Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
-
xenos
- Δημοσιεύσεις: 174
- Εγγραφή: Τρί Φεβ 26, 2019 9:35 am
- Όνομα: Xenophon
- Μηχανή:: Lelit Plust
- Μύλος:: Eureka Mignon Sp.
- 2ος Μύλος:: Graef cm702
Δημοσίευση
από xenos » Πέμ Σεπ 17, 2020 12:31 pm
georgevag έγραψε: ↑Δευ Σεπ 14, 2020 10:19 pm
Αυτό μου συνέβαινε παλιότερα όταν χτύπαγα το portafilter προς τα κάτω για να πέσει το βουνό μετά την άλεση. Το αποτέλεσμα ήταν ναι μεν να διαλύεται το βουνό αλλά όλα τα fines της άλεσης να κατέβουν κάτω. Το αποτέλεσμα είναι να υπερεκχυλιζονται τα fines ενώ τα χοντροτερα που βρίσκονται ψιλοτερα να υποεκχυλιζονται. Από τότε χτυπάω ελάχιστα το portafilter και αυτό πάντα στα πλάγια και όχι προς τα κάτω...
Λοιπόν, παρατήρησα όχι χωρίς καθόλου χτύπημα/κούνημα και χωρίς να κάνω βόλτα το πορταφίλτερ κάτω από τον μύλο, ο καφές είχε πολύ πιο ομαλή ροή και χωρίς το puck να σκουραίνει πολύ στο κάτω μέρος του.
Όσο πιο απλά, τόσο πιο καλά.
-
georgevag
- Δημοσιεύσεις: 158
- Εγγραφή: Κυρ Οκτ 02, 2016 12:16 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Oscar 2
- 2η Μηχανή:: Delonghi ec221
- Μύλος:: DF83
- Τοποθεσία: Καβάλα
Δημοσίευση
από georgevag » Πέμ Σεπ 17, 2020 2:35 pm
Βόλτες μπορείς να το κάνεις για να γεμίσεις τα τοιχώματα του φίλτρου. Χτυπήματα μη κάνεις. Άμα δημιουργηθεί βουνό χρησιμοποίησε ένα tool για να διαλύσεις το βουνό. Υπάρχουν βιντεακια που δείχνουν πως μετά από το ocd ίσως χρειαστεί να μη πατήσεις καν με ταμπερ διότι είναι ήδη συμπιεσμένο. Έλα ελαφρύ πάτημα όμως εγώ κάνω. Αν δεν έχεις γυμνό να πάρεις οπωσδήποτε.. θα καταλάβεις τα πάντα που συμβαίνουν στο φίλτρο σου..
-
xenos
- Δημοσιεύσεις: 174
- Εγγραφή: Τρί Φεβ 26, 2019 9:35 am
- Όνομα: Xenophon
- Μηχανή:: Lelit Plust
- Μύλος:: Eureka Mignon Sp.
- 2ος Μύλος:: Graef cm702
Δημοσίευση
από xenos » Δευ Σεπ 28, 2020 5:06 pm
Ερώτηση: έχω πάρει κόκκους από έναν roaster. Οι πρώτες γουλιές μου βγαίνουν όξινες (άσχημα). Έχω παίξει με την άλεση από 25 έως 40", έχω ανεβάσει θερμοκρασία, χωρίς ιδιαίτερη διόρθωση.
Παρατήρησα λοιπόν ότι όταν ανακατέψω με το κουταλάκι, η οξύτητα γίνεται ανεπαίσθητη πλέον. Τι παίζει με αυτό;
-
stasta
- Δημοσιεύσεις: 67
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 18, 2017 11:50 am
- Όνομα: Σταύρος
- Τοποθεσία: Αθήνα
Δημοσίευση
από stasta » Δευ Σεπ 28, 2020 5:37 pm
Τον καφέ τον ανακατεύουμε πριν ξεκινήσουμε να πιούμε,δεν λες κάτι περίεργο
-
agpol07
- Δημοσιεύσεις: 263
- Εγγραφή: Πέμ Σεπ 05, 2019 12:05 am
- Όνομα: Άγγελος
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- 2η Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
- Μύλος:: Niche Zero
Δημοσίευση
από agpol07 » Τρί Σεπ 29, 2020 2:35 pm
xenos έγραψε: ↑Δευ Σεπ 28, 2020 5:06 pm
Ερώτηση: έχω πάρει κόκκους από έναν roaster. Οι πρώτες γουλιές μου βγαίνουν όξινες (άσχημα). Έχω παίξει με την άλεση από 25 έως 40", έχω ανεβάσει θερμοκρασία, χωρίς ιδιαίτερη διόρθωση.
Παρατήρησα λοιπόν ότι όταν ανακατέψω με το κουταλάκι, η οξύτητα γίνεται ανεπαίσθητη πλέον. Τι παίζει με αυτό;
https://youtu.be/iI09bbH22vQ
-
xenos
- Δημοσιεύσεις: 174
- Εγγραφή: Τρί Φεβ 26, 2019 9:35 am
- Όνομα: Xenophon
- Μηχανή:: Lelit Plust
- Μύλος:: Eureka Mignon Sp.
- 2ος Μύλος:: Graef cm702
Δημοσίευση
από xenos » Τετ Σεπ 30, 2020 4:55 pm
agpol07 έγραψε: ↑Τρί Σεπ 29, 2020 2:35 pm
xenos έγραψε: ↑Δευ Σεπ 28, 2020 5:06 pm
Ερώτηση: έχω πάρει κόκκους από έναν roaster. Οι πρώτες γουλιές μου βγαίνουν όξινες (άσχημα). Έχω παίξει με την άλεση από 25 έως 40", έχω ανεβάσει θερμοκρασία, χωρίς ιδιαίτερη διόρθωση.
Παρατήρησα λοιπόν ότι όταν ανακατέψω με το κουταλάκι, η οξύτητα γίνεται ανεπαίσθητη πλέον. Τι παίζει με αυτό;
https://youtu.be/iI09bbH22vQ
Διαφωτιστικό! thanks.
-
Spacof
- Δημοσιεύσεις: 78
- Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 25, 2020 1:15 am
- Όνομα: Άκης
- Μηχανή:: Classika pid
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Αθήνα
Δημοσίευση
από Spacof » Σάβ Οκτ 03, 2020 3:20 pm
Τράβηξα ένα βιντεάκι, να μου πείτε την γνώμη σας.
Το αρχικό πάτημα ήταν στραβό, έβγαλα τον καφέ από το pf τον αφράτεψα και προσπάθησα να πατήσω καλύτερα, βλέπω ότι ο κόνος φεύγει λίγο αυτό σημαίνει κάτι;
Επίσης από ροή, πότε πέφτει η πρώτη σταγόνα και πότε φτιάχνεται ο κόνος, έχετε κάποια παρατήρηση;
https://youtu.be/gboHiS_puNI
Tigrato Rd 10 ημερων.
In 17.5 - 38 out / 29sec / 50ml / pid 89
-
Victor
- Δημοσιεύσεις: 130
- Εγγραφή: Πέμ Μάιος 30, 2013 12:44 pm
- Όνομα: Διονύσης
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- 2η Μηχανή:: AEG 120
- Μύλος:: Ascaso i-Mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex
- Τοποθεσία: Αθήνα
-
Επικοινωνία:
Δημοσίευση
από Victor » Κυρ Δεκ 20, 2020 9:23 pm
Σε κάθε εκχύλιση στο κατω μέρος του puck υπάρχει πάντα ένα δαχτυλίδι στην περίμετρο που είναι αρκετά σκουρόχρωμο, σαν να ειναι καμένος ο καφές. Σε αυτό το σημείο, το διπλό καλαθάκι της Gaggia δεν έχει οπές και υποψιάζομαι ότι αυτος ειναι ο λόγος.
Το έχει παρατηρήσει κάποιος άλλος;
Puck
-
Alexandros
- Δημοσιεύσεις: 178
- Εγγραφή: Τρί Μάιος 12, 2020 12:23 am
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: Lelit Glenda
- Μύλος:: Niche Zero
- 2ος Μύλος:: ProBarista G-IOTA
Δημοσίευση
από Alexandros » Κυρ Δεκ 20, 2020 10:14 pm
Victor έγραψε: ↑Κυρ Δεκ 20, 2020 9:23 pm
Σε κάθε εκχύλιση στο κατω μέρος του puck υπάρχει πάντα ένα δαχτυλίδι στην περίμετρο που είναι αρκετά σκουρόχρωμο, σαν να ειναι καμένος ο καφές. Σε αυτό το σημείο, το διπλό καλαθάκι της Gaggia δεν έχει οπές και υποψιάζομαι ότι αυτος ειναι ο λόγος.
Το έχει παρατηρήσει κάποιος άλλος;
Puck
Καλησπέρα,
εγώ θα υπέθετα ότι από την αναρρόφηση της τρίοδης βαλβίδας στεγνώνει το σώμα του puck και παραμένει υγρασία στην περιφέρεια.
Δοκίμασε να ακουμπήσεις με το δάχτυλο το puck στο κέντρο και στην περιφέρεια για να το διαπιστώσεις.
-
charkyriak
- Δημοσιεύσεις: 127
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 25, 2012 7:48 pm
- Όνομα: Χαράλαμπος
- Μηχανή:: NS Oscar I
- Μύλος:: Niche Zero
- 2ος Μύλος:: Mazzer Super Jolly
- Τοποθεσία: Πύργος Ηλείας
Δημοσίευση
από charkyriak » Κυρ Δεκ 20, 2020 10:40 pm
Το έχω παρατηρήσει κι εγώ και σε IMS καλαθάκι.Λόγο δεν έχω σκεφτεί ακόμα
αλλά να στεγνώνει το σώμα του puck από το "ρούφηγμα" της τρίοδης μου μοιάζει απίθανο.
Κυρίως βέβαια γιατί δεν είναι αναρρόφηση αλλά απλά εκτόνωση της υπάρχουσας πίεσης "προς τα πίσω".
Sex Mastoura Sepultura (το 2ο απλά επειδή ταιριάζει...)