Σελίδα 29 από 51

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Δεκ 20, 2018 4:32 pm
από Luckees
Αν εννοείς την stockfleth move προσωπικά δεν την χρησιμοποιώ γιατί με το ανακάτεμα και ένα κατακόρυφο χτύπημα είμαι μια χαρά. Άσε που το χείλος του καλαθιού -όπως είπαμε- καίει και δεν είναι για πολλές χειραψίες...

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Δεκ 20, 2018 5:04 pm
από Nimrodel
Μπορείς να στριφογυρίσεις απαλα το ταμπερ μέχρι να ισιωσει η επιφάνεια του καφέ χωρίς να βάλεις δύναμη .Και αφού το ισιωσεις, πατάς.

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Δεκ 20, 2018 5:39 pm
από odys2008
Εγώ αφού ανακατεψω με την βελόνα φροντιζω να το αφησω σχεδον ισιο. Κανω λίγο δεξια αριστερα με το χωνί επανω και ισιωνει τελειως.

Βγάζω χωνί, ενα χτυπημα απαλο στον παγκο να κατσει ο καφες και μετά πάτημα με το ταμπερ.


Και όπως είπαν οι άλλοι οπωσδήποτε σκουπισμα στο portafilter από τα νερά

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Παρ Δεκ 21, 2018 9:12 am
από brexei
Ωραία! Τώρα ξεκαθάρισε το τοπίο και μου λύθηκαν οι απορίες. :)

Το στρώσιμο με το δάχτυλο ήταν ένα πρόβλημα αφού έκαιγε το καλαθάκι, αλλά τελικά στρώνει ωραία με την οδοντογλυφίδα. Δεν έχω βέβαια funnel, αλλά ίσως μπορώ να φτιάξω ένα με το 3D printer... Μετά αφήνω απαλά το ταμπερ να κάτσει ίσια πάνω στον καφέ και το περιστρέφω λίγο να ισιώσει και μετά πατάω προσπαθώντας να κρατάω ίσες αποστάσεις με τη μέθοδο των 3 δαχτύλων που είχε κάποτε αναφέρει ο Χρήστος σε παλιότερο ποστ.

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Παρ Δεκ 21, 2018 9:41 am
από odys2008
Ωραία, τώρα είναι πιο σαφές :oneup:

Καλά μην νομίζεις για χωνάκι έχω κόψει ένα πλαστικό απο καφε starbucks που βρισκεις στο supermarket γιατί το πλαστικό του ήταν πιο σκληρό από το πλαστικό της συσκευασίας για το γιαουρτάκι:
starbucks.jpg
Επειδή είναι κάπως κωνικό το κόβεις με το ψαλιδι όσο θες ώστε να σφηνώνει λίγο στο portafilter

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Παρ Δεκ 21, 2018 10:24 am
από Luckees
Με τη γεύση τι έγινε Αδάμ, βελτιώθηκε;

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Παρ Δεκ 21, 2018 10:51 am
από brexei
Λόγω παιδιών (που φωνάζανε κτλ) δεν κατάφερα να κάνω και πολλές δοκιμές... Δυο δοκιμές με τον καφέ του μαρτ (περισσότερο για να δοκιμάσω το tamping), που φυσικά δε βελτιώνεται. Και άλλη μια με τον tigrato σήμερα το πρωι, που όμως στις ίδιες ρυθμίσεις του μύλου μου κόπηκε πιο λεπτός απ' ότι θα έπρεπε. Δηλαδή πήρα τα 40γρ σε περίπου 50sec. Αλλά πάλι ξίνιζε, λιγότερο όμως από τις προηγούμενες εκχυλίσεις. Τον ήπια δηλαδή, αλλά δεν ήταν και της προκοπής. Ελπίζω το σ/κ να μπορέσω να κάνω περισσότερες δοκιμές, πιο ήμεμα και να σας πω.

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Δεκ 22, 2018 9:21 am
από coolmind
Το οτι καιει τοσο πολυ το καλαθακι σου που δεν μπορεις να στρωσεις με τα δακτυλα μπορει να ειναι και κατι που θελει ψαξιμο. Για να φυγει το ξυνισμα ανεβασε 02 με 05 στην ποσοτητα του καφε.

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Δεκ 22, 2018 9:33 am
από coolmind
Jazz έγραψε:
Τετ Δεκ 19, 2018 12:12 pm
Δε διαφωνώ προφανώς στο θέμα της πίεσης ή της λειτουργίας. Διαφωνώ στο ότι από τη στιγμή που όπως λέει είναι στα ~8.5 bar σε εκχύλιση (που είναι ok), πρέπει να αλέσει ψιλότερα για να πάρει καλύτερο αποτέλεσμα. Αν το κάνει, "χάνει" τον καφέ. Δε μας λέει πόσα gr βάζει στο καλαθάκι, αλλά με το 57άρι pf, ποντάρω ότι έχει βάλει σίγουρα λιγότερα από 17g (πάνω από 15 πιστεύω).

Στα 8.5 bar μια χαρά εκχυλίσεις έχεις (κατ εμέ πολύ συχνά περισσότερο γευστικές από ότι σε πίεση στα 9bar|| δεν είναι τυχαίο που και σε καταστήματα επιλέγεται συχνά η σταθερά των 8.5bar), και τα 29 δευτερόλεπτα που χαρακτηρίστηκαν ως "πολύ γρήγορη ροή" για να επιτευχθεί το παραπάνω, μοιάζει "λάθος" τοποθέτηση. Εμένα η διαφωνία μου εκεί είναι: στο ότι προτείνουμε finer άλεση για να πιάσουμε τα "επιθυμητά bar", με αποτέλεσμα θεωρητικά να φτιάχνουμε ένα παράγοντα (πίεση) στα συνήθη πλαίσια και ταυτόχρονα να καταστρέφουμε άλλον, εφόσον ξέρουμε ότι δεν εκχυλίζουμε σωστά τον καφέ. Έστω ότι αλέθει finer, ανεβάζει πίεση εκχύλισης στα 9bar και φτάνει σε extraction 35sec, 60ml, από 15-17gr καφέ (κάπου εκεί έχει βάλει), ο οποίος είναι χαρμάνι με μεγάλο ποσοστό robusta και καβούρδισμα προς σκούρο. "Προκαλώωω (που είναι και της μόδας η ατάκα, χαχαχα), τον φίλο μας να δοκιμάσει ένα τέτοιο φλιτζάνι και να μη το φτύσει στο νεροχύτη!"
Γι αυτό λοιπόν και είπα παραπάνω, πως η λύση δεν είναι η λεπτότερη άλεση, αλλά πως το πρόβλημα έγκειται πιθανότατα στη θερμοκρασία (έχει χαμηλότερη) ή/και στην κατανομή του.
______
Επίσης, τώρα κατάλαβα ότι δεν έχει μύλο. Άρα πήρε αλεσμένο από το κατάστημα. Εκχύλισε μέσα στην επόμενη ώρα, ή μετά από κάποιες μέρες; Γιατί αν ισχύει το 2ο, νομίζω ότι κάνουμε τόση ώρα τσάμπα συζήτηση :lol: Προφανώς και θα είχε όξινο αποτέλεσμα τότε
Με αφορμη αυτο που αναφερει εδω η Σταυριανα να συμπληρωσω οτι παλμικη με περιστροφικη αντλια εχουν μια βασικη διαφορα.
Στις μηχανες με περιστροφικη ρυθμιζεις την πιεση πανω στην αντλια και η ροη με οτι ρυθμιση και να κανεις παραμενει σταθερη.
Στις παλμικες ρυθμιζεις την opv και αυτο εχει σαν αποτελεσμα η ροη να επιρεαζεται απο την στιγμη που ανοιγει η opv και στελνει καποια ποσοτητα νερου στο δοχειο η τον νεροχυτη, για να μειωση την πιεση του κυκλωματος.Επισης η opv δεν ειναι και καποιο οργανο ακριβειας ,ενα ελατηριο εχει,μια βιδα για την ρυθμιση της ,και μια επιφανεια που σφραγιζει την τρυπα εκτονωσης.

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Δεκ 24, 2018 11:43 am
από brexei
Λοιπόν, έκανα μερικές ακόμα δοκιμές...

Έχω πετύχει στο περίπου το κόψιμο και δεν πειράζω το μύλο. Σε 27-30sec βγάζει περίπου 40γρ καφέ. Αναδεύω με οδοντογλυφίδα και μετά ακουμπώ το (μεταλλικό πλεον) ταμπερ πάνω και περιστρέφω λίγο και μετά ευθυγραμμίζω με τα 3 δάχτυλα και πατάω και στο τέλος περιστρέφω λίγο για τέλεις επιφάνεια.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο καφές πίνεται μεν, αλλά ξινίζει λιγάκι. Να πω εδώ ότι οι δοκιμές γίνονται με τον tigrato. Βρήκα ότι εαν προθερμάνω πολύ τη μηχανή και κάνω μικρά φλασαρίσματα τότε υπάρχει πολύς ατμός και ξεφυσάει και μάλλον αυτό κάνει κακό στον καφέ, αφού μέσα στο καλαθάκι θα υπάρχει ατμός. Στην αρχή τρέχει λίγο μαυρο ζουμί και μετά μειώνεται η ροή και πάει προς το κανονικό.

Εαν προθερμάνω 10-15 λεπτά και δεν φλασάρω τότε δεν παρατηρώ ατμούς. Αλλά το πορταφιλτερ δεν καιει, είναι απλά ζεστό. Τότε νομίζω ότι παίρνω καλύτερο καφέ και η εκχύλιση ξεκινάει πιο φυσιολογικά. Καθυστερεί λίγο και μόλις το μανόμετρο πάει στα 9 bar τότε αρχίζει να τρέχει αργά. Πάλι όμως μια ξινάδα την εχει...

Γενικά με τίποτα δεν κατάφερα να κάνω τον καφέ να πικρίσει (που ειναι το άλλο άκρο, δηλ. υψηλή θερμοκρασία). Ακόμα και σε υπερβολικά αργή εκχύλιση πάλι ξινίζει. Ακόμα κι αν ξεκινήσω μόλις ανάψει το λαμπάκι ή αν περιμένω 30sec ή και περισσότερο.

Σήμερα πάντως μου τελειωσε ο tigrato. Είχαν μείνει κάπου 15-16 γρ και τα έβαλα, αλλά δε θεωρώ ότι γέμισε καλά το καλαθάκι. Πήρα όμως τον καλύτερο καφέ μέχρι τώρα. Πάλι μια μικρή οξύτητα, αλλά πιο καλός απο τις προηγούμενες μέρες... Τώρα περιμένω καφέ από cup10 και αγόρασα και φρέσκο από τοπικό μαγαζί για δοκιμές.

Θεωρείτε ότι μπορεί να έχω πρόβλημα με τις θερμοκρασίες; Δε θα έπρεπε να παίρνω και πικρό καφέ κάποιες φορές ή μήπως αν έχω channeling ή δεν κάνω ακόμα κάτι καλά τότε θα παίρνω ξινίλα έτσι κι αλλιώς, ανεξάρτητα από το αν η θερμοκρασία είναι 97 C (τη μέτρησα);

Δοκιμάζοντας από nespresso και dolce gusto ο καφές ήταν νερουλός και χωρίς σώμα και υπόσταση, αλλά ΔΕΝ ξίνιζε! Ίσως να πικρίζει λίγο, αλλα γενικά δεν είχα δει ποτέ ξινάδα. Με μια καλή μηχανή όπως η lelit, είναι δυνατόν να ξινίζει συνεχώς; Ακόμα κι αν δεν είσαι στις τέλειες συνθήκες θα έπρεπε λογικά ο καφές να είναι αξιοπρεπής. Είναι τόσο κρίσιμο να είσαι ΑΚΡΙΒΩΣ στις τέλειες συνθήκες; Και αν αποκλίνεις λίγο τότε να μην πίνεται; Ή υπάρχει ένα περιθώριο αποκλίσεων όπου ο καφές είναι μεν αξιοπρεπής και πίνεται, αλλά ίσως να μη βγάζει όλα τα αρώματα και τις γευσεις; Με άλλα λόγια ο εσπρεσσο όπως τον φτιάχνουμε με τις μηχανές μας είναι τόσο πολύ ευαίσθητος και θα πρέπει να είσαι ακριβώς στις συνθήκες που πρέπει αλλιώς δεν πίνεται;