Σελίδα 46 από 51

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Νοέμ 13, 2021 9:16 pm
από giorgos.b
Tkin73 έγραψε:
Σάβ Νοέμ 13, 2021 7:44 pm
Είναι δεδομένο ότι μπαίνει η ελαστική τάπα και βάζω το σωστό καλαθάκι το είδα σε βίντεο. Το θέμα είναι ότι με όποιο τρόπο και να βάλω την τάπα αυτή φράσει την ροή με αποτέλεσμα μένει σχεδόν όλος ο καφές μεταξύ καλαθιού και γκρουπ.
Τι κάνω λάθος;
Αν εννοείς ese pods, ναι αυτό που έχει τις λιγότερες τρύπες από τα 2 μικρά (το άλλο είναι για μονό), τουλάχιστον έτσι ήταν στην baby που είχα παλιά
Καμία τάπα δεν χρειάζεται, τι τάπα είναι αυτή που λες; Ελπίζω να μην είναι η λαστιχένια που προσωμοιώνει το τυφλό καλαθάκι και είναι για backflush, αν λες αυτή δεν είναι για να κάνεις καφέ, αλλά για καθαρισμό

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Νοέμ 13, 2021 9:39 pm
από Tkin73
Αυτή την ελαστικη τάπα εννοώ την μαύρη .
Επίσης ποιο από τα δύο καλάθια για ese pod ?
Την ταπα όπως την βάζω στο γκρουπ στην δεύτερη φωτογραφία
https://ibb.co/Gp8216s
https://ibb.co/CbJVQ5t

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Νοέμ 13, 2021 10:41 pm
από giorgos.b
Tkin73 έγραψε:
Σάβ Νοέμ 13, 2021 9:39 pm
Αυτή την ελαστικη τάπα εννοώ την μαύρη .
Επίσης ποιο από τα δύο καλάθια για ese pod ?
Την ταπα όπως την βάζω στο γκρουπ στην δεύτερη φωτογραφία
https://ibb.co/Gp8216s
https://ibb.co/CbJVQ5t
a ok μιλάς για pressurized filters, και τα 2 που φαινονται στις φωτο εχουν μόνο μια μικρη τρυπούλα, το μεγάλο είναι για αγορασμένο αλεσμένο καφέ (χωρις να εχεις μυλο) και το άλλο για pods - και στα δυο χρειαζεσαι αυτο το πλαστικο
Για να λες ότι εχεις και 3ο σημαινει ότι το άλλο θα είναι το κανονικό φιλτρο (με τρυπες) το οποίο οποίο όμως για να κανεις δουλειά χρειαζεται μυλος
εδω πρεπει να εισαι : https://www.youtube.com/watch?v=jCn9NjTuGLM

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Νοέμ 13, 2021 11:08 pm
από Tkin73
Ναι το τρίτο είναι το διπλό με επίπεδη βάση και φουλ τρύπες όπου το δουλεύω με μύλο που έχω.
Το θέμα είναι ότι το μικρό που βάζω μα το λάστιχο για τα φακελάκια δεν τρέχει καφές το λάστιχο μπλοκάρει την ροή.
Σωστά βλέπω βάζω το λάστιχο αλλά ο καφές εγκλωβίζεται κάτω από το καλάθι .

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Νοέμ 14, 2021 9:44 am
από Tkin73
Πέρα από το θέμα που περιμένω κάποια συμβουλή για το παραπάνω θα ήθελα και κάποια συμβουλή για το unpressed.
Ο μύλος μου ο διαβαθμισμενος της graef τον βάζω στο τέρμα ψιλό τοποθετώ 14-15 γρ καφέ ,νομίζω όταν φεύγω παραπάνω δεν κουμπώνει το pf δεν έχω φτάσει ακόμα στα 25 με 60ml βγάζω δλδ παραπάνω ml , αλλά για αυτό αφού έχω φτάσει στο τέρμα ψιλό μόνο την κατανομή και στο πάτημα μπορώ να παίξω.
Έχω όμως και γενικά καυτό καφέ.
Ως προς αυτό μπορώ να κάνω κάτι;
Ακολουθώ την τακτική ανοίγω τον ατμό για 20 δευτερόλεπτα χωρίς εκτόνωση και μετά κάνω εκχύλισμα.
Μήπως να πέσω στα 15 ή πιο κάτω ; Μήπως ανεβάζει πολύ θερμοκρασία;

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Νοέμ 14, 2021 6:54 pm
από Tkin73
Ανέβηκα σε γραμμάρια 18 τέρμα ψιλό κόψιμο στον graef 80 ισιωμα με το δάκτυλο και πάτημα με τα 15 κιλά περίπου.
Πάντα 20 δευτερόλεπτα πριν ανοίγω ατμό χωρίς εκτόνωση σε προθερμασμενη μηχανή με το pf της gaggia classic.
Κρέμα παίρνω καλή σε χρώμα εννοείται είμαι μακριά από τα "μέλια" σε ρευστότητα αλλά κυρίως είμαι μακριά από τα 30γρ σε 25-30 δευτερόλεπτα πολύ μακριά....
Με τα δεδομένα του μύλου που έχω και που δεν μπορώ να πέσω σε κόψιμο πιο ψιλό τι άλλο μπορώ να κάνω για μειωθεί η ποσότητα ;
https://ibb.co/HgjKh2d

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Νοέμ 15, 2021 11:26 am
από Tkin73
Κάποια σκέψη με τα δεδομένα του μύλου που έχω; Πρέπει να μεγαλώσει η αντίσταση του puck . Ποσότητα δύσκολα να ανεβάσω από τα 18γρ δεν χωράει να πατήσω περισσότερο; Το puck είναι σχετικά στεγνό τώρα που πήγα στα 18 γρ και συνήθως φαίνεται το ίχνος της βίδας.
Όμως στα 24 δευτερόλεπτα παίρνω...100 γραμμάρια....υπερλουγκο...
Καφές bella crema espresso melitta από Μαρτ. Να φταίει και ο καφές;

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Νοέμ 15, 2021 1:21 pm
από Hatori
Tkin73 έγραψε:
Δευ Νοέμ 15, 2021 11:26 am
Κάποια σκέψη με τα δεδομένα του μύλου που έχω; Πρέπει να μεγαλώσει η αντίσταση του puck . Ποσότητα δύσκολα να ανεβάσω από τα 18γρ δεν χωράει να πατήσω περισσότερο; Το puck είναι σχετικά στεγνό τώρα που πήγα στα 18 γρ και συνήθως φαίνεται το ίχνος της βίδας.
Όμως στα 24 δευτερόλεπτα παίρνω...100 γραμμάρια....υπερλουγκο...
Καφές bella crema espresso melitta από Μαρτ. Να φταίει και ο καφές;
Ημερομηνία γράφει πάνω ο καφές αυτός?

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Νοέμ 15, 2021 1:32 pm
από Tkin73
Θα δω όταν επιστρέψω σπίτι και θα σου πω. Εντάξει φαντάζομαι ότι και λόγω Μαρτ δεν θα είναι φρεσκαδουρα...πάντα διαλέγω τους κρυμμένους που έχουν πίσω πίσω κερδίζεις κάνα μήνα αλλά μέχρι εκεί...
Από τις υπόλοιπες παραμέτρους;

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Νοέμ 15, 2021 6:19 pm
από Tkin73
8/10/22 λήγει ο καφές λογικά δλδ 8/10/21 συσκευαστηκε