Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
DgSensei
Δημοσιεύσεις: 312
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Eureka Mignon Crono

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από DgSensei » Δευ Δεκ 21, 2020 9:01 pm

agpol07 έγραψε:
Τρί Σεπ 29, 2020 2:35 pm
xenos έγραψε:
Δευ Σεπ 28, 2020 5:06 pm
Ερώτηση: έχω πάρει κόκκους από έναν roaster. Οι πρώτες γουλιές μου βγαίνουν όξινες (άσχημα). Έχω παίξει με την άλεση από 25 έως 40", έχω ανεβάσει θερμοκρασία, χωρίς ιδιαίτερη διόρθωση.

Παρατήρησα λοιπόν ότι όταν ανακατέψω με το κουταλάκι, η οξύτητα γίνεται ανεπαίσθητη πλέον. Τι παίζει με αυτό; :a014:
https://youtu.be/iI09bbH22vQ
Παιδιά ισχύει όντως αυτό;; Αν ανακατέψουμε με κουταλάκι δεν χαλάμε την κρέμα όμως;

Άβαταρ μέλους
agpol07
Δημοσιεύσεις: 256
Εγγραφή: Πέμ Σεπ 05, 2019 12:05 am
Όνομα: Άγγελος
Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
2η Μηχανή:: Bialetti Brikka
Μύλος:: Niche Zero

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από agpol07 » Δευ Δεκ 21, 2020 9:33 pm

Γιατί όταν πίνεις δεν χαλάει η κρέμα;;

Άβαταρ μέλους
DgSensei
Δημοσιεύσεις: 312
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Eureka Mignon Crono

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από DgSensei » Δευ Δεκ 21, 2020 9:53 pm

Ναι εννοείται αλλά νόμιζα ότι κάτι προσθέτει στη γεύση η κρέμα. Αύριο πρωί θα ανακατέψω να δω τι διαφορά θα έχει.

Άβαταρ μέλους
Victor
Δημοσιεύσεις: 130
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 30, 2013 12:44 pm
Όνομα: Διονύσης
Μηχανή:: Gaggia Classic
2η Μηχανή:: AEG 120
Μύλος:: Ascaso i-Mini i2
2ος Μύλος:: Porlex
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από Victor » Δευ Δεκ 21, 2020 9:59 pm

charkyriak έγραψε:
Κυρ Δεκ 20, 2020 10:40 pm
Το έχω παρατηρήσει κι εγώ και σε IMS καλαθάκι.Λόγο δεν έχω σκεφτεί ακόμα
αλλά να στεγνώνει το σώμα του puck από το "ρούφηγμα" της τρίοδης μου μοιάζει απίθανο.
Κυρίως βέβαια γιατί δεν είναι αναρρόφηση αλλά απλά εκτόνωση της υπάρχουσας πίεσης "προς τα πίσω".
Συμφωνώ, δεν νομιζω πως ειναι απο την εκτόνωση του περίσσιου νερού μιας και το puck μου δεν ειναι ποτε εντελώς στεγνό, το αντίθετο μάλιστα, στο επάνω μέρος υπάρχει λιγο νερό.

Ήλπιζα οτι τα καλαθάκια απο IMS ή VST θα είχαν διαφορετική συμπεριφορά, αλλα ίσως η περίμετρος χωρίς οπές να μην σχετίζεται με αυτό ή να είναι ο συνδυασμός αυτής της περιμέτρου με τις υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να αναπτύξει η Classic.

Άβαταρ μέλους
agpol07
Δημοσιεύσεις: 256
Εγγραφή: Πέμ Σεπ 05, 2019 12:05 am
Όνομα: Άγγελος
Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
2η Μηχανή:: Bialetti Brikka
Μύλος:: Niche Zero

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από agpol07 » Τρί Δεκ 22, 2020 10:40 am

DgSensei έγραψε:
Δευ Δεκ 21, 2020 9:53 pm
Ναι εννοείται αλλά νόμιζα ότι κάτι προσθέτει στη γεύση η κρέμα. Αύριο πρωί θα ανακατέψω να δω τι διαφορά θα έχει.
Κοίτα, αν έχεις καλή κρέμα, δεν χαλάει με το ανακάτεμα πολύ.
Αλλά και να χαλάσει, περισσότερο αισθητικό το θεωρώ το θέμα.

Άβαταρ μέλους
DgSensei
Δημοσιεύσεις: 312
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Eureka Mignon Crono

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από DgSensei » Τρί Δεκ 22, 2020 1:58 pm

Δοκίμασα σήμερα να ανακατέψω με κουταλάκι και διαπίστωσα ότι πρώτον όντως δεν χαλάει ιδιαίτερα η κρέμα και δεύτερον η γεύση είναι σκάλες ανώτερη. Το πριν μου φαίνεται λες και όντως σε κάθε γουλιά έπινες κάτι ελαφρώς διαφορετικό.

Άβαταρ μέλους
agpol07
Δημοσιεύσεις: 256
Εγγραφή: Πέμ Σεπ 05, 2019 12:05 am
Όνομα: Άγγελος
Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
2η Μηχανή:: Bialetti Brikka
Μύλος:: Niche Zero

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από agpol07 » Τρί Δεκ 22, 2020 5:40 pm

DgSensei έγραψε:
Τρί Δεκ 22, 2020 1:58 pm
Δοκίμασα σήμερα να ανακατέψω με κουταλάκι και διαπίστωσα ότι πρώτον όντως δεν χαλάει ιδιαίτερα η κρέμα και δεύτερον η γεύση είναι σκάλες ανώτερη. Το πριν μου φαίνεται λες και όντως σε κάθε γουλιά έπινες κάτι ελαφρώς διαφορετικό.
Εεμ ειδες;;
Για να το λέει ο James κάτι θα ξέρει.
Εν τω μεταξύ, σε ένα άλλο βίντεο, είχε ανοίξει κάτι σαν ταμπακιέρα και είχε μέσα 3-4 κουταλάκια :a042: . Το χει πάει σε άλλο επίπεδο ο τύπος..

Άβαταρ μέλους
agpol07
Δημοσιεύσεις: 256
Εγγραφή: Πέμ Σεπ 05, 2019 12:05 am
Όνομα: Άγγελος
Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
2η Μηχανή:: Bialetti Brikka
Μύλος:: Niche Zero

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από agpol07 » Παρ Δεκ 25, 2020 1:30 pm

Εν τω μεταξύ αν γλύψεις το κουταλάκι μετά το ανακάτεμα, σου δίνει μια πρώτη επίγευση του καφέ.
πχ μου χει τύχει πολλές φορές να καταλαβαίνω ότι τον έχω κάψει γιατί βγάζει έντονη πικράδα στο κουταλάκι..

Lualua
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: Πέμ Σεπ 16, 2021 1:53 pm

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από Lualua » Τρί Σεπ 21, 2021 6:11 pm

Χαιρετώ την παρέα σαν νέο μέλος! Έχω μια απορία....έχω φέρει την εκχύλιση 17.6 gr in 60 out σε 27 δευτερόλεπτα περίπου 9.5 bar... παρόλα αυτά ο καφές βγαίνει σαν νερουλος από το portafilter , όχι κρεμώδεις. Τι λέτε να συμβαίνει γιατί πραγματικά τα νούμερα είναι σωστά...αλλά και από γεύση ψηλό μάπα...βγάζει και οξύτητα και πίκρα. Ο καφές είναι Κολομβία Βραζιλία σπυρί αλλά από συσκευασία, οπότε δεν ξέρω ημερομηνία καβουρδισματος.

Άβαταρ μέλους
Hatori
Δημοσιεύσεις: 575
Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Eureka atom 75 titan
Τοποθεσία: Δράμα

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από Hatori » Τρί Σεπ 21, 2021 6:20 pm

Lualua έγραψε:
Τρί Σεπ 21, 2021 6:11 pm
Χαιρετώ την παρέα σαν νέο μέλος! Έχω μια απορία....έχω φέρει την εκχύλιση 17.6 gr in 60 out σε 27 δευτερόλεπτα περίπου 9.5 bar... παρόλα αυτά ο καφές βγαίνει σαν νερουλος από το portafilter , όχι κρεμώδεις. Τι λέτε να συμβαίνει γιατί πραγματικά τα νούμερα είναι σωστά...αλλά και από γεύση ψηλό μάπα...βγάζει και οξύτητα και πίκρα. Ο καφές είναι Κολομβία Βραζιλία σπυρί αλλά από συσκευασία, οπότε δεν ξέρω ημερομηνία καβουρδισματος.
Τα 60 out είναι γραμμάρια ή ml ? Αν είναι γραμμάρια είναι πάρα πολλά πρέπει να κόψεις λεπτότερα !

Απάντηση