΧαιρετώ την παρέα σαν νέο μέλος! Έχω μια απορία....έχω φέρει την εκχύλιση 17.6 gr in 60 out σε 27 δευτερόλεπτα περίπου 9.5 bar... παρόλα αυτά ο καφές βγαίνει σαν νερουλος από το portafilter , όχι κρεμώδεις. Τι λέτε να συμβαίνει γιατί πραγματικά τα νούμερα είναι σωστά...αλλά και από γεύση ψηλό μάπα...βγάζει και οξύτητα και πίκρα. Ο καφές είναι Κολομβία Βραζιλία σπυρί αλλά από συσκευασία, οπότε δεν ξέρω ημερομηνία καβουρδισματος.
Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
Αγόρασα άλλο καφέ από γνωστή αλυσίδα καφεκοπτειων προφανώς αρκετά πιο φρέσκος από αυτό στο σακουλάκι γύρισα το μύλο σε αρκετά πιο χοντρή άλεση και στην τελευταία δοκιμή έχω 18.2 in 47 out σε 30 δευτερόλεπτα μαζί με pre infusion. Περίπου 25 με 26 δευτερόλεπτα καθαρής ροής δηλαδή. Αλλά η πίεση ήταν στα 11 bar. Γεύση λίγο οξυνη καθόλου πίκραδα. Δύσκολο να ταιριάξεις ακριβώς όλες τις παραμέτρους. Και 9 bar και 36gr out και 25 με 30 δευτερόλεπτα....
- After
- Δημοσιεύσεις: 1040
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
- Τοποθεσία: Αθηνα
Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
Χρησιμοποίησες αναλογία 2.6
Να ξέρεις βέβαια πως αυτή η αναλογία ταιριάζει μόνο σε πολύ όξινους καφέδες οι οποίοι είναι παράλληλα και πολύ ελαφρά ψημένοι
Σε αυτές τις αναλογίες οποιαδήποτε υφή που χαρακτηρίζει έναν καφέ εσπρέσσο, έχει χαθεί τελείως
Γούστα είναι αυτά βέβαια, αλλά θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις να εκχυλίσεις 36γρ στον ίδιο χρόνο
Να ξέρεις βέβαια πως αυτή η αναλογία ταιριάζει μόνο σε πολύ όξινους καφέδες οι οποίοι είναι παράλληλα και πολύ ελαφρά ψημένοι
Σε αυτές τις αναλογίες οποιαδήποτε υφή που χαρακτηρίζει έναν καφέ εσπρέσσο, έχει χαθεί τελείως
Γούστα είναι αυτά βέβαια, αλλά θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις να εκχυλίσεις 36γρ στον ίδιο χρόνο
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
- BasilTh
- Δημοσιεύσεις: 216
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Pharos Motorized
- 2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
- Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
Δείχνει σαν να προσπαθείς να κρατήσεις την πίεση στα 9 bar ενώ έχεις μια μηχανή ρυθμισμένη στα 11 bar.
Δεν αναφέρεις ποια μηχανή χρησιμοποιείς, αλλά για να παίρνεις 9 bar θα πρέπει να χαμηλώσεις την πίεση από τα 11 που είναι ρυθμισμένη τώρα ( αν υπάρχει OPV ).
Μέχρι τώρα προσπαθώντας να κρατήσεις την πίεση χαμηλά, οδηγείσαι σε πολύ σύντομες χρονικά εκχυλίσεις με μεγάλη ροή ( channeling ).
Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
Η αλήθεια είναι ότι προσπαθούσα μόνο με την κοπή του καφέ να πετύχω 9bar και σωστή εκχύλιση σε δευτερόλεπτα... Αλλά τελικά πριν λίγο ρύθμισα την opv και τώρα έχω μόνιμη πίεση στα 9 bar και τέλος... Το μόνο που μένει ελπίζω είναι να πετύχω και το ακριβές κόψιμο τώρα... Μηχανή έχω μια crm3605. Δεν τπτ το φοβερό αλλά τουλάχιστον έχει pid, έχει opv, timer και 58 αρι κλείστρο. Όπως και να το κάνουμε είναι vfm με τα μισά λεφτά από μια gaggia.BasilTh έγραψε: ↑Σάβ Σεπ 25, 2021 10:15 amΔείχνει σαν να προσπαθείς να κρατήσεις την πίεση στα 9 bar ενώ έχεις μια μηχανή ρυθμισμένη στα 11 bar.
Δεν αναφέρεις ποια μηχανή χρησιμοποιείς, αλλά για να παίρνεις 9 bar θα πρέπει να χαμηλώσεις την πίεση από τα 11 που είναι ρυθμισμένη τώρα ( αν υπάρχει OPV ).
Μέχρι τώρα προσπαθώντας να κρατήσεις την πίεση χαμηλά, οδηγείσαι σε πολύ σύντομες χρονικά εκχυλίσεις με μεγάλη ροή ( channeling ).
- After
- Δημοσιεύσεις: 1040
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
- Τοποθεσία: Αθηνα
Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
Μην αγχώνεστε με την πίεση και τον χρόνο
Η πίεση είναι μόνο μια από τις ρυθμίσεις της συνταγής και ο χρόνος ένα αποτέλεσμα αυτής, όχι σκοπός
Το μεγαλύτερο ρόλο το παίζει το brew ratio με το οποίο μπορείς να πάρεις εντυπωσιακά διαφορετικά αποτελέσματα
Η πίεση είναι μόνο μια από τις ρυθμίσεις της συνταγής και ο χρόνος ένα αποτέλεσμα αυτής, όχι σκοπός
Το μεγαλύτερο ρόλο το παίζει το brew ratio με το οποίο μπορείς να πάρεις εντυπωσιακά διαφορετικά αποτελέσματα
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
- Hatori
- Δημοσιεύσεις: 575
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Eureka atom 75 titan
- Τοποθεσία: Δράμα
Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
Και γιατί προσπαθούσες με το κόψιμο του καφέ να ρυθμίσεις την πίεση και δεν την ρυθμίσεις από την αρχή στα 9 bar να έχεις μια παράμετρο σταθερή και να είσαι οκ? Καλημέρα και καλά καφεδάκιαLualua έγραψε: ↑Σάβ Σεπ 25, 2021 10:29 amΗ αλήθεια είναι ότι προσπαθούσα μόνο με την κοπή του καφέ να πετύχω 9bar και σωστή εκχύλιση σε δευτερόλεπτα... Αλλά τελικά πριν λίγο ρύθμισα την opv και τώρα έχω μόνιμη πίεση στα 9 bar και τέλος... Το μόνο που μένει ελπίζω είναι να πετύχω και το ακριβές κόψιμο τώρα... Μηχανή έχω μια crm3605. Δεν τπτ το φοβερό αλλά τουλάχιστον έχει pid, έχει opv, timer και 58 αρι κλείστρο. Όπως και να το κάνουμε είναι vfm με τα μισά λεφτά από μια gaggia.BasilTh έγραψε: ↑Σάβ Σεπ 25, 2021 10:15 amΔείχνει σαν να προσπαθείς να κρατήσεις την πίεση στα 9 bar ενώ έχεις μια μηχανή ρυθμισμένη στα 11 bar.
Δεν αναφέρεις ποια μηχανή χρησιμοποιείς, αλλά για να παίρνεις 9 bar θα πρέπει να χαμηλώσεις την πίεση από τα 11 που είναι ρυθμισμένη τώρα ( αν υπάρχει OPV ).
Μέχρι τώρα προσπαθώντας να κρατήσεις την πίεση χαμηλά, οδηγείσαι σε πολύ σύντομες χρονικά εκχυλίσεις με μεγάλη ροή ( channeling ).