Σελίδα 39 από 51

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Δεκ 24, 2020 3:54 pm
από tziminhio
Καλησπέρα στο team. Μετά απο 5 ημέρες χρήσης της lelit pl41 tem (γύρω στους 10 καφέδες) μόλις έκανα το καλύτερό μου σοτ (΄μην φανταστείτε) με λιγότερη ξινίλα απο τις προηγούμενες προσπάθειες αλλα να παραμένει λίγο. Το θέμα είναι οτι έχω μεγάλη πτώση θεμοκρασίας.. μπορείτε να μου την εξηγήσετε κάπως.?Απο 101οC στους 86οC με 30'' εκχύλισης. Χρησιμοποιώ DRB απο round cup . Έβαλα 18,8gr στο portafilter και έβγαλα 48,7gr ρόφημα στα 30''. Ενημερώστε με για τα λάθη που έκανα καθώς επίσης για την τοση μεγάλη πτώση θερμοκρασίας.
Σας ευχαριστώ

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Δεκ 24, 2020 4:04 pm
από tziminhio
Επισυνάπτω και ένα βίντεο να τσεκάρετε
https://www.youtube.com/watch?v=jYdsLxvpj6E

Αυριο λέω να δοκιμάσω τις παραμέτρους του Παύλου στο PID
P=o,4
I=0,05
D=13,8
F04=5
F05=100

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Δεκ 24, 2020 4:14 pm
από agpol07
tziminhio έγραψε:
Πέμ Δεκ 24, 2020 3:54 pm
Καλησπέρα στο team. Μετά απο 5 ημέρες χρήσης της lelit pl41 tem (γύρω στους 10 καφέδες) μόλις έκανα το καλύτερό μου σοτ (΄μην φανταστείτε) με λιγότερη ξινίλα απο τις προηγούμενες προσπάθειες αλλα να παραμένει λίγο. Το θέμα είναι οτι έχω μεγάλη πτώση θεμοκρασίας.. μπορείτε να μου την εξηγήσετε κάπως.?Απο 101οC στους 86οC με 30'' εκχύλισης. Χρησιμοποιώ DRB απο round cup . Έβαλα 18,8gr στο portafilter και έβγαλα 48,7gr ρόφημα στα 30''. Ενημερώστε με για τα λάθη που έκανα καθώς επίσης για την τοση μεγάλη πτώση θερμοκρασίας.
Σας ευχαριστώ
Βγάλε πιο λίγο ρόφημα.


Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Δεκ 24, 2020 4:18 pm
από tziminhio
Ok να βγάλω πιο λίγο, αλλά και πάλι η πτώση θερμοκρασίας παραμένει μεγάλη..Δεν θα είναι πτώση 15οC , θα είναι 10οC σίγουρα όμως..

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Δεκ 24, 2020 4:26 pm
από agpol07
Κι εμένα κάπου τόσο πέφτει..
Λογικά αν βγάλεις πιο λίγο ρόφημα, θα πέσει και πιο λίγο η θερμοκρασία

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Παρ Δεκ 25, 2020 12:31 am
από tsa
Καλησπέρα σε όλους και Καλά Χριστούγεννα.

Κάποιος κάτοχος Gaggia classic η όποιος γνωρίζει, μπορεί να μου πει αν τα μεγαλύτερα καλαθάκια που κυκλοφορούν για >18 γρ. καφέ χωράνε στο πορταφίλτερ που έρχεται με την καφετιέρα αν δεν είναι γυμνό?

Παρατηρώ ότι στα 17 γρ. βλέπω αποτύπωμα της βίδας της ντουζιέρας, βέβαια δεν έχω ακόμη σωστό τάμπερ αλλά μάλλον ένα μεγαλύτερο καλάθι θα το πάρω για φρέντο έται και αλλιώς.

Τέλος. γενικό ερώτημα, όταν μένει λίγο νεράκι στο γκρουπ μετά την εκχύλιση και δεν είναι εντελώς στεγνό το κεκάκι τι σημαίνει; μεγάλη διάρκεια εκχύλισης για τα δεδομένα γραμμάρια? Τράβηξα το γκρουπ βιαστικά? κάτι άλλο?

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Δεκ 28, 2020 7:15 pm
από Victor
Στο διπλο της Gaggia χωράνε άνετα 17γρ χωρίς να ακουμπάει στην shower screen. Επίσης εαν βλέπεις το αποτύπωμα μονο μετα την εκχύλιση σημαίνει οτι ακούμπησε μετα την διόγκωση κατα την εκχύλιση.

Και εμενα πολλες φορές εχει ελάχιστο νερο η πανω επιφάνεια του puck, ενα ο καφες ειναι καλος δεν ασχολούμαι, αλλιως κόψε λιγο πιο χοντρά.

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Ιαν 09, 2021 6:59 pm
από Nikolas
Καλησπερα. Να κανω μια ερωτηση καθως σημερα αρχισα να πειραματιζομαι με τον καφε. (εχω γραψει κα σε αλλο θεμα αλλα μπορει αυτο να το παρακολουθουν λιγο περισσοτερο)
Πως μετρατε τον καφε με ml η με γραμμαρια;
Γιατι στο δοσομετρικο ποτηρακι βγαζω 60 ml αλλα τα γραμμαρια ειναι πολλα περισσοτερα δηλαδη με 17 γρ περιπου περνω 55-56 γραμμαρια καφε. Ποιο να ακολουθησω για να βρω ενα πατημα να προχωρησω σε κοψιμο και γραμμαρια; o καφες που πηρα απο taf ειναι single origin columbia huila και δεν ξερω τι ποσοτητες να βαζω και να βγάζω ευχαριστω πολυ

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Ιαν 09, 2021 7:06 pm
από Earendil
Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά η πλειονότητα συντείνει στο να πηγαίνεις με γραμμάρια. Αυτό κυρίως γιατί η κρέμα παίζει σημαντικό ρόλο στη μέτρηση των ml και είναι παραπλανητική.

Πιο φρέσκος καφές βγάζει περισσότερη κρέμα, ενώ ένας λιγότερος φρέσκος βγάζει λιγότερη.

Επομένως καλύτερα να ζυγίζεις το cup σου μετά την εκχύλιση. Στόχος είναι το 1:2 (πάνω κάτω) δηλαδή, 18 γραμμάρια αλεσμένου καφέ να βγάζει 36 γρ. ροφήματος σε 25 με 30 δευτερόλεπτα. Αν δεν παίζεις με speciality coffee πας στα 16γρ / 32γρ.

Καλές δοκιμές!

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Ιαν 09, 2021 7:21 pm
από Nikolas
Earendil έγραψε:
Σάβ Ιαν 09, 2021 7:06 pm
Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά η πλειονότητα συντείνει στο να πηγαίνεις με γραμμάρια. Αυτό κυρίως γιατί η κρέμα παίζει σημαντικό ρόλο στη μέτρηση των ml και είναι παραπλανητική.

Πιο φρέσκος καφές βγάζει περισσότερη κρέμα, ενώ ένας λιγότερος φρέσκος βγάζει λιγότερη.

Επομένως καλύτερα να ζυγίζεις το cup σου μετά την εκχύλιση. Στόχος είναι το 1:2 (πάνω κάτω) δηλαδή, 18 γραμμάρια αλεσμένου καφέ να βγάζει 36 γρ. ροφήματος σε 25 με 30 δευτερόλεπτα. Αν δεν παίζεις με speciality coffee πας στα 16γρ / 32γρ.

Καλές δοκιμές!
Σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση αλλα αν σταματησω τον καφε στα 32 ας πουμε θα εχω πολυ λιγο ροφημα. Μπορω να κανω κατι για αυτην την περιπτωση;