Σελίδα 49 από 51

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Ιαν 10, 2022 5:45 pm
από ntou
Ξεκίνησα και εγώ αν και έχω ακόμα πολλούς κόκκους να αλέσω .

Εξοπλισμός
Μηχανή : Lelit PLSUT + μανόμετρο
Μύλος : Eureka Mignon Specialita
Ζυγαριά Timemore
WTD με τις βελόνες
Εργαλείο ισοκατανομής
Πατητήρι
naked portafilter
vts 15g καλαθάκι
θερμοκρασία : 92
ratio 1:2.5 (15 in 37.5 out)
σημειωματάριο

Οκ , η πρώτη προσπάθεια αποτυχεία 100% , δεν πείραξα τον μύλο καθόλου για να δω που βαδίζω , ένα καφέ υγρό έτρεχε !
Έφτασα και σε σημείο που δεν έτρεχε τίποτα απλά έσταζε !
Πότε άλεσα τα 250 γρ. δε το πήρα χαμπάρι , 0 καφές .

Τώρα έφτασα στα 30 δ. με 35.8 out αλλά θέλω δουλειά ακόμα και να κάνω δοκιμές .
Αλλά αξίζει , η dolce gusto στη γωνία κοιτάει με μισό μάτι την lelit .

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 02, 2022 2:13 am
από xristos93
Καλησπέρα σε όλους! Έκανα κι εγώ τα πρώτα μου βήματα μπας και γευτώ αξιόλογο καφέ σπίτι. Το set up μου είναι μια lelit pl41tem, ένας graef cm800, και ο καφές που ξεκίνησα ο lavazza gran espresso. Παραθέτω μερικά στατιστικά των μέχρι τώρα εκχυλισεων μου μήπως μπορέσετε να μου δώσετε κάποια συμβουλή γιατί το μέχρι τώρα αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό. Έχω ρυθμίσει στην lelit ένα offset 5C.

Άλεση In(gr) Out(gr). Χρόνος C. Γεύση
7 16 33.83 39sec 93 όχι για πέταμα
8 16 46.87 44sec 93 όχι για πέταμα
8 19* 40 21sec 93 ξινός (πέταμα)
7 16 34 21sec 93 ξινός (πέταμα)
6 16 34 25sec 93 ξινός (πέταμα)
6 16 34 27sec 96 ξινός (πέταμα)

*Η μόνη εκχύλιση που έγινε στο 3πλο καλαθάκι.


Τα επίπεδα άλεσης όσο πιο μικρό νούμερο σημαίνει λεπτότερο κόψιμο. Επίσης οι εκχυλισεις είναι με χρονική σειρά. Μου φαίνεται πολύ περίεργο που στη πρώτη μου εκχύλιση στο επίπεδο 7 έκανε 40sec σχεδόν, πήγα μέχρι και 8. Και μετά από μέρες και ενδιάμεσους καφέδες βρέθηκα σήμερα να κόβω στο 6 για να είμαι εντός του 25-30sec. Τη πρώτη μέρα κιόλας πριν φτάσω στο επίπεδο 7 είχα δοκιμάσει το 5 και ο καφές δεν έσταζε καν. Φταίει ότι ακόμα θέλει στρώσιμο ο μύλος ή λόγω περαιτέρω μπαγιατευσης του καφέ? Πάντως αφού κατέληξα στο κόψιμο τι θα μπορούσα να πειράξω για να φτιάξω τη γεύση? Αύξησα όπως φαίνεται στον πίνακακι λίγο τη θερμοκρασία αλλά τίποτα. Οι παραπάνω εκχυλισεις δεν είχα ιδιαίτερο chanelling έως και καθόλου.

Ελπίζω να μη σας κουράσω όποια συμβουλή ευπρόσδεκτη :cfstd:

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Φεβ 03, 2022 8:29 pm
από xristos93
Κατάφερα να πάρω αποδεκτό αποτέλεσμα ειδικά για φρέντο. Η ερώτηση μου είναι η εξής. Ο χρόνος εκχύλισης δε μένει σταθερός από τη μια μέρα στην άλλη ή ακόμα και την ίδια μέρα. Φταίει ο μύλος? Φταίει το στρώσιμο του καφέ? Το πάτημα είναι με δυναμομετρικο tamper οπότε θεωρώ πως είναι σταθερό!

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Μάιος 16, 2022 4:25 pm
από katzislk
Καλησπερα σε όλη την παρέα Τις τελευταίες ημέρες έχω θέμα με τον αγαπημένο μου espresso Ενώ είχα πετύχει τις αναλογίες και απολάμβανα μια ποιοτική κρέμα με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών το αποτέλεσμα είναι αραιή και διαλύεται έμμεσα Κάποια Ιδέα ;

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Μάιος 16, 2022 4:57 pm
από laonikos78
Καλησπέρα φίλε!
Οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν από μέρα σε μέρα και οι μεταβολές είναι καθημερινό φαινόμενο, η υγρασία και η ξηρότητα σε έναν χώρο είναι τακτική επίσης.
Άρα έχεις καθημερινά πρόβλημα;

Έχεις αλλάξει παραμέτρους, τρόπο εκχύλισης, αποθήκευση;
Τι καφέ χρησιμοποιείς;
Τι ημερομηνία έχει αν έχει;

Ρωτάς κάτι που σε προβληματίζει και έχεις καταλήξει στο συμπέρασμα πως είναι οι καιρικές συνθήκες;

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Μάιος 16, 2022 5:03 pm
από katzislk
Ανέφερα τις καιρικές συνθήκες γιατί στις άλλες παραμέτρους δεν έκανα κάτι διαφορετικό Επίσης χρησιμοποιώ τον ίδιο καφέ αν και τώρα δοκιμάζω και άλλον γιατί το αποτέλεσμα δεν είναι καλό

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Μάιος 16, 2022 5:10 pm
από laonikos78
Ο άλλος καφές που δοκιμάζεις παρουσιάζει τα ίδια προβλήματα που σου παρουσίασε ο καφές που χρησιμοποιούσες τόσο καιρό;

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Μάιος 16, 2022 5:11 pm
από katzislk
Ναι

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Μάιος 16, 2022 5:17 pm
από laonikos78
Υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να αλλοιώνουν το τελικό αποτέλεσμα (οπότε εκει παμε αλλού) από την άλλη η κρέμα δεν είναι κριτής των πάντων (ένδειξη είναι) πόσο μάλλον αν το καφεδάκι που πίνεις σου αρέσει γευστικά.

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Μάιος 16, 2022 5:20 pm
από katzislk
Καμία συμβουλή ; Κάτι να κάνω διαφορετικά ;