Πήρα την gaggia classic με έναν ascaso mini με τα κωνικά.
Δυστυχώς η καφετιέρα ήρθε με λάθος καφέ, εφόσον αντί για σπυρί μου ήρθε προαλεσμένος. Έφτιαχνα καφεδάκια σε 10 δευτερόλεπτα. Όσο και αν το πάλεψα, τζάμπα πετούσα τον καφέ μου, μέχρι που τον έδωσα σε έναν φίλο και ξεμπέρδεψα.
Πήρα μετά ένα taf ενός κιλού απο ένα φιλικό μαγαζί, που πρέπει να ήταν στο ράφι κανα χρόνο, στην ουσία για πέταμα, για να μπορέσω να ρυθμίσω τον μύλο μου. Κατάφερα μέσα σε τρεις εκχυλίσεις, να βρώ τη σωστή ρύθμιση (πάλι καλά γιατι νόμιζα οτι θα το παλεύω όλη μέρα). Και σήμερα επιτέλους αγόρασα φρέσκο καφέ της προκοπής για να αρχίσω να πίνω τους καφέδες που φτιάχνω και οχι μόνο να τους φτιάχνω και να τους πετάω..
Καθάρισα το μύλο, άδειασα το νερό βρύσης απο τη μηχανή και έβαλα απο αυτό που πίνω (γάργαρο νεράκι απο πηγή του Πηλίου) και η πρώτη προσπάθεια μου έβγαλε καφέ σε 22 δευτερόλεπτα. Για πέταμα ήταν ούτως η άλλως εφόσον ήθελα να καθαρίσει η μηχανή απο το παλιό νερό και ο μύλος απο τον παλιό καφέ, λίγο fine tuning στο μύλο, και ξεκίνησα για τον πρώτο μου ουσιαστικό καφέ!
Βουναλάκι αζύγιστου φρεσκοκομμένου καφέ στο portafilter, ίσιωμα με το δάχτυλο προσπαθώντας να μην το πατάω προς τα κάτω, αλλα μόνο αριστερά δεξιά, πάτημα δυνατό, flushing και κούμπωμα στη μηχανή! Άργησε να βγει η πρώτη σταγόνα, άρχισε να πέφτει πηχτός και μαύρος καφές, προς τη μέση γκάζωσε λίγο και με άγχωσε αφου κοιτούσα με το ένα μάτι το χρονόμετρο και με το άλλο τον καφέ, και πάνω που άρχισε να ξανθαίνει, έφτασε στα 60ml ακριβώς, σε 29,7 δευτερόλεπτα!
Πιστεύω για πρώτος καφές καλύτερα δεν γίνεται.
Απο εκεί και πέρα δεν ξέρω με ποιες παραμέτρους να αρχίσω να πειραματίζομαι. Τον μύλο λέω να μην τον ξαναπειράξω. Με την ποσότητα του καφέ και το πόσο τον στριμώχνεις στο καλαθάκι πριν το tamping λογικά αλλάζει πολύ ο χρόνος εκχύλισης. Αυτό θα καταφέρω να το κάνω με το μάτι/με την αίσθηση ή πρέπει οπωσδήποτε να πάρω και ζυγαριά?
Ευχαριστώ παιδιά για την βοήθεια και την "εκπαίδευση" που μου προσέφερε το forum και τα λέμε εδώ στη συνέχεια της περιπέτειας!