Σελίδα 28 από 51

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Τετ Δεκ 19, 2018 12:12 pm
από Jazz
Δε διαφωνώ προφανώς στο θέμα της πίεσης ή της λειτουργίας. Διαφωνώ στο ότι από τη στιγμή που όπως λέει είναι στα ~8.5 bar σε εκχύλιση (που είναι ok), πρέπει να αλέσει ψιλότερα για να πάρει καλύτερο αποτέλεσμα. Αν το κάνει, "χάνει" τον καφέ. Δε μας λέει πόσα gr βάζει στο καλαθάκι, αλλά με το 57άρι pf, ποντάρω ότι έχει βάλει σίγουρα λιγότερα από 17g (πάνω από 15 πιστεύω).

Στα 8.5 bar μια χαρά εκχυλίσεις έχεις (κατ εμέ πολύ συχνά περισσότερο γευστικές από ότι σε πίεση στα 9bar|| δεν είναι τυχαίο που και σε καταστήματα επιλέγεται συχνά η σταθερά των 8.5bar), και τα 29 δευτερόλεπτα που χαρακτηρίστηκαν ως "πολύ γρήγορη ροή" για να επιτευχθεί το παραπάνω, μοιάζει "λάθος" τοποθέτηση. Εμένα η διαφωνία μου εκεί είναι: στο ότι προτείνουμε finer άλεση για να πιάσουμε τα "επιθυμητά bar", με αποτέλεσμα θεωρητικά να φτιάχνουμε ένα παράγοντα (πίεση) στα συνήθη πλαίσια και ταυτόχρονα να καταστρέφουμε άλλον, εφόσον ξέρουμε ότι δεν εκχυλίζουμε σωστά τον καφέ. Έστω ότι αλέθει finer, ανεβάζει πίεση εκχύλισης στα 9bar και φτάνει σε extraction 35sec, 60ml, από 15-17gr καφέ (κάπου εκεί έχει βάλει), ο οποίος είναι χαρμάνι με μεγάλο ποσοστό robusta και καβούρδισμα προς σκούρο. "Προκαλώωω (που είναι και της μόδας η ατάκα, χαχαχα), τον φίλο μας να δοκιμάσει ένα τέτοιο φλιτζάνι και να μη το φτύσει στο νεροχύτη!"
Γι αυτό λοιπόν και είπα παραπάνω, πως η λύση δεν είναι η λεπτότερη άλεση, αλλά πως το πρόβλημα έγκειται πιθανότατα στη θερμοκρασία (έχει χαμηλότερη) ή/και στην κατανομή του.
______
Επίσης, τώρα κατάλαβα ότι δεν έχει μύλο. Άρα πήρε αλεσμένο από το κατάστημα. Εκχύλισε μέσα στην επόμενη ώρα, ή μετά από κάποιες μέρες; Γιατί αν ισχύει το 2ο, νομίζω ότι κάνουμε τόση ώρα τσάμπα συζήτηση :lol: Προφανώς και θα είχε όξινο αποτέλεσμα τότε

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Τετ Δεκ 19, 2018 8:24 pm
από Nimrodel
Έχει μύλο. Vario. Το γράφει Καναδυο σελίδες πιο πίσω. (Αν θυμάμαι καλά)

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Δεκ 20, 2018 1:28 am
από SithNCoffee
Wow! Ακόμα δεν έχω μύλο 😂 Σε κάνα 15μερο.
Αλεσμενος καφές από CI blend ναι.
Τα γραμμάρια ήταν 17 ζυγισμενα σε απλή ψηφιακή ζυγαριά ακριβείας (jumbo guh guh) και η θερμοκρασία στο εργοστασιακό 95 αν κ έδειχνε 93. Ίσως το πάτημα μου ν μην ήταν έντονο κ σωστό.
Μην παρεξηγηθώ. Το αποτέλεσμα δεν ήταν ξινιλα που δεν πίνεται. Ίσα, ίσα που ήταν καλό με ελάχιστη οξύτητα . Απλώς προσπαθώ για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα γιατί είναι νιουμπης😬
Εξαλου έχω πιει αρκετά χειρότερους καφέδες - ξυνιλες έξω!

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Δεκ 20, 2018 11:09 am
από Luckees
@εκκολαπτόμενη Χημικό
Επειδή ο φίλος δεν διευκρίνισε ακριβώς την πίεση, νομίζω οτι αν το θέμα μας είναι μόνο μισό bar, δεν είναι τραγικό πρόβλημα για να διορθωθεί. Αν δεν θέλει να αλέσει ελάαααχιστα -για τόσο μιλάμε- πιο fine μπορεί απλά να πατήσει λίγο πιο δυνατά από το σύνηθες και να έρθει στα ίσα του. Ή προσθέτοντας μισό γραμμάριο παραπάνω στη δόση...επιλογές υπάρχουν, χωρίς φοβερές συνέπειες στη γεύση.
Από την άλλη τα λιγότερο από 9bar που λες, φαντάζομαι οτι αφορούν επαγγελματικές μηχανές με διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά και στήσιμο που δεν ξέρω αν μπορούν να επιτευχθούν στο ακέραιο από μια οικιακή μηχανή (άλλα μεγέθη boiler, θερμ σταθερότητα, άλλου τύπου αντλίες). Άσε που για κάποιον που είναι στην αρχή ακόμα και ψάχνεται γευστικά (είναι ξύδι ή φρούτα αυτό που πίνω?) είναι ξε-αγχωτικό τα νούμερα/μπούσουλας να βλέπει οτι του βγαίνουν σωστά. Μόλις βρει τα πατήματά του θα μπορεί να κάνει πειραματισμούς και ενδεχομένως να βρει πιο ενδιαφέροντα μονοπάτια.

@master sith
Πάρε ζυγαριά 0,1g, είναι φθηνές και απαραίτητες!
Καλορίζικη η μηχανή και με το καλό ο μύλος :oneup: (πρόσεξε μόνο τι θα πάρεις μην είναι κανένας delonghi)

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Δεκ 20, 2018 2:15 pm
από brexei
Μάλλον μπερδευτήκατε... Εγώ έχω το Vario!
Το τάμπερ ήρθε σήμερα, οπότε θα κάνω δοκιμές... :)

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω κάτι που αφορά την προθέρμανση, γιατί δεν το βρίσκω πουθενά! Προθερμαίνουμε το πορταφιλτερ χωρίς το καλαθάκι μέσα;
Γιατί αν αφήσω και το καλαθάκι τότε αφενός βρέχεται και θα κολλάει ο καφές, αφετέρου θα καίει πολύ, οπότε δε μπορώ μετά να κάνω διανομή του καφέ! Οπότε το κρατάω έξω και το κουμπώνω στο χερούλι τελευταία στιγμή, σωστά;

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Δεκ 20, 2018 2:28 pm
από Artisti
Φυσικά με το καλαθάκι μέσα διαφορετικά κάνεις μια τρύπα στο νερό.

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Δεκ 20, 2018 2:33 pm
από brexei
Και μετά πώς το βγάζεις έξω για να βάλεις τον καφέ και να τον διανείμεις με το δάχτυλο και να πατήσεις; Αφού καίει!!

Επίσης αυτο αποκλείει να κάνεις λίγο flush ζεστό νερό για να ζεσταθεί πιο γρήγορα το γκρουπ και το πορταφιλτερ, γιατί μετά θα έχει νερά το καλαθάκι και θα κολλάει ο καφές... :?

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Δεκ 20, 2018 2:39 pm
από Nimrodel
Ναεχεις μια πετσετουλα να το σκουπίζεις το καλαθάκι.
Εγώ ζυγίζω τον καφέ στο κουτάκι που τον έχω αλέσει (του μύλου) και μετά το ρίχνω μέσα στο καλαθάκι (ενώ είναι ήδη κουμπωμενο στο pf). Με τη βοήθεια ενός funnel δεν μου πέφτει έξω ο καφές κιόλας. Μετά σπάω τους κόμπους , λεβελινγκ, ταμπινγκ, καθαρίζω τα πλαϊνά, φυσάω τον καφέ που δενεχει πατηθεί και κουμπωνω.
Έχω 2-3 πετσέτουλες στον πάγκο. Άλλη για το καλαθάκι, άλλη για τη σίτα (μετά την εκχύλιση που την καθαρίζω)

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Δεκ 20, 2018 3:48 pm
από Luckees
Σωστή η Αναστασία!
Αδάμ, η κατανομή όχι με το δάχτυλο(!) καλύτερα με μια οδοντογλυφίδα, συνδετήρα, σύρμα...κάτι που να ανακατεύει και να κατανείμει ήπια τον καφέ.

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Δεκ 20, 2018 4:04 pm
από brexei
Ναί, έχω μια οδοντογλυφίδα με την οποία ανακατεύω κυκλικά, όπως στο βίντεο. Εν τω μεταξύ παρατήρησα ότι μετά το ανακάτεμα δεν κάνει ίσιωμα με το δάκτυλο, αλλά πατάει απευθείας με το τάμπερ! Εγώ προσπαθώ να το ισιώσω με τον δείκτη και τον αντίχειρα σε ορθή γωνία, όπως φαίνεται σε άλλα βίντεο και μετά πατάω. Αν δε χρειάζεται η διαδικασία με το δάχτυλο, τότε ακόμα καλύτερα!

Πάω για δοκιμές... :coffee: