Γέμισμα του pf. Χρήσιμα Συμπεράσματα.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
Alex_Under
Δημοσιεύσεις: 784
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 13, 2010 10:27 pm
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Rancilio Rocky
Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Γέμισμα του pf. Χρήσιμα Συμπεράσματα.

Δημοσίευση από Alex_Under » Πέμ Ιούλ 01, 2010 10:55 am

Κάθε καφές είναι ξεχωριστός.
Τον τελευταίο καιρό (1-2 μήνες) είχα στανταροποιήσει την διαδικασία των shot μου.
1) Κόψιμο
2) LEVELING-MAΧΑΙΡΙ με την βοήθεια του ξύλου για τις αμυγδαλές ακριβώς στο ύψος του χείλους του pf
3) Πάτημα με το tamper με όση δύναμη μπορούσα
Αυτό που μου κατέστει προφανές τον τελευταίο καιρό όμως είναι ότι διαφορετικοί καφέδες πατιούνταν περισσότερο ή λιγότερο. Ενώ δηλαδή η ποσότητα καφέ (τουλάχιστον ογκομετρικά) ήταν σταθερή από shot σε shot και από το ένα είδος καφέ στο άλλο, είχα διαφορετικό βάθος ελεύθερου χώρου στο pf μετά από το πάντα-δυνατό tamping.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές το pf να μην κλειδώνει τέρμα γιατί καφές πιεζόταν στο shower screen. Όταν μάλιστα το ξεκλείδωνα για να δω τι φταίει (πριν κάνω τον καφέ), καφές είχε κολήσει εκεί και είχε χαλάσει η επιφάνεια του puck.

Οπότε άρχισα να κάνω κάτι άλλο. Μείωσα όλους τους καφέδες σε μία σκάλα πιο ψιλό κόψιμο και επίσης μείωσα την ποσότητα που γέμιζα το pf. Μη με ρωτάτε γραμμάρια, δεν έκατσα να μετρήσω. Όλα με το μάτι. Απλά πλέον επειδή δεν το γεμίζω μέχρι επάνω, είναι αδύνατο το leveling με το ξυλάκι και γύρισα στο "παραδοσιακό" δάχτυλο.
Ο λιγότερος καφές έχει ως αποτέλεσμα πιο χαμηλό επίπεδο επιφάνειας μετά από το tamping καθώς και απροβλημάτιστο κλείδωμα του pf στο group. Αλλά τα πλεονεκτήματα δεν σταματούν εκεί.
Τα shots μου έχουν σημειώσει εκθετική άνοδο οπτικά. Παίρνω πολύ περισσότερη κρέμα και οι χρόνοι εκχύλισης είναι πιο συχνά μέσα στο επιθυμητό διάστημα 22-27".
Αν με το ίδιο κόψιμο, τον ίδιο καφέ, γυρίσω στην προηγούμενη μέθοδο (όπως έκανα σήμερα το πρωί) του leveling-μαχαίρι, τότε η ροή γίνεται λεπτότερη και πιο ξανθιά και οι χρόνοι κυριολεκτικά εκτοξεύονται στο 35-45".

Τώρα γιατί έχει τόσα πλεονεκτήματα το under-filling?
Μόνο να υποθέσω μπορώ. Ίσως η Silvia να μην αφήνει από την κατασκευή της πολύ χώρο στο puck, ίσως ο παραπάνω κενός χώρος αφήνει καλύτερα τον καφέ να φουσκώσει, να "αναπνεύσει". Ποιός ξέρει (αν κάποιος ξέρει να μας πει).

Οπότε γενικό συμπέρασμα με το οποίο προχωρώ από εδώ και μπρός.
Λιγότερος καφές, χαμηλότερη επιφάνεια μετά το πάτημα, απροβλημάτιστο κλείδωμα του pf, καλύτερη κρέμα και χρόνοι εκχύλισης...

moving on...
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!

stv

Re: Γέμισμα του pf. Χρήσιμα Συμπεράσματα.

Δημοσίευση από stv » Πέμ Ιούλ 01, 2010 12:03 pm

Alex_Under ποιό καλαθάκι χρησιμοποιείς; Το μονό ή το διπλό;
Πάντως έχω παρατηρίσει το ίδιο φαινόμενο για ότι αφορά την ποσότητα του καφέ, δεν ξέρω γιατί ακριβώς συμβαίνει αλλά πρέπει να βρείς την χρυσή τομή μεταξύ σκάλλας κοψίματος, ποσότητας καφέ και πάτημα!

Άβαταρ μέλους
Alex_Under
Δημοσιεύσεις: 784
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 13, 2010 10:27 pm
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Rancilio Rocky
Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Γέμισμα του pf. Χρήσιμα Συμπεράσματα.

Δημοσίευση από Alex_Under » Πέμ Ιούλ 01, 2010 12:15 pm

Διπλό. ΠΑΝΤΑ...
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!

Άβαταρ μέλους
dalas
Δημοσιεύσεις: 387
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 27, 2010 2:53 pm
Όνομα: Αντώνης
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Ascaso i-mini
Οι καφέδες μου:: San Pedro, La Margarita (Taf roast)
Τοποθεσία: Athens

Re: Γέμισμα του pf. Χρήσιμα Συμπεράσματα.

Δημοσίευση από dalas » Πέμ Ιούλ 01, 2010 2:34 pm

Ωραίο θέμα, έχω κι εγώ τον ίδιο προβληματισμό.

Κάθε καφές είναι διαφορετικός οπότε και το κάθε κόψιμο είναι διαφορετικό. Δεν γίνεται να το στανταροποιήσεις, ακόμα και ο ίδιος καφές από μέρα σε μέρα ή σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες, έχει διαφορά.

Αφού κάθε καφές είναι διαφορετικός και το κόψιμο είναι διαφορετικό, διαφορετικό θα είναι κάθε φορά και το αποτέλεσμα του tamping κρατώντας σταθερή τη δύναμη που εφαρμόζεις.

Levelling: δεν ξέρω ή δεν έχω πειστεί ακόμα σε τι βαθμό επηρεάζει το αποτέλεσμα. Έχω δει πολλά videos με γνωστούς baristi που δεν κάνουν καθόλου ή έστω κάποιο υποτυπώδες με χτύπημα του pf και το αποτέλεσμα τουλάχιστον οπτικά δείχνει πολύ καλό.

Δεν ξέρω, ίσως να φταίει το ότι η επιπλέον ποσότητα στο pf όντως το μπουκώνει κατά κάποιο τρόπο ή οι συγκεκριμένοι καφέδες που χρησιμοποιείς "δουλεύουν" καλύτερα με λιγότερη ποσότητα και ψιλότερο κόψιμο. Εγώ έχω και το γνωστό πρόβλημα της βίδας του shower screen ακόμα...

Μετά το tamping ο καφές στο basket μέχρι πού φτάνει; Χαμηλότερα από το σημάδι (εγκοπή) που έχει;

Έχω την εντύπωση πάντως, ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν μια εκχύλιση είναι τόσοι πολλοί που είναι πολύ δύσκολο να βγάλεις ασφαλές συμπέρασμα. :roll:
A good coffee does not require milk, a bad one does not deserve it - Guatemala saying.

Άβαταρ μέλους
Alex_Under
Δημοσιεύσεις: 784
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 13, 2010 10:27 pm
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Rancilio Rocky
Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Γέμισμα του pf. Χρήσιμα Συμπεράσματα.

Δημοσίευση από Alex_Under » Πέμ Ιούλ 01, 2010 2:47 pm

dalas έγραψε:Έχω δει πολλά videos με γνωστούς baristi που δεν κάνουν καθόλου ή έστω κάποιο υποτυπώδες με χτύπημα του pf και το αποτέλεσμα τουλάχιστον οπτικά δείχνει πολύ καλό.
Αυτό ακριβώς που λες μου έκανε και μένα εντύπωση στα videos που έβλεπα τον Στέφανο στο WBC@London
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!

Άβαταρ μέλους
psycho
Δημοσιεύσεις: 764
Εγγραφή: Τετ Φεβ 17, 2010 2:39 pm
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Simonelli Musica
Μύλος:: Mazzer SJ
Οι καφέδες μου:: Aleta Wondo/Sidama zone
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Γέμισμα του pf. Χρήσιμα Συμπεράσματα.

Δημοσίευση από psycho » Πέμ Ιούλ 01, 2010 11:31 pm

Alex_Under έγραψε:
dalas έγραψε:Έχω δει πολλά videos με γνωστούς baristi που δεν κάνουν καθόλου ή έστω κάποιο υποτυπώδες με χτύπημα του pf και το αποτέλεσμα τουλάχιστον οπτικά δείχνει πολύ καλό.
Αυτό ακριβώς που λες μου έκανε και μένα εντύπωση στα videos που έβλεπα τον Στέφανο στο WBC@London
Ναι οι περισσότεροι δεν κάνουν... Κάνουν αυτήν την ανάδευση στο pf.
Είναι θέμα τεχνικής και ομοιογενούς κοψήματος απο του πανάκριβους grinders που χρησιμοποιούν ενδεχομένως.

apolitana

Re: Γέμισμα του pf. Χρήσιμα Συμπεράσματα.

Δημοσίευση από apolitana » Παρ Ιούλ 02, 2010 1:30 pm

Πολλες καφετεριες και πολυ ανιδεοι που δουλευουν συνηθιζεται να εχουν τοσο ψιλοκομμενο τον καφε που απλα κανουν ενα ελαφρυ tamping με ενα πλαστικο tamper η απλα σε αυτα που εξεχουν σε μερικους μυλους(δεν λεμε καν για leveling).
Πιστευετε ειναι προτιμοτερο ενα πολυ λεπτο κοψιμο με ελαφρυ tamping η ενα χοντροτερο κοψιμο με ενα κανονικο tamping?Απλα εχω βαρεθει να βλεπω ανιδεους να δουλευουν και δεν ξερω αν φταιει αυτο....

Άβαταρ μέλους
psycho
Δημοσιεύσεις: 764
Εγγραφή: Τετ Φεβ 17, 2010 2:39 pm
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Simonelli Musica
Μύλος:: Mazzer SJ
Οι καφέδες μου:: Aleta Wondo/Sidama zone
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Γέμισμα του pf. Χρήσιμα Συμπεράσματα.

Δημοσίευση από psycho » Παρ Ιούλ 02, 2010 1:39 pm

apolitana έγραψε:Πολλες καφετεριες και πολυ ανιδεοι που δουλευουν συνηθιζεται να εχουν τοσο ψιλοκομμενο τον καφε που απλα κανουν ενα ελαφρυ tamping με ενα πλαστικο tamper η απλα σε αυτα που εξεχουν σε μερικους μυλους(δεν λεμε καν για leveling).
Πιστευετε ειναι προτιμοτερο ενα πολυ λεπτο κοψιμο με ελαφρυ tamping η ενα χοντροτερο κοψιμο με ενα κανονικο tamping?Απλα εχω βαρεθει να βλεπω ανιδεους να δουλευουν και δεν ξερω αν φταιει αυτο....
Εξαρτάται απο την ποικιλία-χωρα προέλευσης , το ψήσιμο, τα γραμμάρια και τα χαρακτηριστηκά του καφέ που θές να αναδείξεις...!!

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8788
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Γέμισμα του pf. Χρήσιμα Συμπεράσματα.

Δημοσίευση από Christos » Παρ Ιούλ 02, 2010 1:40 pm

apolitana έγραψε: Πιστευετε ειναι προτιμοτερο ενα πολυ λεπτο κοψιμο με ελαφρυ tamping η ενα χοντροτερο κοψιμο με ενα κανονικο tamping?Απλα εχω βαρεθει να βλεπω ανιδεους να δουλευουν και δεν ξερω αν φταιει αυτο....
Εγώ ακόμα δεν έχω βρει απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Χωρίς να μπορώ να το τεκμηριώσω έχω την εντύπωση ότι όσο ψιλότερα πάω χάνω κάπως από τις γλυκιές νότες αλλά από την άλλη κερδίζω στο ότι το ελαφρύ tamping συγχωρεί την αδεξιότητα μου στο πάτημα και άρα έχω πιο σωστές εκχυλίσεις.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
boltsis
Δημοσιεύσεις: 516
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 14, 2010 2:13 pm
Όνομα: Ηλίας
Μηχανή:: La San Marco 95E
2η Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
Μύλος:: La San Marco SM 90/T
2ος Μύλος:: Zassenhaus manual
Οι καφέδες μου:: TAF San Pedro
Τοποθεσία: Λάρισα

Re: Γέμισμα του pf. Χρήσιμα Συμπεράσματα.

Δημοσίευση από boltsis » Σάβ Νοέμ 27, 2010 2:47 pm

Λοιπόν με απασχολεί ένα θεματάκι (υπομονή μέχρι τέλος του Δεκέμβρη :D ).Έχω τη delonghi CE300 και χρησιμοποιώ πάντα το διπλό pressurized pf.Το θέμα είναι ότι με το ζόρι χωράει 14gr.Συνήθως βάζω 13.5 διότι ίσα ίσα που μπορώ να το πατήσω.Πρώτο ερωτημά μου είναι για 60ml espresso πόσο το λιγότερο δυνατόν gr καφέ μπορώ να βάλω ώστε να έχω έναν αξιοπρεπή καφέ και όχι κορομπλόζουμο (που λένε και στο χωριό μου)?Επίσης μετά απο κάθε επιτυχημένη εκχύλιση κατα τη δική μου άποψη πάντα βλέπω ότι έχει κολλήσει λίγο καφές στο shower screen, πειράζει?Δε μιλάμε να γεμίζει αλλά έχει κάποια ελάχιστη ποσότητα την οποία καθαρίζω μετά απο κάθε σουτάρισμα!Κάθε φορά όμως που τοποθετώ το καλαθάκι στο group επαληθεύω αν βρίσκει ο καφές στο shower screen και παρατηρώ ότι δεν αφήνει σημάδι.Είμαι εντάξει?
Υπόψιν έχω δοκιμάσει πολλές εκδοχές κοψίματος αλλά δεν έπαιρνα αυτο που ήθελα και τις περισσότερες φορές να μπουκώνω και τη μηχανή!
Εγώ για ένα απλό freddo espresso ξεκίνησα..

Απάντηση