Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8763
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Δεκ 16, 2018 12:07 am

Δύσκολο να βγάλεις κάτι καλό από κονσέρβες. Υπάρχουν πολλοί και σχετικά οικονομικοί καφέδες που μπορείς να τους παραλάβεις και δεν κάνουν 40€ το κιλό.

Δεν νομίζω ότι έχει κάποιο πρόβλημα η μηχανή σου, πχ όταν βράζεις νερό δεν παρατηρείς τους υδρατμούς; καμία σχέση με εξαερώσεις που σε αγχώνουν.

Άλλαξε καφέ, η συμβουλή μου.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

dimitrisnd
Δημοσιεύσεις: 44
Εγγραφή: Πέμ Ιουν 28, 2018 1:16 am

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από dimitrisnd » Κυρ Δεκ 16, 2018 12:10 am

Κοίτα, ατμό δε θα έπρεπε να βγάζει η ντουζιέρα όπως και να έχει. Πως κάνεις εξαέρωση?
Σε εμένα στον διακόπτη (αεροπορικού τύπου και καλά) για το αφρόγαλο πρέπει να το έχω λέει στη μέση και να χρησιμοποιώ και την αντλία ταυτόχρονα για εξαέρωση του ατμού μετά από αφρόγαλα.
Όσο για την γυναίκα μην αγχώνεσαι, η δικιά μου δεν "αντέχει" να πιει speciality της φαίνεται πολύ αρωματικός και φρουτώδης. :down: Εγώ πάλι έχω ξετρελαθεί. :coffee: (μηχανή lelit plust pid) . E ρε robusta που της χρειάζεται!

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8763
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Δεκ 16, 2018 12:15 am

Επίσης, επειδή δεν ξέρω τις Lelit. Ανάβει το λαμπάκι όταν είναι κλειστή η θερμοαντίσταση; Γιατί στην Silvia είναι το αντίθετο, δηλαδή όταν παίρνει τάση η αντίσταση ανάβει και το λαμπάκι.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

ellenikus
Δημοσιεύσεις: 120
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 08, 2015 3:22 pm
Όνομα: GEORGIOS
Μηχανή:: Lelit PL91 VICTORIA
2η Μηχανή:: Lelit PL41 ANNA
Μύλος:: COMPAK K3
2ος Μύλος:: DELONGHI K79
Οι καφέδες μου:: Kενυα απο την γωνια του καφε (αρμενακος)

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από ellenikus » Κυρ Δεκ 16, 2018 4:56 pm

η λελιτ αννα που εχεις ειναι εξαιρετικη μηχανη.απλα ο καφες ειναι υπερμπαγιατικος.παρε απο ενα κααφεκοοπτειο φρεσκο βασικο χαρμανι

Άβαταρ μέλους
brexei
Δημοσιεύσεις: 150
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
Όνομα: Αδάμ
Μηχανή:: Lelit PL41em
2η Μηχανή:: V60 ceramic
Μύλος:: Mahlkoenig Vario
Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
Τοποθεσία: Ηράκλειο

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από brexei » Κυρ Δεκ 16, 2018 9:56 pm

Λοιπόν, άς πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

Θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω γιατί πιστεύω ότι κάτι δεν πάει καλά με τη μηχανή:

Την πήρα πρόσφατα. Το μύλο τον έχω σχεδόν 3 χρόνια και έκοβε γαλλικό που και που...

Έχω διαβάσει πολλά νήματα εδώ στο φόρουμ και είμαι ευγνώμων που μας παρέχετε τόσες πληροφορίες, οπότε αποφάσισα κι εγώ να πάρω την Anna!
Ξεκίνησα με φτηνό καφέ, οι πρώτες εκχυλίσεις έβγαζαν πολύ καφέ (100 γρ) και ήταν ξινός. Έκοβα όλο και πιο ψιλά και μετά από 5-6 προσπάθειες κατάφερα να έχω περίπου 40-45γρ καφέ σε ~27 sec. Η γεύση βελτιώθηκε πολύ, είχα καϊμάκι που δεν έπεφτε για αρκετή ώρα και επι τέλους ο καφές (αν και φτηνιάρικος) πίνονταν! Και πάνω που προσπαθούσα να κάνω μερικές ρυθμίσεις ακόμα κάτι δεν πήγαινε καλά, αλλά ταυτόχρονα ξερύθμίστηκε και ο Vario λιγάκι γιατί έπαιζα.

Οπότε είπα να τον ανοίξω για καθάρισμα... Έβγαλα το πάνω μαχαίρι και το καθάρισα και τον καθάρισα κι απο μέσα με πινελάκι κτλ και έδιωξα όλο τον καφέ από μέσα και τον σκούπισα. Τον ξανακαλίμπραρα (στο 1Q να ακουγονται μολις τα μαχαίρια, όπως στο βίντεο της εταιρίας) και ξαναδοκίμασα. Και κάθε φορά ήταν χειρότερα! Ο καφές πάντα ξινός! Έκανα διάφορα κοψίματα και πέτυχα 40γρ καφέ σε περίπου 28 sec. Γεύση χάλια, ξινός! Ακόμα κι αν μπούκωνα τη μηχανη πάλι ξινός ήταν.

Επίσης παρατήρησα ότι το λαμπάκι του νερού σβήνει πολύ νωρίς, κάπου στα 15 sec από το πάτημα του πλήκτρου! Ακόμα κι όταν μπούκωνε η μηχανή και μου είχε βγάλει 10γρ καφέ σε 25 sec πάλι το λαμπάκι έσβηνε! Να σημειώσω εδώ ότι τη μηχανή την είχα προθερμάνει σχεδόν 1 ώρα με το πορταφιλτερ πάνω!! Ετοιμαζα τον καφέ, τον ανάδευα λίγο με μια οδοντογλυφίδα, μετά τον άπλωνα με το δάχτυλο, όπως έχω δει στα βίντεο και μετά πάτημα (δυστυχώς με το πλαστικό τάμπερ ακόμα) και τσεκάρισμα με το μάτι ότι έχει πατηθεί ομοιόμορφα. Μετά μικρά φλασαρίσματα μέχρι να σβήσει το λαμπάκι (ανάβει η αντίσταση), κουμπώνω το χερούλι και μόλις ανάψει το λαμπάκι (που σημαίνει ότι έπιασε τη θερμοκρασία) τότε ξεκινάω την εκχύλιση. Δηλαδή την αρχίζω στο μέγιστο της θερμοκρασίας!! Και ο καφές ξίδι!! Την προηγούμενη εβδομάδα όμως έβγαινε πικρός σε κάποιες δοκιμές. Τώρα με τίποτα!

Δοκίμασα να κάνω εξαέρωση. Δηλαδή πατάω το κουμπί του ατμού και την αντλία ταυτόχρονα και ανοίγω τη βάνα του αφρόγαλου για να φύγει ο ατμός. Το έχω κάνει άπειρες φορές. Το αποτέλεσμα είναι ίδιο!
Σήμερα άλλαξα καφέ. Δοκίμασα τον Tigrato (ηλικίας περίπου 3 εβδομάδων). 43 γρ σε 30 sec. Καιμάκι καλό, αλλα ο καφές ξινός, σε σημείο που δεν πίνεται!!! Τραγικός!! Και η διαδικασία ίδια. Πάλι στο μέγιστο της θερμοκρασίας. Επίσης δοκίμασα να περιμένω λίγο αφού ανάψει το λαμπάκι (ready) και πάλι το ίδιο αποτέλεσμα!

Μερικές ακόμα παρατηρήσεις:

- Όταν τελειώσει η εκχύλιση ακούγεται η τρίοδη να εκτονώνει το νερό που είναι υπό πίεση (9 bar στο μανόμετρο). Την προηγούμενη εβδομάδα ακουγόταν ο χαρακτηριστικός ήχος (φλατς!), ενώ τώρα ακούγεται να βγάζει και ατμό και η εκτόνωση κρατά 2-3 δευτερόλεπτα!
- Χωρίς να έχω κουμπώσει το portafilter κάνω φλασαρίσματα για να σβήσει το λαμπάκι (ανάβει η αντίσταση θέρμανσης) και μετά μόλις ανάψει το λαμπάκι (νερό ζεστό) πατάω να γίνει εκχύλιση (χωρις portafilter) και βλέπω νερό από το ντουζ και ατμό, στην αρχή με πίεση και μετά απλά ατμό και νερό μαζί και μετά σκέτο νερό. Έχω βγάλει και ένα βίντεο. Θα δω αν μπορώ να το ανεβάσω αύριο για να το δείτε.
- Κοίταξα τις τρύπες του καλαθιου και δεν είναι βουλωμένες. Επίσης δοκιμασα και το μονό καλάθι και πάλι χάλια ο καφές
- Κάθε βράδυ κάνω backflush με το τυφλό 2-3 φορές (με σκέτο νερό) και καθαρίζω και τη ντουζιέρα

Σας ζάλισα λιγάκι με το μεγάλο κείμενο, αλλά δεν ξέρω τί να κάνω. Κάτι δε μου ταιριάζει καλά εδώ... Μπορεί να μη βρίσκομαι στις τέλειες συνθήκες, πιθανόν να έχω λιγο channeling, αλλά να είναι ο καφές τόσο χάλια δε γίνεται! Την προηγούμενη εβδομαδα (που ημουν και πιο άπειρος ακομα) είχα φτάσει σε ένα λιγάκι αξιοπρεπές αποτέλεσμα που πίνονταν άνετα. Τώρα σκουπίδια! Δεν ξέρω τί άλλο να κάνω... :?

galkar
Δημοσιεύσεις: 60
Εγγραφή: Τρί Μαρ 13, 2018 8:42 pm
Όνομα: Γαληνός
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
2η Μηχανή:: Gaggiq baby class
Μύλος:: Ascaso mini i-2
Τοποθεσία: Καβάλα

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από galkar » Κυρ Δεκ 16, 2018 11:26 pm

Νομίζω πως το θέμα είναι καθαρά του μύλου τσεκαρα άνοιξε τον και καλιμπραρισε τον ξανα. Σίγουρα ο μύλος θέλει καθαρισμα συχνό για να έχεις ένα καφέ με άρωμα . Εγώ καθαρίζω κάθε 7 μερες έχω αντιμετωπιση και εγώ κάτι ξυνιλες με την τελευταία παραγγελία από kudu η αλήθεια είναι αλλά τους άνοιξα νωρις.Δοκιμασε το και αυτό και βλέπουμε μετά για άλλες λύσεις. Βέβαια και κάτι ακόμη εάν έχεις πάρει ένα μπαγιάτικο καφέ γενικά υπάρχει το γεγονός οτι μετά το άνοιγμα σε πολύ λίγες μέρες να πεθαινει. Οπότε να παίρνεις ξυνιλες κτλ.

Άβαταρ μέλους
brexei
Δημοσιεύσεις: 150
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
Όνομα: Αδάμ
Μηχανή:: Lelit PL41em
2η Μηχανή:: V60 ceramic
Μύλος:: Mahlkoenig Vario
Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
Τοποθεσία: Ηράκλειο

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από brexei » Δευ Δεκ 17, 2018 12:01 am

Μα μόλις χθες το απόγευμα τον άνοιξα και τον καθάρισα. Και μετά τον καλιμπραρα με το άλλεν. Οπότε είναι ΟΚ ο μύλος νομίζω.
Όταν λέω ότι παίρνω ξινό καφέ δεν εννοώ λίγο ξινό αλλά ένα χάλι που δεν πίνεται! Δε μοιάζει καν με εσπρεσσο. Ακόμα και με τον tigrato από το ziplock σακουλάκι του έβγαλα άθλιο καφέ που τον έχυσα στο νεροχυτη! Ξίδι!

Άβαταρ μέλους
ioannisz
Δημοσιεύσεις: 143
Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ECM Giotto 2001
Μύλος:: Mazzer kony
Οι καφέδες μου:: Cup10,Kudu,MrBean,Taf
Τοποθεσία: Μαρούσι

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από ioannisz » Δευ Δεκ 17, 2018 12:40 am

Αδάμ να προσπαθήσω να σε βοηθήσω, αν έχω καταλάβει καλά από το κείμενό σου.
Βάζω στην άκρη το πατητήρι. Ας πούμε ότι έχεις. Αν δεν έχεις μην προχωράς. Εγώ ξέχασα το καλοκαίρι να πάρω μαζί μου το πατητήρι και απλά μου έσπασαν τα νεύρα. Πήγα και δανείστηκα ένα μέχρι κάποιος να μου φέρει το δικό μου. Παραλίγο θα έσπαγα την μηχανή. Με ότι και να πάταγα, το νερό πήγαινε από τις άκρες (εκεί που δεν πατούσα σωστά) και έβγαινε ένα μαύρο δηλητήριο...

Θα δεχθούμε για κάποιο λόγο ότι φταίει η μηχανή (υποθετικά τελείως γιατί υπάρχουν τόσα άλλα που εγώ θα σκεφτόμουν πρώτα).
Δεδομένα :
Το φωτάκι ανάβει, δηλαδή η μηχανή είναι έτοιμη, δηλαδή ο θερμοστάτης που έχεις, έχει φτάσει στην θερμοκρασία που είναι ρυθμισμένος (να δεχθούμε εδώ, εντελώς τυχαία ότι η θερμοκρασία αυτή είναι 93 βαθμοί Κελσίου)
Το φωτάκι σβήνει, δηλαδή η θερμοκρασία στο boiler για κάποιο λόγο έπεσε κάτω από το όριο του θερμοστάτη (ας δεχθούμε εδώ ότι η διαφορά αυτή είναι 3 βαθμοί κελσίου) και βρίσκεται στους 90, οπότε και παίρνει εμπρός η αντίσταση.
Τονίζω πάλι ότι οι τιμές είναι τυχαίες και χρησιμοποιούνται για παράδειγμα.
Γιατί λοιπόν σου προκαλεί εντύπωση ότι όταν κάνεις εκχύλιση σβήνει το φωτάκι?
Αργεί να σβήσει θα έλεγα (αν είχες PID θα καταλάβαινες πόσο άμεσα ανοίγει την αντίσταση, έστω και με την εισαγωγή 1ml μέσα).
Υπάρχουν τόσοι λόγοι να χάσει θερμοκρασία η μηχανή σου και σχεδόν όλοι είναι φυσιολογικοί.
Υποθέσεις :
Τώρα αν ο θερμοστάτης δεν σβήνει στους 93 αλλά στους 96 και ξανα-παίρνει εμπρός στους 93, τότε και ατμούς θα δεις και μόνο κάποιους λίγους καφέδες θα φτιάξεις σωστά (που αντέχουν υψηλές θερμοκρασίες, βλέπε κάποιες medium to light Αιθιοπίες - και αυτές μόνο όταν σβήνει το λαμπάκι) και σίγουρα όχι ο πρώτος που πήρες. Ότι και να κάνεις.
Αν είναι πιο ψηλά πχ 98 (άρα 95 ξαναπαίρνει) δεν νομίζω ότι υπάρχει καφές που αντέχει τόσο (εγώ δεν ξέρω)
Λύση : Βρες ένα τρόπο, κάποιος που ξέρει να μετρήσει την έξοδο του νερού κατά την ώρα που το λαμπάκι ανάβει και κατά την ώρα που το λαμπάκι σβήνει. Έτσι θα δεις τις θερμοκρασίες που λέω.
Το κάτω όριο πρέπει να είναι πάνω από 88 βαθμούς και το πάνω όριο να είναι μέχρι 94 βαθμούς. Αυτό είναι δική μου εκτίμηση βάση λογικής γιατί απλά δεν ξέρω καλά την μηχανή σου. Δεν σημαίνει ότι είναι οι σωστές. Στην αντιπροσωπεία ξέρουν.
Προσοχή μην το κάνεις εσύ και χωρίς ειδικό όργανο γιατί το νερό είναι καυτό και είναι επικίνδυνο να καείς.
Την παραπάνω μέτρηση την κάνουν στην αντιπροσωπεία, αφού στείλεις την μηχανή. Αλλά άμα την στείλεις και αποδειχθεί ότι φταίει κάτι άλλο?????
Αν δεν είναι μέσα σε αυτά τα όρια, τότε απλά αλλάζουν τον θερμοστάτη - ξέρουν αυτοί (έχεις εγγύηση).
Ένας θερμοστάτης κάνει από 5 - 15 ευρώ πιστεύω.
Τόσο απλό. Μην έχεις κανένα άγχος. (Αλλά τονίζω πάλι ότι δεν φταίει η μηχανή σύμφωνα με αυτά που περιγράφεις)
Όλες οι παραπάνω λύσεις είναι θεωρητικές. Απλά για να καταλάβεις την μηχανή σου τα λέω. Εστιάσου στο να δώσεις βίντεο με αυτά που περιέγραψες για να δούμε καλύτερα. Να βλέπουμε και το όργανο της πίεσης.

Αλλά πιο πιθανή λύση είναι η εξής :
Παίρνεις ένα πατητήρι, πατάς πάντα με τα ίδια κιλά (πχ 13 κιλά), έναν medium ψημένο φρέσκο (10 ημερών περίπου) καφέ, όπου βλέπεις να έχεις λιγότερους ατμούς (με σβησμένο λαμπάκι ή με αναμμένο). Και φυσικά είσαι σίγουρος για το κόψιμό σου.

Άσε την μηχανή σου 15-20 λεπτά προθέρμανση (από κρύα κατάσταση), όχι παραπάνω. Για μία ώρα που την είχες αφήσει ήταν λογικό να δεις ατμούς.
Πρέπει να μάθεις την μηχανή σου και χωρίς PID είναι λίγο δύσκολο στην αρχή.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1074
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Luckees » Δευ Δεκ 17, 2018 11:07 am

Αδάμ καλημέρα, ακολουθεί λίγη καλοπροαίρετη γκρίνια :a048:

Καταρχάς θα σου πω για τελευταία φορά ότι με το πλαστικό πατητήρι απλά καταστρέφεις μια εκχύλιση προτού ξεκινήσει. Επιλέγεις να μη μας ακούς και σπας τα νεύρα σου...δικαίωμά σου. Όταν δεν ασκήσεις την πίεση που πρέπει ώστε ο καφές από σωρός κόκκων να γίνει ένα σώμα, πως θα βρει αντίσταση το νερό και πως θα παρασύρει σωστά όλα τα στοιχεία που θέλουμε να πάρει από τον καφέ; Νομοτελειακά για να πετύχεις αυτή την αντίσταση πρέπει να κόψεις λεπτότερα απ΄οτι πρέπει, ίσως γι' αυτό έχεις πάει και στο όριο του μύλου σου.

Μιας και μιλάμε για μύλο, κάτι βασικό εκτός απ' το καθάρισμα. Πρέπει να ελέγξεις αν τα μαχαίρια σου είναι φθαρμένα. Μετά από τόσο καιρό οι ακμές τους φαίνονται ακόμα κοφτερές ή στις άκρες είναι φθαρμένες και σπασμένες; Φθαρμένα μαχαίρια > αναγκάζουν σε λεπτότερη άλεση > ανομοιόμορφη άλεση > κακή εκχύλιση.

Καφές. Αν έπινες μπαγιατίλες, δλδ παρακαβουρδισμένους μπλακ λαδερούς καφέδες είναι λογικό αν πας σε μονοποικιαλιακούς ή ακόμα και σε χαρμάνια να έχεις οξύτητες. Μείνε σε ένα καφέ που τον ξέρεις και σου αρέσει ή τον έχεις πιει κάπου και έχεις μια γευστική βάση αναφοράς. Μην πας πέρα δώθε, είπαμε πως αλλάζεις μόνο ΜΙΑ παράμετρο μέχρι να βρεις τα βήματά σου. Αλλαγή καφέ σημαίνει αλλαγή στα πάντα: καθάρισμα μύλου, άλλες δοσολογίες, αλέσεις, θερμοκρασίες...

Το να κάνεις temp surf είναι από μόνο του μια απαιτητική διαδικασία. Σου είπα όμως οτι πρέπει πρώτα να έχεις εξασφαλίσει κάποιες προϋποθέσεις πριν δεις τη θερμοκρασία. Πάρε πρώτα tamper, τσέκαρε τον μύλο, βρες την άλεση ώστε να να βγάλεις μια αναλογία σε νορμάλ χρόνο και μετά πιάσε τη θερμοκρασία. Κοιτάς να παίξεις με το λαμπάκι και λες "δεν αλλάζω και την άλεση;"... Γιατί;
Σχετικά με το λαμπάκι είσαι σίγουρος ότι όταν σβήνει, ανάβει η αντίσταση; Την ακούς να παίρνει μπροστά;

Ως αρχάριος και με μια hx μηχανή αγχωμένος να καταλάβω τη σωστή θερμοκρασία, μπήκα στην λογική "αφού τα κάνω όλα σωστά, ή μηχανή έχει πρόβλημα". Είναι πιθανό η μηχανή σου να έχει όντως πρόβλημα, αλλά συντριπτικά πιθανότερο είναι να κάνεις κάτι λάθος εσύ. Οπότε οργάνωσε καλύτερα όλα τα βήματα και μόνο αν έχεις αποκλείσει τα πάντα, στέλνεις τη μηχανή για έλεγχο.

Άβαταρ μέλους
brexei
Δημοσιεύσεις: 150
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
Όνομα: Αδάμ
Μηχανή:: Lelit PL41em
2η Μηχανή:: V60 ceramic
Μύλος:: Mahlkoenig Vario
Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
Τοποθεσία: Ηράκλειο

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από brexei » Δευ Δεκ 17, 2018 3:11 pm

Σήμερα πρωι πρωι παρήγγειλα ένα μεταλλικό τάμπερ και αναμένω...
Το απογευμα αν μπορέσω θα κάνω και μια μέτρηση της θερμοκρασίας του νερού που βγαίνει από το ντουζ, με ένα θερμοζεύγος που έχω. Θα δοκιμάσω να κάνω μερικές φορές πάτημα (και καλή προθέρμανση της μηχανής) για να ζεσταθεί το ντουζ και μετά θα μετρήσω απευθείας τη ροή του νερού! Με το λαμπάκι αναμένο αλλά και όταν σβήσει, ώστε να έχουμε μια εκτίμηση της θερμοκρασίας του νερού, όσο καλύτερα γίνεται.

Επίσης να προσθέσω ότι μόλις το λαμπάκι σβήσει η αντίσταση ανάβει και ακούω το θόρυβο που κάνει το νερό στο Boiler. Επίσης παρατηρώ την καταναλισκόμενη ισχύ να ανεβαίνει κάπου στα 1000W, οπότε η αντίσταση δουλευέι φυσιολογικά.

Θα προσπαθήσω να φωτογραφίσω και τα μαχαίρια του μύλου, αλλά όταν τον άνοιξα προχθες δε μου φάνηκε να είναι φθαρμένα. Εξάλλου έχει κόψει λίγο καφέ (4-5 κιλά στο σύνολο).

Παραθέτω και μια φωτογραφία από το Puk, μετά την εκχύλιση του Tigrato. Περίπου 45γρ σε 27 Sec. Περίπου σωστός στα νούμερα, κρέμα καλή, αλλά τόσο ξινός που δεν πίνεται με ΤΙΠΟΤΑ! Δε λέω απλά ότι ξινίζει λίγο. Μιλάμε για ξίδι κανονικό!!!

Κατάφερα και ανέβασα μερικά βίντεο στο youtube, σε έναν πρόχειρο λογαριασμό για να τα δείτε:

Το πρώτο είναι μόλις ανάψει το λαμπάκι: https://youtu.be/EKSQi_Sf-4s
Το επόμενο, αφού ανάψει περιμένω περίπου 1 λεπτό για να κρυώσει λίγο: https://youtu.be/HzTcPVV0fz4
Συνημμένα
puk.jpg

Απάντηση