Γέμισμα του pf. Χρήσιμα Συμπεράσματα.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Γέμισμα του pf. Χρήσιμα Συμπεράσματα.
Δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα στην περίπτωση σου. Άμα μένει και λίγος καφές στην shower screen έχει να κάνει και με την διόγκωση του καφέ όταν αυτός έρχεται σε επαφή με το νερό. Εάν θέλεις μια πιο δυνατή γεύση από 13.5g θα σου πρότεινα να σταματάς την εκχύλιση σε λιγότερο όγκο (πχ 45-50 ml). Εάν αυτό σε βγάζει σε χρόνους κάτω απο 20s κάνε μια ιδέα το κόψιμο ψιλότερο.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- boltsis
- Δημοσιεύσεις: 516
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 14, 2010 2:13 pm
- Όνομα: Ηλίας
- Μηχανή:: La San Marco 95E
- 2η Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- Μύλος:: La San Marco SM 90/T
- 2ος Μύλος:: Zassenhaus manual
- Οι καφέδες μου:: TAF San Pedro
- Τοποθεσία: Λάρισα
Re: Γέμισμα του pf. Χρήσιμα Συμπεράσματα.
Για να έχω αξιοπρεπή γεύση στα 60ml επαρκούν 14gr?Θα προσπαθήσω να κάνω μια άλλη ψιλοπατέντα απο pressurized pf σε non και θα ήθελα να ξέρω πόσο gr να το κάνω να παιρνει για να είμαι εντάξει..
Εγώ για ένα απλό freddo espresso ξεκίνησα..
- psycho
- Δημοσιεύσεις: 766
- Εγγραφή: Τετ Φεβ 17, 2010 2:39 pm
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: Simonelli Musica
- Μύλος:: Mazzer SJ
- Οι καφέδες μου:: Aleta Wondo/Sidama zone
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Γέμισμα του pf. Χρήσιμα Συμπεράσματα.
Αν μιλάμε για καφέδες εμπορικούς με italian roast μπορεί και ναι. Αλλιώς μάλλον όχι. Ξεκινάς απο 17
- After
- Δημοσιεύσεις: 1040
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
- Τοποθεσία: Αθηνα
Re: Γέμισμα του pf. Χρήσιμα Συμπεράσματα.
Θα συμφωνησω με τον απο πανω
14gr ειναι πολυ λιγα για 60ml, συνηθως μετα τα 45ml αρχιζει και ξανθιζει ακομα και με τα 16-17gr καφε
Οποτε αρχιζεις απο 16 και παιζεις με την αλεση
14gr ειναι πολυ λιγα για 60ml, συνηθως μετα τα 45ml αρχιζει και ξανθιζει ακομα και με τα 16-17gr καφε
Οποτε αρχιζεις απο 16 και παιζεις με την αλεση
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
-
- Δημοσιεύσεις: 32
- Εγγραφή: Παρ Ιούλ 30, 2010 11:37 am
- Μηχανή:: Rancilio Silvia
- Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Δράμα
Re: Γέμισμα του pf. Χρήσιμα Συμπεράσματα.
Διάβαζα το σχετικό Post και αναρωτήθηκα πάνω σε αυτό που κάποιοι λένε ότι καφές από καφέ έχει διαφορά στο πάτημα. Το έχω διαπιστώσει και εγώ (αν και έχω πειραματιστεί με 4-5 καφέδες μέχρι στιγμής). Αλλά από την άλλη η λογική λέει ότι αφού περνάνε από το μύλο και κόβονται στην ίδια σκάλα θα έπρεπε να έχει ο καφές ίδια σε μέγεθος "σωματίδια". Οπότε το μόνο που θα μπορούσε να μεταβάλλεται είναι το βάρος (αν δεχτούμε ότι το ειδικό βάρος της κάθε ποικιλίας είναι διαφορετικό) αλλά σαν όγκος θα είναι ίδιος μέσα στο Pf και το πάτημα θα έπρεπε να έχει παρόμοια επίδραση. Κάνω λάθος;
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Γέμισμα του pf. Χρήσιμα Συμπεράσματα.
Δεν ξέρω εάν κατάλαβα 100% την ερώτηση σου.
Ο λόγος είναι ότι ο καφές είναι εύθραστος και όπως συνθλίβεται "σπάει" και σε μικρότερα κομματάκια και άρα παίρνεις κατανομή μεγεθών και όχι μόνο ένα μέγεθος κόκκου. Αυτό το σπάσιμο διαφοροποιείται σημαντικά από ποικιλία σε ποικιλία καφέ και άρα παίρνεις διαφορετικές κατανομές μεγεθών και επομένως και διαφορετικές συμπεριφορές σε όλα.nikarip έγραψε:...αλλά από την άλλη η λογική λέει ότι αφού περνάνε από το μύλο και κόβονται στην ίδια σκάλα θα έπρεπε να έχει ο καφές ίδια σε μέγεθος "σωματίδια"...
http://www.home-barista.com/espresso-gu ... nders.htmlUnfortunately, coffee is brittle and shatters as it is ground. So even the best contemporary grinders produce a wide distribution of particle sizes.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
- Δημοσιεύσεις: 411
- Εγγραφή: Σάβ Μάιος 08, 2010 12:36 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: x7.1, x6, euromatik
- Μύλος:: Compak K3 Touch
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Γέμισμα του pf. Χρήσιμα Συμπεράσματα.
Ορισμένες φορές όταν κάνω περιστροφή του pf μετά το πάτημα παρατηρείται το φαινόμενο να φεύγει όλος ο καφές απο το καλαθάκι.Σας έχει τύχει ποτέ; Ξέρετε ή μπορείτε να φανταστείται την αιτία; Τα τελευταία 250 gr συνέβη 2 φορές.Αποτέλεσμα ο καφές χάνεται αφού πέφτει στον νεροχύτη και φυσικά ακυρώνεται όλη η διαδικασία .
Εδώ να σημειώσω ότι στο pf δεν γίνεται κανένα χτύπημα ούτε στον πάγκο που είχα αναφέρει παλιότερα, λόγος για underdosing δεν υπάρχει και φυσικά ο καφές έχει πατηθεί με το ταμπερ.
Εδώ να σημειώσω ότι στο pf δεν γίνεται κανένα χτύπημα ούτε στον πάγκο που είχα αναφέρει παλιότερα, λόγος για underdosing δεν υπάρχει και φυσικά ο καφές έχει πατηθεί με το ταμπερ.
Re: Γέμισμα του pf. Χρήσιμα Συμπεράσματα.
Γιατί πρέπει να του κάνεις περιστροφή , και δεν το φυσάς απλώς να φύγει η σκόνη του καφέ .spyros έγραψε:Ορισμένες φορές όταν κάνω περιστροφή του pf μετά το πάτημα παρατηρείται το φαινόμενο να φεύγει όλος ο καφές απο το καλαθάκι.Σας έχει τύχει ποτέ; Ξέρετε ή μπορείτε να φανταστείται την αιτία; Τα τελευταία 250 gr συνέβη 2 φορές.Αποτέλεσμα ο καφές χάνεται αφού πέφτει στον νεροχύτη και φυσικά ακυρώνεται όλη η διαδικασία .
Εδώ να σημειώσω ότι στο pf δεν γίνεται κανένα χτύπημα ούτε στον πάγκο που είχα αναφέρει παλιότερα, λόγος για underdosing δεν υπάρχει και φυσικά ο καφές έχει πατηθεί με το ταμπερ.
-
- Δημοσιεύσεις: 411
- Εγγραφή: Σάβ Μάιος 08, 2010 12:36 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: x7.1, x6, euromatik
- Μύλος:: Compak K3 Touch
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Γέμισμα του pf. Χρήσιμα Συμπεράσματα.
Δεν μου λέει κάτι ας το φυσήξω, ας μην διώξω καθόλου τον καφέ, είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό;