Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
xenos
Δημοσιεύσεις: 174
Εγγραφή: Τρί Φεβ 26, 2019 9:35 am
Όνομα: Xenophon
Μηχανή:: Lelit Plust
Μύλος:: Eureka Mignon Sp.
2ος Μύλος:: Graef cm702

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από xenos » Πέμ Σεπ 17, 2020 12:31 pm

georgevag έγραψε:
Δευ Σεπ 14, 2020 10:19 pm
Αυτό μου συνέβαινε παλιότερα όταν χτύπαγα το portafilter προς τα κάτω για να πέσει το βουνό μετά την άλεση. Το αποτέλεσμα ήταν ναι μεν να διαλύεται το βουνό αλλά όλα τα fines της άλεσης να κατέβουν κάτω. Το αποτέλεσμα είναι να υπερεκχυλιζονται τα fines ενώ τα χοντροτερα που βρίσκονται ψιλοτερα να υποεκχυλιζονται. Από τότε χτυπάω ελάχιστα το portafilter και αυτό πάντα στα πλάγια και όχι προς τα κάτω...
Λοιπόν, παρατήρησα όχι χωρίς καθόλου χτύπημα/κούνημα και χωρίς να κάνω βόλτα το πορταφίλτερ κάτω από τον μύλο, ο καφές είχε πολύ πιο ομαλή ροή και χωρίς το puck να σκουραίνει πολύ στο κάτω μέρος του.
Όσο πιο απλά, τόσο πιο καλά. :a014:

Άβαταρ μέλους
georgevag
Δημοσιεύσεις: 158
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 02, 2016 12:16 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Oscar 2
2η Μηχανή:: Delonghi ec221
Μύλος:: DF83
Τοποθεσία: Καβάλα

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από georgevag » Πέμ Σεπ 17, 2020 2:35 pm

Βόλτες μπορείς να το κάνεις για να γεμίσεις τα τοιχώματα του φίλτρου. Χτυπήματα μη κάνεις. Άμα δημιουργηθεί βουνό χρησιμοποίησε ένα tool για να διαλύσεις το βουνό. Υπάρχουν βιντεακια που δείχνουν πως μετά από το ocd ίσως χρειαστεί να μη πατήσεις καν με ταμπερ διότι είναι ήδη συμπιεσμένο. Έλα ελαφρύ πάτημα όμως εγώ κάνω. Αν δεν έχεις γυμνό να πάρεις οπωσδήποτε.. θα καταλάβεις τα πάντα που συμβαίνουν στο φίλτρο σου..

xenos
Δημοσιεύσεις: 174
Εγγραφή: Τρί Φεβ 26, 2019 9:35 am
Όνομα: Xenophon
Μηχανή:: Lelit Plust
Μύλος:: Eureka Mignon Sp.
2ος Μύλος:: Graef cm702

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από xenos » Δευ Σεπ 28, 2020 5:06 pm

Ερώτηση: έχω πάρει κόκκους από έναν roaster. Οι πρώτες γουλιές μου βγαίνουν όξινες (άσχημα). Έχω παίξει με την άλεση από 25 έως 40", έχω ανεβάσει θερμοκρασία, χωρίς ιδιαίτερη διόρθωση.

Παρατήρησα λοιπόν ότι όταν ανακατέψω με το κουταλάκι, η οξύτητα γίνεται ανεπαίσθητη πλέον. Τι παίζει με αυτό; :a014:

stasta
Δημοσιεύσεις: 67
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 18, 2017 11:50 am
Όνομα: Σταύρος
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από stasta » Δευ Σεπ 28, 2020 5:37 pm

Τον καφέ τον ανακατεύουμε πριν ξεκινήσουμε να πιούμε,δεν λες κάτι περίεργο

Άβαταρ μέλους
agpol07
Δημοσιεύσεις: 256
Εγγραφή: Πέμ Σεπ 05, 2019 12:05 am
Όνομα: Άγγελος
Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
2η Μηχανή:: Bialetti Brikka
Μύλος:: Niche Zero

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από agpol07 » Τρί Σεπ 29, 2020 2:35 pm

xenos έγραψε:
Δευ Σεπ 28, 2020 5:06 pm
Ερώτηση: έχω πάρει κόκκους από έναν roaster. Οι πρώτες γουλιές μου βγαίνουν όξινες (άσχημα). Έχω παίξει με την άλεση από 25 έως 40", έχω ανεβάσει θερμοκρασία, χωρίς ιδιαίτερη διόρθωση.

Παρατήρησα λοιπόν ότι όταν ανακατέψω με το κουταλάκι, η οξύτητα γίνεται ανεπαίσθητη πλέον. Τι παίζει με αυτό; :a014:
https://youtu.be/iI09bbH22vQ

xenos
Δημοσιεύσεις: 174
Εγγραφή: Τρί Φεβ 26, 2019 9:35 am
Όνομα: Xenophon
Μηχανή:: Lelit Plust
Μύλος:: Eureka Mignon Sp.
2ος Μύλος:: Graef cm702

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από xenos » Τετ Σεπ 30, 2020 4:55 pm

agpol07 έγραψε:
Τρί Σεπ 29, 2020 2:35 pm
xenos έγραψε:
Δευ Σεπ 28, 2020 5:06 pm
Ερώτηση: έχω πάρει κόκκους από έναν roaster. Οι πρώτες γουλιές μου βγαίνουν όξινες (άσχημα). Έχω παίξει με την άλεση από 25 έως 40", έχω ανεβάσει θερμοκρασία, χωρίς ιδιαίτερη διόρθωση.

Παρατήρησα λοιπόν ότι όταν ανακατέψω με το κουταλάκι, η οξύτητα γίνεται ανεπαίσθητη πλέον. Τι παίζει με αυτό; :a014:
https://youtu.be/iI09bbH22vQ
Διαφωτιστικό! thanks. :oneup:

Spacof
Δημοσιεύσεις: 78
Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 25, 2020 1:15 am
Όνομα: Άκης
Μηχανή:: Classika pid
Μύλος:: Niche Zero
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από Spacof » Σάβ Οκτ 03, 2020 3:20 pm

Τράβηξα ένα βιντεάκι, να μου πείτε την γνώμη σας.

Το αρχικό πάτημα ήταν στραβό, έβγαλα τον καφέ από το pf τον αφράτεψα και προσπάθησα να πατήσω καλύτερα, βλέπω ότι ο κόνος φεύγει λίγο αυτό σημαίνει κάτι;

Επίσης από ροή, πότε πέφτει η πρώτη σταγόνα και πότε φτιάχνεται ο κόνος, έχετε κάποια παρατήρηση;

https://youtu.be/gboHiS_puNI

Tigrato Rd 10 ημερων.

In 17.5 - 38 out / 29sec / 50ml / pid 89

Άβαταρ μέλους
Victor
Δημοσιεύσεις: 130
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 30, 2013 12:44 pm
Όνομα: Διονύσης
Μηχανή:: Gaggia Classic
2η Μηχανή:: AEG 120
Μύλος:: Ascaso i-Mini i2
2ος Μύλος:: Porlex
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από Victor » Κυρ Δεκ 20, 2020 9:23 pm

Σε κάθε εκχύλιση στο κατω μέρος του puck υπάρχει πάντα ένα δαχτυλίδι στην περίμετρο που είναι αρκετά σκουρόχρωμο, σαν να ειναι καμένος ο καφές. Σε αυτό το σημείο, το διπλό καλαθάκι της Gaggia δεν έχει οπές και υποψιάζομαι ότι αυτος ειναι ο λόγος.
Το έχει παρατηρήσει κάποιος άλλος;

Puck

Alexandros
Δημοσιεύσεις: 178
Εγγραφή: Τρί Μάιος 12, 2020 12:23 am
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Lelit Glenda
Μύλος:: Niche Zero
2ος Μύλος:: ProBarista G-IOTA

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από Alexandros » Κυρ Δεκ 20, 2020 10:14 pm

Victor έγραψε:
Κυρ Δεκ 20, 2020 9:23 pm
Σε κάθε εκχύλιση στο κατω μέρος του puck υπάρχει πάντα ένα δαχτυλίδι στην περίμετρο που είναι αρκετά σκουρόχρωμο, σαν να ειναι καμένος ο καφές. Σε αυτό το σημείο, το διπλό καλαθάκι της Gaggia δεν έχει οπές και υποψιάζομαι ότι αυτος ειναι ο λόγος.
Το έχει παρατηρήσει κάποιος άλλος;

Puck
Καλησπέρα,

εγώ θα υπέθετα ότι από την αναρρόφηση της τρίοδης βαλβίδας στεγνώνει το σώμα του puck και παραμένει υγρασία στην περιφέρεια.

Δοκίμασε να ακουμπήσεις με το δάχτυλο το puck στο κέντρο και στην περιφέρεια για να το διαπιστώσεις.

charkyriak
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 25, 2012 7:48 pm
Όνομα: Χαράλαμπος
Μηχανή:: NS Oscar I
Μύλος:: Niche Zero
2ος Μύλος:: Mazzer Super Jolly
Τοποθεσία: Πύργος Ηλείας

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από charkyriak » Κυρ Δεκ 20, 2020 10:40 pm

Το έχω παρατηρήσει κι εγώ και σε IMS καλαθάκι.Λόγο δεν έχω σκεφτεί ακόμα
αλλά να στεγνώνει το σώμα του puck από το "ρούφηγμα" της τρίοδης μου μοιάζει απίθανο.
Κυρίως βέβαια γιατί δεν είναι αναρρόφηση αλλά απλά εκτόνωση της υπάρχουσας πίεσης "προς τα πίσω".
Sex Mastoura Sepultura (το 2ο απλά επειδή ταιριάζει...)

Απάντηση