Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
- Gespresso
- Δημοσιεύσεις: 482
- Εγγραφή: Παρ Μάιος 27, 2016 9:39 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
- 2η Μηχανή:: Hario V60
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef cm800
- Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!
Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
Καλησπέρα!
Καλό καλοκαίρι σε όλους και καλές διακοπές!
Θα ήθελα την κριτική σας για το παρακάτω βιντεάκι.
https://youtu.be/CVaVl0BLKAk
Περιέχει προσπάθειά μου με 20 γραμμάρια tigrato, περίπου 37 δευτερόλεπτα εκχύλισης (για διπλό).
Τι ήθελα: να κάνω τις γλυκές γεύσεις του καφέ να βρίσκονται σε όλο το ποτήρι, και όχι μόνο στον πάτο του. Το πέτυχα! (σε κάποιο άλλο σημείο του φόρουμ, παλιότερα, είχα ρωτήσει γιατί στον πάτο του ποτηριού είναι οι γλυκές και έντονες γεύσεις και όχι σε όλο το ποτήρι).
Στην παρακάτω φωτό είναι το ποτηράκι μετά από μισό λεπτό περίπου.
Η κριτική σας θα με βοηθούσε να βελτιωθώ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Σημειώσεις: Λόγω ποιότητας βίντεο (κινητό) και φωτισμού, φαίνεται να ξανθαίνει πολύ έντονα η ροή, αρκετά νωρίς. Δεν είναι τόσο νωρίς! Άλλωστε, δεν έχει τόσο έντονα ξανθές κηλίδες στην κρέμα ο καφές.
Καλό καλοκαίρι σε όλους και καλές διακοπές!
Θα ήθελα την κριτική σας για το παρακάτω βιντεάκι.
https://youtu.be/CVaVl0BLKAk
Περιέχει προσπάθειά μου με 20 γραμμάρια tigrato, περίπου 37 δευτερόλεπτα εκχύλισης (για διπλό).
Τι ήθελα: να κάνω τις γλυκές γεύσεις του καφέ να βρίσκονται σε όλο το ποτήρι, και όχι μόνο στον πάτο του. Το πέτυχα! (σε κάποιο άλλο σημείο του φόρουμ, παλιότερα, είχα ρωτήσει γιατί στον πάτο του ποτηριού είναι οι γλυκές και έντονες γεύσεις και όχι σε όλο το ποτήρι).
Στην παρακάτω φωτό είναι το ποτηράκι μετά από μισό λεπτό περίπου.
Η κριτική σας θα με βοηθούσε να βελτιωθώ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Σημειώσεις: Λόγω ποιότητας βίντεο (κινητό) και φωτισμού, φαίνεται να ξανθαίνει πολύ έντονα η ροή, αρκετά νωρίς. Δεν είναι τόσο νωρίς! Άλλωστε, δεν έχει τόσο έντονα ξανθές κηλίδες στην κρέμα ο καφές.
-
- Δημοσιεύσεις: 1017
- Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
- Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
- Οι καφέδες μου:: Natural
- Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη
Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
H ροη σου εχει αρκετο τρεμοπεγμα και οντως στο βιντεο φαινεται να ξανθαινει υπερβολικα η ροη σχεδον ασπρη...και δεν φαινονται στην κρεμα τα tiger stripes που εχει ο tigrato και ο καθε σωστα εκχυλισμενος espresso.μηπως εχεις χαμηλη θερμοκρασια και οφειλεται εκει το τρεμοπεγμα?παντως ολα τα εχεις πολυ καθαρα...γιαλιζουν τα παντα...ωραιος
- Gespresso
- Δημοσιεύσεις: 482
- Εγγραφή: Παρ Μάιος 27, 2016 9:39 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
- 2η Μηχανή:: Hario V60
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef cm800
- Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!
Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
Ριγέ είναι οι ροες, απλά δεν φαίνονται. Η κρέμα δεν μου γίνεται πάντα ριγέ. Η συγκεκριμένη είναι λίγο τιγρε αλλά δεν φαίνεται (παλι!).
Η γεύση είναι έντονη αλλά λίγο ανακατεμενη...
Για θερμοκρασία δεν μπορώ να πω. Ότι βγάλει η μηχανή.
Ευχαριστώ για την απάντηση.
Η γεύση είναι έντονη αλλά λίγο ανακατεμενη...
Για θερμοκρασία δεν μπορώ να πω. Ότι βγάλει η μηχανή.
Ευχαριστώ για την απάντηση.
- Βασιλης Α.
- Δημοσιεύσεις: 256
- Εγγραφή: Παρ Φεβ 28, 2014 7:51 pm
- Μηχανή:: LM GS3 MP 2017
- 2η Μηχανή:: LP Prof. 83
- Μύλος:: Monolith Flat
- 2ος Μύλος:: Comandante C40
- Οι καφέδες μου:: Taf, Gardelli, The Barn,Coff. Collective
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
Από την αρχή που ξεκινάς έχεις μια γρήγορη εκχυλιση.
Από τη στιγμή που ήδη είσαι στα 20 γραμμάρια πρέπει να κόψεις πιο ψιλά, κρατώντας την ίδια ρουτίνα και να ξαναδοκιμασεις. Για τον tigrato θα σου έλεγα και τα 19 γραμμάρια είναι καλά.
Φαίνεται να ξανθαινει γρήγορα περίπου στα μέσα του ποτηριου. Οπότε είτε δεν έχεις σωστη κατανομή μέσα στο pf (οπότε έχεις channeling), είτε ο καφές δεν είναι πολύ φρέσκος.
Την επόμενη φορά πρόσεξε την κατανομή σου καθώς γεμιζεις το καλαθακι σου και προσπάθησε να κάνεις ίσιο tamping.
Ωραίος πάντως, η καθαριότητα είναι μισή αρχοντια!
Από τη στιγμή που ήδη είσαι στα 20 γραμμάρια πρέπει να κόψεις πιο ψιλά, κρατώντας την ίδια ρουτίνα και να ξαναδοκιμασεις. Για τον tigrato θα σου έλεγα και τα 19 γραμμάρια είναι καλά.
Φαίνεται να ξανθαινει γρήγορα περίπου στα μέσα του ποτηριου. Οπότε είτε δεν έχεις σωστη κατανομή μέσα στο pf (οπότε έχεις channeling), είτε ο καφές δεν είναι πολύ φρέσκος.
Την επόμενη φορά πρόσεξε την κατανομή σου καθώς γεμιζεις το καλαθακι σου και προσπάθησε να κάνεις ίσιο tamping.
Ωραίος πάντως, η καθαριότητα είναι μισή αρχοντια!
- Gespresso
- Δημοσιεύσεις: 482
- Εγγραφή: Παρ Μάιος 27, 2016 9:39 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
- 2η Μηχανή:: Hario V60
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef cm800
- Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!
Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
Ευχαριστώ για την απάντηση.
Όταν κόβω πιο ψιλά δεν έχω αυτές τις γεύσεις που έγραψα. Είναι πιο "ήρεμο" το ποτήρι. Συνήθως τον tigrato τον αλεθω πιο ψιλά και βάζω 18 γραμ.
Ο καφές είναι φρέσκος. Η κατανομή είναι με κούνημα και χτύπημα του κλειστρου να πάει παντού ο καφές και με χτύπημα προς τα κάτω να σπάσουν οι μικρές μπαλιτσες που κάνει.
Όταν κόβω πιο ψιλά δεν έχω αυτές τις γεύσεις που έγραψα. Είναι πιο "ήρεμο" το ποτήρι. Συνήθως τον tigrato τον αλεθω πιο ψιλά και βάζω 18 γραμ.
Ο καφές είναι φρέσκος. Η κατανομή είναι με κούνημα και χτύπημα του κλειστρου να πάει παντού ο καφές και με χτύπημα προς τα κάτω να σπάσουν οι μικρές μπαλιτσες που κάνει.
-
- Δημοσιεύσεις: 1017
- Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
- Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
- Οι καφέδες μου:: Natural
- Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη
Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
Για ευκολοτερη και καλυτερη κατανομη μιας και ο μυλος σου βοηθαει σε αυτο δες εδω:
https://www.youtube.com/watch?v=yF7e0cMGUfs
https://www.youtube.com/watch?v=yF7e0cMGUfs
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
Έχω την εξής απορία: Είναι φυσιολογικό σε μπαγιάτικο καφέ (commercial) ενώ έχω σωστή άλεση/κατανομή (δεν έχω πιτσίλισμα πχ και μεταφορά του κώνου, ή περιμετρικό channeling και η ροή ξεκινά ταυτόχρονα από όλες τις τρύπες) να έχω υπερβολικά νωρίς blonding point και σχηματισμό του κώνου ;; Γιατί εκνευρίστηκα από χτες. Έχω τσεκάρει gr στο καλαθάκι, κατανομή, άλεση, αλλά αυτό που παρατήρησα παραμένει...
-
- Δημοσιεύσεις: 1017
- Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
- Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
- Οι καφέδες μου:: Natural
- Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη
Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
Mπαγιατιλα και early blonding κανουν καλη παρεουλα μαζι.
Παντως αν μιλας για τον hausbrandt που πηρες τις προαλλες, επειδη παλια τον επαιρνα και γω, παντα ειχε ωραια τιγρε κρεμα, αλλα η δοση ειναι συγκεκριμενη 15 γρ δεν θελει ουτε περισσοτερο ουτε λιγoτερο.
Αν εισαι σωστα λοιπον απο δοσολογια, το αλλο που μενει ειναι να εχεις παρει πολυ παλιο σακουλι.
Παντως αν μιλας για τον hausbrandt που πηρες τις προαλλες, επειδη παλια τον επαιρνα και γω, παντα ειχε ωραια τιγρε κρεμα, αλλα η δοση ειναι συγκεκριμενη 15 γρ δεν θελει ουτε περισσοτερο ουτε λιγoτερο.
Αν εισαι σωστα λοιπον απο δοσολογια, το αλλο που μενει ειναι να εχεις παρει πολυ παλιο σακουλι.
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
Χρήστο ευχαριστώ για την απάντηση. Ναι για τον academia λέω. 16gr. Για να έχω σωστή απόσταση με το 12άρι καλαθάκι.Η κρέμα, περιέργως έχει stripes και είναι μια χαρά. Απλά μου την έχει δώσει που ότι και να κάνω, (είναι ο πρώτος καφές που μου συμβαίνει αυτό) έχω ΠΟΛΥ νωρίς blonding! Μιλάμε ξεκινά να εμφανίζεται καφές στο 7ο sec πχ, και 3 sec μετά έχει σχηματιστεί ο κώνος ο οποίος ξανθαίνει πολύ γρήγορα, και έτσι αναγκάζομαι να κόψω την εκχύλιση. Αν την αφήσω πχ, θα πάρω 30gr σε 28 sec. Αλλά αναγκαστικά την κόβω πολύ νωρίτερα... Γευστικά δεν έχω θέμα, είμαι οκ. Αλλά, δε μου αρέσει καθόλου το οπτικό του θέματος!xristospet21 έγραψε:Mπαγιατιλα και early blonding κανουν καλη παρεουλα μαζι.
Παντως αν μιλας για τον hausbrandt που πηρες τις προαλλες, επειδη παλια τον επαιρνα και γω, παντα ειχε ωραια τιγρε κρεμα, αλλα η δοση ειναι συγκεκριμενη 15 γρ δεν θελει ουτε περισσοτερο ουτε λιγoτερο.
Αν εισαι σωστα λοιπον απο δοσολογια, το αλλο που μενει ειναι να εχεις παρει πολυ παλιο σακουλι.
...Παλιό σακούλι ε? Πω, έχω πάρει και 2 kg...
-
- Δημοσιεύσεις: 1017
- Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
- Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
- Οι καφέδες μου:: Natural
- Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη
Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
Tιγρε καιμακι και early blonding μαζι...γινεται αυτο?
Σταυριανα εγω με το μαμα καλαθι της lelitas και 15γρ επαιρνα το αποτελεσμα που σου λεω, σκουρο τιγρε καιμακι και απο γευση κλασικος ιταλικος εσπρεσσο, ουτε κρυο, ουτε ζεστη.
Κανε δοκιμασες με 15γρ και στο μαμα καλαθι και στι 12αρι, μην το φοβασαι, δεν εχεις να χασεις τιποτα.
Αν δεν στρωσει, τοτε θα πηρες πολυ παλιο σακουλι.
Σταυριανα εγω με το μαμα καλαθι της lelitas και 15γρ επαιρνα το αποτελεσμα που σου λεω, σκουρο τιγρε καιμακι και απο γευση κλασικος ιταλικος εσπρεσσο, ουτε κρυο, ουτε ζεστη.
Κανε δοκιμασες με 15γρ και στο μαμα καλαθι και στι 12αρι, μην το φοβασαι, δεν εχεις να χασεις τιποτα.
Αν δεν στρωσει, τοτε θα πηρες πολυ παλιο σακουλι.