Σελίδα 47 από 51

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Νοέμ 15, 2021 7:15 pm
από Hatori
Tkin73 έγραψε:
Δευ Νοέμ 15, 2021 6:19 pm
8/10/22 λήγει ο καφές λογικά δλδ 8/10/21 συσκευαστηκε
Το πιο πιθανό είναι να ισχύει το 08/10/20 γιατί αυτοί οι καφέδες συσκευάζονται για δύο χρόνια από την ημερομηνία καβουρδισματος. Στα άλλα του μύλου, το κόψιμο δε πάει πιο "fine" ?

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Νοέμ 15, 2021 8:56 pm
από Tkin73
Εντάξει τότε έχω έναν φρέσκο καφέ μόλις 13 μηνών χεχε....
Έχω την graef 80 την έχω στο fine έχει και μια επενη κενή περιοχή που τερματίζει σε μια παύλα θα δοκιμάσω και εκεί να δω αν λεπταινει κι άλλο έχει 40 βαθμονομισεις.
Εντομεταξυ διαβάζω στο νήμα του μύλου ότι άλλοι έκοβαν εσπρέσσο σε κάτι 10-11 και λέω τι γίνεται....εμένα στο fine και ακόμα να πέσει η ποσότητα εκχύλισης

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Νοέμ 15, 2021 9:48 pm
από Hatori
Κοίτα στο νήμα του μύλου ή σε κάποιο review του, αν υπάρχει κανένα mod που μεγαλώνει το εύρος των κόπων κι έτσι μπορείς να κόψεις λεπτότερα.

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Νοέμ 15, 2021 10:04 pm
από Tkin73
Υπάρχουν 2 ροδελες που μπαίνουν κάτω από τα μαχαίρια στον κεντρικό άξονα αλλά από ότι έχω διαβάσει εδώ αλλάζουν το εύρος της κοπής όχι το ποσό λεπτός θα είναι.
Προσπάθησα να τον ανοίξω αλλά δεν τον κατάφερα για να δω αν είναι ήδη τοποθετημένες φοβήθηκα να τον ζορισω παραπάνω γιατί πρέπει και να τον κοντραρεις με κατσαβίδι. Υπάρχει μια κεντρική στεφάνι με άκρες μαχαιριών όπου έχει δύο βιδακια που μετακινούνται προς ένδειξη ψιλο ή χοντρό. Το πήγα στο ψιλό θα δω αύριο.

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Τρί Νοέμ 16, 2021 9:22 am
από Tkin73
Και επιτέλους μετά από 2-3 μέρες προσπάθειας σήμερα επιτέλους έσφιξε το απόσταγμα!
Τέρμα ψιλή άλεση με graef cm80 γύρισμα της κορώνας με την απόληξη των δοντιών στο πιο ψιλό , 18 γρ , κατανομή με χτύπημα 2-3 με το χέρι του γκρουπ αφού είχε στρωθεί ο καφές και ισιωσει μέχρι το χείλος, πάτημα δυνατό πολύ πάνω από τα 15 κιλά που προτείνονται μπορεί να πήγα και στα διπλάσια , 20 δευτερόλεπτα άνοιγμα ατμού χωρίς εκτόνωση.
Εκχύλισμα μετά από 4-5 δευτερόλεπτα και σε 30 συνολικά δευτερόλεπτα έπεσα στα 40 γραμ. απόσταγμα με πολύ πηχτη κρέμα και έντονο σώμα και γεύση! Στα 24 δευτερόλεπτα θα ήμουν λογικά καπου στα 32 γραμμ.
Κέικ σχεδόν στεγνό εκτός από μια λίγο υγρη γωνιτσα και αποτύπωμα βίδας στο κέντρο.

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Τρί Νοέμ 16, 2021 10:44 am
από Tkin73
Tkin73 έγραψε:
Σάβ Νοέμ 13, 2021 11:08 pm
Ναι το τρίτο είναι το διπλό με επίπεδη βάση και φουλ τρύπες όπου το δουλεύω με μύλο που έχω.
Το θέμα είναι ότι το μικρό που βάζω μα το λάστιχο για τα φακελάκια δεν τρέχει καφές το λάστιχο μπλοκάρει την ροή.
Σωστά βλέπω βάζω το λάστιχο αλλά ο καφές εγκλωβίζεται κάτω από το καλάθι .
αν λυνόταν και το θέμα με τα ese pods θα ημουν πλήρως ευχαριστημένος.

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Νοέμ 20, 2021 11:09 am
από Giorgos87
Καλημέρα και καλώς σας βρήκα, νέος στην παρασκευή εσπρέσσο, θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση: προχθές πήρα τον πρώτο μου σοβαρο εξοπλισμό, μια Lelit bianca μαζί με έναν Eureka mignon specialita και ξεκίνησα να κάνω τα πρώτα μου καφεδάκια. Αρχικά έναν speciality καφέ ονόματι supremo sitio da torre! Ενώ σε χρόνους είμαι θεωρώ σχετικά καλά, δηλ 18 gr in, 38 out σε 35 δεύτερα, 93 βαθμούς στο PID το αποτελεσμα που παίρνω είναι απαράδεκτο, μια ξινιλα ένα πράγμα...τι μπορεί να έχω κάνει λάθος; Ποια παράμετρο θα πρέπει αρχικά να διορθώσω; Ίσως φταίει το πάτημά μου; Να ανεβάσω ίσως βαθμό στο pid? Nα κόψω πιο χοντρό τον καφέ ώστε να μειώσω λίγο χρόνο ροής; Να δοκιμάσω να αυξομειωσω τα γραμμάρια in και out? Θέλει πολύ δουλειά ακομα :a042:

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Νοέμ 20, 2021 11:57 am
από Hatori
Giorgos87 έγραψε:
Σάβ Νοέμ 20, 2021 11:09 am
Καλημέρα και καλώς σας βρήκα, νέος στην παρασκευή εσπρέσσο, θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση: προχθές πήρα τον πρώτο μου σοβαρο εξοπλισμό, μια Lelit bianca μαζί με έναν Eureka mignon specialita και ξεκίνησα να κάνω τα πρώτα μου καφεδάκια. Αρχικά έναν speciality καφέ ονόματι supremo sitio da torre! Ενώ σε χρόνους είμαι θεωρώ σχετικά καλά, δηλ 18 gr in, 38 out σε 35 δεύτερα, 93 βαθμούς στο PID το αποτελεσμα που παίρνω είναι απαράδεκτο, μια ξινιλα ένα πράγμα...τι μπορεί να έχω κάνει λάθος; Ποια παράμετρο θα πρέπει αρχικά να διορθώσω; Ίσως φταίει το πάτημά μου; Να ανεβάσω ίσως βαθμό στο pid? Nα κόψω πιο χοντρό τον καφέ ώστε να μειώσω λίγο χρόνο ροής; Να δοκιμάσω να αυξομειωσω τα γραμμάρια in και out? Θέλει πολύ δουλειά ακομα :a042:
Καλημέρα και καλά καφεδάκια. Ξεκίνα με τη θερμοκρασία κ πάντα άλλαζε μια παράμετρο τη φορά. Λογικά θέλει ανέβασμα, το προφίλ του καφέ ποιό είναι όμως? Εννοώ να είναι όντως έτσι ο καφές και απλά εσένα να μη σου κάθεται καλά. Αν όμως αντί για σοκολάτες σου βγαίνει ξινός τότε κάτι δε πάει καλά. Και τέλος τι ημερομηνία καβουρδισματος έχει? Αν είναι πολύ φρέσκος τότε σίγουρα δε θα σου βγάλει το προφίλ του αλλά μια έντονη οξύτητα. Δοκίμασε και πες..

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Νοέμ 20, 2021 4:10 pm
από Giorgos87
Καλησπέρα, ο καφές παρουσιάζεται ως 100% arabica μέσης οξύτητας ( 2 από 4) με νότες σοκολάτας, ξηρών καρπών κ φρούτων! Ημερομηνία καβουρδισματος δυστυχώς δεν αναγράφεται, μένω Γερμανία οπότε η αγορά έγινε από εδώ και το συγκεκριμένο Rösterei δεν ξέρω γιατί δεν την αναφέρει, μόνο ημ λήξης κ ότι καλό είναι να καταναλωθεί σε διάστημα 14 ημερών. Θα δοκιμάσω και θα αναφέρω εντυπώσεις, ευχαριστώ για τη βοήθεια! Ο καφές είναι ο παρακάτω:

https://www.roastmarket.de/supremo-siti ... resso.html

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Νοέμ 20, 2021 7:18 pm
από Hatori
Giorgos87 έγραψε:
Σάβ Νοέμ 20, 2021 4:10 pm
Καλησπέρα, ο καφές παρουσιάζεται ως 100% arabica μέσης οξύτητας ( 2 από 4) με νότες σοκολάτας, ξηρών καρπών κ φρούτων! Ημερομηνία καβουρδισματος δυστυχώς δεν αναγράφεται, μένω Γερμανία οπότε η αγορά έγινε από εδώ και το συγκεκριμένο Rösterei δεν ξέρω γιατί δεν την αναφέρει, μόνο ημ λήξης κ ότι καλό είναι να καταναλωθεί σε διάστημα 14 ημερών. Θα δοκιμάσω και θα αναφέρω εντυπώσεις, ευχαριστώ για τη βοήθεια! Ο καφές είναι ο παρακάτω:

https://www.roastmarket.de/supremo-siti ... resso.html
Χωρίς να θέλω να σε πάρω στον λαιμό μου , προτείνω να δοκιμάσεις μια εκχύλιση με λεπτότερο κόψιμο ίδια θερμοκρασία και στον ίδιο χρόνο να πάρεις 18 in 28 out