Σελίδα 31 από 51

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Απρ 08, 2019 1:08 pm
από xenos
Nimrodel έγραψε:
Δευ Απρ 08, 2019 1:02 pm
Τι παραπάνω πέρα από το καλαθάκι θα κάνεις δηλαδή? (επειδή είπες για πατέντα)
Κόβουν το πορταφίλτερ για να παίρνει μεγαλύτερα καλαθάκια (πχ https://www.youtube.com/watch?v=XqfNUBY-ADA)
Nimrodel έγραψε:
Δευ Απρ 08, 2019 1:02 pm
Ο καφές του taf είναι δύσκολος πολύ για τη μηχανή σου (γενικά είναι δύσκολοι καφέδες για οποιαδήποτε μηχανή) και είναι κρίμα να δίνεις τόσα λεφτά χωρίς να μπορείς να βγάλεις το προφίλ του καφέ.
Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι (αναλογικά) πολυ ακριβός. 7,5ε/250γρ πλήρωσα. Στο σούπερ ο lavazza έκανε 6,χχ, ενώ και στα CI δεν ήταν πολύ φθηνότερος.
Nimrodel έγραψε:
Δευ Απρ 08, 2019 1:02 pm
Το ότι σου βγάζει ξινίλα όμως και ο καφές του σούπερ...αυτό είναι θέμα.
Εμ, εδώ είναι το θέμα... :a014:

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Απρ 08, 2019 2:07 pm
από Luckees
Καταρχάς απ΄τη στιγμή που χρησιμοποιείς pressurized καλάθι, ο μύλος κάνει μια τρύπα στο νερό. Είτε κόψεις ψιλά, είτε κόψεις χοντρά μια θα είναι η πίεση, η τεχνητή (το πολύ πολύ να πας πάνω απ' την τεχνητή μέχρι να μπουκώσεις τη μηχανή). Συνεπώς αν θες να κάνεις δουλειά παίρνεις πρώτα απ' όλα ελεύθερο καλάθι και ένα μεταλλικό τάμπερ.
Αν η μηχανή έχει θερμομπλόκ (που είναι το πιο πιθανό) είναι ασταθής θερμοκρασιακά άρα 1) την αφήνεις να ζεσταθεί καλά κάνοντας μερικά σύντομα φλασαρίσματα και 2) δεν βάζεις στο δοχείο πολύ κρύο νερό - καν' το με κάποιο τρόπο χλιαρό, όχι ζεστό!
Επίσης καθάρισε καλά τον μύλο σου γιατί μπορεί να έχει υπολείμματα από τον taf και να επηρεάζει τη γεύση του lavazza.

Αφού κάνεις όλα τα παραπάνω πειραματίσου στο καλάθι με 14-16g και βγάλε τα διπλά σε ρόφημα, σε ~30sec.

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Απρ 08, 2019 2:16 pm
από xenos
Luckees έγραψε:
Δευ Απρ 08, 2019 2:07 pm
Καταρχάς απ΄τη στιγμή που χρησιμοποιείς pressurized καλάθι, ο μύλος κάνει μια τρύπα στο νερό. Είτε κόψεις ψιλά, είτε κόψεις χοντρά μια θα είναι η πίεση, η τεχνητή (το πολύ πολύ να πας πάνω απ' την τεχνητή μέχρι να μπουκώσεις τη μηχανή). Συνεπώς αν θες να κάνεις δουλειά παίρνεις πρώτα απ' όλα ελεύθερο καλάθι και ένα μεταλλικό τάμπερ.
Έχω παραγγείλει τάμπερ και καλαθάκι, αλλά θα κάνουν μέρες.
Πάντως με τα διάφορα κοψίματα αλλάζει και η ποσότητα του καφέ και η γεύση (από μετριοκακή μέχρι πολύ κακή). Ξαναλέω, του ταφ ο έτοιμος/κομμένος πως ήταν καλούτσικος; :a014:
Luckees έγραψε:
Δευ Απρ 08, 2019 2:07 pm
Αν η μηχανή έχει θερμομπλόκ (που είναι το πιο πιθανό) είναι ασταθής θερμοκρασιακά άρα 1) την αφήνεις να ζεσταθεί καλά κάνοντας μερικά σύντομα φλασαρίσματα και 2) δεν βάζεις στο δοχείο πολύ κρύο νερό - καν' το με κάποιο τρόπο χλιαρό, όχι ζεστό!
Επίσης καθάρισε καλά τον μύλο σου γιατί μπορεί να έχει υπολείμματα από τον taf και να επηρεάζει τη γεύση του lavazza.
Το (1) το έχω κάνει αλλά θα το ξαναδώ.
Το (2), δεν το έχω κάνε, θα μεριμνήσω. Να αφήσω νερό σε μία κανάτα να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πχ;
Το (3) το έκανα χθες, πιο πολύ για να δω τη διαδικασία.
Luckees έγραψε:
Δευ Απρ 08, 2019 2:07 pm
Αφού κάνεις όλα τα παραπάνω πειραματίσου στο καλάθι με 14-16g και βγάλε τα διπλά σε ρόφημα, σε ~30sec.
Πάνω από 14 δεν παίρνει με τίποτα νομίζω το καλάθι.
Ερώτηση: να μην πειραματιστώ καλύτερα με μονό, για να κάνω περισσότερες προσπάθειες με την ίδια ποσότητα καφέ; :a014:

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Απρ 11, 2019 6:25 pm
από xenos
Luckees έγραψε:
Δευ Απρ 08, 2019 2:07 pm
Συνεπώς αν θες να κάνεις δουλειά παίρνεις πρώτα απ' όλα ελεύθερο καλάθι
1) την αφήνεις να ζεσταθεί καλά κάνοντας μερικά σύντομα φλασαρίσματα και
2) δεν βάζεις στο δοχείο πολύ κρύο νερό - καν' το με κάποιο τρόπο χλιαρό, όχι ζεστό!

Αφού κάνεις όλα τα παραπάνω πειραματίσου στο καλάθι με 14-16g και βγάλε τα διπλά σε ρόφημα, σε ~30sec.
Σήμερα, μιας και το καλαθάκι μου έχει 2πλό πάτο (πάνω πολλές, κάτω 1 τρύπα), εκ των οποίων το πάνω αφαιρείται, πήρα το τρυπάνι και το έκανα σχεδόν non pressurized! :a049:
Έβαλα νερό ζεστό και όχι από βρύση κατευθείαν.
Στη συνέχεια έκοψα 15γρ καφέ από CI, o οποίος δεν χώρεσε όλος (γεμίζω, ισιώνω, πατάω), μέτριο πάτημα και η εκχύλιση έβγαλε 41γρ. καφέ σε 27". Το σημαντικότερο; Ούτε ξινός, ούτε πικρός, ούτε καμμένος! :a049:
οκ, δεν είναι τρομερός από γεύσεις, αλλά πίνεται ευχάριστα και είναι και από CI!
Να κόψω λίγο παραπάνω ή απλά να σταματήσω σε μικρότερη ποσότητα;

Ευχαριστώ για τις συμβουλές.
Κανένα εύκολο, ευχάριστο μπλεντ (δυστυχώς δεν παίρνει πολύ καφέ το καλαθάκι); :a014:

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Απρ 11, 2019 10:41 pm
από gzsb
xenos, εκοψες μονος σου το portafilter ή αγορασες απο καπου αλλου καποιο κομμενο που να κουμπωνει στην μηχανη σου;

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Παρ Απρ 12, 2019 2:17 pm
από xenos
gzsb έγραψε:
Πέμ Απρ 11, 2019 10:41 pm
xenos, εκοψες μονος σου το portafilter ή αγορασες απο καπου αλλου καποιο κομμενο που να κουμπωνει στην μηχανη σου;
Δεν έκοψα (ακόμα) το πορταφίλτερ. Έκοψα τον πάτο στο καλαθάκι και το έκανα non pressurized. Εμένα από μέσα το πορτ. δεν έχει κάτι που περιορίζει τη ροή. Έχει μόνο ένα πλαστικό που απλά οδηγεί τον καφέ.
Έχω παραγγείλει ένα δεύτερο πορτ. (~20ε) που θα πέσει σιδηροπρίονο (αν και δε νομίζω ότι θα αλλάξει το αποτέλεσμα πολύ περισσότερο)!

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Απρ 18, 2019 7:13 pm
από xenos
xenos έγραψε:
Πέμ Απρ 11, 2019 6:25 pm
Σήμερα, μιας και το καλαθάκι μου έχει 2πλό πάτο (πάνω πολλές, κάτω 1 τρύπα), εκ των οποίων το πάνω αφαιρείται, πήρα το τρυπάνι και το έκανα σχεδόν non pressurized!
Έβαλα νερό ζεστό και όχι από βρύση κατευθείαν.
Στη συνέχεια έκοψα 15γρ καφέ από CI, o οποίος δεν χώρεσε όλος (γεμίζω, ισιώνω, πατάω), μέτριο πάτημα και η εκχύλιση έβγαλε 41γρ. καφέ σε 27". Το σημαντικότερο; Ούτε ξινός, ούτε πικρός, ούτε καμμένος!
Δυστυχώς βλέπω ότι δεν έχω συνέπεια στο αποτέλεσμα. :down:
Κόβω 14γρ. καφέ ώστε να έχω αποτέλεσμα ~34-40 γρ., αλλά δεν μπορώ να αποφύγω την ξυνίλα (λιγότερη ή περισσότερη).
Έχω δοκιμάσει με καφέ από CI και με kudu good cup. Έχω ανέβει/κατέβει σε άλεση, χωρίς αποτέλεσμα.
Από πάτημα νομίζω ότι είναι οκ (αν και με το πλαστικό ακόμα τάμπερ).
Στο μόνο που μπορώ να το ρίξω είναι στη θερμοκρασία, αλλά κάνω ότι γίνεται (αρκετή ώρα, χλιαρό νερό, μικρά φλασαρίσματα). Υπάρχει τρόπος μέτρησης; πχ το νερό που βγαίνει στο φλυτζάνι ή μπα; :a116:

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Απρ 18, 2019 7:23 pm
από odys2008
Χωρις μεταλικό ταμπερ δεν θα κάνεις δουλειά. Δεν πατας ομοιόμορφα και κάπου ο καφές περάνει γρήγορα και έχεις ξινιλα.

Τώρα αφου φτιάξεις αυτό, κατανομη και πάτημα δηλαδή θα σου πρότεινα να παίξεις με πιο εμπορικούς καφέφες. Η μηχανη σου δεν έχει σταθερότητα στην θερμοκρασία νερού, ούτε σου δίνει τον έλεγχό της θερμοκρασίας για να μπορείς πειραματιστείς με φρέσκους.

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Απρ 18, 2019 8:23 pm
από xenos
odys2008 έγραψε:
Πέμ Απρ 18, 2019 7:23 pm
Τώρα αφου φτιάξεις αυτό, κατανομη και πάτημα δηλαδή θα σου πρότεινα να παίξεις με πιο εμπορικούς καφέφες. Η μηχανη σου δεν έχει σταθερότητα στην θερμοκρασία νερού, ούτε σου δίνει τον έλεγχό της θερμοκρασίας για να μπορείς πειραματιστείς με φρέσκους.
Δλδ να τους ξέχάσω τους φρέσκους τελείως; :a060:
Όταν λες πιο εμπορικούς, ποιους εννοείς;

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Απρ 18, 2019 11:56 pm
από odys2008
Βασικά οφείλω να αναδιατυπώσω: με φρέσκους light roast ηθελα να γράψω.

Καλό θα ήταν να μην πέφτεις σε λιγότερο απο medium roast καφέδες. Σχεδόν όλοι οι εμπορικοί ειναι medium έως και dark roast. Εμπορικούς εννοω lavazza, hausbradt, molinari κτλ